ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΝΗ
Ξεσηκωμός για να υπερασπίσουμε τη ζωή μας
  • Στην Αθήνα, η συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10 π.μ.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου

Συναγερμό για τις συντάξεις και τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση σημαίνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΠΕΣ-ΝΑΤ - ΟΤΑ και ΤΑΕΟΑΕΕ που στις 6 του Ιούνη οργανώνουν Παναττική Πανσυνταξιουχική κινητοποίηση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, εξήγγειλε για τις 6 του Ιούνη και η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι Οργανώσεις των συνταξιούχων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα συντονίζουν την πάλη τους μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, για να ανακοπεί η εφόρμηση του κεφαλαίου και των πολιτικών του υπηρετών στις συντάξεις, στην Υγεία, στην Πρόνοια, κ.λπ.

Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης, οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις θα δώσουν συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, 3 Ιούνη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος), όπου και θα προβάλουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο συσπείρωσης και πάλης, με το οποίο διεκδικούν:

  • Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις.
  • Διασφάλιση από την κυβέρνηση της καταβολής τους.
  • Να αποδοθούν τώρα οι συντάξεις στους νέους δικαιούχους.
  • Αποκατάσταση όσων χάσαμε.
  • Να δοθούν φάρμακα και εξετάσεις δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους, χωρίς προαπαιτούμενα.
  • Κάτω τα χαράτσια και οι κατασχέσεις κατοικιών.

Σε συγκέντρωση των συνταξιούχων, την Τρίτη, 4 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στον Οίκο του Ναύτη, καλεί η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΠΕΣ - ΝΑΤ), ενώ απευθύνει κάλεσμα και για τη συγκέντρωση στις 6 Ιούνη.

Τα οργανωτικά θέματα για την καλύτερη συμμετοχή των συνταξιούχων του Πειραιά στο συλλαλητήριο στις 6 Ιούνη θα συζητηθούν στη σύσκεψη που διοργανώνει η Ενωση Συνταξιούχων Πειραιά στις 5 Ιούνη στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Θέμα της σύσκεψης θα είναι και η συμβολή των συνταξιούχων στην παραπέρα οργάνωση των αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των συντάξεων, της Υγείας, των Συλλογικών Συμβάσεων.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση

Με αγωνιστικές δράσεις που οργανώνουν, από κοινού, δεκάδες εργατικά συνδικάτα, σύλλογοι αγροτών, ΕΒΕ, συνταξιούχων, σπουδαστών, γυναικών, Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα κι άλλοι φορείς, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα των νομών της Θεσσαλίας υψώνουν μέτωπο αγώνα για την υπεράσπιση των συντάξεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί αγωνιστική συγκέντρωση την Τετάρτη, 5 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας και στην οποία συμμετείχαν 120 εκπρόσωποι από 45 σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, σπουδαστών, Λαϊκών Επιτροπών της περιοχής. Εχουν, επίσης, προγραμματιστεί παραστάσεις διαμαρτυρίας στα ασφαλιστικά ταμεία, στον ΕΟΠΥΥ, στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Για το Ασφαλιστικό και το πώς θα οργανωθεί καλύτερα η αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στις αποφάσεις της κυβέρνησης, συνέντευξη Τύπου θα δώσουν, τη Δευτέρα, 3 Ιούνη, στις 11.30 π.μ., εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στο Βόλο

Στο Βόλο κινητοποιήσεις θα γίνουν:

-- Στις 6 Ιούνη, στο Νοσοκομείο, με την απαίτηση να συμπληρωθούν άμεσα τα κενά σε προσωπικό και εξοπλισμό.

-- Στις 12 Ιούνη, στον ΟΑΕΕ, για τα ζητήματα των συντάξεων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των χρεών των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.

-- Στις 18 Ιούνη, στο ΙΚΑ, για τη σφράγιση των βιβλιαρίων Υγείας όλων.

Η απόφαση για τις κινητοποιήσεις πάρθηκε στη σύσκεψη σωματείων εργατοϋπαλλήλων και συνταξιούχων, καθώς και συλλόγων αυτοαπασχολούμενων της περιοχής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», τα σωματεία Εργαζομένων «Κόκα-Κόλα 3Ε», Εργατοϋπαλλήλων Τύπου και Χάρτου, Καθαριστριών, Ποτών και τροφίμων, «Καρφούρ», ΒΕΜΕΚΕΠ, Ενδυσης - Υπόδησης, τους συλλόγους συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΑΕΕ - ΤΑΕ, ΝΑΤ, υδραυλικών, ξυλουργών, Λαϊκών Αγορών, Ηλεκτρολόγων, Οδοντοτεχνιτών, Φαρμακοϋπαλλήλων, Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα, την Πέμπτη 6 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί παντρικαλινή σύσκεψη φορέων, στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα για την οργάνωση της αγωνιστικής δράσης.

Στη σύσκεψη σωματείων ΕΒΕ, που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα των σωματείων ψυκτικών και ξυλουργών, συμμετείχαν και εκπρόσωποι των σωματείων αρτοποιών, κρεοπωλών, ηλεκτρολόγων, λογιστών, υδραυλικών, κυλικείων, του Εμπορικού Συλλόγου και των Ενώσεων ΕΒΕ Καλαμπάκας και Φαρκαδόνας κι ανάμεσα στα άλλα αποφασίστηκε να γίνουν συζητήσεις στα ΔΣ, να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις και να βγουν ανακοινώσεις, να συμμετάσχουν οι ΕΒΕ στην παντρικαλινή σύσκεψη της 6ης Ιούνη, να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο τουρισμός στον καπιταλισμό έχει και χρώμα και στόχευση

Απάντηση στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ και στους ξενοδόχους

«...Κι επειδή πράγματι είμαστε πάνω σε ένα από τα καλύτερα οικόπεδα του πλανήτη, όπως χαρακτήρισε την Ελλάδα, του υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να καταλάβουν οι εργαζόμενοι ότι μπορούν χωρίς αφεντικά!».

Αυτή την απάντηση δίνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και σε όσους εκπροσωπεί, με αφορμή τα όσα οι ξενοδόχοι ζήτησαν από τους πολιτικούς τους υπηρέτες κατά την προχτεσινή Γενική τους Συνέλευση.

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, σημειώνει το συνδικάτο, «συγκέντρωσε ξανά εργοδοσία, κυβέρνηση και όλο το πολιτικό και συνδικαλιστικό τους σινάφι σε μια πανηγυρική "δοξολογία" του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης στον τουρισμό.

Κατά τον μεγαλοξενοδόχο κ. Ανδρεάδη, πρόεδρο του ΣΕΤΕ, επίσημο "κοινωνικό εταίρο" της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Επισιτισμού, εμπνευστή της ανασφάλιστης κι απλήρωτης δουλειάς μέσα από δεκάδες "εκδόσεις" μαθητείας, οραματιστή της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα όπου θα κυριαρχούν τα εργασιακά γκέτο και τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, "ο τουρισμός δεν έχει και δεν μπορεί να έχει πολιτικό χρώμα".

Λες και τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και οι αιτίες που τα δημιουργούν ήρθαν από παρθενογένεση. Λες και ο αποκλεισμός από τις διακοπές και την αναψυχή εκατομμυρίων εργατικών οικογενειών είναι κακιά συγκυρία. Λες και η πολιτική που εφαρμόζει αυτός και οι όμοιοί του κεφαλαιοκράτες δεν νομοθετείται από τα κόμματά του, κόμματα συγκεκριμένα, με στρατηγική να υπηρετούν τα κέρδη τους σε βάρος των αναγκών μας».

Το συνδικάτο καταγγέλλει επίσης: «Οσο κι αν προσπαθεί να λειάνει τις γωνίες, τα αντεργατικά λεπίδια τους δεν κρύβονται. Και πολιτικό χρώμα έχει ο τουρισμός και συγκεκριμένη στόχευση: Να αποτελέσει όχημα να ξεφύγουν από την κρίση που το σάπιο τους σύστημα δημιούργησε, μέσα από την αύξηση της δικής μας εκμετάλλευσης, όπως εξάλλου έκαναν ακόμη κι όταν η δική τους ανάπτυξη έσπαγε όλα τα κοντέρ. Οσο και να αυξηθούν οι τουρίστες που θα επισκεφτούν τη χώρα (οι 17 εκατ. φέτος ή οι 24 εκατ. που περιμένουν το 2021), σε τίποτε δεν θα αλλάξει την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν οι μισοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι, νέοι και παλιοί, με μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις σκουπίδια. Οσο ο τουρισμός και οι διακοπές δεν θα αποτελούν δικαίωμα του λαού, όσο θα γίνονται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, δεν θα ικανοποιούνται ούτε οι ανάγκες των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ούτε η ανάγκη για ξεκούραση και αναψυχή της μεγάλης πλειοψηφίας των εργατικών οικογενειών.

Η "σύνθεση" και η "σύμπραξη" που ζητά από τους εργαζόμενους στην απόλυτη λαιμαργία του, με παράδειγμα την τρικομματική κυβέρνηση, δεν είναι παρά η απαίτησή του να βάλουμε μόνοι μας τη θηλιά στο λαιμό μας, ή στην καλύτερη περίπτωση τις αλυσίδες στα πόδια μας.

Το δήθεν ενδιαφέρον των νέων για εργασία στον τουρισμό, με την ανακοίνωση ότι ο ΣΕΤΕ δέχτηκε 52.000 αιτήσεις για 10.000 θέσεις - τζάμπα - δουλειάς στα εργασιακά κάτεργα, αποκαλύπτει το όραμά του για το παρόν και το μέλλον μας: Να γίνουμε όλοι φτηνό καύσιμο για την ατμομηχανή τους, τον τουρισμό των 11 δισ. ευρώ στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλοξενοδόχων.

Σε ένα έπεσε μέσα. Πάνω σε ένα καράβι είμαστε όλοι μαζί. Εργοδότες κι εργάτες. Μόνο που αυτοί κάνουν σε αυτό κρουαζιέρα, κι εμείς κωπηλατούμε μέχρι θανάτου».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αγώνας ενάντια στην εξαθλίωση και τη διάλυση του ναυπηγείου

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι θέσεις εργασίας των 1.000 εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενώ το ίδιο το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας απειλείται με δραστική συρρίκνωση, ακόμα και λουκέτο. Από τη χτεσινή συνάντηση που έγινε μεταξύ του υπουργού Αμυνας Π. Παναγιωγόπουλου και αντιπροσωπείας της διοίκησης του σωματείου, στο πλαίσιο συγκέντρωσης των εργαζομένων στο υπουργείο, αυτό που προέκυψε ήταν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης για τις θέσεις εργασίας και τη λειτουργία του ναυπηγείου. Και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του ναυπηγείου μεταξύ κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων που το λυμαίνονται, είναι ακόμα στη φάση «της καταγραφής των διαφωνιών»!

Μετά τη συνάντηση, ο Θ. Κούτρας εκπροσωπώντας τις ταξικές δυνάμεις της παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ), μιλώντας στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους τόνισε την ανάγκη να απομονώσουν τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ που ως πλειοψηφία στη διοίκηση του σωματείου και στην Ομοσπονδία, προσπαθούν να εκφυλίσουν τον αγώνα, συμμετέχοντας στο παιχνίδι εργοδοσίας και κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων. Να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους, σε συντονισμό με όλο τον κλάδο Μετάλλου να διεκδικήσουν την καταβολή των μισθών τους, «να απορρίψουν την παρουσία κάθε ιδιώτη στο ναυπηγείο, να παλέψουν για το δημόσιο ενιαίο φορέα που θα σχεδιάζει, θα οργανώνει και θα υλοποιεί την παραγωγική διαδικασία, με βάση τις τεράστιες ανάγκες της χώρας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ