ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2007
Ψίχουλα και καταλήστευση των ταμείων

Τις ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε χτεσινή ημερίδα

Σε εξευτελιστικά επίπεδα παραμένουν οι συντάξεις και για το 2007. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που έκανε η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία ΠΟΠΟΚΠ, η μέση γενική κύρια σύνταξη όλων των ταμείων πλην ΟΓΑ, διαμορφώνεται για φέτος στα 617 ευρώ το μήνα. Ειδικότερα η μέση κύρια σύνταξη γήρατος θα είναι 712 ευρώ, η σύνταξη αναπηρίας 507 ευρώ και η μέση σύνταξη λόγω θανάτου στα 472 ευρώ. Η μέση κύρια σύνταξη στον ΟΓΑ διαμορφώνεται φέτος στα 360 ευρώ. Αν υπολογιστεί ότι μέσα εδώ υπολογίζονται και συντάξεις που είναι υψηλότερες, αυτό σημαίνει ότι για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία, οι πραγματικές συντάξεις που λαμβάνουν είναι ακόμα χαμηλότερες.

Οπως αναφέρθηκε στην ημερίδα της ΠΟΠΟΚΠ που οργανώθηκε με αφορμή το ετήσιο συνέδριό της, οι οφειλές του δημοσίου προς τα ταμεία με βάση τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του, φτάνουν σωρευτικά στα 7,8 δισ. ευρώ ενώ οι οφειλές των επιχειρήσεων στο σύνολο των ταμείων, ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα, χωρίς να συνυπολογιστούν τα παλιότερα χρέη, οι οφειλές ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί στο 50% και πλέον της ακίνητης και κινητής περιουσίας των ταμείων. Επιπλέον η εισφοροδιαφυγή για φέτος υπολογίζεται στα 5,8 δισ. ευρώ από τα 4,5 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Δικομματική στρατηγική συμφωνία

Και ενώ η υποχρηματοδότηση από το κράτος, η μη απόδοση ακόμα και των θεσμοθετημένων πόρων, η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή από τους εργοδότες μαζί με τα υπέρογκα κόστη της φαρμακευτικής περίθαλψης που έχουν τα ταμεία σε όφελος των φαρμακοβιομηχάνων, οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τα ταμεία, ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος, απέδωσε τις χαμηλές συντάξεις ως αποτέλεσμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Μιλώντας στην ημερίδα αφού αναπαρήγαγε την κούφια αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, περί ομολόγων και άλλων τινών, έθεσε ευθέως θέμα κατάργησης των πρόωρων συντάξεων και εμμέσως μίλησε για αύξηση του χρόνου ηλικίας στα 65 χρόνια για όλους τους εργαζόμενους.

«Πιάνοντας» το νόημα της τοποθέτησης αυτής, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη, ενώ αναφέρθηκε εκτεταμένα στο ζήτημα των ομολόγων, συμπλήρωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της παραμονής στην εργασία (δηλαδή στην αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης) με κίνητρα... Και οι δύο όμως παρά το θέατρο της αντιπαράθεσής τους, δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για το χάλι των συντάξεων, αφού και οι δύο είναι συμμέτοχοι στην κατάρτιση των ασφαλιστικών νόμων της τελευταίας δεκαπενταετίας που οδήγησαν στη μείωση των συντάξεων, αλλά και στους χαμηλούς μισθούς που και αυτοί συμβάλλουν με τη σειρά τους στο ύψος των συντάξεων.

Στον αντίποδα των δύο, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης, παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος για την κοινωνική ασφάλιση, τόνισε ότι «η ζωή των εργαζόμενων, δεν μπορεί να καλυτερεύσει με όχημα την πολιτική του κεφαλαίου, την πολιτική των κερδών. Αυτό είναι μια μεγάλη αυταπάτη». Και κάλεσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στο δικομματισμό.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Με περισσότερο πείσμα στους δρόμους

Την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τους απόμαχους της δουλιάς

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Με περισσότερο πείσμα για τους αγώνες που έρχονται έφυγε η αντιπροσωπεία των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑ, ΟΣΕ, ΤΑΕ και ΟΤΑ από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου κατέληξε η χτεσινή μαζική πορεία της Αθήνας, με τη συμμετοχή συνταξιούχων από την Πελοπόννησο και τη Στερεά. Την ίδια ώρα, οι απόμαχοι της δουλιάς από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη διαδήλωναν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ύστερα από τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο.

Παρά την προσπάθεια τόσο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη (συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό), όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου - στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που ακολούθησε -, να πείσουν ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για την «εισοδηματική ενίσχυση» των συνταξιούχων, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών παρουσίασαν αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την άθλια κατάσταση που βιώνουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφοί τους, εξαιτίας της αντιασφαλιστικής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ενώ στα αιτήματά τους για συντάξεις και παροχές στο ύψος των πραγματικών τους αναγκών, όπως και για επιστροφή όλων των κλεμμένων από τα Ταμεία, εισέπραξαν μόνο συμπάθεια και κατανόηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης έσπευσαν να υπενθυμίσουν τα μέτρα - κοροϊδία, όπως η κατάργηση του ΛΑΦΚΑ και τα τερτίπια με το ΕΚΑΣ και το αφορολόγητο, προκαλώντας επί της ουσίας τους συνταξιούχους, καθώς περίπου ένα εκατομμύριο από αυτούς καλούνται να ζήσουν «στον κοινωνικό αποκλεισμό με συντάξεις 430 και 480 ευρώ», όπως σημείωσε ο Χ. Τριάντης, Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις και των άλλων εκπροσώπων των συνταξιούχων. Ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου τόνισε χαρακτηριστικά πως ο πρωθυπουργός «μόνο άκουσε τα αιτήματα, χωρίς να δεσμευτεί σε κανένα από αυτά να μας τα ικανοποιήσει». Ενώ ο Π. Βασιλόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΣΕ στάθηκε κυρίως στην καταλήστευση των Ταμείων και το αίτημα για την επιστροφή όλων των κλεμμένων από το 1950.

Να σημειωθεί ότι πορευόμενοι από την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου συγκεντρώθηκαν, προς το Μέγαρο Μαξίμου, στο ύψος της Βουλής, οι συνταξιούχοι συνάντησαν αστυνομικό φραγμό με διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης. Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να ανοίξουν το δρόμο.

3η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλατύ άνοιγμα και συσκέψεις

Με την κεντρική ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ στο χέρι, συνδικαλιστές όλων των κλάδων σε κάθε γωνιά της χώρας πραγματοποιούν αυτές τις μέρες ένα πλατύ άνοιγμα στους τόπους δουλιάς, προετοιμάζοντας την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που θα γίνει στην Αθήνα, στις 16 και 17 Ιούνη.

Στα πλαίσια των συσκέψεων που διοργανώνουν όλο το επόμενο διάστημα οι τοπικές και κλαδικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, για τον απολογισμό και σχεδιασμό της δράσης και την ανάδειξη αντιπροσώπων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η κεντρική σύσκεψη της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ ορίστηκε για τις 9/6, στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».

Σήμερα Πέμπτη, διοργανώνεται σύσκεψη με εργαζόμενους της ΔΕΗ (6.30 μ.μ., Χαλκοκονδύλη 37). Επίσης, σήμερα, σύσκεψη θα γίνει με πρωτοβουλία του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο Μενίδι, στις 7 μ.μ., για ίδρυση τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στους Δήμους Αχαρνών - Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου και εκλογή αντιπροσώπων για τη Συνδιάσκεψη. Σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ και η Επιτροπή ΟΤΑ Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

ΑΛΦΑ ΓΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ
Ανακάλεσε την εκδικητική απόλυση

Για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πως ο ενωμένος αγώνας φέρνει αποτελέσματα. Μετά τις συντονισμένες κινητοποιήσεις του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Πειραιά η επιχείρηση «ΑΛΦΑ ΓΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ», αναγκάστηκε να αποδεχτεί την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου Γιώργου Μητρόπουλου, τον οποίο είχε απολύσει στις αρχές του μήνα μετά από 3,5 χρόνια δουλιάς. Οι πραγματικοί λόγοι ήταν η πλούσια συνδικαλιστική δράση που είχε αναπτύξει ο εργαζόμενος και η συμμετοχή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ. Από την πρώτη στιγμή, είχαν σταθεί στο πλευρό του ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και άλλα σωματεία του ΠΑΜΕ είχαν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας αναγκάζοντας τελικά χτες την επιχείρηση να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο.

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Κοινωνικο - Ασφαλιστικό σύστημα και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνουν οι κλαδικές Εργατικές Αχτίδες της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Τετάρτη 6 Ιούνη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ