ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εστειλαν εκατοντάδες ανθρώπους μέσα στη φουρτούνα

Παρά τη θαλασσοταραχή και τους ισχυρούς ανέμους, τα ακτοπλοϊκά ταξίδεψαν κανονικά χτες και προχτές, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια επιβατών και ναυτεργατών

Τα πολλά μποφόρ και οι προειδοποιήσεις της ΕΜΥ δεν απέτρεψαν τους εφοπλιστές να λύσουν κάβους στα καράβια τους
Τα πολλά μποφόρ και οι προειδοποιήσεις της ΕΜΥ δεν απέτρεψαν τους εφοπλιστές να λύσουν κάβους στα καράβια τους
Σε κίνδυνο έθεσαν οι εφοπλιστές και το υπουργείο Ναυτιλίας την ασφάλεια εκατοντάδων ανθρώπων χτες και προχτές. Παρά τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ, που προειδοποιούσαν για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και σφοδρή θαλασσοταραχή στα πελάγη, υπέργηρα ακτοπλοϊκά πλοία, αλλά και ταχύπλοα, απέπλευσαν κανονικά, με αποτέλεσμα επιβάτες και ναυτεργάτες να δεινοπαθήσουν, όπως δείχνουν τα περιστατικά που καταγράφηκαν. Συγκεκριμένα:

  • Το ταχύπλοο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «SPEEDRUNNER ΙΙΙ», προχτές το μεσημέρι, λόγω της κακοκαιρίας, έπεσε πάνω στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού της Μήλου. Από την πρόσκρουση προκλήθηκε μικρή ζημιά στο πρωραίο τμήμα του. Επειδή η παραμονή του πλοίου στο λιμάνι από τον πλοίαρχο «κρίθηκε επισφαλής», απέπλευσε ψάχνοντας ασφαλή αγκυροβόλια στα λιμάνια της Σερίφου και της Σίφνου, που ήταν και το προγραμματισμένο του δρομολόγιο. Τελικά δεν μπόρεσε να πιάσει πουθενά και έφτασε χτες το πρωί αισίως στο λιμάνι του Πειραιά.
  • Προχτές το απόγευμα, το επιβατηγό - οχηματαγωγό «AQUA JEWEL» δεν κατάφερε να «πιάσει» στο λιμάνι της Σερίφου καθώς από τον πλοίαρχο «κρίθηκε επισφαλής» η προσέγγισή του εκεί. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Λαύριο - Κέα - Κύθνος - Σύρος - Σέριφος - Σίφνος - Κίμωλος - Μήλος και επιστροφή. Σύνολο 16 λιμάνια!
  • Την ίδια ώρα το επιβατηγό - οχηματαγωγό «AQUA SPIRIT», το οποίο είχε αποπλεύσει από το Λαύριο, έψαχνε να βρει ασφαλές αγκυροβόλιο, σύμφωνα με ενημέρωση από τον πλοίαρχο. Τελικά, κατάφερε να αγκυροβολήσει στον όρμο Λουτρών της Κύθνου.
  • Προχτές το βράδυ, από τον πλοίαρχο του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «EUROPEAN EXPRESS» οι αρχές ενημερώθηκαν ότι «κρίνεται επισφαλής η προσέγγιση στο λιμένα Φούρνων, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών». Το πλοίο αυτό, που βρέθηκε να ταξιδεύει με τέτοιο καιρό, έχει έτος κατασκευής το 1974 και οι βλάβες του είναι απανωτές. Οι τελευταίες δύο καταγράφηκαν πριν μια βδομάδα.
  • Προχτές το βράδυ, λαχτάρησαν οι επιβάτες του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΝΑΞΟΣ». Οπως καταγγέλλουν επιβάτες, όταν το καράβι βρέθηκε μεσοπέλαγα, από τη φουρτούνα «δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Μετακινούνταν άνθρωποι, καρέκλες, ταμειακές μηχανές». Σύμφωνα με μαρτυρίες, μια γυναίκα τραυματίστηκε στο κεφάλι και μόλις το πλοίο κατέπλευσε στη Σύρο, με μια ώρα καθυστέρηση, την παρέλαβε ασθενοφόρο. Στο γκαράζ του πλοίου μετατοπίστηκε το φορτίο σε νταλίκες, γεγονός που καθυστέρησε την αποβίβαση οχημάτων στη Σύρο και τον απόπλου του πλοίου.
Με «ευθύνη πλοιάρχου»...

Ολα αυτά τα καράβια βρέθηκαν να σκυλοπνίγονται γιατί με υπουργική απόφαση, το Δεκέμβρη του 2005, κατ' απαίτηση των εφοπλιστών, έχει γίνει «λάστιχο» το «απαγορευτικό» που ίσχυε μέχρι τότε για τα επιβατηγά ακτοπλοϊκά, όταν έπνεαν άνεμοι από 8 μποφόρ και πάνω. Με σκοπό να μειωθούν τα «απαγορευτικά», έριξαν την ευθύνη για τον απόπλου των πλοίων στην κρίση του πλοιάρχου, γνωρίζοντας ότι δύσκολα θα φέρει αντιρρήσεις στην εταιρεία, αλλά και να έχει αυτός την ευθύνη για ό,τι συμβεί.

Μάλιστα, στην υπουργική απόφαση, ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, και οι εφοπλιστές, αποφάνθηκαν ότι είναι ορισμένα μόνο τα σημεία του Αιγαίου όπου επικρατούν άνεμοι που απαγορεύουν τη διέλευση!

Γι' αυτό, σύμφωνα με την απόφαση, υποχρεούται ο πλοίαρχος «να καταθέτει στη Λιμενική Αρχή αφετηρίας: (Ι) Ενυπόγραφο Σχέδιο ταξιδιού της ημέρας εκτέλεσης στο οποίο θα φαίνεται η παράκαμψη πορείας της περιοχής στην οποία επικρατεί απαγορευτικό διενέργειας πλόων λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών» και «(ΙΙ) Εγγραφη δήλωση από εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας στην οποία να αναφέρεται ότι συναινεί στην αιτηθείσα παράκαμψη».

Ο

ΚΑΖΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Σάββατο στις 8 μ.μ., στο πάρκινγκ προσωπικού, καλεί τους εργαζόμενους του «Καζίνο Θεσσαλονίκης», ο Σύλλογος Εργαζομένων στη «Hyatt Regency Ξενοδοχειακή και Τουριστική ΑΕ». Τους καλεί να παλέψουν ενάντια στη σύμβαση που έστησε η εργοδοτική «Ενωση προσωπικού», σε συνεργασία με την ΟΣΕΤΥΠ και την εργοδοσία και φέρνει μειώσεις μισθών έως και 8%, αναδιανομή των φιλοδωρημάτων (αποτελούν μέρος του μισθού τους) και την εφαρμογή των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

ΕΒΓΑ: Εκτακτη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 4 Ιούνη, με στάση εργασίας την ίδια μέρα από τη 1 μ.μ. έως τις 3 μ.μ., πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΒΓΑ. Οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν για το πλαίσιο διεκδικήσεων, το οποίο περιλαμβάνει: Επαναφορά με αναδρομική ισχύ των μισθών και ημερομισθίων και επιδομάτων όπως είχαν στις 30-9-2013. Εφαρμογή των παροχών που έχουν περικοπεί και είναι στον κανονισμό εργασίας. Εφαρμογή και καταβολή του επιδόματος 4ετίας με αναδρομική ισχύ. Υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΛΑΡΙΣΑ»: Αμεση, πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση από τη Διοίκηση της αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα» για το μέλλον της επιχείρησης, καθώς και διασφάλιση των θέσεων εργασίας και πληρωμή των δεδουλευμένων τους απαιτούν οι 630 εργαζόμενοι στα 42 καταστήματα της αλυσίδας. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συνέλευση στο ΕΚ Λάρισας και συγκέντρωση έξω από το «Super Agora Λάρισα», επί της οδού Φαρσάλων, όπου θα συνεδρίαζε το ΔΣ της αλυσίδας, προκειμένου να εκτιμήσει τις εξελίξεις στο ζήτημα της εξαγοράς της από την εταιρεία «Μαρινόπουλος». Σε δήλωσή του, ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τονίζει ότι το ΕΚΛ συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους και συμμετέχει ενεργά στον αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεών τους.

Κινητοποίηση στη «Βιβλιοσυνεργατική»

Μισθούς έως και 5 μηνών οφείλει η εργοδοσία της «Βιβλιοσυνεργατικής» στους 94 εργαζόμενους στο εργοστάσιο και τα γραφεία της εταιρείας. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων συνεχίζονται παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει η διοίκηση της εταιρείας στην αρχή του έτους, σε συναντήσεις με την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου. Η δέσμευσή της πως θα προχωρήσει σε σταδιακή μείωση των οφειλόμενων και πλήρη εξόφληση μέχρι το τέλος του χρόνου δεν υλοποιήθηκε. Αντίθετα, η «ψαλίδα» έχει ανοίξει ακόμα περισσότερο.

Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποίηση την Κυριακή 1 Ιούνη, στις 11 π.μ., έξω από τις εγκαταστάσεις του «Ελληνικού Κόσμου» (Πειραιώς 254, Ταύρος), που είναι επίσης ιδιοκτησίας Εφραίμογλου. Οι εργαζόμενοι του «Ελληνικού Κόσμου» αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα με καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να σταματήσει η καθυστέρηση στις πληρωμές, να καταβάλλεται κανονικά ο μισθός τους κάθε μήνα και να ξεκινήσει άμεσα η αποπληρωμή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται.

Συνεχίζουν στην «Ανακύκλωση» στα Γιάννενα

Συνεχίζουν την απεργία τους, που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «SPIDER Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» στα Γιάννενα. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού και η Επιτροπή Εργαζομένων στην επιχείρηση αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα. Οι εργαζόμενοι προτάσσουν στο διεκδικητικό τους πλαίσιο τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς δουλεύουν σε άσχημες συνθήκες, χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Διεκδικούν την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, την τήρηση μέτρων προστασίας και ασφάλειας και την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Χτες, οι απεργοί έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ. Παρά το γεγονός ότι εργάζονται στη διαλογή των απορριμμάτων, ο εργοδότης τους απασχολεί ως ανειδίκευτους εργάτες, με αποτέλεσμα να μην εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Ζημιές από χαλάζι και στο Βελεστίνο

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες 20.000 στρεμμάτων προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου Μαγνησίας. Ιδιαίτερα πλήγηκαν καλλιέργειες με βιομηχανική τομάτα, καλαμπόκι, στάρι, κριθάρι, κηπευτικά, καθώς και δένδρα στα χωριά Αερινό, Κοκκίνα, Αγιο Δημήτριο, Παλιούρι. Μεγάλες καταστροφές από χαλάζι σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έγιναν, τις προηγούμενες μέρες, στον Τύρναβο και την Ελασσόνα της Λάρισας. Οι πληγέντες παραγωγοί, που βρίσκονται σε απόγνωση, ζητούν άμεση εκτίμηση και γρήγορη αποζημίωση στο 100% των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ενώ καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την έλλειψη αντιχαλαζικής προστασίας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org