ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρήσιμη είναι η ψήφος που πάει στο ΚΚΕ

Αποσπάσματα της συνέντευξης της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3

Την ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμή του, ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, και να ενισχύσει εκλογικά το ΚΚΕ, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και στους δημοσιογράφους Β. Σπυριδωνίδη και Α. Πεΐτση, απ' όπου και τα ακόλουθα αποσπάσματα:

- Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μείωση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εισπράξει τη δυσαρέσκεια, αλλά ούτε και το ΚΚΕ.

- Α.Π.: «Εδώ το ζήτημα βρίσκεται στη λαϊκή επιλογή. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να περάσουν στο λαό ότι χρήσιμη ψήφος είναι αυτή που καθορίζει ποιο κόμμα θα είναι κυβέρνηση. Εμείς του λέμε, η ψήφος αυτή είναι εντελώς άχρηστη όσον αφορά τα λαϊκά συμφέροντα. Για μας χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος που πάει στον αντίποδα των δύο κομμάτων. Και σήμερα αντίποδας είναι το ΚΚΕ. Οχι γιατί το λέμε εμείς μόνο, αλλά γιατί και τα άλλα κόμματα παραδέχονται ότι το ΚΚΕ έχει διαφορετική πολιτική».

- Για το ότι δεν μπορεί να σπάσει ο δικομματισμός μήπως φταίει ο λόγος, το πρόγραμμα του ΚΚΕ, μήπως είναι ουτοπικό; Τι βγαίνει στον κόσμο; Μήπως χρειάζεται περισσότερη αυτοκριτική των στελεχών του ΚΚΕ;

- Α.Π.: «Δεν είναι θέμα λόγου, είναι θέμα ουσίας. Χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν, δε νομίζω ότι οι αρχηγοί ή τα στελέχη των άλλων κομμάτων έχουν κανέναν ιδιαίτερο λόγο. Τον "ξύλινο" λόγο της ΕΕ, έχουν.

Ο λαός τι καταλαβαίνει; Ενα μέρος του λαού έχει καταλάβει περί τίνος πρόκειται για τα δύο κόμματα, όμως δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και ότι υπάρχει εναλλακτική λύση.

Εγώ σας λέω το εξής. Και αν δε βλέπεις ότι υπάρχει εναλλακτική λύση πρέπει να τολμήσεις να την ανιχνεύσεις. Εμείς προτείνουμε εναλλακτική λύση που βεβαίως αυτή δε θα προκύψει μέσα σε ένα βράδυ. Είναι ένας δρόμος - όπου το πόσο μακρύς θα είναι δεν μπορώ να το προσδιορίσω, γιατί είναι θέμα λαϊκής επιλογής - με διαδοχικές μικρότερες ή μεγαλύτερες κατακτήσεις μέχρι την τελική νίκη. Πρέπει να βγουν συμπεράσματα. Ας πούμε ότι στην Ελλάδα τα πράγματα είναι έτσι. Για να δούμε τι γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη; Ανεβαίνουν τα φιλελεύθερα κόμματα, απογοητεύεται ο κόσμος, πάει στη σοσιαλδημοκρατία. Ανεβαίνει η σοσιαλδημοκρατία, και μάλιστα ανεβαίνει σε συνεργασία με ανανεωτικούς, με μετανιωμένους κομμουνιστές που έχουν κάνει αυτοκριτική μέχρι τέλους και ξανά πάνε στα φιλελεύθερα κόμματα. Αυτό γίνεται.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αυτοεξεταζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο διότι δουλεύουμε κόντρα στο ρεύμα και επομένως δε μας συγχωρείται καμία αδυναμία. Ομως αυτοκριτική για το ότι σταθήκαμε στο πλευρό του λαού δεν πρόκειται να κάνουμε. Αυτοκριτική να γίνουμε καλύτεροι, μαχητικότεροι, να έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα πειθούς, ναι. Αλλά ξέρετε δεν είναι θέμα πειθούς. Τα βάσανα του λαού είναι αυτά που πρέπει να τους πείσουν».

Συμμαχία των δυνάμεων που έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική

- Είναι αντιληπτό, δε θα κάνετε αυτοκριτική για να γίνετε αρεστοί στο σύστημα. Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες. Δηλώνετε ότι δε θα κάνετε παζάρι για μετεκλογική συνεργασία. Αυτή τη δύναμη για να την αντιληφθεί ο κόσμος μήπως θα έπρεπε να προχωρήσει η συνεργασία της Αριστεράς; Αντί αυτού βλέπουμε αντιπαράθεση ΚΚΕ - ΣΥΝ.

- Α.Π.: «Θα ήμασταν τρελοί και αν θέλετε θα ήμασταν και αντιμαρξιστές, αν, ας πούμε, ο ΣΥΝ ήταν μια δύναμη με την οποία μπορούσαμε να βαδίσουμε σε κοινή κατεύθυνση και εμείς λέγαμε "όχι". Ομως οι διαφορές με το ΣΥΝ είναι σοβαρές, προγραμματικές. Δεν είναι ούτε για την καρέκλα, ούτε για το τίποτα. Αλλωστε αυτό δε φαίνεται μόνο στο δικό μας πρόγραμμα. Φαίνεται και στο πρόγραμμα του ΣΥΝ, όπου εκεί διακηρύσσεται ευθέως ότι με το ΚΚΕ δεν μπορεί να γίνει καμία κουβέντα. Αλλο ότι τώρα προεκλογικά ο ΣΥΝ εκ του ασφαλούς, μιλάει για ενότητα. Μα εδώ δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους.

Ας πούμε ότι ο ΣΥΝ έχει ένα καλό πρόγραμμα. Πώς θα κάνεις συνεργασία με ένα κόμμα του οποίου κάθε κομμάτι λέει διαφορετικά πράγματα και μάλιστα δε δεσμεύεται κανένας και για τίποτα; Διότι όπως ξέρετε η "ανανέωση" σημαίνει μη δέσμευση.

Θα το πω καθαρά. Αριστεροί υπάρχουν πολλοί στην ελληνική κοινωνία, μέσα στο λαό. Ανθρωποι που σκέφτονται αριστερά, ριζοσπάστες, προοδευτικοί - δε μ' αρέσουν οι ταμπέλες - που δεν είναι ταυτόχρονα κομμουνιστές. Αυτοί οι άνθρωποι, άλλοι είναι εγκλωβισμένοι στο ΠΑΣΟΚ, άλλοι είναι στο σπίτι τους και δε θεωρούν χρήσιμο να επιλέξουν τι θα ψηφίσουν, ένα μέρος ακολουθεί το ΣΥΝ και ένα μέρος βεβαίως ακολουθεί κι εμάς χωρίς να είναι κομμουνιστές.

Αυτή η ενότητα ξέρετε πότε θα πραγματοποιηθεί; Οταν μιλάμε με άλλους όρους κινήματος. Η συνεργασία έχει δύο όψεις: η μία όψη είναι πολιτική, η άλλη είναι κοινωνική. Δεν μπορεί να υπάρξει πειστική πολιτική συνεργασίας, αν δεν υπάρξει κοινή δράση της εργατικής τάξης και των άλλων ενδιάμεσων λαϊκών στρωμάτων, των φτωχών της πόλης και της υπαίθρου. Εδώ βρισκόμαστε πολύ πίσω και είναι πολλοί οι λόγοι. Διότι συμμαχία τι σημαίνει; Σημαίνει συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που έχουν και διαφορές μεταξύ τους, αλλά έχουν κοινό συμφέρον: Να αντιπαλέψουν την κυρίαρχη πολιτική, όχι μόνο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την πλουτοκρατία».

- Μήπως είναι παιχνίδι για το ποιος βρίσκεται στην κορυφή της αριστερής ιεραρχίας;

- Α.Π.: «Εμείς δεν έχουμε ένα τέτοιο άγχος, διότι εμείς είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Τα άλλα κόμματα ή τις δυνάμεις που μπορούμε να συνεργαστούμε ή θα συνεργαστούμε στο μέλλον, δεν τα ταυτίζουμε με το δικό μας χώρο, για να έχουμε ανταγωνισμό.

Το ζήτημα που εμείς θέτουμε είναι το εξής: Οτι ο ΣΥΝ ακριβώς με την πολιτική του και το προφίλ του διαβρώνει το ριζοσπαστισμό. Αυτή είναι η ζημιά που κάνει. Το ΛΑΟΣ εδώ έχει φθείρει κυριολεκτικά την έννοια του πατριωτισμού, έχει φθείρει την έννοια του διεθνισμού και αυτό επίσης δε μας περνάει απαρατήρητο. Εδώ αναμειγνύει την εκκλησία, τη θρησκεία, τα πάντα. Για να μη μιλήσω τώρα και για τον αρχιεπίσκοπο. Ποια είναι η πολιτική του ΛΑΟΣ; Ολίγον θρησκεία, ολίγον οικογένεια, ολίγον εθνικισμός, ολίγον ρατσισμός, ποιος ξέρει τι υπάρχει από πίσω».

- Πώς είδατε αυτή την επίθεση του αρχιεπισκόπου κατά του ΣΥΝ;

- Α.Π.: «Μίλησε εναντίον των άθρησκων. Αθρησκοι είμαστε κι εμείς. Βέβαια έβαλε τους άθρησκους στο 2-3%. Πιστεύω ότι είναι πολλοί περισσότεροι και ανήκουν σε όλα τα κόμματα. Κοιτάξτε δεν έχει σχέση η θρησκεία με την κομματική ένταξη. Νομίζω πως ο ΣΥΝ έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στο να ταυτίσει την επίθεσή του μαζί του. Δικαίωμά του να απαντήσει. Εμείς απαντάμε στον αρχιεπίσκοπο σήμερα από το "Ριζοσπάστη". Αισθανόμαστε ότι στρέφεται εναντίον ενός μεγάλου μέρους του λαού, που έχει μια άλλη αντίληψη για την προέλευση της ζωής, αλλά όπως κι εμείς όλοι σεβόμαστε και την άλλη άποψη. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αναμειγνύεται η Εκκλησία στην πολιτική, και πολύ περισσότερο να αποτελέσει στοιχείο επηρεασμού προς τις κάλπες. Αν θέλει ο κ. Χριστόδουλος ας βάλει υποψηφιότητα».

ΠΕΑΕΑ - ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Στις 3 Ιούνη η εκδήλωση

Την Κυριακή 3 Ιούνη, στις 11 π.μ., διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ την εκδήλωση στις Κορυσχάδες για την επέτειο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου της Ελεύθερης Ελλάδας.

Πούλμαν για την εκδήλωση στις Κορυσχάδες, βάζουν:

-- Η ΠΕΑΕΑ (με διανυκτέρευση στο Καρπενήσι) το Σάββατο 2 Ιούνη, με αναχώρηση από πλ. Κάνιγγος, ώρα 7.30 π.μ. Για πληροφορίες - συμμετοχή: 210.8831.368, 210.8225.407, 6977.453.200.

-- Η ΠΕΑΕΑ Μενιδίου (δωρεάν). Για συμμετοχή στα τηλ.: 210.2443.024 (σ. Μαυρομμάτης).

-- Η ΠΕΑΕΑ Χολαργού με ώρα αναχώρησης το Σάββατο 2/6 ώρα 8 πμ από πλατεία Κύπρου - τέρμα Χολαργού και πλατεία Δημοκρατίας(τηλ: 210.6513.626 και 6972177873).

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκδήλωση για τη δασοπροστασία

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη δασοπροστασία - προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου)», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή 1 Ιούνη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27).

ΔΙΚΗ ΑΓΑΠΙΟΥ ΣΑΧΙΝΗ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σήμερα Πέμπτη δικάζεται εξ αναβολής στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο Αγάπιος Σαχίνης, γιατί εκδήλωσε την αντίθεση της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα» στην τοποθέτηση εικονοληπτών και την ηλεκτρονική παρακολούθηση του λαού της πόλης. Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης να βρίσκεται στις 9 το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο για να διατρανώσει την αντίθεσή του στον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και την παρακολούθηση κάθε δράσης του λαϊκού κινήματος της πόλης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ