ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψάχνει τα εύσημα του κεφαλαίου εντός και εκτός συνόρων

Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο και τους έξωθεν εταίρους του ότι μπορεί να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά την υπόθεση της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της διευρυμένης αναπαραγωγής των κερδών, επιτυγχάνοντας «εθνική ομοψυχία», δηλαδή την υποταγή του λαού στο κεφάλαιο

Eurokinissi

Στο Λουξεμβούργο βρέθηκε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επιδιώκοντας να αποσπάσει τα εύσημα των δανειστών και «εταίρων», των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, πάνω στο δικό του μείγμα διαχείρισης, που - όπως προβάλλει - επιδιώκει περιορισμό της φορολογίας κύρια για το κεφάλαιο, παραπέρα περιορισμό κρατικών δαπανών που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες, ταχύτερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ιδιωτικοποιήσεις.

Προσερχόμενος ο Κυρ. Μητσοτάκης στην επετειακή εκδήλωση, ξιφούλκησε πάλι εναντίον του «λαϊκισμού», έχοντας πάντα κατά νου τις διεκδικήσεις του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος, το οποίο και θέλουν να αφοπλίσουν απέναντι στο κεφάλαιο όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, όποιας απόχρωσης.

Είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη, σήμερα, αντιμετωπίζει μια σειρά από μεγάλες προκλήσεις. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η άνοδος του ακραίου λαϊκισμού, ο οποίος κινδυνεύει να υπονομεύσει τα θεμέλια των αξιών που κρατούν την Ευρώπη ενωμένη. Απέναντι στο λαϊκισμό, το ΕΛΚ θα πρέπει να προτάξει τον ορθό λόγο του πολιτικού ρεαλισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης». Δηλαδή, τα προτάγματα του κεφαλαίου, τη στοίχιση του λαού πίσω τους και ένα μείγμα μέτρων για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

Παραπέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι το κόμμα του «είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα το οποίο δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Αταλάντευτη, θα παραμείνει προσηλωμένη στην ιδέα μιας ισχυρής Ευρώπης και μιας ισχυρής Ελλάδας, στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων».

Μια διαβεβαίωση προς την ντόπια αστική τάξη ότι θα υπηρετήσει πιστά τη στρατηγική επιλογή της για παραμονή εντός ΕΕ και ευρώ και μια επισήμανση προς τους εταίρους τους στο εξωτερικό ότι είναι η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη για συνεννοήσεις. Κάτι που απέδειξε, άλλωστε, η ΝΔ και πριν λίγους μήνες, τον Αύγουστο 2015, όταν υπερψήφισε το επώδυνο τρίτο μνημόνιο προκειμένου να διασφαλίσει την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας.

Με Μέρκελ

Ανάμεσα στις επαφές του στο Λουξεμβούργο ξεχώρισε η διμερής συνάντηση Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, με την οποία - όπως διαχέεται από στελέχη της ΝΔ κοντά στον πρόεδρό της - έχουν πολύ καλή σχέση.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο χρόνος κυλά υπέρ της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση θα φέρει κι άλλα επώδυνα μέτρα το αμέσως επόμενο διάστημα, βάζοντας στο στόχαστρο ξανά τους συνταξιούχους, χάνοντας στήριξη από την «κοινωνία», κι αφήνουν ανοικτό ένα ενδεχόμενο για «εξελίξεις» (βλ. πρόωρες εκλογές) τους πρώτους μήνες του 2017.

Σε κάθε περίπτωση, η τακτική της ΝΔ στα παζάρια με τους δανειστές και εταίρους τους στο εξωτερικό κινείται σε δύο άξονες:

  • Να τους πείσει για μια νέα συμφωνία, με βάση την «αξιοπιστία» της ΝΔ να εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα και με «αναπτυξιακή προοπτική» που να στηρίζεται στο σχήμα «4% ανάπτυξη συν 2% πλεονάσματα κατ' έτος», θεωρώντας ότι τα νούμερα που προβλέπει η τωρινή συμφωνία τους με Τσίπρα δεν πιάνονται. Επίσης, να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων λειτουργίας του λεγόμενου υπερ-ταμείου κρατικής περιουσίας, καθώς εκτιμούν ότι αφήνει ελάχιστα περιθώρια ελιγμού για την εγχώρια αστική τάξη.
  • Δεύτερον, να βασιστεί για την τήρηση της τέτοιας συμφωνίας με τους δανειστές σε μια «συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες», κόντρα στον προαναφερόμενο «λαϊκισμό», τάζοντας δηλαδή ότι μπορεί να τους εγκλωβίζει στην πολιτική υπέρ του κεφαλαίου.
Στην Πολιτική Επιτροπή

Εξάλλου, το Σάββατο, μιλώντας ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, έσπευσε να παράσχει διαβεβαιώσεις προς το κεφάλαιο ότι η ΝΔ μπορεί να διασφαλίσει την ανάκαμψη των κερδών του, με το επιχείρημα ότι πιστεύει στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που τάχα δεν τις πιστεύει.

Αλλωστε, ξεκαθάρισε ότι για τη ΝΔ ανάπτυξη σημαίνει «απενοχοποίηση της έννοιας του κέρδους και της αμοιβής», ενώ παράλληλα κάλεσε το λαό να αποδεχτεί μια «νέα ισχυρή εθνική ομοψυχία» για την έξοδο από την κρίση, να δεχτεί δηλαδή να σφαγιαστεί για να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεσμεύει τη χώρα με επώδυνα υφεσιακά μέτρα» και ότι είναι «ανίκανη να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Ενώ συσκοτίζοντας τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, απέδωσε τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup στην «καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης» και την «απερίσκεπτη και αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης, ενώ επανέλαβε το αίτημα για εκλογές.

ΠΑΣΟΚ
Επιχειρεί να κρύψει την πολιτική του υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων

Ωρες - ώρες ξεπερνούν τον εαυτό τους εκεί στο ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να εμφανιστούν φιλολαϊκοί και πρόμαχοι των λαϊκών συμφερόντων. Ενδεικτικά, η Φώφη Γεννηματά διακήρυξε χτες ότι «όπως το 1990 επί Μητσοτάκη, έτσι και σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα αντισταθούμε στο ξεπούλημα των δημοσίων αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες κερδοσκόπους».

Ηγούμενη ενός κόμματος που πρωτοστάτησε στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, πρόσθεσε υπερασπιζόμενη το κυβερνητικό τους έργο, ότι «μέσα στο 2014 δουλέψαμε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, συντονισμού, καταφέραμε να μειώσουμε τα ελλείμματα, να έχουμε λειτουργικό πλεόνασμα και να μειώσουμε το εισιτήριο για τους πολίτες». Παραπλανά, γιατί αυτή η μείωση ήρθε μετά από σειρά αυξήσεων και συνδυάστηκε με μείωση του χρόνου διάρκειας του εισιτηρίου.

ΠΟΤΑΜΙ
Ενίσταται για τις δοσολογίες στο αντιλαϊκό μείγμα

Εξηγήσεις απ' την κυβέρνηση για το ποιους ξεπλένει με τη διάταξη για τις offshore εταιρείες, ζήτησε χτες το Ποτάμι, επιμένοντας στο θέμα αυτό, που, σχετιζόμενο με τη διαπλοκή προσφέρεται για την πρόκληση κουρνιαχτού. Μάλιστα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού κάλεσε τις κοινοβουλευτικές ομάδες των άλλων κομμάτων «σε συνεννόηση έτσι ώστε να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για όσες διατάξεις επιτρέπουν ή αφήνουν ανοιχτή τη δυνατότητα σε πολιτικούς να δραστηριοποιούνται σε offshore εταιρείες».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Στ. Θεοδωράκης στη συνέντευξή του χτες στο «Mega». «Οι πολιτικοί δεν μπορεί να έχουν ούτε offshore ούτε λεφτά στο εξωτερικό και όσοι έχουν, πρέπει να υποχρεωθούν να φέρουν τα λεφτά πίσω», ανέφερε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε την πρόταση για περικοπές στις «σπατάλες», αντί «να προσθέτουμε συνεχώς νέους φόρους», όπως είπε, τοποθετούμενος για τις δοσολογίες στο ούτως ή άλλως αντιλαϊκό μείγμα μιας πολιτικής κομμένης και ραμμένης στα μέτρα του κεφαλαίου, που σακατεύει το λαό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να βάλει μεγάλο μαχαίρι στις σπατάλες του κράτους... Ο δρόμος που τραβάει η κυβέρνηση, με τη συμπαράσταση κατά εποχές και των θεσμών, είναι λάθος. Δεν θα βγει το πρόγραμμα με καινούργιες φορολογικές επιδρομές, όπως δεν βγήκε και παλιότερα. Δεν υπάρχει περίπτωση από τους νέους φόρους να εισπραχθούν τα ποσά που λέγονται», ανέφερε, μεταξύ άλλων, προτρέποντας μάλιστα την κυβέρνηση να μην παρακινεί τον κόσμο σε αγνόηση των φορολογικών του υποχρεώσεων, όπως εξέλαβε τις δηλώσεις Καμμένου, Βούτση και άλλων για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Ερωτηθείς για το ρόλο που μπορεί να έχει ο Κ. Σημίτης στο χώρο του Κέντρου και στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, είπε ότι είναι από τα ελάχιστα εθνικά κεφάλαια της χώρας. «Τον ακούμε, τον υπολογίζουμε, πρέπει να είναι χρήσιμος, αλλά μην τον εμπλέκουμε σε μικροκομματικά παιχνίδια. Το μπόι του είναι πολύ μεγαλύτερο», ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αγανάκτηση από την οικογένεια Φύσσα

Νέα διακοπή της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής δόθηκε χτες, μέχρι την Παρασκευή 3 Ιούνη, με τους αυτεπαγγέλτως διορισθέντες συνηγόρους υπεράσπισης να ζητούν έως και δύο μήνες διορία για να ενημερωθούν για τη δικογραφία... Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Λεπενιώτη, αποφάσισε να ορίσει τη νέα δικάσιμο την Παρασκευή.

Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε η δήλωση της προέδρου αναφορικά με την πρόοδο της δίκης, που απέδωσε ευθύνη τόσο στον προϊστάμενο του τριμελούς συμβουλίου διοίκησης του Εφετείου, Ν. Δαύρο, όσο και στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οπως τόνισε, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της για επιτάχυνση της διαδικασίας, ο Ν. Δαύρος όρισε μόνο πέντε δικάσιμους εντός του Ιούνη, ενώ το υπουργείο ολιγωρεί ως προς το θέμα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη αίθουσα.

Η νέα διακοπή, αλλά και όσα είπε η πρόεδρος για τη ροή της δίκης, προκάλεσαν αγανάκτηση στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
«Στον αφρό» και ... νέα σενάρια ανασύνθεσης

«Στον αφρό» παραμένουν όλα τα σενάρια ανασύνθεσης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, προς συγκρότηση ενός τρίτου, εναλλακτικού πόλου αστικής διακυβέρνησης, που θα βάζει πλάτη, όπου κι όποτε χρειαστεί για ταχύτερη εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ενδεικτικά, σε δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» εμφανίζεται επιθυμία πολλών στελεχών της κεντροαριστεράς να αναλάβει ενοποιητικό ρόλο για την ανασυγκρότηση του μεσαίου χώρου ο Κ. Σημίτης. Οτι εδώ και καιρό διεξάγονται συζητήσεις στο παρασκήνιο, από παράγοντες που εκτιμούν πως η «ισορροπία» στη χώρα μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από την ενδυνάμωση του «μεσαίου χώρου», ο οποίος παραδοσιακά εκφραζόταν από τη λεγόμενη δημοκρατική παράταξη, εφόσον βρεθεί τρόπος να ενωθεί και να αποκτήσει μια ελκυστική και αξιόπιστη πρόταση αστικής διαχείρισης.

Για όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού έγινε το ακόλουθο σχόλιο: «Ο Κ. Σημίτης έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη ενός ρεύματος μεταρρύθμισης από όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Η επισήμανση αυτή δεν σημαίνει και την ανάληψη οργάνωσης αυτού του έργου. Το συγκεκριμένο έργο ανήκει σε αυτούς που συμμετέχουν σήμερα ενεργά στην πολιτική ζωή και εκπροσωπούν τις διάφορες τάσεις της Κεντροαριστεράς».

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Χρηστίδης, δήλωσε: «Κύκλοι που για δικούς τους λόγους, εδώ και καιρό προσπαθούν να εμπλέξουν τον Κ. Σημίτη, που αποτελεί κεφάλαιο για το χώρο, στην τρέχουσα πολιτική διαδικασία, πήραν αποστομωτική απάντηση από τον ίδιο. Ελπίζω να αντιληφθούν, έστω και τώρα, ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν συμβάλουν στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς, αλλά τελικά εκτίθενται».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ