ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Μνημείο για τον ΔΣΕ στο ανταρτοχώρι της Κερπινής

Εκδήλωση το περασμένο Σάββατο στη γενέτειρα του Πάνου Γεωργόπουλου, διευθυντή του Λαϊκού Διδασκαλείου

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα η Στέλλα Χρηστέα
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα η Στέλλα Χρηστέα
Με την εκδήλωση στο ανταρτοχώρι της Κερπινής, γενέτειρα του Πάνου Γεωργόπουλου, διευθυντή του Λαϊκού Διδασκαλείου, ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι διήμερες εκδηλώσεις των Οργανώσεων Περιοχής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης, που έγινε στην πλατεία του χωριού, ήταν η παρουσίαση του μνημείου με τα ονόματα των Κερπινιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες ή εκτελέστηκαν την περίοδο 1940 - '49.

Περίοπτη θέση στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα 100χρονα του ΚΚΕ, έχουν με τις εικόνες τους χαραγμένες στο μάρμαρο οι Πάνος Γεωργόπουλος, Ασπασία Δασκαλοπούλου και Κώστας Μπασακίδης, όλοι στελέχη του Κόμματος και του ΔΣΕ. Το μνημείο, φτιαγμένο από πέτρα, μάρμαρο και σίδερο, έχει την υπογραφή της ΚΕ του ΚΚΕ και φιλοτεχνήθηκε από την Κέλλυ Παπαϊωάννου.

Την εκδήλωση άνοιξε η Παναγιώτα Πανούση, Γραμματέας της ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ. Στη σύντομη ομιλία της, ευχαρίστησε ιδιαίτερα το χωριό και τους Κερπινιώτες για τη φιλοξενία, τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έδωσαν στο ΚΚΕ για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή και τους μαχητές του. Ευχαρίστησε, επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας και το Τοπικό Συμβούλιο της Κερπινής, για την παραχώρηση του χώρου όπου στήθηκε το μνημείο. Τέλος, ευχαρίστησε τους δεκάδες συντρόφους, οπαδούς και φίλους του Κόμματος που πρόσφεραν στοιχεία και εθελοντική δουλειά για να στηθεί το μνημείο και να οργανωθεί η εκδήλωση.

Το μνημείο στην Κερπινή
Το μνημείο στην Κερπινή
Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε η Στέλλα Χρηστέα, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους «ήρωες από την Πελοπόννησο που έπεσαν στα πεδία των μαχών ή στα εκτελεστικά αποσπάσματα, όπως ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Στέφανος Γκιουζέλης, ο Βαγγέλης Ρογκάκος, ο Κώστας Κανελλόπουλος, ο Κώστας Μπασακίδης, ο Πέρδικας, ο Βασίλης Μπράβος, ο Κώστας Ξυδέας και άλλοι αμέτρητοι ήρωες - νεκροί μας. Τέτοιους ανθρώπους αποδεικνύει ότι γεννά, με τη συγκλονιστική ιστορική διαδρομή του, το ΚΚΕ. Γιατί εκφράζει πάντα το νέο».

Αναφερόμενη στη συμβολή της Κερπινής στους αγώνες του λαού όλη τη δεκαετία του 1940, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πάνω από 50 στρατιώτες υπαξιωματικοί και αξιωματικοί Κερπινιώτες πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο, με τέσσερις νεκρούς, 21 αντάρτες του κατατάχτηκαν στον ΕΛΑΣ, 61 κρατήθηκαν, φυλακίστηκαν, καταδικάστηκαν και εξορίστηκαν για την αντιστασιακή τους δράση, 41 αντάρτες κατατάχτηκαν στον ΔΣΕ και 16 από αυτούς εκτελέστηκαν ή σκοτώθηκαν το 1948 - 1949».

«Τρία από τα καλύτερα στελέχη του ΚΚΕ»

Ξεχωριστή αναφορά έκανε η ομιλήτρια στα «τρία από τα καλύτερα στελέχη του ΚΚΕ» που οι μορφές τους χαράχτηκαν στο μνημείο, δίπλα στα ονόματα των σκοτωμένων Κερπινιωτών: Τον Πάνο Γεωργόπουλο, την Ασπασία Δασκαλοπούλου και τον Κώστα Μπασακίδη.

Ο Πάνος Γεωργόπουλος, γεννημένος στην Κερπινή το 1911, ήταν απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Νομικής. Εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ ως καπετάνιος και διακρίθηκε στις μάχες κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους. Το 1947, μετά την επιστροφή του από την εξορία, με εντολή του ΚΚΕ, πήγε στην Πελοπόννησο και εντάχθηκε στον ΔΣΕ. Διορίστηκε μέλος της αντιπροσωπίας της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στην Πελοπόννησο, υπεύθυνος για την Παιδεία, με κύρια αποστολή τη λειτουργία των σχολείων στις ελεύθερες περιοχές. Ανέλαβε διευθυντής του Λαϊκού Διδασκαλείου Πελοποννήσου. Το Μάη του 1949 κατέφυγε στην Κερπινή, με σκοπό να βρει καταφύγιο. Ο λόχος του στρατού που βρισκόταν στο χωριό, έμαθε πού κρυβόταν και τον κύκλωσε. Μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθεί, αυτοκτόνησε με το πιστόλι του. Ηταν τέτοιο το μίσος του αντίπαλου, που δεν επέτρεψε την ταφή του στο νεκροταφείο του χωριού.

Η Ασπασία Δασκαλοπούλου γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Βαλτεσίνικο. Στις αρχές της Κατοχής τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο και γράφτηκε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Τρίπολης. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και αργότερα βγήκε στο βουνό. Στα τέλη 1947, κατατάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Πελοποννήσου και αναδείχτηκε σε καπετάνισσα του 2ου Τάγματος του Αρχηγείου Μαινάλου. Σκοτώθηκε το 1949 στην ευρύτερη περιοχή, αυτοκτονώντας για να μην πέσει ζωντανή στα χέρια του εχθρού.

Ο Κώστας Μπασακίδης, μια από τις πιο ευγενικές και ηρωικές μορφές του Δημοκρατικού Στρατού στην Πελοπόννησο, γεννήθηκε στο χωριό Βρομόβρυση Μεσσηνίας. Το 1940 τελείωσε τη Σχολή Ευελπίδων. Πολέμησε με ηρωισμό στην Αλβανία ως ανθυπολοχαγός. Εντάχθηκε στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού, από τον οποίο αποχώρησε μαζί με άλλους αξιωματικούς, όταν διαπίστωσε το βρώμικο ρόλο που έπαιζε.

Από το καλοκαίρι του 1943 υπηρέτησε στον ΕΛΑΣ. Το Φλεβάρη του 1947, όταν ο Δημοκρατικός Στρατός άρχισε να εδραιώνεται στην Κεντρική και Βόρεια Πελοπόννησο, ο Κ. Μπασακίδης ανέλαβε στρατιωτικός διοικητής του Αρχηγείου Πελοποννήσου. Στις 13 Μάρτη 1949, στη διάρκεια μιας σκληρής μάχης μεταξύ τμήματος του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου και ισχυρής δύναμης του κυβερνητικού στρατού, στο ύψωμα «Δρακοβούνι», στην περιοχή της Κερπινής, έπεσε μαχόμενος ηρωικά, όταν είχαν εξαντληθεί και οι σφαίρες του πιστολιού του.

Το κενό στο μνημείο

«Στο μνημείο που βλέπετε, υπάρχει ένα κενό» είπε σε μια αποστροφή του λόγου της η Στέλλα Χρηστέα και εξήγησε: «Λείπει το όνομα του Χαράλαμπου Σπηλιωτόπουλου του Ηρακλή, που το 1947, πιστός στο κάλεσμα του Κόμματος, έφυγε από την Αθήνα που ήταν καταδιωκόμενος και κατατάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Πελοποννήσου. Πολέμησε και αναδείχθηκε σε διοικητή της Λαϊκής Πολιτοφυλακής στην περιοχή Ολυμπίας και ακολούθησε και αυτός τη μοίρα των χιλιάδων αγωνιστών στις εκκαθαριστικές το 1949. Συνελήφθη στην Ηλεία και εκτελέστηκε χωρίς δίκη.

Και αυτός ο ήρωας ανήκει στους χιλιάδες τιμημένους νεκρούς που έπεσαν στη μάχη για το δίκιο του λαού. Δεν τον χαρίζουμε στη λήθη, θα τον τιμάμε. Δεν είναι ανάμεσα στα ονόματα, γιατί απαίτησαν τα αδέλφια του να μην αναγραφεί. Εμείς δεν τον αποκηρύσσουμε. Δεν μπορεί να μπαίνουν στην ίδια μοίρα αυτοί που πολέμησαν γι' αυτά τα αγνά ιδανικά, με αυτούς που τους πολέμησαν με λύσσα. Με αυτούς που ήταν ταγμένοι στην υπηρεσία του αντιπάλου, για τη διατήρηση του σάπιου, εκμεταλλευτικού συστήματος».

Στο μνημείο κατέθεσαν στεφάνια ο Δ. Κουτσούμπας εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Σταματόπουλος εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Αριστείδης Μποσνής εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ο Γιώργος Παπαπέτρου, πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος της Κερπινής, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Στεφάνι κατατέθηκε, επίσης, εκ μέρους «των συγγενών που έζησαν με το χρέος να τους αποδώσουν αυτή την τιμή, αλλά πέθαναν νωρίτερα». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών και το «Επέσατε θύματα».

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε ένας μεζές και λίγο κρασί στην πλατεία της Κερπινής.


Επίσκεψη στο πατρικό του Νίκου Πλουμπίδη

Ενα μπουκέτο λουλούδια στην είσοδο του σπιτιού απέθεσε ο Δ. Κουτσούμπας
Ενα μπουκέτο λουλούδια στην είσοδο του σπιτιού απέθεσε ο Δ. Κουτσούμπας
Επίσκεψη - προσκύνημα στο πατρικό σπίτι του κομμουνιστή Νίκου Πλουμπίδη έκανε το πρωί της Κυριακής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στα Λαγκάδια Αρκαδίας. Πάνω από την είσοδο του σπιτιού του, το οποίο ανήκει πλέον σε συγγενείς του και έχει ανακαινιστεί, η Οργάνωση Αρκαδίας του ΚΚΕ, το 1995 τοποθέτησε μαρμάρινη πλάκα στην οποία έγραψε: Εδώ γεννήθηκε ο Νίκος Πλουμπίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκτελέστηκε στις 14/8/1954. «Τιμή μου εγώ πάνω από όλα έχω την τιμή του Κόμματος». Ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε ένα μπουκέτο με κόκκινα λουλούδια στην είσοδο του σπιτιού και στη συνέχεια περπάτησε στους δρόμους των Λαγκαδίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ