ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοήμερη δράση και συλλαλητήρια στις 3 Ιούνη

Ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα στις πρώην ΔΕΚΟ να πάρουν απόφαση για απεργία στις 2 Ιούνη, μαζί με τις Ομοσπονδίες Χάρτου και Τροφίμων - Ποτών

Στην κλιμάκωση της πάλης τραβάνε οι ταξικές δυνάμεις οργανώνοντας, την Παρασκευή 3 Ιούνη, ολοήμερη δράση, από το πρωί μέσα στους χώρους δουλειάς και το απόγευμα στα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας. Το συλλαλητήριο της Αθήνας ορίστηκε στην Ομόνοια, στις 7 μ.μ.

Μία μέρα πριν, στις 2 Ιούνη στέκονται δίπλα στους απεργούς εργάτες των ομοσπονδιών στα Τρόφιμα - Ποτά και στη Βιομηχανία Χαρτιού που παλεύουν για τις κλαδικές τους συμβάσεις και καλούν τα συνδικάτα των πρώην ΔΕΚΟ να πάρουν απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση την ίδια μέρα.

Στην ανακοίνωσή του για τις επόμενες κινητοποιήσεις, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«H στάση που κράτησαν και κρατούν τα ΜΜΕ για τη δράση του ΠΑΜΕ, για τα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις στις 28 ΜΑΗ είναι ενδεικτική για το ποιο κίνημα φοβάται η αστική τάξη και τα παπαγαλάκια της πολιτικής της.

Κυβέρνηση, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., τρόικα, ΕΕ εκβιάζουν κυνικά την εργατική τάξη της χώρας μας, τα λαϊκά στρώματα με στάση πληρωμών, χρεοκοπία, για να αποδεχτούν τα βάρβαρα μέτρα. Ο λαός ή θα σκύψει το κεφάλι ή θα περάσει στην αντεπίθεση.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, με αφετηρία τους τόπους δουλειάς, να μπουν σε αγώνα με προοπτική για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Να πουν όχι στους εκβιασμούς και χωρίς ταλαντεύσεις να οργανώσουν με σχέδιο την αντίστασή τους, την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Δεν αρκεί ένα κίνημα διαμαρτυρίας, αλλά κίνημα καλά οργανωμένο, προσανατολισμένο, με γραμμή κατά των μονοπωλίων και των πολιτικών και συνδικαλιστικών υπηρετών τους.

Ο δρόμος αυτός θα είναι δρόμος σύγκρουσης με την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της υπηρέτες. Αυτό προϋποθέτει ο κάθε χώρος δουλειάς να γίνει κάστρο αντίστασης.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Στις 2 ΙΟΥΝΗ, συνεχίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις πρώην ΔΕΚΟ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Καλούμε τα συνδικάτα αυτών των χώρων, να πάρουν αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση τη μέρα αυτή. Ακόμα την ίδια μέρα δίνουμε τη μάχη μαζί με τις ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΧΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ για την επιτυχία της ΑΠΕΡΓΙΑΣ που έχει στόχο την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας με ικανοποιητικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα και άλλα αιτήματα.

Στις 3 ΙΟΥΝΗ προχωράμε σε ολοήμερη δράση. Το πρωί στους τόπους δουλειάς, αξιοποιώντας όλες τις μορφές. Το απόγευμα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις σε όλη τη χώρα.

Η μέρα συζήτησης στη Βουλή των νέων βάρβαρων μέτρων να αποτελέσει αφορμή γενικού ξεσηκωμού, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων που να κλείσουν τα μαγαζιά τους, των μικρομεσαίων αγροτών που να αφήσουν τις δουλειές στα χωράφια, των σπουδαστών και φοιτητών, των γυναικών. Η απάντηση στο νέο αντεργατικό τσουνάμι να είναι με πανελλαδική πανεργατική απεργία. Τη μέρα εκείνη να νεκρώσουν τα πάντα. Να δείξουμε την απόφασή μας να παρεμποδίσουμε την αντιλαϊκή βαρβαρότητα, να κλιμακώσουμε την πάλη μας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Στην τελική ευθεία για την απεργία στις 2 Ιούνη

Διαπιστευτήρια από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό

Στην τελική ευθεία για την επιτυχία της απεργίας μεθαύριο, Πέμπτη, 2 Ιούνη, έχουν μπει οι ταξικές Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Τύπου - Χάρτου, διεκδικώντας υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Τις μέρες αυτές και μέχρι την απεργία, έχουν προγραμματιστεί και πραγματοποιούνται εξορμήσεις και συζητήσεις σε δεκάδες χώρους δουλειάς. Τα Συνδικάτα και οι Ομοσπονδίες εντείνουν τις ενέργειές τους, ενώ, την ίδια στιγμή, η εργοδοσία εξακολουθεί την επιθετική τακτική της και στους δύο κλάδους, ενώ ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός καταθέτει, μια ακόμη φορά, διαπιστευτήρια.

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών πραγματοποιεί καθημερινά δεκάδες εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Χτες, συζητήσεις και περιοδείες με εργαζόμενους έγιναν στις εταιρείες «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ», «ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ», «ΝΗΡΕΑΣ» και «ΑΜΣΤΕΛ». Στον κλάδο, διαφαίνεται ο διαβρωτικός ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στην «ΑΜΣΤΕΛ», αφού η εργοδοσία πρόσφερε αυξήσεις - ψίχουλα, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός αποφάσισε να μετατρέψει την απεργία σε 3ωρη στάση εργασίας. Στην «ΠΕΠΣΙ», οι ίδιες δυνάμεις, στο όνομα δήθεν της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας, πρότειναν να μη γίνει απεργία. Ταυτόχρονα, στον ΥΦΑΝΤΗ, η εργοδοσία απείλησε ευθέως τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν με απόλυση, λέγοντας πως υπάρχει η ελευθερία του «συνδικαλίζεσθαι», αλλά υπάρχει και η ελευθερία του εργοδότη να απολύει!

Στον Τύπο - Χαρτί πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις στα εργοστάσια «ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ», «ΠΑΡΙΖΙΑΝΟΥ», «ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ», «ΙΩΑΝΝΟΥ», «ΜΟΡΝΟΣ», «ΤΥΠΟΧΡΩΜ», «ΦΗΜΗ - ΠΑΚ» κλπ. Σημειώνεται πως την ημέρα της απεργίας (2 Ιούνη) η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου πραγματοποιεί συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Βάθης και πορεία στο ΣΕΒ. Ταυτόχρονα, η εργοδοσία εντείνει την επιθετικότητά της. Ενδεικτικές είναι οι εξελίξεις στην εταιρεία «GREKIS FORM» (εκτυπωτική), η οποία προχωρά σε οργανωμένο σχέδιο απολύσεων, με τελευταίες τις απολύσεις τριών εργαζομένων εκ των οποίων ενός μέλους της εργοστασιακής επιτροπής. Ταυτόχρονα, καταπατά κατάφορα την κλαδική ΣΣΕ, όπως για παράδειγμα, δε χορηγεί γάλατα, φόρμες εργασίας, παπούτσια, πληρώνει παρανόμως υπερωρίες σε κουπόνια, επιχείρησε να προωθήσει την εκ περιτροπής εργασία κλπ. Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καταγγέλλει την εργοδοτική επιθετικότητα και καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Την στήριξή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει για μεθαύριο Πέμπτη οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Τύπου - Χάρτου εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και καλεί τους εργαζόμενους των κλάδων να συμμετάσχουν μαζικά σ' αυτή.

ΠΑΜΕ - ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέρα δράσης ενάντια στα χαράτσια στα δημόσια νοσοκομεία

Ανακοίνωση με αφορμή τις αυριανές κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία

Οι ταξικές δυνάμεις στα δημόσια νοσοκομεία και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε καταλήψεις των δημόσιων ταμείων, απαιτώντας να καταργηθεί κάθε πληρωμή. Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής με αφορμή την απόφαση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ότι η 1η Ιούνη 2011 θα είναι μέρα άρνησης όλων των πληρωμών (5 ευρώ, εργαστηριακές εξετάσεις κλπ). Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας Αττικής σημειώνει:

«Οι ταξικές δυνάμεις στα δημόσια νοσοκομεία και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε καταλήψεις των δημόσιων ταμείων απαιτώντας να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασθενών στα νοσοκομεία, για εξετάσεις, θεραπείες φάρμακα, ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Λαϊκή συμμαχία εργαζομένων - υγειονομικών - λαού. Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Να μη γίνει καμία συγχώνευση - κλείσιμο, τμημάτων κλινικών και δημόσιων νοσοκομείων ή μονάδων του ΙΚΑ. Για να μη χαθεί κανένα κρεβάτι στα δημόσια νοσοκομεία. Για άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ. Το πλαίσιό τους αφήνει στο απυρόβλητο την πρωταρχική αιτία για την κατάσταση στη δημόσια Υγεία. Δηλαδή, την πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανταγωνιστικότητας, που πηγαίνει χέρι - χέρι με τις δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης. Προσπαθεί έτσι να σπείρει αυταπάτες για δήθεν βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος που ολοένα γίνεται και πιο βάρβαρο για τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια. Οι ίδιες δυνάμεις όταν μιλούν για "δωρεάν υγεία" εννοούν τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Σιγοντάρουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι η αιτία της κατάστασης είναι η διαφθορά στα δημόσια νοσοκομεία, θέτοντας ως στόχο τη διαφάνεια και την αξιοκρατία και όχι την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, που αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων».

Συγκέντρωση στην Καλλιθέα

Σε συγκέντρωση στην Καλλιθέα, στην πλατεία Δαβάκη, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει την Πέμπτη 2 Ιούνη ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αττικής, με θέμα «Οι αιτίες της κρίσης και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σε Ελευσίνα και Κερατσίνι
  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Ελευσίνα (πλατεία Ηρώων), σήμερα Τρίτη 31 Μάη, στις 7.30 μ.μ.
  • Την Πέμπτη 2 Ιούνη στις 8 μ.μ. η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών Πειραιά στην πλατεία Λαού, στο Κερατσίνι.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ