ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στην εκλογική μάχη παίζεται και η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Απόσπασμα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ηλιούπολη, την Τρίτη

Στην προωθούμενη αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ την Τρίτη, μιλώντας σε συγκέντρωση στην Ηλιούπολη. Είπε μεταξύ άλλων:

«Απευθυνόμαστε σ' αυτούς που παρακολουθούν τα πολιτικά πράγματα συστηματικά, στον πολιτικοποιημένο, ριζοσπαστικοποιημένο κόσμο, που είναι πολλοί και δεν είναι κομμουνιστές όλοι. Δεν είμαστε μόνο εμείς ριζοσπαστικοποιημένοι. Δεν είναι φανερό πριν από τις εκλογές και ιδιαίτερα μετά τις εκλογές, ότι στην εκλογική μάχη παίζεται κι ένα άλλο πράγμα: Η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Η αστική τάξη της χώρας καταλαβαίνει ότι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τέλειωσαν. Και πρέπει να διαμορφώσουν νέα κόμματα, όπως έγινε στην Ιταλία και σε άλλες χώρες.

Δίνουν την τελευταία πίστωση χρόνου στη ΝΔ. Δεν πρόκειται η ΝΔ να σταθεί επειδή διευρύνθηκε με την Μπακογιάννη κι επειδή απορρόφησε τον ΛΑ.Ο.Σ. κι επειδή θα πάρει ένα κομμάτι απ' το κόμμα του Καμμένου. Καταλαβαίνει το σύστημα ότι δεν τραβάει η ΝΔ, ξεσκεπάστηκε στο λαό. Θα φτιάξουν καινούργια κατάσταση. Σε ένα χρόνο; Σε λιγότερο; Ενδεχομένως δεν έχουν φτιάξει ακόμα τα κατάλληλα στελέχη. Αλλά πάνω απ' όλα έχουν αποφασίσει να φτιάξουν νέα σοσιαλδημοκρατία. Γιατί στο κάτω κάτω υπάρχει η αστική τάξη, θα βρει τα στελέχη της. Πρέπει να φτιάξουν σοσιαλδημοκρατία. Εχουμε τώρα καινούργιο δίπολο. Στη μία πλευρά είναι κορμός η ΝΔ και στην άλλη κορμός ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνουμε την εξής πρόγνωση. Και δεν έχει να κάνει με ανταγωνισμό απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αντικειμενικές εξελίξεις. Ενα τμήμα της αστικής τάξης προτιμάει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και Κουβέλη. Είναι η ανοιχτομάτα αστική τάξη, εκείνο το τμήμα της αστικής τάξης που καταλαβαίνει ότι αν η Ελλάδα μπει σε χρεοκοπία, μόνο μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να παραπλανήσει το λαό και να βάλει εμπόδια στο κίνημα.

Γιατί μια κυβέρνηση ΝΔ - Μπακογιάννη κ.λπ. θα ενώσει πιο εύκολα το λαό για ξεσηκωμό. Κι επομένως, μια τέτοια κυβέρνηση - δεν ξέρω αν θα τους βγει -, μια κυβέρνηση με ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Κουβέλη, θα καταφέρει να κάνει ό,τι έκανε το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του '80. Και μάλιστα το έχει ανάγκη σε συνθήκες κρίσης. Γιατί ο λαός θα δώσει μια πίστωση χρόνου σε μια τέτοια κυβέρνηση. Γιατί άμα ξεσηκωθεί ο λαός, θα λέει η κυβέρνηση της αριστεράς, άμα πέσω εγώ θα έρθουν οι χειρότεροι και κάτι τέτοια.

Μέρος του ΠΑΣΟΚ μετακομίζει στον ΣΥΡΙΖΑ

Ενα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ 15 μέρες πριν από τις εκλογές - εμείς το ξέραμε, το βλέπαμε, αλλά δεν ήταν ώριμο να το πεις δημόσια, δε θα σε καταλάβαινε, για να μη σας πω και μερικοί που ψήφισαν το Κόμμα δεν θα μας καταλάβαιναν - πήγε οργανωμένα και με γραμμή στον ΣΥΡΙΖΑ. Προσέχτε, δεν πήγαν σαν στρατιωτάκια στον ΣΥΡΙΖΑ. Το "πήγαινε" στο ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε τη λαϊκή δυσαρέσκεια αναμφισβήτητα, και ταυτόχρονα ιδεολογικά ήταν πολύ πιο κοντά αυτός ο κόσμος στον ΣΥΡΙΖΑ. Οργανωμένα - υπουργεία, ΔΕΚΟ -, όλο αυτό το ΠΑΣΟΚ κατευθύνθηκε οργανωμένα. Σήμερα (σ.σ. την Τρίτη), διαβάστε τη δήλωση του Λαλιώτη, το γνωστό παρασκήνιο. ΣΥΡΙΖΑ και ξερό ψωμί!

Είναι τυχαία; Ολη αυτή η εργατική αριστοκρατία των πρώην ΔΕΚΟ. Και, βεβαίως, αυτά τα τμήματα του λαού ασκούν επίδραση και στην εργατική τάξη. Δεν είναι ανεπηρέαστη η εργατική τάξη απ' αυτά, ανακατεμένη είναι. Και βεβαίως κι ένα τμήμα ανέργων που κάτω απ' τη δικαιολογημένη πίεση, αυτό που λέμε "δεν αντέχω άλλο" σου λέει μήπως, μήπως, μήπως....

Πρόγνωση: Σε μια πορεία, θα είναι σε 6 μήνες, σε ένα χρόνο, ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ θα ενωθεί με ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Και θα γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ με άλλο όνομα. Ενα άλλο κομμάτι των δήθεν αριστερών, θα σταθεί εκεί και θα παίξει το ρόλο, ενδεχομένως με άλλες εξωκοινοβουλευτικές ομάδες, θα παίξει το ρόλο που έπαιζε ο Συνασπισμός ως ανάχωμα προς το ΚΚΕ. Δεν είναι συνωμοσία, είναι φυσιολογική στρατηγική της αστικής τάξης για να ξελασπώσει τον εαυτό της. Δεν είναι συνωμοσία. Αυτό δεν γίνεται παρασκηνιακά, γίνεται ανοιχτά. Η πρόταση ας πούμε Τσίπρα για τον Αρσένη πρόεδρο κυβέρνησης, ε δεν πέταξε ένα όνομα έτσι, είναι η μετακόμιση ενός τμήματος του ΠΑΣΟΚ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Χειραγώγηση του λαού με μοχλό την «κεντροαριστερά»

Οι μετακινήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ και η επιστολή Λαλιώτη αποκαλύπτουν διεργασίες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο

Τις διεργασίες που εξελίσσονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού προς όφελος της πλουτοκρατίας, με μοχλό την κεντροαριστερά και με στόχο να εγκλωβιστεί σε νέα δίπολα και σχήματα διαχείρισης η δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση, επιβεβαιώνει η μετακίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλου αριθμού στελεχών από το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ.

Οπως γράφτηκε τις προηγούμενες μέρες, στελέχη που υπηρέτησαν τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ από επιτελικές θέσεις, έχουν μετακινηθεί οργανωμένα προς το ΣΥΡΙΖΑ και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην υπόθεση της «κεντροαριστερής διακυβέρνησης», στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας του αστικού συστήματος να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, πριν αυτή ριζοσπαστικοποιηθεί.

Από αυτή τη σκοπιά, καμιά έκπληξη δεν προκαλεί το περιεχόμενο της επιστολής με την οποία ο Κ. Λαλιώτης διαψεύδει δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», σύμφωνα με το οποίο «καθοδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα», αλλά αφήνει ταυτόχρονα να διαφανεί ότι συμμετέχει στις διεργασίες για μια «κεντροαριστερή διακυβέρνηση», με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επιστολή του, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αν και σημειώνει ότι «η σχέση μου με το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά δεδομένη και αδιαμφισβήτητη», προσθέτει ότι έχει «ριζικές διαφωνίες σε στρατηγικές, προγραμματικές πολιτικές, κοινωνικές, ιδεολογικές και αξιακές επιλογές των ηγετικών οργάνων του Κινήματος (π.χ. σχέδιο Ανάν, "Λεφτά υπάρχουν", προσφυγή στο ΔΝΤ, υπογραφή Μνημονίων με όλα τα συνεπακόλουθα μέτρα κ.ά.)».

Στο διά ταύτα του δημοσιεύματος, απαντάει: «Ο Αλέξης Τσίπρας και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζονται "Συμβουλάτορες" και "Καθοδηγητές" στο παρασκήνιο γιατί έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά, πολιτικά και προγραμματικά, γιατί έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να ιεραρχούν μόνοι τους και με το δικό τους τρόπο τους στόχους στο στρατηγικό, πολιτικό, οικονομικό, επικοινωνιακό και εκλογικό σχεδιασμό τους».

Αφού εξυμνεί τις «ικανότητες» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Λαλιώτης σημειώνει με νόημα: «Διαχρονικά, έχω προσπαθήσει να συμβάλω γόνιμα και θετικά πάντα και κυρίως σε κάθε κρίσιμη καμπή για το γεωστρατηγικό γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ισοδύναμο της χώρας μας μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, για την ανασύνθεση και την ανανέωση τής Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης μέσα από την αναγέννηση και την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, για τη σύγχρονη, πολυκομματική και ριζοσπαστική Κυβερνώσα Κεντροαριστερά, με αδιαπραγμάτευτο Ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Λαλιώτης είναι από τα πρώτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αναφερθεί στην ανάγκη της δημιουργίας των «δυο πόλων» της «κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς», που θα «υπερβούν» το δικομματικό σύστημα εξουσίας για να πετύχουν με νέο περίβλημα τον εγκλωβισμό του λαού στην εξουσία της αστικής τάξης.

Προφεστιβαλική το Σάββατο στο Πάντειο

Με σύνθημα: «Με το ΚΚΕ μπροστά κόντρα στο ρεύμα υποταγής και αυταπατών», η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει την προφεστιβαλική της εκδήλωση, το Σάββατο 2 Ιούνη, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει μεγάλη πολιτική συγκέντρωση και θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα που ξεκινάει στις 7.30 μ.μ. περιλαμβάνει ακόμα: Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι και την κρίση από τον Γιώργο Σαρρή και την μπάντα του, με τίτλο «Αλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη». Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Λαϊκό γλέντι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση της ΚΝΕ και συναυλία

Σε εκδήλωση της ΚΝΕ, που θα γίνει σήμερα Πέμπτη 31 Μάη, στις 9 μ.μ., στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ