ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρουσίαση του Λευκώματος στο Βυζίκι Γορτυνίας

Είναι αφιερωμένο στο Λαϊκό Διδασκαλείο και περιέχει πλούσιο αρχειακό υλικό και ντοκουμέντα

Πραγματικά ανάρπαστο έγινε το Λεύκωμα για το Λαϊκό Διδασκαλείο
Πραγματικά ανάρπαστο έγινε το Λεύκωμα για το Λαϊκό Διδασκαλείο
Στην κατάμεστη πλατεία στο Βυζίκι Γορτυνίας, δίπλα στο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου, όπου από το πρωί του Σαββάτου λειτουργούσε η κατασκήνωση των Οργανώσεων Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, έγινε το βράδυ του Σαββάτου η παρουσίαση της έκδοσης των ΚΟ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ για το Λαϊκό Διδασκαλείο.

Την παρουσίαση του Λευκώματος, με την προβολή διαφανειών, έκανε ο Τάσος Αντωνίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της Οργάνωσης. Οπως είπε στην αρχή της παρουσίασης, «το φετινό διήμερο εκδηλώσεων είναι μια συνέχεια της προσπάθειας για την ανάδειξη της διοικητικής - διαπαιδαγωγητικής - κυβερνητικής πλευράς του ΔΣΕ, που έχει φωτιστεί λιγότερο από την αμιγώς στρατιωτική του δράση. Αυτή η πλευρά δεν θα μπορούσε να λείπει από τον εορτασμό των 100χρονων του Κόμματός μας και πολύ περισσότερο από την 70ή επέτειο ίδρυσης του ΔΣΕ».

Αναφερόμενος στο Λεύκωμα για το Λαϊκό Διδασκαλείο, το οποίο έγινε ανάρπαστο όλο το διήμερο των εκδηλώσεων, σημείωσε ότι αποτελεί «μια συλλογική δουλειά στελεχών και μελών του Κόμματος, που μελέτησαν βαθύτερα τη βιβλιογραφία, τα αρχεία και τα ντοκουμέντα της εποχής, διάφορες συνεντεύξεις μαθητών του Διδασκαλείου, αλλά και εφημερίδες του αντιπάλου. Ως βάση πήραμε τη μόνη έκδοση που υπάρχει για το Λαϊκό Διδασκαλείο, ένα μικρό βιβλιαράκι που κυκλοφόρησε το 1993 με συγγραφέα τον Δημήτρη Παλαιολογόπουλο, μαθητή του Διδασκαλείου και παράλληλα συγκεντρώσαμε υλικό από το Αρχείο του Κόμματός μας, το περιοδικό "Εθνική Αντίσταση", τα "Θέματα Παιδείας", βιβλία για τον εμφύλιο πόλεμο στην Πελοπόννησο κ.λπ.

Ο Τάσος Αντωνίου
Ο Τάσος Αντωνίου
Μόνο μας παράπονο είναι ότι όσο και να ψάξαμε δεν βρήκαμε έστω και μια φωτογραφία του Λαϊκού Διδασκαλείου, των μαθητών, έστω μιας γιορτής. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει, θα συνεχίσουμε την έρευνα και ίσως κάπου ξετρυπώσουμε κάποια».

Στην έκδοση συγκεντρώνονται διάφορα ήδη δημοσιευμένα διάσπαρτα υλικά, μαζί με σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα και αρχεία από διάφορες πηγές. Πολλά από τα ντοκουμέντα αυτά, κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, δημοσιεύονται για πρώτη φορά, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη αξία στην έκδοση. Στο Λεύκωμα περιέχονται και ορισμένα ντοκουμέντα από το αρχείο του Βαγγέλη Ρογκάκου, πολιτικού επιτρόπου της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, που επίσης δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Η εκδήλωση, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όσων την παρακολούθησαν, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με ένα γνήσιο αρκαδικό γλέντι, με παραδοσιακά λαϊκά και αντάρτικα τραγούδια, πλούσιους μεζέδες και κρασί.


Κατάμεστη η πλατεία στην παρουσίαση του Λευκώματος στο Βυζίκι
Κατάμεστη η πλατεία στην παρουσίαση του Λευκώματος στο Βυζίκι

Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα σε χωριά της Αρκαδίας

«Βουνό» τα προβλήματα για τους κατοίκους της περιοχής. Σε οριακή κατάσταση το Κέντρο Υγείας στα Τρόπαια

Στο Βαλτεσινίκο
Στο Βαλτεσινίκο
Χωριά του Μαινάλου επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, κατά την παραμονή του στο Νομό Αρκαδίας. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή βρέθηκε στο Λιμποβίσι, όπου βρίσκεται το πατρικό του Κολοκοτρώνη, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο. Επισκέφτηκε, επίσης, τη Στεμνίτσα, όπου τον υποδέχτηκαν ζεστά κάτοικοι του χωριού, εκθέτοντας παράλληλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος τους, αλλά και τη Δημητσάνα (έδρα του Δήμου Γορτυνίας) και τα Μαγούλιανα, το ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου.

Το Σάββατο βρέθηκε στο Βαλτεσινίκο και μετά την εκδήλωση στην Κερπινή, επισκέφτηκε τον οικισμό Νάσια. Το απόγευμα βρέθηκε στα Τρόπαια, όπου συνομίλησε με κατοίκους. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας του χωριού και ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα, συζητώντας με γιατρούς και νοσηλευτές.

Το Κέντρο Υγείας υπάγεται στο Νοσοκομείο Τρίπολης και εξυπηρετεί 50 χωριά, πολλά από αυτά σε μεγάλη απόσταση από τα Τρόπαια. Τις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές συμπληρώνει η απουσία μόνιμου οδηγού για το μοναδικό ασθενοφόρο που υπάρχει. Ο οδηγός, ο οποίος εξυπηρετεί ταυτόχρονα και το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, είναι συμβασιούχος και μπορεί να τύχει να μην είναι σε υπηρεσία όταν συμβεί κάποιο σοβαρό περιστατικό.

Με κατοίκους του χωριού στα Τρόπαια
Με κατοίκους του χωριού στα Τρόπαια
«Εύχεσαι να μην τύχει το κακό» είπε μία γιατρός στον Δημήτρη Κουτσούμπα, μεταφέροντας και την αγανάκτηση των κατοίκων για τις άθλιες συνθήκες στον τομέα της Υγείας. Οπως εξήγησε, αν κάποιος πάθει έμφραγμα, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να τον μεταφέρουν έγκαιρα στο Νοσοκομείο Τρίπολης, το οποίο βρίσκεται 85 χιλιόμετρα μακριά. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι άρρωστοι μεταφέρονται με ιδιωτικά μέσα, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

«Είμαστε το μοναδικό Κόμμα που αναδεικνύουμε σταθερά τα ζητήματα και τις ελλείψεις στον τομέα της Υγείας» ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ενημέρωσε γιατρούς και νοσηλευτές για την Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ σχετικά με την Υγεία. «Θα το παλέψουμε όπως μπορούμε» κατέληξε.

Στο Βυζίκι, όπου πήγε αμέσως μετά, ο Δ. Κουτσούμπας βρέθηκε για λίγη ώρα στο χώρο που στήθηκε από το πρωί η κατασκήνωση των Οργανώσεων Περιοχής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, ένα παλιό σχολείο που σήμερα αξιοποιείται για εκδηλώσεις. Μίλησε με ΚΝίτες και ΚΝίτισσες και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο χώρο με έναν αγώνα πινγκ - πονγκ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ