ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Πάλη ταξική για «να ρθουν τα πάνω κάτω»

Μαχητικές παρεμβάσεις στην Αθήνα και σ' όλη τη χώρα

Συντεταγμένα, αποφασιστικά, χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, σπουδαστές, γυναίκες, σε δεκάδες πόλεις της χώρας κατέβηκαν το Σάββατο το πρωί στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, καταδίκασαν τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, απέρριψαν τους εκβιασμούς του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, διατράνωσαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους και ανανέωσαν τη συνάντησή τους την Παρασκευή 3 Ιούνη, με νέα συλλαλητήρια.

Με το σύνθημα «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να ρθουν τα πάνω κάτω...» να δονεί το κέντρο της Αθήνας χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια, απ' όπου μετά το τέλος της συγκέντρωσης πορεύτηκαν στο Σύνταγμα.

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ μήνυμα αλληλεγγύης έστειλαν οι αντιπρόσωποι του 16ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ.

Οταν από τις προσυγκεντρώσεις τα μπλοκ των διαδηλωτών άρχισαν να συρρέουν στην Ομόνοια, χιλιάδες στόματα έδωσαν το μήνυμα: «Μας τρομοκρατούν με στάση πληρωμών, τώρα είναι η ώρα των ανατροπών». Γι' αυτή την ανάγκη της συνολικής ανατροπής, της πάλης με ξεκάθαρη ταξική κατεύθυνση, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, μίλησε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Γεμάτη η πλατεία Ομονοίας και οι γύρω δρόμοι με νέο εργατόκοσμο από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ ξεχωριστή ήταν και η παρουσία νέων ζευγαριών που διαδήλωσαν μαζί με τα παιδιά τους, έδωσαν το «παρών» σε έναν αγώνα όχι μόνο για το σήμερα, αλλά κυρίως για το αύριο.

Λίγο νωρίτερα ο Στ. Ψαραδάκος με την κιθάρα του «μίλησε» στους συγκεντρωμένους με στίχους και μελωδίες που βγήκαν μέσα από τους αγώνες του λαού μας και τους αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θυμίζοντας με ένα παλιό τραγούδι πως «Σε τούτο όμως το άγιο χώμα, υπάρχει και ο λαός ακόμα. Να η Πατρίδα! Να!». Δίνοντας και με αυτό τον τρόπο απάντηση στην πατριδοκαπηλία της πλουτοκρατίας.

Λίγο μετά το τέλος της ομιλίας, ένα ζωντανό ποτάμι, με τις σημαίες, τα πανό και τα συνθήματά του ξεχύθηκε στη Σταδίου. Με το δίκιο του αγώνα τους μέσα στις σφιχτές γροθιές τους, εργάτες και εργάτριες βροντοφώναξαν πως «Οργάνωση ενότητα συμμαχία, αυτή είναι η απάντηση στην πλουτοκρατία»!

Οταν το ποτάμι των διαδηλωτών έφτασε στο Σύνταγμα κατευθύνθηκε μέσω της Ξενοφώντος προς τα γραφεία του ΣΕΒ, όπου οι διαδηλωτές έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα στους βιομηχάνους. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γ. Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Βιομηχανία Τύπου και Χάρτου, κατήγγειλε τις προσπάθειες της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει την απεργία που έχουν κηρύξει η Ομοσπονδία του και η Ομοσπονδία Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών. Ο συνδικαλιστής προειδοποίησε τον ΣΕΒ ότι η επιχείρηση να βγει παράνομη η απεργία στις 2 Ιούνη θα πέσει στο κενό και θα βρει ακόμα πιο ενωμένους τους εργάτες γύρω από τα ταξικά τους σωματεία.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές ανέβηκαν στην πλατεία Συντάγματος, στάθηκαν για ώρα μπροστά από τη Βουλή φωνάζοντας τα συνθήματά τους. Και ολοκλήρωσαν το συλλαλητήριό τους κατηφορίζοντας την Πανεπιστημίου μέχρι κάτω την Ομόνοια από όπου είχαν ξεκινήσει.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δυναμική παρέμβαση για την Υγεία

Αγωνιστικές συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στα νέα, βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο το πρωί, σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Στη Λάρισα, η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ ολοκληρώθηκε με μια δυναμική παρέμβαση στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη συντονισμού της αγωνιστικής δράσης ενάντια στην πολιτική δραστικών περικοπών στην Υγεία - Πρόνοια. Οταν έφτασε εκεί η πορεία, οι πόρτες του νοσοκομείου έκλεισαν, ύστερα από εντολή της διοίκησης. Ομως, οι διαδηλωτές κατάφεραν και εισήλθαν στον αύλειο χώρο, όπου και πραγματοποίησαν πορεία φωνάζοντας συνθήματα.

Μιλώντας ο Ν. Νταφούλης, μέλος της Γραμματείας Υγειονομικών του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται για την υγεία μέσα κι από την υποχρηματοδότηση, το κλείσιμο - συγχώνευση νοσοκομείων, πως το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας έχει ως στόχο τη μετατροπή ουσιαστικά των νοσοκομείων σε επιχειρηματικές μονάδες, του δικαιώματος στην Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα σε βάρος της ίδιας της ζωής του λαού.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος κατήγγειλε την άθλια συμπεριφορά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στη διοίκηση του Νοσοκομείου, που έδωσαν εντολή να κλείσουν οι πόρτες. Ετσι δείχνουν προκλητικά - είπε - τον ενεργητικό ρόλο που έχουν αναλάβει για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αγώνας μέχρι την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν φτάνει να καταδικάζουμε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους καπιταλιστές ιδιοκτήτες του πλούτου της χώρας, που τον παράγουν οι εργαζόμενοι. Ξεκινάει από το πεδίο της οικονομίας και πρέπει να ολοκληρώσουμε τον αγώνα με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ