ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Στο «πόδι» σε όλη τη χώρα

Συνεχείς περιοδείες, συσκέψεις και ενημερώσεις σε χώρους δουλειάς και όχι μόνο

Από περιοδεία σε εργοτάξιο του COSTA NAVARINO στη Μεσσηνία
Από περιοδεία σε εργοτάξιο του COSTA NAVARINO στη Μεσσηνία
Στο «πόδι» για την επιτυχία της απεργίας σε όλους τους κλάδους, με εξορμήσεις, περιοδείες, σε εργοστάσια, γιαπιά, εμπορικά και επισιτιστικά καταστήματα, αλλά και νοσοκομεία, σχολεία και κάθε χώρο δουλειάς, βρίσκονται Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

«Φρένο» στις απαιτήσεις της εργοδοσίας

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, που προχώρησε σε συγκρότηση απεργιακής επιτροπής, καθημερινά βρίσκεται στα εργοτάξια, για να μην «κουνηθεί φύλλο» τη μέρα της απεργίας.

Προγραμματίζονται μαζικές εξορμήσεις στα μεγάλα έργα, όπως στη Νέα Εθνική οδό Πατρών - Πύργου, και αυτά που είναι σε εξέλιξη στην Παναγοπούλα για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή (Αίγιο - Πάτρα), σε μια προσπάθεια πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων.

Στα «γεμάτα» έχει μπει και το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας. Μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε, έχει βρεθεί σε μια σειρά από χώρους δουλειάς στη ΒΙΠΕ Πατρών, ενώ προγραμματίζει εξορμήσεις και σε εργοστάσια τροφίμων της Αιγιάλειας.

Οπως σημειώνεται από τη διοίκησή του, η εργοδοσία, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, προσπαθεί σε αρκετά εργοστάσια με διάφορα προσχήματα (αύξηση τιμής πρώτων υλών, ανατιμήσεις καυσίμων κ.λπ.), να επικαλεστεί δυσκολίες προκειμένου «όλοι μαζί (σ.σ. αφεντικά και εργάτες) να τις αντιμετωπίσουμε», να «μπει πλάτη» στην προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων να διασφαλίσουν τα κέρδη τους.

«Τα παραπάνω αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Σταθόπουλος, εξηγώντας: «Ενώ εργάτες δυσκολεύονται να καλύψουν τη μετακίνησή τους από και προς τη δουλειά τους (Πάτρα - ΒΙΠΕ), λόγω και των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, κύρια εξαγωγικού προσανατολισμού, που παρά την οικονομική κρίση που προηγήθηκε και την πανδημία είχαν αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών τους, σήμερα ζητάνε νέες θυσίες. Δεν πλήττονται όμως το ίδιο εργάτες και εργοδοσία. Αντιθέτως, η δεύτερη βρίσκεται κερδισμένη, κι έχει μεγάλη αξία να δυναμώσει η πάλη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς».

Στα ξενοδοχεία αλλά και τα επισιτιστικά καταστήματα του κέντρου της Πάτρας περιοδεύει από σήμερα μέχρι το Σάββατο το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας, αλλά και τη Δευτέρα στο Ρίο και στους εργαζόμενους της εστίας του Πανεπιστημίου.

Την ίδια ώρα, το κλαδικό Σωματείο Εμπορίου - Υπηρεσιών Αχαΐας πραγματοποιεί άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, προχωρώντας και σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 2 Απρίλη (7 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο.

Μαζική σύσκεψη στην Αμαλιάδα

Στην Αμαλιάδα το Εργατικό Κέντρο προχώρησε σε μαζική σύσκεψη, όπου συμμετείχαν τα Σωματεία Εργαζομένων στην «ΚΥΚΝΟΣ», Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου - Κυλλήνης, Οικοδόμων Ηλείας (παράρτημα Αμαλιάδας), ΟΤΑ Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Περιφέρειας Πρωτοδικείου της πόλης, ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αμαλιάδας, Βάρδας, Γαστούνης, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αμαλιάδας και Καρδαμά, η Ομάδα Παραγωγών και το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων του νομού. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και του Σωματείου ΕΔΟΠ - ΔΕΗ, ενώ στήριξη στις δράσεις του συνδικαλιστικού φορέα, που εξήγγειλε απεργιακή συγκέντρωση στις 9 π.μ. έξω από τα γραφεία του στην Αμαλιάδα, εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης.

Εκφράστηκαν η συμφωνία στο πλαίσιο πάλης του Εργατικού Κέντρου αλλά και η θέληση των παριστάμενων φορέων η 6η Απρίλη να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης στη συνέχεια.

Στη Ζάκυνθο, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων προχωρά σήμερα Πέμπτη (7 μ.μ.) σε Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο, με σκοπό την οργάνωση της απεργίας και της πάλης για υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σύσκεψη οικοδόμων στη Μεσσηνία

Στη Μεσσηνία το Συνδικάτο Οικοδόμων, μετά από εξόρμηση που πραγματοποίησε στο εργοτάξιο της ΤΕΜΕΣ στο «Costa Navarino» (περιοχή Ρωμανού), όπου εκφράστηκε θέληση να μη σηκωθεί ούτε «μυστρί» την Τετάρτη, προχωρά σε σύσκεψη την Κυριακή 3 Απρίλη, στο δημαρχείο της Πύλου (7 μ.μ.), καλώντας όλους τους εργαζόμενους στις κατασκευές από την πόλη και τις γύρω περιοχές σε συζήτηση και κλιμάκωση του αγώνα μπροστά στην απεργία.

Στη Θεσσαλία

Εξορμήσεις σε εργοστάσια τροφίμων, στο εργοτάξιο του Αρμού και σε γειτονιές πραγματοποίησαν χτες κλαδικά σωματεία της Λάρισας. Αντίστοιχες περιοδείες θα γίνουν σήμερα σε γιαπιά, σε επισιτιστικά καταστήματα, σε σούπερ μάρκετ, σε σχολεία, στο Πανεπιστήμιο και στη συνοικία της Φιλιππούπολης, αύριο στον Τύρναβο, στις 2 Απρίλη στο Αβέρωφ και στις 3 Απρίλη στους Αμπελόκηπους.

Ταυτόχρονα, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί σε Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 2 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, ενώ συσκέψεις με εργαζόμενους προετοιμάζουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Σωματείο Φαρμάκου.

Ακόμα, με σκοπό να ακουστεί πιο δυνατά η απαίτηση για την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο, θα πραγματοποιηθεί συναυλία το Σάββατο 2 Απρίλη στις 12 μ., μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ, της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών και των Φοιτητικών Συλλόγων Εστιών, Ιατρικής και Περιβάλλοντος.

Στα Τρίκαλα, θα γίνουν σήμερα περιοδείες στο νοσοκομείο, σε Κέντρα Υγείας, σχολεία και σε γειτονιές, ενώ τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών και Συνταξιούχων, αλλά και το Παράρτημα Τρικάλων του ΠΜΣ με εξορμήσεις σε γειτονιές ετοιμάζουν την αντιπολεμική συναυλία που θα γίνει την Κυριακή 3 Απρίλη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Ακόμα, μαζί με σωματεία συνταξιούχων ετοιμάζουν τη Δευτέρα 4 Απρίλη διαμαρτυρία στο κατάστημα της ΔΕΗ.

Στην Καρδίτσα, πραγματοποιήθηκε χτες η αντιπολεμική συναυλία που οργάνωναν το Σωματείο Οικοδόμων, το Παράρτημα του ΠΜΣ, ο Σύλλογος Φοιτητών Κτηνιατρικής και η Επιτροπή Ειρήνης, ενώ σήμερα θα γίνουν περιοδείες σε γιαπιά και στο νοσοκομείο.

Στον Βόλο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» πραγματοποίησαν χτες Γενικές Συνελεύσεις με σκοπό να μπουν περισσότεροι εργαζόμενοι στη μάχη για την οργάνωση της απεργίας, ενώ προγραμματίζονται εξορμήσεις στη ΒΕΜΕΚΕΠ, στα «Jumbo» και σε χώρους του δήμου.

Σε Στερεά και Εύβοια

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η δράση των συνδικάτων στη Στερεά και την Εύβοια.

Τις προηγούμενες μέρες συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα σε Χαλκίδα, Λαμία, Αμφισσα και Θήβα διοργάνωσαν μαζικές συσκέψεις για την οργάνωση της απεργίας, με πλούσια συζήτηση για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Καταδίκασαν την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι τις επιπτώσεις του πολέμου τις πληρώνουν ήδη οι εργαζόμενοι και ο λαός, προστίθενται στο δυσβάσταχτο κόστος ζωής από την ακρίβεια και τα χαμηλά μεροκάματα.

Παράλληλα, σε χώρους δουλειάς, όπως στις εγκαταστάσεις της «HQF-MIMIKOS» και της «Κελαϊδίτης ΕΠΕ» στην Εύβοια πραγματοποιήθηκαν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, όπου συζητήθηκε το πλαίσιο αιτημάτων της απεργίας και εμπλουτίστηκε με επιχειρησιακά αιτήματα, ενώ παράλληλα οργανώθηκε η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Στις 6 Απρίλη να νεκρώσει όλη η πόλη!

Σύσκεψη μπροστά στην απεργιακή μάχη της 6ης Απρίλη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Καβάλα, με συμμετοχή από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων KAVALA OIL «Το Βαρέλι», το Σωματείο Εργαζομένων ΒΦΛ (Λιπάσματα Καβάλας), το Συνδικάτο Οικοδόμων, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ, το Σωματείο Επισιτισμού και συνταξιουχικά σωματεία.

Στη σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας, που έγινε με παρακαταθήκη τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις και την εργολαβοποίηση στις δύο μεγάλες βιομηχανίες της Καβάλας, τα «Πετρέλαια Καβάλας» και τη ΒΦΛ, συζητήθηκαν το πλαίσιο πάλης των σωματείων και των φορέων, η κατάσταση στους χώρους δουλειάς και πρακτικά ζητήματα μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση, στις 11 π.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.

Από τις παρεμβάσεις αναδείχθηκε η ανάγκη να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά της Καβάλας το απεργιακό κάλεσμα, ώστε στις 6 Απρίλη να νεκρώσει όλη η πόλη και να γεμίσει η πλατεία Καπνεργάτη από απεργούς, εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχους, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ώστε να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στην ακρίβεια, στις απολύσεις και την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, στην υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας.

ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ COURIER
Σε ομηρία οι εργολαβικοί και με μειώσεις μισθών

Σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3 Απρίλη καλεί το κλαδικό Συνδικάτο

Τη διοίκηση των ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier για τη διατήρηση του καθεστώτος ομηρίας των εργαζομένων, με μηνιαίες συμβάσεις μέσω τρίτων εταιρειών, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) και καλεί τους εργαζόμενους στη Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 3 Απρίλη στις 10.30 π.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 8ος όροφος), καθώς και στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη, για να δώσουν αγωνιστική απάντηση στη διοίκηση.

Ακόμα χειρότερα, έρχονται καταγγελίες εργαζομένων, που βιώνουν αυτό το καθεστώς ομηρίας, ότι τρίτες εταιρείες στις οποίες απασχολούνται («Speedcon» κ.ά.) τους μετατρέπουν τη σύμβαση προς το χειρότερο, με μεγάλη μείωση του μισθού, γιατί παύει η αναγνώριση των τριετιών τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η εργολαβία μεταφέρθηκε από τα ΕΛΤΑ Courier στα ΕΛΤΑ, και όπως λένε οι εργολαβικές εταιρείες «τα ΕΛΤΑ δεν αναγνωρίζουν τις τριετίες»! «Είναι πάγια τακτική των ΕΛΤΑ να μην αναγνωρίζει τις τριετίες των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, και αυτό αποτελεί εμπόδιο στη διεκδίκησή τους, μπροστά στον φόβο να μην ανανεωθεί τον άλλο μήνα η σύμβασή τους», τονίζει το ΣΕΤΤΑ.

Το ΣΕΤΤΑ θυμίζει τις μάχες που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, δείχνοντας «ότι δεν είμαστε αόρατοι και ότι συλλογικά, οργανωμένα, μέσα από το Συνδικάτο μας μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω». Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλεί σε αγώνα «για δουλειά με δικαιώματα, για κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας και απορρόφηση όλων από τα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, για ένταξή μας στο μισθολόγιο των ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, για ΣΣΕ με αυξήσεις. Συμπορευόμαστε με εκατοντάδες σωματεία ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς. Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αιχμή την ακρίβεια, τις συντάξεις και την Υγεία οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, σήμερα 31 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία προς το ΥΜΑΘ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ