ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2012
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ποινικοποίηση της εργασίας!

Ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί διώκονται επειδή δούλευαν παράλληλα, για να συμπληρώνουν το πενιχρό εισόδημα των 200 ευρώ!

Η υποκρισία των κυβερνήσεων και των μηχανισμών του αστικού κράτους, αναδείχθηκε με μια υπόθεση που απασχόλησε τη Δευτέρα τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν 4 εκπαιδευτικοί που τη σχολική χρονιά 2008-2009 απασχολούνταν στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ) στα σχολεία, επειδή παράλληλα εργάζονταν και σε φροντιστήρια. Δεκάδες ακόμη εκπαιδευτικοί θα δικαστούν για το ίδιο «αδίκημα», καθώς η Δικαιοσύνη στο πρόσωπό τους ανακάλυψε και τιμωρεί αυτούς που εμποδίζουν τη διάχυση σε περισσότερους, των «ωφελειών» της πολιτικής διαχείρισης της φτώχειας και της εξαθλίωσης, δηλαδή της κακοπληρωμένης και μερικής απασχόλησης. Τιμωρεί ως ασυμβίβαστο την ταυτόχρονη απασχόληση σε δύο δουλειές με ελαστικές σχέσεις εργασίας που και οι δύο μαζί πάλι δεν εξασφαλίζουν συνθήκες αξιοπρεπούς αμοιβής και διαβίωσης.

Οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνταν στην ΠΔΣ, από το 2005 έως και το 2010 που σταμάτησε, καλούνταν πάντα να υπογράψουν μια αίτηση που αποτελούσε και υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρονταν ότι δεν είναι μέτοχοι ή ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και ότι δεν εργάζονται σε ιδιωτικό σχολείο. Το σχολικό έτος 2008-2009 τον Αύγουστο, υπέγραψαν την ίδια αίτηση - δήλωση και τον Οκτώβρη - Νοέμβρη, όταν κλήθηκαν να προσληφθούν, τους ζήτησαν να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρονταν ότι εκτός όλων των παραπάνω, δεν είναι επίσης εργαζόμενοι σε φροντιστήρια και δεν παραδίδουν μαθήματα κατ' οίκον. Πολλοί την υπέγραψαν, ελάχιστοι τη διάβασαν και διαπίστωσαν την αλλαγή που προέκυψε.

Μετά από έρευνα και δίωξη που κινήθηκε αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία, βρέθηκαν δεκάδες εκπαιδευτικοί κατηγορούμενοι για ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Πολλοί εκπαιδευτικοί, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της ανεργίας, αναγκάστηκαν να δουλέψουν σε φροντιστήρια παράλληλα με την ΠΔΣ, για λόγους επιβίωσης, καθώς καμία από τις δύο ελαστικές σχέσεις εργασίας δεν τους εξασφάλιζαν εισόδημα με το οποίο θα μπορούσαν να ζήσουν. Στην ΠΔΣ απασχολούνταν κατά μέσο όρο από 2, 4 και 6 ώρες τη βδομάδα με 9 ευρώ την ώρα και γνώριζαν ότι θα πληρωθούν μετά από 1 - 1,5 χρόνο.

Αναγκαστικά λοιπόν έπρεπε να αναζητήσουν και δουλειά σε φροντιστήριο για να εξασφαλίσουν τις κατεπείγουσες ανάγκες επιβίωσης.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στα φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΦΙΕ) που βρέθηκε μάρτυρας υπεράσπισης των εκπαιδευτικών, σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Η κατάργηση της επετηρίδας, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, η ύπαρξη πινάκων με αναπληρωτές και ωρομίσθιους κάθε είδους, ενίσχυσαν την εργασιακή περιπλάνηση των νέων εκπαιδευτικών. Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις στην παιδεία έγιναν καθεστώς». Τονίζει ότι «είναι υποκριτικό να διαφυλάττεις το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, κυνηγώντας τον εργαζόμενο εκπαιδευτικό που προσπαθεί να συντηρηθεί, όταν η ίδια η πολιτική που ακολουθείται γιγαντώνει την παραπαιδεία σε κέρδη και μαθητές».

Και απαιτεί να σταματήσουν οι διώξεις των εκπαιδευτικών που δούλεψαν σε ΠΔΣ. Να καταργηθεί το ασυμβίβαστο μεταξύ των δυο ελαστικών σχέσεων εργασίας. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο σχολείο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς.


ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η δουλειά δεν είναι... «ευκαιρία»

Ανακοίνωση της Γραμματείας Αττικής του ΜΑΣ για την «ημέρα καριέρας» φοιτητών που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΕΜΠ

Χτες, ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, για δεύτερη χρονιά, «εκδήλωση επαγγελματικής σταδιοδρομίας και καριέρας "υπό την "αιγίδα" του ΕΜΠ». Το θέμα σχολιάζει η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και τονίζει: «Οι εκδηλώσεις αυτές, δεν έχουν καμιά σχέση με την ανάγκη των φοιτητών να μορφωθούν και να αποκτήσουν δουλειά με δικαιώματα, αντίθετα, αποτελούν σύγχρονο σκλαβοπάζαρο για να κερδίζουν οι πολυεθνικές».

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ υπογραμμίζει: «Οι διοργανωτές και οι υποστηρικτές της εκδήλωσης, πασχίζουν να παρουσιάσουν τις εταιρείες ως "σωτήρες" που παρέχουν ευκαιρίες καριέρας για κάθε φοιτητή ή νέο πτυχιούχο, κρύβοντας επιδεικτικά τη μαύρη πραγματικότητα που τους περιμένει, με τις ουρές των ανέργων, την αβεβαιότητα για το "αύριο", την ανασφάλιστη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Αλλη μια φιέστα εξωραϊσμού της επιχειρηματικής δράσης και ζύμωσης της αντίληψης ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι μέσα στις σχολές "γιατί κάνουν καλό"».

Στα πλαίσια της εκδήλωσης οι φοιτητές ανεβάζουν το βιογραφικό τους "στη βάση δεδομένων που θα δοθεί στις εταιρείες" οι οποίες έχουν βγει στη γύρα προσφέροντας κάποιες λίγες θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο το μεγάλο ενδιαφέρον των εταιρειών για αυτή την εκδήλωση αφού οι νέοι μέχρι 25 ετών αποτελούν τους πιο φτηνούς εργαζόμενους με μισθούς 400 ευρώ ανεξαρτήτως πτυχίου και ειδικότητας.

Κάθε φοιτητής που βλέπει μπροστά του τον εργασιακό μεσαίωνα που χτίζουν η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της, πρέπει να αναρωτηθεί:

  • Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην εκδήλωση και απολύουν εργάτες (π.χ. FRIGOGLASS), επιβάλλουν μειώσεις μισθών (π.χ. 35% μεσοσταθμική μείωση στη ΔΕΗ) και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο (π.χ. εκ περιτροπής εργασία στην INTRACOM), νοιάζονται για τον φοιτητή και την οικογένειά του ή ψάχνουν "ανταγωνιστικούς", δηλαδή φτηνούς και υποταγμένους εργαζόμενους που θα τους ξεζουμίζουν;
  • Οι άνεργοι που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, δεν ξέρουν να κάνουν "ελκυστικό βιογραφικό" και "να κερδίζουν τις εντυπώσεις σε μία συνέντευξη" όπως αναφέρεται στο κάλεσμα ή είναι θύματα της ανάγκης του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη που μεταφράζεται σε απολύσεις και φτώχεια για τους εργαζόμενους;

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δεν έχουν ανάγκη από δράσεις και συμβουλές για το πόσο υποτακτικοί πρέπει να είναι για να τους επιλέξει η επιχείρηση, για το ότι πρέπει να υποτάσσουν την επιστημονική γνώση και τα ταλέντα τους στα συμφέροντα των εταιρειών, αδιαφορώντας για το ότι αυτά τα συμφέροντα είναι εχθρικά προς την προκοπή του λαού την οποία πρέπει να υπηρετεί η επιστήμη.

Πρέπει τώρα να οργανώσουν την πάλη τους με το ΜΑΣ για το πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί το λαό, όχι τα μονοπώλια. Για να είναι η μόρφωση και η δουλειά δικαίωμα για όλους και όχι "ευκαιρία" που κερδίζεται σε "ημέρες καριέρας"».


ΜΑΘΗΤΕΣ 6ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τίμησαν τον Τάκη Τσιόγκα

Τον αείμνηστο Τάκη Τσιόγκα, στέλεχος του ΚΚΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, τίμησαν οι μαθητές του 6ου Λυκείου Λάρισας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε η ερευνητική ομάδα εργασίας των μαθητών της πρώτης λυκείου για την παρουσίαση ερευνητικών εργασιών της (πρότζεκτ), με θέμα το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα. Στη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας έγιναν αναφορές στη διαδρομή του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας, ενώ στη δημιουργία, στη δράση και τους στόχους του ΠΑΜΕ αναφέρθηκε ο μαθητής Λ. Μπερίανης.

Για τη δράση του Τάκη Τσιόγκα ως συνδικαλιστή, αλλά και βουλευτή του ΚΚΕ, μίλησε ο μαθητής Α. Πιπίνης, μέλος ερευνητικής ομάδας.

Στο χαιρετισμό της η Κατερίνα Κατσάρα - Τσιόγκα, αφού ευχαρίστησε τους μαθητές για την εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο του άντρα της και τους συνεχάρη για την έρευνα που παρουσίασαν, σημείωσε ότι ο Τάκης «ενθουσιαζόταν με την αγωνιστικότητα που έδειχναν οι μαθητές, μιλούσε πάντα για τις αγωνίες τους και ήταν παρών στους αγώνες τους. Πίστευε πολύ στη δύναμή της νιότης και στην αποφασιστική συμβολή της, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο...».




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ