ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Διαδήλωσαν στη Βουλή για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Παλεύουν για την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Με συγκέντρωση και πορεία, που έφτασε στη Βουλή, συνέχισαν χτες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους στην Αττική τις κινητοποιήσεις τους για το δικαίωμα στη δουλειά, διεκδικώντας την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά, κόντρα σε μνημόνια και αφεντικά», διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στην κινητοποίηση που οργάνωσε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής μαζί με τις Επιτροπές Αγώνα που έχουν δημιουργήσει οι συμβασιούχοι, παίρνοντας την οργάνωση του αγώνα στα χέρια τους. Ηδη, έχουν αποφασίσει για τη συνέχεια να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία και αποκλεισμό των αμαξοστασίων, όταν δημοσιευτεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος διαβάστηκε το κείμενο της πρότασης νόμου για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, το οποίο συνυπογράφουν 25 Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων που έχουν δημιουργηθεί σε δήμους όλης της χώρας. Την πρόταση αυτή, αντιπροσωπεία των εργαζομένων επέδωσε στη Βουλή, προκειμένου να δοθεί σε όλα τα κόμματα εκτός από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Την αντιπροσωπεία συνάντησε μόνο ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη του Κόμματος στο δίκαιο αίτημά τους, ενώ τους ενημέρωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα αξιοποιήσει την πρόταση που έχουν ετοιμάσει.

Δεν δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από το δικαίωμα για μια ζωή με αξιοπρέπεια

Νωρίτερα, στους συγκεντρωμένους μίλησε η Παναγιώτα Χάλαρη, συμβασιούχος στο δήμο Κερατσινίου και μέλος της Επιτροπής Αγώνα που έχει δημιουργηθεί, καλώντας τους συναδέλφους της σε κάθε δήμο να φτιάξουν Επιτροπές, να οργανώσουν καλύτερα τον αγώνα τους, κόντρα στην κυβέρνηση και τις ευρωενωσιακές οδηγίες, στην πλειοψηφία της ΚΕΔΕ αλλά και στην πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Λένε ακόμα ότι αρκετά έχουμε μείνει στη δουλειά. Πρέπει να έρθουν οι επόμενοι. Πρέπει να ανακυκλωθούν η ανέχεια, η φτώχεια, η αγωνία για το αύριο. Ολα αυτά τα χρόνια άλλωστε οι εκάστοτε κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν τους συμβασιούχους ως ψηφοφόρους και ευάλωτους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης. Ακόμα και σήμερα νιώθουμε και αισθανόμαστε στο πετσί μας την αγωνία της ανεργίας, την ανασφάλεια, τους εκβιασμούς. Εύκολοι στόχοι για όσους θέλουν εργαζόμενους υποταγμένους, χωρίς όραμα, χωρίς διεκδικήσεις. Σε όλους αυτούς σήμερα βροντοφωνάζουμε: Δεν δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από το δικαίωμα για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Και από αυτό το αίτημα δεν κάνουμε βήμα πίσω».

Μαχητική κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Συμβασιούχοι από τους δήμους της Θεσσαλονίκης, της Αμφίπολης Σερρών, του Κιλκίς και του Λιτόχωρου συμμετείχαν στην κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Συμβασιούχοι από τους δήμους της Θεσσαλονίκης, της Αμφίπολης Σερρών, του Κιλκίς και του Λιτόχωρου συμμετείχαν στην κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Μαχητική συγκέντρωση και πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι στην Τοπική Διοίκηση και στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή εργασία, για πληρωμή των δεδουλευμένων τους, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου έδωσαν το «παρών» συμβασιούχοι από τους δήμους της Θεσσαλονίκης, της Αμφίπολης Σερρών, του Κιλκίς και του Λιτόχωρου Πιερίας.

Εκεί μίλησε ο Γιώργος Τσαγκάρης, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης. Κατήγγειλε την κυβέρνηση που για άλλη μια φορά καλλιεργεί τον εφησυχασμό, τάζοντας πάλι δήθεν λύση στο πρόβλημα, ενώ οι συμβασιούχοι βρίσκονται μια ανάσα πριν την οριστική ανεργία. Κατήγγειλε επίσης την πλειοψηφία των δημάρχων, που αρχικά πανηγύρισαν με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τώρα εμφανίζονται στο πλευρό των συμβασιούχων, την ίδια ώρα που έχουν αποφασίσει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών στις οποίες εργάζονται.

Οι συμβασιούχοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, προβάλλοντας μέσα από τα πανό και τα συνθήματά τους τις διεκδικήσεις τους. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου παρέδωσαν το σχέδιο νόμου που ζητούν από την κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή για να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Ολοκληρώνοντας την κινητοποίηση, διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Σε άλλες πόλεις

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες και στην Πάτρα, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας, τα Σωματεία Καθαριότητας και Οδηγών - Χειριστών Δήμου Πάτρας και την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Πάτρας. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον συντονιστή Ν. Παπαθεοδώρου, προβάλλοντας το αίτημα για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Ακόμα, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στην Ηγουμενίτσα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσπρωτίας και η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων.

Επίσης, χτες βράδυ, το Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Λάρισας και η Επιτροπή Συμβασιούχων οργάνωσαν συνέλευση συμβασιούχων των δήμων της περιοχής.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
Το υπόμνημα και η πρόταση νόμου για τη μετατροπή των συμβάσεων

Το υπόμνημα και η πρόταση νόμου για τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου που κατέθεσαν στη Βουλή (σε όλα τα κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής) και υπογράφουν 25 Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων από πολλές περιοχές της χώρας έχει ως εξής:

«Προς τα κόμματα της Βουλής.

Κυρίες και κύριοι,

Οπως γνωρίζετε, είμαστε εν αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποτελεί κόλαφο για εμάς και τις οικογένειές μας.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι χωρισμένη σε τρία σκέλη:

Το πρώτο θεωρεί ότι όλες οι παρατάσεις των συμβάσεων είναι παράνομες.

Το δεύτερο καλεί όλους τους επιτρόπους να σταματήσουν να υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμής.

Και το τρίτο καλεί να επιστρέψουμε πίσω όλους τους μισθούς από την παράτασή μας και μετά.

Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (υπουργεία, ΚΕΔΕ, κ.λπ.) ότι χωρίς εμάς ουσιαστικά οι υπηρεσίες καθαριότητας θα κλείσουν.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το υπάρχον μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των υπηρεσιών. Ομως, η κυβέρνηση έχει σχέδιο και μέθοδο. Συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, άφησε αλώβητη όλη την προηγούμενη αντεργατική νομοθεσία με σκοπό να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ αλλά και τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και να παραχωρήσει στα επιχειρηματικά συμφέροντα τομείς όπως η καθαριότητα (που έχει ήδη ξεκινήσει), η σίτιση και η φύλαξη.

Από τη μεριά μας θεωρούμε ότι τώρα θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας και όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι παρακάτω Επιτροπές απ' όλη την Ελλάδα καταθέτουμε πρόταση νόμου και σας καλούμε να τη στηρίξετε.

Πρόταση νόμου

Γνωρίζετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κυρίως στο χώρο των ΟΤΑ με το θέμα των παρατάσεων των συμβάσεων εργασίας. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η παραμονή μας στην εργασία είναι προϊόν, από τη μια, της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και, από την άλλη, των αυξημένων αναγκών παροχής υπηρεσιών καθαριότητας από τους ΟΤΑ όλης της χώρας. Αυτήν τη στιγμή με την παρουσία μας διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των υπηρεσιών, η δε απόλυσή μας θα επιφέρει τσουνάμι ιδιωτικοποιήσεων.

Επίσης, θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι όλοι μας έχουμε προσληφθεί μέσα από διαδικασίες του ΑΣΕΠ και ό,τι προβλέπει ο νόμος.

Θα θέλαμε από το κόμμα σας να στηρίξει στη Βουλή την παρακάτω πρότασή μας για νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει οριστικά το πρόβλημά μας.

Η πρότασή μας είναι:

"Οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις για την καθαριότητα των κτιρίων των δημόσιων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ και ΔΕΥΑ, όπως επίσης για κάθε είδους Υπηρεσίες των ΟΤΑ αρμόδιες για την καθαριότητα, καθώς και για την εξυπηρέτηση αναγκών καθαριότητας σε άλλες Υπηρεσίες των ΟΤΑ (πράσινο, νεκροταφεία, ηλεκτρολόγοι), μετατρέπονται αυτοδικαίως σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Και σε αυτούς τους δήμους που οι δήμαρχοι αρνήθηκαν να ανανεώσουν τις συμβάσεις"».

Την παραπάνω πρόταση υπογράφουν η Παναττική Επιτροπή και οι Επιτροπές Αγώνα: Αμαρουσίου, Ωρωπού, Ηλιούπολης, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Πειραιά, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Φυλής, Πάτρας, Αιγίου, Λάρισας, Μαγνησίας, ΦΟΔΣΑ, Κασσάνδρας, Σουφλίου, νομού Ροδόπης, Κιλκίς, Ημαθίας, Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας - Ιστιαίας - Αιδηψού, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Θεσσαλονίκης, Αμφίπολης Σερρών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ