ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο μισθολόγιο για "εκσυγχρονιστική" λιτότητα

Ελπίδες για αύξηση μισθών και συντάξεων, θέλησε να σπείρει με τις εξαγγελίες του για το νέο μισθολόγιο ο πρωθυπουργός, που δεν απαντά, όμως, αν θα προκύψουν

Γενικόλογες και ασαφείς εξαγγελίες, σχετικά με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων - που άφηναν να εννοηθεί ότι "θα ζεσταθούν οι τσέπες" των δημοσίων υπαλλήλων - έκανε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,με το βλέμμα στραμμένο στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το γεγονός και μόνο ότι δεν έδωσε στη δημοσιότητα, ούτε καν την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, την οποία είπε ότι αποδέχτηκε και ο ίδιος, δεν απαντά στο κρίσιμο ερώτημα, αν με το νέο θα προκύψει κάποια ονομαστική ή πραγματική αύξηση στους μισθούς ή θα έχουμε συνέχιση της εισοδηματικής λιτότητας στο δημόσιο με "νέο κοστούμι". Δεν είναι τυχαίο, ότι με χτεσινοβραδινή ανακοίνωσή της η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ εκτιμά πως το νέο μισθολόγιο, που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός, "διαιωνίζει την πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζόμενων στο δημόσιο".

Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις για το νέο μισθολόγιο έγιναν χτες αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε ο ίδιος με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α. Τσοχατζόπουλο.Ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι βάση για την κατάρτιση του νέου μισθολογίου αποτελεί η πρόταση της Διεύθυνσης Μισθολογίου του υπουργείου Οικονομικών στην επιτροπή που έχει συσταθεί και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εσωτερικών, καθώς και της ΑΔΕΔΥ και ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σαφές δείγμα των επιδιώξεων δημιουργίας εντυπώσεων στην κοινή γνώμη και εξυπηρέτησης προεκλογικών σκοπιμοτήτων από τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, αποτελεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών. Οπως δήλωσε ο Κ. Σημίτης, η επιτροπή κλήθηκε να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι τον ερχόμενο ...Σεπτέμβρη, ώστε στη συνέχεια να προωθηθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και να ισχύσει το νέο μισθολόγιο από την 1/1/1997.Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ανάμεσα στις προτάσεις της επιτροπής είναι η σταδιακή εφαρμογή του όποιου νέου μισθολογίου υπάρξει από το 1997 μέχρι και το ...2001,κάτι που βεβαίως απέφυγε να διευκρινίσει χτες ο πρωθυπουργός.

Το στίγμα του νέου μισθολογίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη - οι οποίες διαπνέονται από πλήρη ασάφεια και μάλλον στοχεύουν στο να "χαϊδέψουν τα αυτιά" των δημοσίων υπαλλήλων - είναι το εξής εξής:

  • Καταργούνται όλες οι παροχές που θεσπίστηκαν εκτός μισθολογίου και ενσωματώνονται στο νέο μισθολόγιο.
  • Εξισορροπούνται οι αποδοχές, αφού οι υπάλληλοι παίρνουν τις ίδιες αποδοχές για τον ίδιο κλάδο όλων των υπουργείων.
  • Ανακαθορίζονται οι παροχές για την οικογένεια και τις προβληματικές και παραμεθόριες περιοχές.
  • Ενισχύονται οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων με την αναπροσαρμογή του βασικού μισθού.
  • Καταργούνται τα επιδόματα παραγωγικότητας, που είχαν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και αντικαθίστανται για όλους τους υπαλλήλους με ένα ειδικό επίδομα απασχόλησης. Επίσης, για τα υπουργεία, για τα οποία δεν είχε εγκριθεί μέχρι σήμερα κανένα επίδομα παραγωγικότητας, θα υπάρξει σχετική διάταξη μόνο για το 1996.

Ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε το νέο μισθολόγιο "λειτουργικό, απλό και παραγωγικό", διότι, όπως υποστήριξε, "δεν καθιερώνει ισοπεδωτικές αρχές, αλλά δημιουργεί διαφοροποιήσεις και κίνητρα παραμονής". Ισχυρίστηκε επίσης ότι το νέο μισθολόγιο "θα" χαρακτηρίζεται από σταθερότητα "γιατί διασφαλίζει τη σχέση αποδοχών από κλιμάκιο σε κλιμάκιο".

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, ακόμη και από τις παραπάνω γενικόλογες υποσχέσεις, δεν προκύπτει η πρόθεση για αύξηση του βασικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.Επίσης, δε γίνεται καμία αναφορά στο πάγιο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων για καθιέρωση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο τομέα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι

Σχολιάζοντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, με ανακοίνωση της ΕΕ, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι:

  • Οι συγκεκριμένες προτάσεις, που έχουν κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή, οριοθετούν ένα μισθολόγιο που διαιωνίζει την πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων στο δημόσιο, συνεχίζουν και εντείνουν την επιδοματική πολιτική, φαλκιδεύοντας τις εν ενεργεία και συντάξιμες αποδοχές, αλλά και τη βιωσιμότητα του νέου μισθολογίου.
  • Οι νέοι βασικοί μισθοί, παρόλο που γίνεται προσπάθεια να εμφανιστούν "αυξημένοι", συγκριτικά με τους σημερινούς, εντούτοις δεν καλύπτουν ουσιαστικά τις σημερινές βασικές αποδοχές. "Οι συνολικές αποδοχές" - τονίζεται - για τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων περιορίζονται στα σημερινά ουσιαστικά επίπεδα και δεν καλύπτουν ούτε τις απώλειες των τελευταίων ετών.
  • Διαπιστώνεται πως ένα μισθολόγιο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα με χαμηλούς βασικούς μισθούς, που συνεχίζει να συναρθρώνεται από επιμέρους επιδόματα, όχι μόνο δεν απαντά στα αίτημα του σ.κ., αλλά τυχόν υλοποίησή του θα φαλκιδεύει και προοπτικά την οικονομική και μισθολογική εξέλιξη εργαζομένων και συνταξιούχων του δημοσίου.

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, προσδιόρισε το ύψος του βασικού μισθού στις 180.000, ως βάση οικοδόμησης της δικής της πρότασης, στο πλαίσιο των γενικών αρχών που έχει διαμορφώσει και το πρόσφατο συνέδριό της.

Οι συνταξιούχοι

"Αν και στη φάση αυτή βρεθούμε μπροστά σε ευκαιριακές, αποσπασματικές, γενικόλογες λύσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε ανυποχώρητοι τους διεκδικητικούς αγώνες σε όλη τη χώρα. Ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν ταιριάζει στη γενιά που έδωσε τα πάντα στην πατρίδα μας".

Τα παραπάνω τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, σε τηλεγράφημά της προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλο και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ε. Γιαννόπουλο, ενόψει του σημερινού υπουργικού Συμβουλίου.

Β. Μπ.

Ο ... νέος κόσμος

Ποιος ξέρει πού βρέθηκαν τούτες τις μέρες εκείνοι οι Αλβανοί, που τους βλέπαμε λίγα χρόνια πριν στις τηλεοράσεις μας, να πανηγυρίζουν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τότε εκλογών, κραδαίνοντας τις αμερικανικές σημαίες; Είχαν, ίσως, τότε πιστέψει πως αυτά τα σύμβολα ήταν "διαβατήρια" για κάποιο "νέο κόσμο" που τους έταζαν, με δουλιά, δημοκρατία, ελευθερία, ισονομία κ.ά. Τώρα, ίσως, πάλι κάποιοι από αυτούς να βρέθηκαν στο ίδιο "πόστο". Εκτός από τους "στημένους", οι άνθρωποι σε συνθήκες υπερβολικής καταπίεσης και ανέχειας γίνονται εύκολα θύματα εξαγορασμού και ψευδαισθήσεων.

Κάποιοι άλλοι, όμως, θα βρίσκονταν ανάμεσα σε κείνους που πετροβολούσαν ή πετροβολούνταν προς δόξαν των "ελεύθερων" εκλογών. Η, ακόμα, μπορεί να μην πρόλαβαν να ψηφίσουν, αφού η αντιπολίτευση από κάποια ώρα και μετά αποσύρθηκε από την εκλογική διαδικασία. Κάποιοι, επίσης, από εκείνους τους ίδιους που πίστευαν πραγματικά στον "νέο κόσμο" της Δύσης, να βρίσκονταν τώρα κρυμμένοι σε κανένα υπόγειο των Αθηνών ή πίσω από κανένα θάμνο στην ελληνική ύπαιθρο "καιροφυλακτώντας" για κανένα παράνομο μεροκάματο, για να ζήσουν αδιαφορώντας πια, για το τι ακριβώς συμβαίνει στην πολιτική κατάσταση της χώρας τους, αφού η πολύ άμεση έννοια της επιβίωσης απομακρύνει τη σκέψη από το αύριο και αφαιρεί πολλές φορές τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ανάγκες. Μάλιστα, η τέτοια κατάσταση στην οποία μετατρέπονται αυτοί οι άνθρωποι έχει γίνει επανειλημμένως αφορμή για ρατσιστική προπαγάνδα και σκληρές διώξεις, από μέρους όχι μόνο της ελληνικής πολιτείας, αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα.

Η υποκριτική Δύση για άλλη μια φορά επιλέγει την τακτική ή του "Πόντιου Πιλάτου" ή της ενθάρρυνσης ακριβώς αυτής της διαδικασίας, που σπρώχνει μια ολόκληρη χώρα στην επικίνδυνη βαρβαρότητα. Μπροστά στο γεγονός του "δικού τους" ανθρώπου, που είναι ο, αυτής της στιγμής, αξιόπιστος εγγυητής των συμφερόντων τους είναι έτοιμοι πάλι να "καταπιούν την κάμηλον" της υποκρισίας. Για παράδειγμα, αν και επιμέρους σε προσωπικό επίπεδο τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ (Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) καταμαρτυρούν "ωμές παραβιάσεις της διαδικασίας ψηφοφορίας", ταυτόχρονα ως συλλογικό άρα και "ανώνυμο" όργανο εγκρίνουν ανακοίνωση όπου διαπιστώνουν ότι η διαδικασία υπήρξε "σωστή". Βέβαια, πολύ θα ήθελαν ο άνθρωπός τους στην Αλβανία να ήταν πιο αποτελεσματικός και να μην είχε τόσο"καρφωθεί" με το κλίμα εκφοβισμού, τις απειλές, τους ξυλοδαρμούς κ.ά. Στην πραγματικότητα, ειδικά οι ΗΠΑ, θα επιθυμούσαν αυτή τη διαδικασία "ομαλότερη", για να κατορθώσουν πιο εύκολα να συνεχίσουν το ιμπεριαλιστικό έργο τους στην περιοχή. Γι' αυτό, ίσως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε προχτές "την ανησυχία για τις παρατυπίες". Είναι σίγουρο όμως ότι, όσο έχουν συμφέροντα σε αυτή ή σε όποια άλλη χώρα ή περιοχή, είναι έτοιμοι να "χωρέσουν" και να ενθαρρύνουν τις πιο σκληρές αντιδημοκρατικές μεθόδους εγκατάστασης και επιβολής των ανθρώπων τους στην πολιτική εξουσία. Αλλωστε, αυτά που "αχόρταγα" συνήθως απαιτούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν πλέον, από έστω και κατ' επίφαση δημοκρατικές πολιτικές εξουσίες...

Δήλωση του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ στο "Ρ"

Σχολιάζοντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Αγκαβανάκης,έκανε στο "Ρ" την παρακάτω δήλωση:

"Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νέο μισθολόγιο, με το βλέμμα στραμμένο στις μάλλον πρόωρες εκλογές που ετοιμάζει. Στο όνομα αυτής της σκοπιμότητας τάζει "λαγούς με πετραχήλια", μέσα από γενικόλογες και σιβυλλικές δηλώσεις για ένα μισθολόγιο που θα... αυξήσει μισθούς και συντάξεις, αλλά το οποίο ωστόσο, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, θα εφαρμοστεί σταδιακά ως το 2001! Βέβαια, παραμέρισε έντεχνα τα βασικά στοιχεία του μισθολογίου που αφορούν: στο ύψος του βασικού μισθού πάνω στον οποίο υπολογίζονται και οι συντάξιμες αποδοχές, στο αν θα υπάρχει ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη, στο αν θα αυξηθούν τα οικογενειακά επιδόματα και αν πρόκειται να χορηγηθούν και στους 2 συζύγους - πράγμα που δε γίνεται σήμερα. Από την άλλη, και μέσα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού φαίνεται καθαρά ότι θα συνεχιστεί η επιδοματική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" και η σύνδεση μισθού παραγωγικότητας. Καμιά αναφορά δεν έκανε ο πρωθυπουργός για το καίριο ζήτημα της άμεσης ψήφισης νόμου για την εφαρμογή του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στους δημόσιους υπάλληλους. Συνεπώς, όλα αυτά γίνονται για εντυπωσιασμό και κατανάλωση στην υπηρεσία προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, η λύση των οικονομικών τους προβλημάτων θα προκύψει μόνο μέσα από ενωμένους αγώνες".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ