ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2005
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ
Νεκρός 18χρονος μαθητής - εργάτης

Μνήμες από τη δολοφονία του 15χρονου Δημήτρη Καραγιάννη στην Κόρινθο ξυπνάει το νέο εργοδοτικό έγκλημα

Ηταν μόλις 18 ετών. Μαθητής ακόμα, ο Βολιώτης εργάτης Ιωάννης Χαυδατούρης πρόσθεσε το περασμένο Σάββατο το όνομά του στη μακρά λίστα των χιλιάδων της τάξης του που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για το μεροκάματο. Το νήμα της ζωής του «κόπηκε» απότομα σε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα στους χώρους δουλιάς. Ο νεαρός εργάτης σπούδαζε στο Τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΕ Βόλου. Από μικρός στη βιοπάλη, όπως και χιλιάδες άλλοι συνομήλικοί του, για να βοηθήσει την οικογένεια, να βάλει ένα ακόμα μεροκάματο στο σπίτι. Βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα που εκτελούσε ηλεκτρολογικές εργασίες σε εγκατάσταση στην περιοχή Γεραδίστρας του Δήμου Αισωνίας. Ο 18χρονος εργαζόταν ως βοηθός ηλεκτρολόγου σε ιδιωτική επιχείρηση αντιπροσωπείας αυτοκινήτων. O θάνατός του ήταν ακαριαίος και τα ακριβή αίτια δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Το νέο έγκλημα ξυπνάει μνήμες από τη στυγνή δολοφονία του 15χρονου μαθητή Δημήτρη Καραγιάννη, που τον περασμένο Δεκέμβρη καταπλακώθηκε από το κλαρκ, το οποίο οδηγούσε - χωρίς να έχει την αντίστοιχη ειδικότητα - σε μάντρα φορτηγών στην περιοχή της Κορίνθου. Το κεφάλαιο δε διστάζει να λαδώσει τα γρανάζια της κερδοφορίας του ακόμα και με αίμα ανήλικων παιδιών. Τα μέτρα ασφάλειας κοστίζουν, όπως και οι ειδικευμένοι εργάτες. Η πολιτική της κυβέρνησης υποθάλπει και τροφοδοτεί την εργοδοτική ασυδοσία. Οι έλεγχοι στους χώρους δουλιάς είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, οι αρμόδιες υπηρεσίες απογυμνωμένες από προσωπικό και οι χώροι δουλιάς πραγματικές παγίδες θανάτου για χιλιάδες εργάτες κάθε ηλικίας.

Παραλίγο να τυφλωθεί

Με εγκαύματα στο πρόσωπο, από εκτόνωση καυσαερίου στη θυρίδα του φούρνου στο τσιμεντάδικο της Χαλκίδας (ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ), ανασύρθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, στις 9 το πρωί, ο 46χρονος Τριαντάφυλλος Στραφιώτης, με ειδικότητα κυκλωνιστή. Μεταφέρθηκε, κατ' αρχήν, στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και από εκεί στο Γενικό Κρατικό Αθηνών - νοσηλεύεται μέχρι σήμερα - όπου διαπιστώθηκε ευτυχώς αναστρέψιμη κατάσταση στα μάτια του που «χτυπήθηκαν» από το καυσαέριο. Την ώρα που η υπερεντατικοποίηση της δουλιάς στο εργοστάσιο πολλαπλασιάζει τους κινδύνους «ατυχήματος» για τους εργαζόμενους, ο πολυεθνικός ιδιοκτήτης της γαλλικής «LAFARGE» μεθοδεύει παραπέρα συρρίκνωση του προσωπικού στα εργοστάσια της ΑΓΕΤ και το ξεπούλημα των θυγατρικών, για να μπάσει μαζικά τους εργολάβους και την ανασφάλιστη εργασία.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Εκδήλωση για το εργατικό κίνημα

Οι ΚΟΒ Αγίας Τριάδας και Μπελογιάννη Κοκκινιάς διοργανώνουν αύριο Τετάρτη 1η Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Παιδικής Στέγης, εκδήλωση με θέμα «Αγώνες και κατακτήσεις του εργατικού κινήματος χθες και σήμερα». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της Επιτροπής Μεταναστών του ΠΑΜΕ. Επίσης, θα υπάρχει βιντεοπροβολή ιστορικής αναδρομής στο εργατικό κίνημα και συναυλία με εργατικά τραγούδια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ