ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΠΑ
Συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Δυναμώνει το κύμα αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), οι οποίοι διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στις 9 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση στη ΔΕΠΑ (Μαρίνου Αντύπα 92, Ν. Ηράκλειο).

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να γνωστοποιηθεί η απόφαση του δικαστηρίου, μετά την αγωγή των εργολάβων, οι οποίοι ζητούν να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Στην ακροαματική διαδικασία έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο δικηγόρος των εργολάβων τόνιζε ξανά και ξανά πως αν οι εργαζόμενοι μονιμοποιηθούν παθαίνουν ζημιά οι εργολαβίες, δηλαδή σταματάνε να έχουν έργο. Ουσιαστικά, ένα από τα βασικά του επιχειρήματα ήταν ότι το δικαίωμα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά χτυπάει τη δράση των «δουλεμπορικών» γραφείων, που η δράση και λειτουργία τους στηρίζονται στο νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η πρόεδρος του δικαστηρίου, παρά το επίμονο αίτημα των δικηγόρων των Σωματείων για τριήμερη προθεσμία προκειμένου να σχολιάσουν, όπως έχουν δικαίωμα, τα όσα ειπώθηκαν στη δίκη και να μπορούν να προσκομίσουν νέα στοιχεία, αποφάσισε να πάει σε μια fast track διαδικασία, δίνοντάς τους μόνο δύο ώρες!

Απέναντι στην επιχείρηση χτυπήματος της απεργίας, το κύμα αλληλεγγύης προς τους απεργούς αυξάνεται καθημερινά. Χτες στο δικαστήριο βρέθηκαν στο πλευρό τους συνδικάτα και συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους, όπως των Οικοδόμων, Τύπου - Χάρτου, Επισιτισμού - Τουρισμού, Συγκοινωνιών, Τροφίμων, καθώς και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι με μπροστάρη το Σωματείο Εργαζομένων στον τομέα του Φυσικού Αερίου - Υποστήριξη ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ) παλεύουν για την κατάργηση των εργολαβιών και την απευθείας εργασιακή σχέση με τη ΔΕΠΑ με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στον αγώνα τους έχουν διαρκώς τη στήριξη του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Κορινθίας - Εύβοιας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της, εμφανιζόμενη χτες να ζητάει την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Δ. Τζώρτζη. Πρόκειται βέβαια για πρόκληση, καθώς εδώ και μήνες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους εργαζόμενους ότι αποδέχεται το αίτημά τους, ωστόσο δεν έχει κάνει τίποτα γι' αυτό.

ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ: Τώρα μετρά η γνήσια ταξική αλληλεγγύη!

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΠΑ και καλεί τα συνδικάτα να καταδικάσουν την επιχείρηση χτυπήματος της απεργίας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

«Σέρνουν στα δικαστήρια τους εργαζόμενους που διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά!

Η "ανεξάρτητη" Δικαιοσύνη για μια ακόμη φορά "επί το έργον": Με αστείες δικαιολογίες, οι εργάτες στο φυσικό αέριο που απεργούν εδώ και 11 μέρες για το αυτονόητο δικαίωμά τους στη σταθερή δουλειά, σέρνονται στα δικαστήρια για να κηρυχτεί ο αγώνας τους "παράνομος και καταχρηστικός".

Τα κόμματα της πλουτοκρατίας έχουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενισχύσει το αντεργατικό οπλοστάσιο, ενώ όλο αυτό το διάστημα κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους. Η ΝΔ μιλάει τη γλώσσα του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του.

Οι εργαζόμενοι μέσα από τον αγώνα τους έχουν ξεχωρίσει πιο καλά φίλους και εχθρούς.

Το ΚΚΕ είναι σταθερά δίπλα τους στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Καλούμε τις οργανώσεις του εργατικού κινήματος να καταδικάσουν αυτήν την άθλια μεθόδευση. Καλούμε τους εργάτες στο Φυσικό Αέριο να δυναμώσουν την ενότητά τους, να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να μη φοβηθούν απ' την τρομοκρατία.

Τώρα μετράει η γνήσια ταξική αλληλεγγύη».


ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ - ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οπλα των εργατών η ενότητα, η οργάνωση και τα δίκαια αιτήματά τους

Ανακοίνωση για τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο

Σε ανακοίνωσή τους, οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης Πετρελαίων - Φυσικού Αερίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ χαιρετίζουν τον αγώνα των εργαζομένων στον όμιλο ΔΕΠΑ, καλώντας τους, παράλληλα, να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα που έχουν αποκτήσει και τις εξελίξεις στον κλάδο τους.

Οπως επισημαίνουν, «η διαπάλη που διεξάγεται μεταξύ ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων για τη διεκδίκηση στρατηγικών υποδομών και επιχειρήσεων όπως αυτές στον κλάδο της Ενέργειας είναι σφοδρή. Οι ιδιωτικοποιήσεις που επιταχύνονται αυτήν την περίοδο αποτελούν μέρος του σχεδίου για τη λεγόμενη "απελευθέρωση της Ενέργειας", δηλαδή για τη δημιουργία νέων κερδοφόρων αγορών για το κεφάλαιο. Πρόκειται για ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου, γι' αυτό και ενιαία προχωρούν αυτές οι αλλαγές στο σύνολο του κλάδου της Ενέργειας. Παράλληλα με τις ιδιωτικοποιήσεις στο Φυσικό Αέριο, έχουμε και την αναζήτηση επενδυτών για τα ΕΛΠΕ, για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, για την παραχώρηση των υδρογονανθράκων σε Ανατολική Μεσόγειο και Ιόνιο κ.τ.λ. Η επόμενη μέρα στον κλάδο της Ενέργειας θα φέρει τεράστια κέρδη για τους "επενδυτές", ενώ ταυτόχρονα προβλέπει την ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους. Φαινόμενα όπως η εντατικοποίηση της εργασίας, η εργολαβοποίηση, οι ελαστικές μορφές εργασίας θα εντείνονται ολοένα και περισσότερο, αφού αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της κερδοφορίας των ομίλων, αποτελούν μέρος της συνταγής, ώστε το κεφάλαιο να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο».

Οργάνωση και πάλη ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι

Απευθυνόμενη στους εργολαβικούς εργαζόμενους, η ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Την ίδια στιγμή που εργάζεστε μέσω εργολάβου εδώ και χρόνια στην ίδια εταιρεία, μόλις διεκδικήσατε τη μονιμοποίησή σας, βρήκατε από κυβέρνηση και εργοδοσία τείχος, προφάσεις, εμπόδια. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι όλοι τους θέλουν τους εργαζόμενους αναλώσιμους, χωρίς σταθερά δικαιώματα, "ευέλικτους" για τις ανάγκες των εργοδοτών.

Αποδεικνύεται ότι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν σήμερα οι εργαζόμενοι, είναι ο αγώνας, η πάλη, η οργάνωση και διεκδίκηση. (...) Σήμερα μπορείτε καλύτερα να κατανοήσετε αυτό που το ΚΚΕ φωνάζει σταθερά: Οτι χωρίς τους εργαζόμενους "γρανάζι δε γυρνά".

Σήμερα μπορείτε να ξεχωρίσετε από την ίδια σας την πείρα ποιοι είναι οι "φίλοι σας" και ποιοι οι "εχθροί σας". Απέναντί σας έχετε την κυβέρνηση, την εργοδοσία καθώς και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. (...) Αλλοτε τάζουν και εφησυχάζουν, δημιουργώντας τετελεσμένα και εξαναγκάζουν να δεχτούν οι εργαζόμενοι τα πάντα στο όνομα "του μικρότερου κακού" και άλλοτε τρομοκρατούν και εκβιάζουν όταν βλέπουν ότι οι εργαζόμενοι βγάζουν συμπεράσματα και παλεύουν για το δίκιο τους. Γι' αυτό και σας καλούμε να έχετε επαγρύπνηση τις επόμενες μέρες γιατί και θα τάξουν και θα προσπαθήσουν να σπάσουν την ενότητά σας και όταν δεν πιάσουν αυτά θα ξεκινήσουν τις απειλές και την τρομοκρατία ακόμα και την καταστολή.

(...) Οπλα των εργατών είναι η ενότητά τους, η οργάνωσή τους, τα δίκαια αιτήματά τους. Σύμμαχοί τους είναι το σύνολο της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα εργαζόμενοι στον κλάδο, τα ταξικά συνδικάτα στον κλάδο, το ΚΚΕ που παλεύει αταλάντευτα και σταθερά για τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων».

Κάθε αγώνας να φωτίζει ταυτόχρονα τη συνολικότερη διέξοδο

«Η περιβόητη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, που θα εξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας, δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, δεν συνεπάγεται και καλυτέρευση της θέσης των εργαζομένων», τονίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας παράλληλα πως τα αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων ετών, την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, «ήρθαν για να μείνουν στο βαθμό που δεν βρίσκουν απέναντί τους ένα δυνατό εργατικό κίνημα για να τα καταργήσει. (...) Γι' αυτό και πασχίζουν όλοι τους, ΕΕ - κυβέρνηση - κόμματα του κεφαλαίου και εργοδοσία, να τα εφαρμόσουν πάση θυσία. Γι' αυτό και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής υπέρ του κεφαλαίου (...). Απέναντι σε όλους αυτούς πρέπει πρώτα και κύρια να στρέφεται ο αγώνας σας, να χτυπάει στο κέντρο των πραγματικών αιτιών που είναι τα εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα που έχουν κεφάλαιο και μονοπώλια από τη μία και οι εργαζόμενοι από την άλλη.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί ότι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι είναι αυτός της συνολικής ρήξης με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές. Κάθε μικρός και μεγάλος αγώνας για τα προβλήματα που βιώνει σήμερα ο εργαζόμενος πρέπει να φωτίζει ταυτόχρονα και τη συνολικότερη διέξοδο ώστε οι αγώνες να έχουν προοπτική. Αυτός ο δρόμος περνάει και μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ στον κλάδο της Ενέργειας, ώστε να δυναμώνει ο αγώνας στο σήμερα, αλλά ταυτόχρονα να ανοίγει και ο δρόμος για μια ριζικά διαφορετική ανάπτυξη, προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο εργαζόμενος και οι πραγματικές του ανάγκες, όπου οι εργαζόμενοι με τη δική τους πλέον εξουσία θα σχεδιάζουν κεντρικά την οικονομία και την παραγωγή, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν αυτά που οι ίδιοι παράγουν.

Καλούμε τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις να σκεφτούν καλά και να αξιοποιήσουν τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ενισχύοντας και εκλογικά το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που σταθερά και αταλάντευτα παλεύει μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο για τα εργατικά δικαιώματα. Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει δυνάμωμα των αγώνων και των διεκδικήσεων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ