ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Κινητοποίηση από στεριά και θάλασσα

Επί έξι ώρες, χτες, οι άνθρωποι της Ζώνης και του Περάματος συντόνισαν το αγωνιστικό τους βήμα ενάντια στην ανεργία και τη διάλυση του κύριου οικονομικού πνεύμονα της περιοχής. Τα ΜΑΤ τους "υποδέχτηκαν" στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο κατέλαβαν συμβολικά. Ακόμα πιο μαχητικά τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

Με τη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και μια μεγαλειώδη πορεία σφραγίστηκε η χτεσινή μαχητική κινητοποίηση των εργατών και των ανέργων της Ζώνης, του Δήμου Περάματος και των μαζικών φορέων της περιοχής, κατά της ανεργίας και της διάλυσης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Η κινητοποίηση είχε κέντρο της το λιμάνι του Πειραιά και εξελίχθηκε από στεριά και θάλασσα.Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Κ. Σφυρίου, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να αποτρέψει την κινητοποίηση, όταν δεν το κατάφερε, προτίμησε να απουσιάσει από το υπουργείο και να αναθέσει το "ρόλο του οικοδεσπότη" στα ΜΑΤ, που βρίσκονταν μέσα στο υπουργείο!

Από τις 3 το απόγευμα εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πύλη της Ζώνης Περάματος. Γύρω στις 4.15 μ.μ. αρκετοί από αυτούς επιβιβάστηκαν σε 10 λάντζες και ξεκίνησαν το "ταξίδι" τους με προορισμό το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Οι λάντζες, αφού πέρασαν το δίαυλο του κεντρικού λιμανιού, έκαναν γύρο στο λιμάνι και έφτασαν στις 5 μ.μ. στο σημείο του λιμανιού που βρίσκεται απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με κατάληψη του πλοίου Κινγκ Μίνος των μινωικών γραμμών, γιατί η πλοιοκτήτρια εταιρία κατασκευάζει καράβι στα νορβηγικά ναυπηγεία και όχι σε ελληνικά ναυπηγεία.Από εκεί οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν με πορεία στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, όπου τους περίμενε και νέο πλήθος συγκεντρωμένων.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης,απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, τόνισε: "Η προσπάθεια, που κατέβαλε το ΥΕΝ και το Λιμεναρχείο, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τους άνεργους της Ζώνης, καθώς και τους ιδιοκτήτες των πλωτών μέσων, με τα οποία έκαναν τη διαδήλωσή τους οι φορείς, ο δήμος και οι εργαζόμενοι, έπεσε στο κενό. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση ".

Ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος,σημείωσε: "Δηλώνουμε ότι αυτή η μαζική και μαχητική σημερινή κινητοποίηση προειδοποιεί ότι έχουμε και τα μέσα και το κουράγιο να κλείσουμε τον Πειραιά για μέρες".

Μετά την έγκριση του ψηφίσματος οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πορεία στο ΥΕΝ, όπου, αντί για τον υπουργό, τους περίμεναν τα ΜΑΤ! Τελικά αντιπροσωπεία συνδικαλιστών κατάφερε να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δ. Μανό,ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι τα ΜΑΤ θα απομακρυνθούν και ότι οι διαδηλωτές θα συνεχίσουν ανενόχλητοι τη συμβολική τους κατάληψη. Η αντιπροσωπεία τού επέδωσε το ψήφισμα, κατάγγειλε τις προσπάθειες τρομοκράτησης, ενώ απαίτησαν να συνέλθει αμέσως το διυπουργικό όργανο για τη Ζώνης και να μη δημιουργήσει το υπουργείο πρόβλημα στους ιδιοκτήτες των πλωτών σκαφών, γιατί αλλιώς θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Σήμερα στις 11 π.μ. οι διοικήσεις των σωματείων της Ζώνης θα πραγματοποιήσουν παράσταση στο υπουργείο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης,ο οποίος παρευρέθηκε στην κινητοποίηση, δήλωσε: "Είναι μια μαζική διαμαρτυρία των ανέργων και των εργαζομένων, που είναι φυσικά ελάχιστοι, του Περάματος. Μια διαμαρτυρία, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που είναι ευθυγραμμισμένη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεγάλων συμφερόντων που σήμερα οδηγούν τη χώρα μας στην ανεργία και στην αποβιομηχάνιση. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να τηρήσει ούτε τις στοιχειώδεις υποσχέσεις που έχει δώσει στους άνεργους του Περάματος, για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων. Καταγγέλλουμε, ακόμα, την τρομοκρατία που εκπορεύεται από την κυβέρνηση και που τελικό στόχο και σκοπό έχει να διασπάσει τον αγώνα των εργαζομένων".

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκαν, χτες, Δ. Γόντικας από το ΚΚΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος,ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μανουσογιαννάκης,αντιπροσωπεία συνδικαλιστών των ναυτεργατικών οργανώσεων ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά Β. Ξένος.

Αγωνιστικός άνεμος στο λιμάνι

Με αποφασιστική κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προειδοποιούν οι ναυτεργάτες, που χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ακτή Μιαούλη, πορεία στα γραφεία της ΠΝΟ και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Δυναμική απάντηση στην αντεργατική - αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που υπηρετεί πιστά τα εφοπλιστικά συμφέροντα, καθώς και στη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ που ακολουθεί το δρόμο του ξεπουλήματος των ναυτεργατικών συμφερόντων, έδωσαν χτες το πρωί στη συγκέντρωσή τους στην Ακτή Μιαούλη οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι ναυτεργάτες.Ταυτόχρονα δήλωσαν ότι αυτή η συγκέντρωση θα αποτελέσει το βήμα για νέους και πιο δυναμικούς αγώνες.

Με το σύνθημα "είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι",οι συγκεντρωμένοι διαδήλωναν για την απορρόφηση των ανέργων ναυτεργατών, για ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις, για τη διατήρηση του καμποτάζ και για την αναβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος,ο γραμματέας της ΚΟΠ Β. Ξένος και αντιπροσωπεία των σωματείων των εργατών της Ζώνης.

Πρώτος μίλησε στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θ. Σταματόπουλος,ο οποίος τόνισε ότι το λιμάνι του Πειραιά θα ζήσει μέρες που δεν έχει ξαναζήσει.Και συνέχισε: "Παλεύουμε για την προστασία του καμποτάζ.Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤ,η θέση των ναυτεργατών είναι αδιαπραγμάτευτη. Για την κρίση του, να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, οι κυβερνήσεις, το κράτος και οι εφοπλιστές. Η λύση βρίσκεται στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης, στην παραγραφή των χρεών του ΝΑΤ, στο σταμάτημα της δανειοδότησης και την κάλυψη των αναγκών του ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην αύξηση των εφοπλιστικών εισφορών και την εφαρμογή τριμερούς συστήματος εισφορών από κράτος, εργοδοσία και ναυτεργάτες". Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας,ο Θ. Σταματόπουλος, υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ κατά απαράδεκτο τρόπο υπέγραψε τις ΣΣΕ των τουριστικών και των ποντοπόρων με αύξηση 9%, ενώ ξεπούλησε κι άλλα σοβαρότατα αιτήματα. Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ τόνισε ότι η πίεση θα πρέπει να είναι ισχυρή και εάν δεν προχωρήσει η ΠΝΟ, θα προχωρήσουν οι ναυτεργάτες.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Αστράς,τόνισε ότι οι συνταξιούχοι και οι εν ενεργεία ναυτεργάτες θα αντισταθούν αγωνιστικά "στην ανεύθυνη κυβέρνηση που μειώνει συνεχώς τον ναυτεργάτη με οικονομικές αλχημείες, συμπιέζει τον συνταξιούχο ναυτικό σπρώχνοντάς τον στην εξαθλίωση".

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης,πρόεδρος του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και γραμματέας του ΕΚΠ, τόνισε: "Με τη σημερινή μαζική μας κινητοποίηση δίνουμε την απάντηση σε όσους πίστεψαν ότι εύκολα θα ξεμπερδέψουν μαζί μας. Τα Σωματεία μας, μαζί με όλους τους ναυτεργάτες, ανεξάρτητα από ειδικότητα, με τους συνταξιούχους και επιδιώκοντας το συντονισμό και με άλλους κλάδους, θα δώσουμε τη μάχη της υπεράσπισης των ναυτεργατών". Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε ο πρόεδρος της Ενωσης Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών Δ. Δρίτσας.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι με συνθήματα όπως: "ΠΝΟ ταξική κι όχι εφοπλιστική", κατευθύνθηκαν με πορεία στην ΠΝΟ. Αντιπροσωπεία επέδωσε το ψήφισμα στον γγ της Ομοσπονδίας Γ. Χαλά και απαίτησε για άλλη μια φορά τη σύγκληση της ΕΕ της ΠΝΟ, για 48ωρη απεργία στις 7 και 8 Ιούνη.Ακολούθησε δυναμική πορεία στο ΥΕΝ, απ' όπου είχε "εξαφανιστεί" η πολιτική ηγεσία.

Να αποσυρθεί!

Δήλωση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκου, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την... ανεργία

Σε δήλωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την... ανεργία, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,έκανε χτες την πιο κάτω δήλωση:

"Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Μέτρα πολιτικής για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση" δεν αρκέστηκε στα όσα μέχρι σήμερα έχουμε αποδεδειγμένα και με επιχειρήματα καταγγείλει, αλλά ολοκληρώνει το έγκλημα με την προσθήκη του άρθρου 11 για την επιχορήγηση εργοδοτών, για την κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους εργασίας.

Με την προτεινόμενη εκτρωματική ρύθμιση η κυβέρνηση επιβαρύνει το ΙΚΑ, δηλαδή τους εργατοϋπαλλήλους, με το ποσό των 1,5 δισ. δραχμών, αφού απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση καταβολής ασφαλίστρου. Και επιβαρύνει τον ΟΑΕΔ, δηλαδή τους εργατοϋπαλλήλους, να καταβάλλουν αυτοί μέρος των ασφαλιστικών εισφορών για λογαριασμό πάλι των εργοδοτών.

Συνολικά ένα κονδύλι της τάξης περίπου 4 δισ. δραχμών δίνεται βορά στο κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση εναρμονίζεται έτσι με τις επιταγές της Λευκής Βίβλου προφασιζόμενη πως αγνοεί ότι το εργατικό κόστος στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο (17,3%) από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω συνολικά το νομοσχέδιο και τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την υλοποίηση των δικών τους προτάσεων".

Από τη χθεσινή κινητοποίηση στο λιμάμι του Πειραιά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά

Από τη χτεσινή πορεία των ναυτεργατών
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org