ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2005
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Να προλάβουμε μια νέα συμφωνία ντροπής

Σε σύσκεψη της ΠΑΣΥ, υπογραμμίστηκε η ανάγκη οργάνωσης των ροδακινοπαραγωγών, ώστε να πετύχουν τιμές που να καλύπτουν το κόστος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).--

Προσκλητήριο προς όλους τους ροδακινοπαραγωγούς να οργανωθούν, προκειμένου να διεκδικήσουν τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα λογικό κέρδος στον αγρότη, απηύθυναν οι ομιλητές στη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Ρυζό Σκύδρας, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ. Τονίστηκε ότι μετά το 2001, το εισόδημα του ροδακινοπαραγωγού διαρκώς συρρικνώνεται και ότι ήδη και φέτος οι εμποροβιομήχανοι πιέζουν να υπογραφεί συμφωνία για τα συμπήρυνα με τιμή ακόμη χαμηλότερη και από πέρσι.

«Να προλάβουμε μια συμφωνία ντροπής», τόνισαν τα στελέχη της ΠΑΣΥ που μίλησαν στους συγκεντρωμένους. Οι παραγωγοί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την αδικία που γίνεται σε βάρος τους με τις εξευτελιστικές τιμές που τους προσφέρονται, ενώ οι βιομηχανίες μεταποίησης αυξάνουν τα κέρδη τους. «Εχουμε την πρώτη ύλη, με 15 λεπτά το κιλό που διαδίδουν ότι θα αγοράσουν φέτος το ροδάκινο δεν πουλάμε», έλεγαν.

«Με την εφαρμογή των αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ, οι τιμές στο ροδάκινο καθορίζονται σύμφωνα με τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, σύμφωνα με τους αδυσώπητους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, συμβάλλοντας έτσι στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και άρα στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Ολα τα παραπάνω γίνονται με τις πλάτες της περιβόητης ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ, με κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ για «τσουβάλιασμα» των «προβάτων» (αγροτών) με το «λύκο» (έμποροι -κονσερβοποιοί)», τόνισε ο Αλέκος Ουγκρίνος, στέλεχος της ΠΑΣΥ που ήταν και ο κύριος εισηγητής στη σύσκεψη.

Πρόσθεσε ότι από τη μια προσφέρονται εξευτελιστικές τιμές στους παραγωγούς και από την άλλη αυγαταίνουν τα κέρδη των εμπόρων -μεταποιητών, όπως φαίνεται και από τους ισολογισμούς τους (χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μια εταιρία το 1999 είχε καθαρά κέρδη 4,6 δισ. δραχμές).

Κατήγγειλε ότι είναι απούσα η επίσημη πολιτεία, τη στιγμή που οι μεταποιητές διαδίδουν ότι υπάρχει μεγάλη παραγωγή και διαμορφώνουν στην αγορά συνθήκες ιδανικές για πανικό στις Ομάδες Παραγωγών, ενώ μίλησε και για κερδοσκοπικά παιχνίδια διαφόρων κυκλωμάτων, μεσαζόντων και δήθεν εκπροσώπων των αγροτών, που όλοι μαζί εκβιάζουν και επιβάλλουν εξευτελιστικές τιμές.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν τα στελέχη της ΠΑΣΥ Γιάννης Πατάκης και Βαγγέλης Μπούτας, ο Γιάννης Σφυρής μέλος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ από τις τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΥ ο Χ. Αρχοντής, ο Γ. Στόκας και ο Ν. Χριστάκης.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι μονόδρομος είναι ο ενωμένος μαζικός και συντονισμένος αγώνας των ροδακινοπαραγωγών για τη διασφάλιση τιμών στα ροδάκινα, τέτοιων ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μένει ένα εισόδημα επιβίωσης για τον ροδακινοπαραγωγό. Στα πλαίσια του ίδιου αγώνα, εντάσσονται και οι διεκδικήσεις για:

  • Αύξηση της επιδότησης
  • Παρεμβάσεις για τη διάθεση επιτραπέζιων και νεκταρινιών στο εσωτερικό και εξωτερικό με έλεγχο της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων και προστασία των καταναλωτών.
  • Κίνητρα ενίσχυσης των εξαγωγών.
  • Εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος.
  • Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων
  • Ενίσχυση 1.500 ευρώ σε κάθε δεντροκαλλιεργητή, με εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ κλπ.

Ο Βαγγέλης Μπούτας μίλησε για ληστεία σε βάρος των παραγωγών και κάλεσε τους ροδακινοπαραγωγούς να ζητήσουν κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους, αν είναι χαμηλή η τιμή που θα διαμορφωθεί. Επίσης, ο Γιάννης Πατάκης κάλεσε τους παραγωγούς να απαιτήσουν από την πολιτεία την προστασία της παραγωγής τους και να διεκδικήσουν το δίκιο τους με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, πριν την υπογραφή των συμφωνιών με τους βιομήχανους.

ΠΕΛΛΑ - ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες

Μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε την Κυριακή το απόγευμα τους κάμπους της Σκύδρας και των Γιαννιτσών στο Νομό Πέλλας. Από τη χαλαζόπτωση, επλήγησαν επίσης και καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του Δήμου Μακρακώμης στη Φθιώτιδα.

Ιδιαίτερα επλήγησαν τα χωριά Πλατάνι, Φλαμουριά, Ριζάρι, Καλύβια, Λιπαρό, Ριζό και Σεβαστιανά στην περιοχή της Σκύδρας και Ασπρο, Γαλατάδες και Καριώτισσα στην περιοχή των Γιαννιτσών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έγιναν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες με ροδάκινα, κεράσια, τεύτλα, βαμβάκι, κεράσια και καπνά.

Ζημιές και στη Φθιώτιδα

Από σφοδρή χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε την Παρασκευή 27 Μάη, στην περιοχή του Δήμου Μακρακώμης Φθιώτιδας, επλήγησαν, σε έκταση 1.500-2.000 στρεμμάτων, καλλιέργειες φιστικιών, καπνού και κηπευτικών, ιδιαίτερα στα χωριά Μάκρη, Αρχάνι και Γραμμένη.

Οι αγρότες αυτών των περιοχών έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση, εξαιτίας της καταστροφικής χαλαζόπτωσης, αναμένοντας την άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ και την αποζημίωσή τους.

ΕΣΑΚ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ
«Οχι στη μετάλλαξη του κλάδου»

Τη μετάλλαξη των ιχθυολόγων από σύμβουλο σε αστυφύλακα των ψαράδων της χώρας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ιχθυολόγων. Οπως επισημαίνει, «στα πλαίσια της συνέχισης της αντιλαϊκής και αντι-αλιευτικής πολιτικής, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί τη νομοθεσία περί "σύστασης κλιμακίων ελέγχου αλιευτικών προϊόντων", έργο της προηγούμενης κυβέρνησης», διατηρώντας τους ιχθυολόγους στο ρόλο του ελεγκτή της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας σχετικά με την εμπορία των αλιευμάτων. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι ιχθυολόγοι να επιδίδονται σε συνεχές ανθρωποκυνηγητό των μικροψαράδων και λιανοπωλητών αλιευμάτων, αφήνοντας στο απυρόβλητο μεγαλέμπορους και μεγαλοψαράδες, οι οποίοι, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «έχουν πάντα τρόπους να διαφεύγουν και τους ελέγχους».

Η ΕΣΑΚ υπογραμμίζει τις σοβαρές ευθύνες που έχει η ηγεσία του συλλόγου, η οποία υποβοηθεί στη μετάλλαξη του κλάδου, με τους ιχθυολόγους που εργάζονται στα κλιμάκια ελέγχου να εξωθούνται στην εφαρμογή άδικων διαταγμάτων στα πλαίσια στήριξης της αντι-αλιευτικής πολιτικής. Διατρέχοντας πάντα τον κίνδυνο να ενοχοποιηθούν για αδυναμία εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας. Τέλος, η ΕΣΑΚ καλεί όλους τους ιχθυολόγους σε επαγρύπνηση για να μην επιτρέψουν στους εαυτούς τους να μετατραπούν σε μηχανισμό δίωξης των ψαράδων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ