ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Με το μύθευμα περί «δίκαιης ανάπτυξης» στη μάχη χειραγώγησης του λαού

Με μανδύα «μάχης» και «αριστερής πολιτικής» επιχειρεί η κυβέρνηση να «κουκουλώσει» την επικείμενη νέα επίθεση στα Εργασιακά

Την απάτη ότι ο λαός έχει να ωφεληθεί από την ανάκαμψη των κερδών των καπιταλιστών επιχειρεί να συντηρήσει η κυβέρνηση

Eurokinissi

Την απάτη ότι ο λαός έχει να ωφεληθεί από την ανάκαμψη των κερδών των καπιταλιστών επιχειρεί να συντηρήσει η κυβέρνηση
Στην πρόκληση «κουρνιαχτού» για ζητήματα που σχετίζονται με τη διαπλοκή, αλλά και στην ανάσυρση κάλπικων, χρεοκοπημένων διαχωρισμών, ποντάρει η κυβέρνηση, όσο περισσότερο αποκαλύπτεται η σύμπλευσή της με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα στην αντιλαϊκή στρατηγική που υπαγορεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε ο καυγάς κυβέρνησης - ΝΔ για το ζήτημα της διάταξης στο πολυνομοσχέδιο για τις offshore εταιρείες. Το Μέγαρο Μαξίμου αρκέστηκε στο... «φωνάζει ο κλέφτης» και κάλεσε τη ΝΔ να δώσει απαντήσεις για «τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές».

Επιπλέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, προέτρεψε τον Κυρ. Μητσοτάκη να αποσαφηνίσει το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που επαγγέλλεται, σε μια προσπάθεια να κρυφτεί το αντιλαϊκό πρόσημο των μεταρρυθμίσεων που και η κυβέρνηση υλοποιεί, υπηρετώντας το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στη «Real News», επιχείρησε να παραποιήσει την πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε εντολή απ' το λαό για να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη πολιτική. «Ρωτήσαμε τον λαό αν αυτή η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί και αν πρέπει να είμαστε εμείς αυτοί που θα κυβερνήσουν» ισχυρίστηκε.

Παραπέρα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διεκδίκησε και πέτυχε την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά «απλώς, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση διεκδικεί και καταφέρνει οριστικές λύσεις στα προβλήματα που μας άφησε». Φυσικά, τα προβλήματα του λαού οξύνονται συνεχώς από την κυβερνητική πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου, ενώ η όποια διευθέτηση του κρατικού χρέους θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα...

Επιχειρώντας να συντηρήσει την αυταπάτη μιας κυβέρνησης που τάχα «αντιστέκεται» στα «σκληρά μέτρα», ο Ν. Παππάς ανέφερε ότι το ΔΝΤ ζητούσε επιπλέον μέτρα, «μέτρα που δεν είχαμε συμφωνήσει» και «η κυβέρνηση αντιστάθηκε και έπεισε».

Παράλληλα, ενόψει της νέας επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα Εργασιακά και στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να βαφτίσει ως «αριστερή» και «ριζοσπαστική» την πολιτική που τσακίζει παραπέρα το λαό, ο Ν. Παππάς προχώρησε σε μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια να αντικρούσει την κριτική του ΚΚΕ, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι: «Τώρα που θα δοθεί η μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα περιμένουμε και τη στάση του ΚΚΕ. Ο ρόλος της Αριστεράς δεν είναι να περιγράφει το δύσκολο παρόν και ένα ζοφερό μέλλον. Η Αριστερά πρέπει να εντοπίζει τα επίδικα της συγκυρίας, να οικοδομεί συμμαχίες και να διαμορφώνει πλειοψηφίες για να προστατεύει την κοινωνία και να αναχαιτίζει την απογοήτευση» ισχυρίστηκε.

Επειδή τα λεγόμενά του δεν αντέχουν σε κανενός είδους σοβαρή κριτική, έσπευσε να τα μπαλώσει με το μύθευμα της «ανάπτυξης για όλους», λέγοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε την ανάπτυξη με το ύψος των συντάξεων. Για να κερδίσει από την ανάπτυξη η κοινωνία και το λαϊκό εισόδημα (...) Η Αριστερά είναι που μπορεί να φέρει τη δίκαιη ανάπτυξη». Τα λαϊκά νοικοκυριά, βέβαια, ακριβώς όπως σήμερα καλούνται να κάνουν θυσίες για την επίτευξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, στη συνέχεια θα κληθούν σε νέες θυσίες για τη διατήρησή της...

Το μύθευμα της «δίκαιης ανάπτυξης» υπερασπίστηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή της στη «Βραδυνή»: «Αυτό που πρέπει να τονίσουμε, όμως, είναι ότι δεν μιλάμε για μια επίπλαστη ανάπτυξη, όπως αυτή που είχαμε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Για εμάς, μια ανάπτυξη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή για λίγους κι "εκλεκτούς" δεν έχει κανένα νόημα».

Στο Πεκίνο ο Αλ. Τσίπρας τον Ιούλη

Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Π. Αγραμούντ.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Π. Αγραμούντ «εξήρε τη στάση του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης», ενώ ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η προσφυγική κρίση έδειξε ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη από ιδρυτική αρχή έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζητούμενο». Ευκαιρίας δοθείσης, επανέλαβε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Συζητήθηκε, ακόμα, η παρουσία του πρωθυπουργού στην επικείμενη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (22/6) στο Στρασβούργο.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό απ' το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, από τις 2 έως τις 6 Ιούλη, δίχως περαιτέρω πληροφορίες για το πρόγραμμά του.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επικερδείς συμφωνίες για λογαριασμό των μονοπωλίων Ελλάδας - Ρωσίας

Με το κλείσιμο επικερδών συμφωνιών για λογαριασμό των μονοπωλίων Ελλάδας και Ρωσίας, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η συνάντηση του Προέδρου της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Το Σάββατο, ο Ρώσος Πρόεδρος πραγματοποίησε προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη στο Αγιον Ορος.

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση της Παρασκευής, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η συνεργασία με τη Ρωσία συνιστά «στρατηγική επιλογή» και διαβεβαίωσε εκ νέου το ρωσικό κεφάλαιο ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι ασφαλείς για να επενδύσει, καθώς μετά την «επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δημιουργούνται προϋποθέσεις «για ανάπτυξη επενδύσεων και οικονομικών συνεργιών».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αιχμή αυτής της συνεργασίας είναι οι επενδύσεις σε υποδομές, λιμάνια, στη μεταλλευτική βιομηχανία και τον τουρισμό, καθώς και η προώθηση συμπράξεων στον αγροδιατροφικό τομέα. Παράλληλα, ανέδειξε τη στόχευση της αστικής τάξης για μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», βαφτίζοντας «εθνικό συμφέρον» το συμφέρον της αστικής τάξης και συσκοτίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί για το λαό η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους οξύτατους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς γύρω από την Ενέργεια.

Διεκδικώντας, εξάλλου, αναβαθμισμένο ρόλο για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι «σταθερός σύμμαχος της Δύσης», αλλά «δεν διστάζει να ανοίξει τα κλαδιά της» και στο Βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά, στο Νότο, στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση και Απω Ανατολή. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς που συμμετέχει, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά είναι και μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ΕΕ και για τη Ρωσία», πρόσθεσε...

Από την πλευρά του, εκφράζοντας πάγιες επιδιώξεις του ρωσικού κεφαλαίου για ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, ως προγεφύρωμα των συμφερόντων του στην ευρύτερη περιοχή, ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε πολύ ουσιαστικές τις συνομιλίες. «Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην Ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον του ρωσικού κεφαλαίου για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ROSCO και του ΟΛΘ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέδωσε την ακύρωση του «Νότιου Ρεύματος» στις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αποφεύγοντας να κλείσει οριστικά την πόρτα δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου», προσθέτοντας ωστόσο ότι «μας χρειάζονται από πριν εγγυήσεις».

Οι αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων υπέγραψαν «Πολιτική Διακήρυξη για τον ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος», καθώς και μία σειρά συμφωνιών οικονομικού χαρακτήρα. Επίσης, υπογράφτηκαν συμφωνίες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων, όπως μεταξύ ΕΛΠΕ και «Rosneft».

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στήριξη στις ελληνορωσικές μπίζνες έσπευσε να παράσχει και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο.

«Κάναμε πολλά για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων όταν εδώ στην Ελλάδα βρίσκονταν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι του κόμματός σας», ανέφερε στην αρχή της συνάντησης ο Βλ. Πούτιν, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «πολύ επιτυχή, πολύ ουσιαστική για το επιχειρηματικό κλίμα» τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ουσιαστικά, ζήτησε η ενίσχυση των μπίζνες των δύο πλευρών να υποστηριχθεί από το σύνολο των αστικών κομμάτων της Ελλάδας. «Με μεγάλη χαρά μπορώ να πω ότι και στη Ρωσία και στην Ελλάδα η ανάπτυξη των διακρατικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας υπερβαίνει την πολιτική», σημείωσε, ενώ σε άλλο σημείο έγινε ακόμα πιο σαφής λέγοντας: «Ευελπιστούμε ότι οι εκπρόσωποι του κόμματός σας στη Βουλή των Ελλήνων, από τη σημερινή ημέρα, θα υποστηρίξουν τις κοινές μας πρωτοβουλίες».

Αντίστοιχα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό ότι σε αυτή τη συγκυρία υπάρχει μια συμφωνία διακομματική, ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία μπορούν να ενισχυθούν περισσότερο».

Η ΝΔ, «ως το κατεξοχήν μεγάλο κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα, υπήρξε και παραμένει ανέκαθεν υπέρμαχο των αποκρατικοποιήσεων και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Και χαιρόμαστε που - έστω και με κάποια καθυστέρηση - η κυβέρνηση κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε προς τον Βλ. Πούτιν.

Αιχμές για την πολιτική της ΕΕ

Στον απόηχο της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ν. Ξυδάκης, συναντήθηκε χτες στη Μόσχα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, A. Meshkov, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη ρωσική πρωτεύουσα.

Μεταξύ άλλων, η ρωσική αντιπροσωπεία ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις ρωσικές θέσεις σε ζητήματα που αφορούν στη σχέση της Ρωσίας με την ΕΕ. Συζητήθηκαν το θέμα των κυρώσεων καθώς και το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου. Ο Α. Μeshkov διατύπωσε αιχμές για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας - Ανατολική Εταιρική Σχέση της ΕΕ, καθώς επίσης και για το τρίγωνο σχέσεων ΕΕ - Ουκρανίας - Ρωσίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ