ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΤΙΟ
Δε θέλουν τους φονιάδες στη γειτονιά τους

Από την προχτεσινή πορεία στο Ακτιο
Από την προχτεσινή πορεία στο Ακτιο
Πλημμύρισε την Κυριακή το πρωί ο χώρος έξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου από την αντιιμπεριαλιστική «καταιγίδα» των φιλειρηνιστών της Βορειοδυτικής Ελλάδας, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του αντιπολεμικού κινήματος της περιοχής διαδήλωσαν και δήλωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, εκφράζοντας παράλληλα τα φιλειρηνικά τους αισθήματα. Στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτιου, όπου είχε δοθεί το αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού, κατέφθασαν από το πρωί με κάθε μέσο φιλειρηνιστές κάθε ηλικίας με συμμετοχή φορέων, σωματείων, εργατικών κέντρων από τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, την Αρτα, τη Θεσπρωτία, το Αγρίνιο, τη Λευκάδα και την Κέρκυρα.

Στις 10:30 π.μ. ο ουρανός του πολιτικού αεροδρομίου του Ακτιου «πύκνωσε» από τα πανό, τις κόκκινες σημαίες των φιλειρηνιστών, τα διακριτικά της ΕΕΔΥΕ και του ΠΑΜΕ και δονήθηκε από τα αντιιμπεριαλιστικά τους συνθήματα, προαναγγέλλοντας τη φιλειρηνική καταιγίδα που θα «έπληττε» την περιοχή.

Στα πρώτα της βήματα, η πορεία «ανακόπτεται» από λεωφορείο που μεταφέρει πολιτικούς πρόσφυγες από τη Θεσσαλονίκη που ήρθαν να ενώσουν τις φωνές τους μαζί με τους υπόλοιπους υπερασπιστές της ειρήνης. Στην κεφαλή της πορείας υψώνεται το πανό από την Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας, καλώντας σε «αντίσταση και απειθαρχία στον ιμπεριαλισμό», ενώ πιο πίσω βρίσκεται το πανό της ανυπότακτης και ασυμβίβαστης νεολαίας, απαιτώντας να φύγουν «τώρα οι βάσεις του θανάτου», από το Σύλλογο Φοιτητών ιατρικής,την Επιτροπή Αγώνα ΑΕΙ -ΤΕΙ και τη Νεανική δράση για την Ειρήνη στα Γιάννενα.

Οι φιλειρηνιστές με παλμό και ενθουσιασμό διέσχισαν περιμετρικά τη ΝΑΤΟική βάση και δόνησαν την ατμόσφαιρα με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπου μεταξύ άλλων κυριάρχησαν «ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» και «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

Η μαζική αντιιμπεριαλιστική πορεία κατέληξε μπροστά στην κεντρική πύλη της βάσης του θανάτου. Οι φιλειρηνιστές στάθηκαν με τα πανό μπροστά της, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισε αυτό του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου «έξω το ΝΑΤΟ - να φύγουν οι βάσεις του θανάτου», ενώ το καταιγιστικό σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» κυριάρχησε.

Στην κεντρική ομιλία ο Ν. Τζοβλάς, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, αναφέρθηκε στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ που θέλουν να χτίσουν ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος, με πρόσχημα τη διεθνή τρομοκρατία. «Με στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου, σε 135 χώρες οι αμερικανικές εγκαταστάσεις και υποδομές ξεπερνούν τις 600.000 με συνολική έκταση κάτι παραπάνω από 2,5 φορές από την έκταση της χώρας μας. Η παραμονή 1.000 και πλέον πυρηνικών βομβών σε έξι χώρες της Ευρώπης καθιστούν την ήπειρο όμηρο, ενώ στη χώρα μας έχουμε έτοιμους θόλους αποθήκευσης που ανά πάσα στιγμή μπορούν να φιλοξενήσουν πυρηνικά όπλα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η δημιουργία του ευρωστρατού έχει στόχο να επεμβαίνει άμεσα εντός και εκτός συνόρων της ΕΕ, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Χαιρέτισαν πλήθος σωματείων, εργατικών κέντρων, αγροτικών ομοσπονδιών και συλλόγων, επιτροπών ειρήνης κ.ά. Επίσης, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία από την ΚΕ του ΚΚΕ και από το ΔΗΚΚΙ. Μετά το τέλος των ομιλιών, εγκρίθηκε ομόφωνα από τους φιλειρηνιστές το ψήφισμα της συγκέντρωσης και ακολούθησε συναυλία με αντιπολεμικά τραγούδια.

ΚΕΡΑΣΙΤΣΑ
«Ο ιμπεριαλισμός δεν εξανθρωπίζεται»

Από την Κερασίτσα στην Τρίπολη
Από την Κερασίτσα στην Τρίπολη
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της 22ης Παμπελοποννησιακής Πορείας Ειρήνης στη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη Κερασίτσα, προχτές Κυριακή, παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα. Από νωρίς το μεσημέρι, η Κερασίτσα άρχισε να υποδέχεται τους φίλους της ειρήνης που κατέφθαναν από κάθε γωνιά της Πελοποννήσου και όχι μόνο, ενώ ιδιαίτερη υποδοχή επεφύλαξε στους Γιώτη Νικολαΐδη, Φώτη Φωτόπουλο και Αλέξη Ανδρινόπουλο που ξεκίνησαν από την Καλαμάτα το Σάββατο το μεσημέρι με τα ποδήλατά τους για να μεταφέρουν το μήνυμα της ειρήνης φορώντας μπλούζες με το σήμα του διεθνούς αφοπλισμού. Τους φιλειρηνιστές καλωσόρισε ο Χρίστος Μαλλίρης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κερασίτσας, καθώς και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Νομάρχης Αρκαδίας.

Στη συνέχεια, και αφού προηγήθηκε κατάθεση στεφανιών από πλήθος μαζικών φορέων και συλλόγων, η πορεία, με προμετωπίδα το πανό της ΕΕΔΥΕ που έγραφε: «Εμπρός με τους δοκιμαζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ», ξεκίνησε κάτω από δυνατή βροχή για την πρωτεύουσα της Αρκαδίας. Οι φιλειρηνιστές, αφού διήνυσαν εννιά χιλιόμετρα, έφθασαν στην Τρίπολη όπου τους υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της πόλης μαζί με τον αντιδήμαρχο της πόλης Κώστα Ταλούμη. Η Τρίπολη παραδίνεται στους οδοιπόρους της ειρήνης, οι οποίοι με τα συνθήματά τους στέλνουν το μήνυμα της ειρήνης απ' άκρη σε άκρη: «Ζήτω η φιλία των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

Η πορεία κατέληξε στην πλ. Αρεως, με τους γιους του Λαμπράκη, Γιώργο και Γρηγόρη και τον παλιό συνοδοιπόρο του στην πρώτη Μαραθώνια Πορεία, Μπάμπη Παπαδόπουλο, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο Γιώργος Λαμπράκης υπογράμμισε πως «οι εκδηλώσεις που οργάνωσε η ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα στέλνουν το μήνυμα πως όσο ο ιμπεριαλισμός και η Νέα Τάξη Πραγμάτων θα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο εμείς θα στήνουμε καθημερινά το δικό μας αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο», ενώ ο Γρηγόρης Λαμπράκης εξήρε τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Ευάγγελο Μαχαίρα, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και επίτιμο πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Γρηγόρη Λαμπράκη και τόνισε πως «ο Λαμπράκης υπήρξε μεγάλος σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο και θα τιμάται όσο υπάρχει ελληνικός λαός και ιστορική μνήμη. Και ο καλύτερος τρόπος για να τον τιμήσουμε είναι οι πορείες ειρήνης, τουλάχιστον, μέχρι τη μέρα που θα πάψουν να γίνονται πόλεμοι και θα παγιωθεί για πάντα και σε όλο τον κόσμο η ειρήνη».

Η 22η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης ολοκληρώθηκε με τραγούδια για την ειρήνη από τον νεαρό καλλιτέχνη Κώστα Τσελά και τη συναυλία του Βασίλη Λέκκα, που ενθουσίασε το κοινό με τις επιλογές των τραγουδιών και την ερμηνευτική του ικανότητα, ενώ τα ευμενέστερα σχόλια απέσπασε η καλαίσθητη αφίσα της εκδήλωσης που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Δημήτρης Κούρος.

ΠΑΓΓΑΙΟ
Η θυσία τους δίδαγμα για τους νέους

Εκδήλωση - εκδρομή στο μνημείο των μαχητών του ΔΣΕ

«Οι νεκροί που έχουν κάνει το καθήκον τους δίνοντας τη ζωή τους σε όλα τα πεδία των πολιτικών και κοινωνικών μαχών είναι ακόμα στους τροχούς, σταθεροί στις θέσεις τους, ιστορική παρακαταθήκη και φωτεινή διαθήκη για το μέλλον. Αρα αυτό που μένει ακόμα σε εκκρεμότητα είναι τι γίνεται με εμάς τους ζωντανούς», ήταν τα λόγια που αντηχούσαν στις αντάρτικες βουνοκορφές κατά την ομιλία του Στ. Σερέτη, στελέχους της ΚΝΕ, κατά την εκδήλωση μνήμης και τιμής των 23 μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν ηρωικά στο Παγγαίο το Μάρτη του 1948, δίνοντας άνιση μάχη με την Αεροπορία, τους ΜΑΥδες και τη Χωροφυλακή.

Την εκδήλωση - εκδρομή πραγματοποίησε το ΝΣ Σερρών της ΚΝΕ την περασμένη Κυριακή (29/5) στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης. Οι νέοι κομμουνιστές με την καθοδήγηση του ΚΚΕ ανέβηκαν στο όρος Παγγαίο και έφτασαν στο μνημείο των πεσόντων μαχητών του ΔΣΕ. Εκεί έκαναν μία στάση στο μνημείο που έχει φτιάξει η ΠΕΑΕΑ και αμέσως μετά ανέβηκαν στο Φρούριο. Μπροστά στο μνημείο, ο Στ. Μπράχος, εκ μέρους του ΚΚΕ, είπε σχετικά: «Εδώ και 14 χρόνια τελούμε μνημόσυνο προς τιμήν των 23 μαχητών του ΔΣΕ και αντλούμε διδάγματα από την ηρωική θυσία τους, για τον αγώνα που όλοι εμείς σήμερα διεξάγουμε ενάντια στις ίδιες πολιτικές δυνάμεις που αυτοί πολέμησαν τότε, για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, ελεύθερη, σοσιαλιστική. Το σημερινό, μνημόσυνο θα το πω, έχει το δικό του νόημα διότι γίνεται με τη συμμετοχή των ΚΝιτών του νομού μας που θα αντλήσουν τα δικά τους διδάγματα από τη δική τους θυσία για έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Τη μεγάλη συμβολή των νέων ανθρώπων στον αγώνα υπογράμμισε ο Στ. Σερέτης, σημειώνοντας ότι «οι νέοι από τις πρώτες μέρες του αγώνα πήραν τα βουνά δηλώνοντας με περηφάνια στους επίδοξους κατακτητές της την επιλογή τους για ελευθερία και σοσιαλιστική προοπτική, για κατάργηση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο. Ανθρωποι νέοι, με οικογένειες και παιδιά, που προτίμησαν την καθημερινή αναμέτρηση με το θάνατο από μία βολική υποταγή».

Στην Ελευσίνα

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών διοργανώνει η ΚΟ Ελευσίνας του ΚΚΕ την Πέμπτη 2 Ιούνη, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Ηρώων. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα του Σ. Ψαραδάκου.

ΛΑΡΙΣΑ
Εμμένουν στο Ευρωστρατηγείο!

Επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας

Την απόφαση εγκατάστασης και λειτουργίας Ευρωπαϊκού Στρατηγείου το επόμενο διάστημα στη Λάρισα, στο χώρο της 1ης Στρατιάς, επανέλαβε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κατά την επίσκεψή του στην πόλη. Οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού έγιναν λίγες μέρες μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις που έκανε, επίσης, από τη Λάρισα, για το Ευρωστρατηγείο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ν. Ντούβας, και έρχονται να επιβεβαιώσουν την εμμονή της κυβέρνησης της ΝΔ για την περαιτέρω ενσωμάτωση της χώρας στους ΝΑΤΟικούς και ευρωενωσιακούς μηχανισμούς υπονομεύοντας την εθνική ανεξαρτησία και θέτοντας αυτομάτως την πόλη της Λάρισας μόνιμο στρατιωτικό στόχο, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της περιοχής. Μάλιστα, όπως είχε καταγγείλει η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, «η ενέργεια αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα φιλειρηνικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα των λαρισαϊκού και γενικότερα του ελληνικού λαού».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στα πλαίσια της χτεσινής του επίσκεψης στη Λάρισα βρέθηκε στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, την ώρα που ένα ελικόπτερο «Χιούι» το οποίο απογειώθηκε από το Στεφανοβίκειο είχε χαθεί από τα ραντάρ για περίπου 15 λεπτά. Οπως είπε μετά το περιστατικό ο υπουργός, τα «Χιούι» θ' αντικατασταθούν από 22 νέα ελικόπτερα. Τέλος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε και στο θέμα των αποστράτων, λέγοντας ότι το θέμα της επαναφοράς τους στην ενεργό δράση θα έρθει, με σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το έπος και τα διδάγματα της Αντιφασιστικής Νίκης

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, αφιερωμένη στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών, με τίτλο: «Επος και διδάγματα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ στον Περισσό.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Αλφρεντ Ρούμπιξ, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, Ανατόλι Αρσέενκο, καθηγητής της Ιστορίας στο Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η είσοδος θα γίνεται μόνον με την επίδειξη της πρόσκλησης.

Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στον Εβρο

Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μαζί με την ΕΕΔΥΕ οργανώνουν στον Εβρο, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 του Ιούνη, αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν η Επιτροπή Ειρήνης Βουλγαρίας και η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το απόγευμα του Σαββάτου 4 του Ιούνη, με την υποδοχή των φιλειρηνιστών από Βουλγαρία και Τουρκία, στα σύνορα με τη χώρα μας. Στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Αλεξάντερ», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ο ρόλος του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος», ενώ την Κυριακή 5 του Ιούνη, στις 10.30 το πρωί, θα γίνει συγκέντρωση στο Εθνικό Στάδιο Αλεξανδρούπολης και στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην πόλη, που θα καταλήξει στο Φάρο της Αλεξανδρούπολης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ