ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Ολα τα σφυριά στη μάχη της επιτυχίας της απεργίας, για να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς

Στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Ωρα με την ώρα τα εργατικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα ξεδιπλώνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης, τροφοδοτώντας το απεργιακό κλίμα για την 6η Απρίλη, με σκοπό να νεκρώσουν χιλιάδες χώροι δουλειάς, να βρεθούν στον δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι, μαζί με βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Να αποτελέσει η μέρα αυτή σταθμό στην πάλη ενάντια στον βραχνά της ακρίβειας, μαχητική - αγωνιστική απάντηση στα ψίχουλα της κοροϊδίας, έκφραση της θέλησης του λαού για καμιά εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να μην πληρώσει τα «σπασμένα» των σφοδρών ανταγωνισμών.

Στο πλαίσιο αυτό και με αιχμή την πάλη για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, με την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, με μέτρα προστασίας από την ακρίβεια που καλπάζει, το πρόγραμμα δράσης κάθε μέρα εμπλουτίζεται, μεταφέροντας το αγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργαζόμενο που αγωνιά για το σήμερα και το αύριο.

Μαζί με τα εργατικά συνδικάτα συμπορεύονται συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, σύλλογοι γυναικών και φοιτητών, άλλοι μαζικοί φορείς που καλούν σε συμμετοχή προκειμένου τα απεργιακά συλλαλητήρια να αποκτήσουν χαρακτήρα παλλαϊκής κινητοποίησης. Τη συμμετοχή τους στα απεργιακά συλλαλητήρια έχουν ανακοινώσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών. Ακόμα κάλεσμα συμμετοχής έχουν απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Δεμένα τα βαπόρια - δεν πετάνε τα αεροπλάνα

Η απεργία ισχύει για όλες τις κατηγορίες των πλοίων με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, την οποία πήρε μετά από πρωτοβουλία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, ώστε να εκφραστεί και στους καταπέλτες η αγωνιστική διάθεση των ναυτεργατών.

Απεργούν την Τετάρτη και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας και του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ, καθηλώνοντας τα αεροπλάνα στο έδαφος.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (οδηγοί λεωφορείων) πήρε απόφαση για στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Συνεχίζονται οι συνελεύσεις και οι συσκέψεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις και οι συνελεύσεις για την οργάνωση της απεργιακής μάχης. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί Γενικές Συνελεύσεις στα παραρτήματα Κέντρου, Πειραιά, Νοτιοανατολικών Συνοικιών και Νέας Ιωνίας σήμερα, Περιστερίου, Ιλίου, Βορειανατολικών Συνοικιών και Καλλιθέας στις 3 Απρίλη, Αιγάλεω και Μενιδίου στις 4 Απρίλη. Ακόμα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση σήμερα Πέμπτη στο εργοτάξιο της «Ιντρακάτ» στη Συγγρού.

Το Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) πραγματοποιεί έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα και διευκολυντική στάση εργασίας (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.) προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τη συνάντηση που θα έχει προηγουμένως με την εργοδοσία για την υπογραφή ΣΣΕ.

Το Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone - 360 Connect» και λοιπών θυγατρικών καλεί τα σωματεία του κλάδου σε σύσκεψη σήμερα, με αφορμή τις ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις για την τηλεργασία, που επεκτείνονται.

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, έπειτα από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων νομού Ηρακλείου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συνταξιούχων. Αποφασίστηκαν μια σειρά δράσεων όπως: Παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα στη ΔΕΗ, εξορμήσεις έξω από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ αύριο, μηχανοκίνητη πορεία στις 4 Απρίλη.

Οι διεκδικήσεις των σωματείων

Με το κάλεσμά τους τα σωματεία διατυπώνουν τις εξής διεκδικήσεις:

  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).
  • Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
  • Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.
  • Οχι στις απολύσεις. Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στην Τοπική Διοίκηση και στους τομείς Πολιτικής Προστασίας.

Απαιτούν επίσης:

  • Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και τρόπο κι αν γίνεται.
  • Να μη χρησιμοποιηθούν υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
  • Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας.
Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Αθήνα, 11 π.μ., πλατεία Συντάγματος

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10.30 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιά Νομαρχία

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Πλαστήρα

Καστοριά, 10.30 π.μ., Περιφέρεια (Νομαρχία)

Κατερίνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., πρώην Νομαρχία

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου

Κιλκίς, 11 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Κορωπί, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λήμνος, 11 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο

Σάμος, 10 π.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., πλατεία Ταχυδρομείου

Χίος, 11 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Οι προσυγκεντρώσεις ομοσπονδιών, σωματείων, συλλόγων και μαζικών φορέων για τη συγκέντρωση στις 6 Απρίλη στο Σύνταγμα θα είναι στις 10.15 π.μ. στα εξής σημεία:

Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.

Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδία και Ενώσεις Γονέων.

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας.

ΠΑΜΕ
Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!

Στις 6 Απρίλη βροντοφωνάζουμε: «Οι ζωές των εργατών μετράνε»!

Στα θανατηφόρα «ατυχήματα» που κόστισαν τη ζωή σε επτά εργάτες τις τελευταίες μέρες, φέρνοντας στο προσκήνιο τον «ακήρυχτο πόλεμο» που διεξάγεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς, αναφέρεται το ΠΑΜΕ σε χτεσινή του ανακοίνωση. Καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να βροντοφωνάξουν και μέσα από την απεργία στις 6 Απρίλη «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών».

«Μέσα στην τελευταία βδομάδα η εργατική τάξη έχει μετρήσει 7 νεκρούς! Εργοδοτικά εγκλήματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να είχαν γυρίσει στις οικογένειές τους αλλά έπεσαν θύματα του "ακήρυχτου πολέμου" για τα κέρδη των αφεντικών», σημειώνει το ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας ότι «Στην καπιταλιστική ειρήνη η εργατική τάξη μετρά καθημερινά θύματα, νεκρούς και σακατεμένους, με περιστατικά που αυξάνονται καθώς αυξάνεται η πίεση της εργοδοσίας, η εντατικοποίηση της παραγωγής, ενώ την ίδια ώρα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ξηλώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά το πλαίσιο προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς».

Αναδεικνύοντας τις αιτίες των εργοδοτικών εγκλημάτων, το ΠΑΜΕ ξεχωρίζει την ελαστική απασχόληση, τις εργολαβίες και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την πίεση της ακρίβειας που οδηγεί σε δουλειά μέχρι εξάντλησης, διπλοβάρδιες, δύο και τρεις δουλειές στο κυνήγι του μεροκάματου. Επίσης τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την υπονόμευση του ρόλου του ΣΕΠΕ, με τη μείωση του προσωπικού και τη διάλυση των υπηρεσιών του, μέχρι τη μετατροπή του σε δεξί χέρι της εργοδοσίας. Ακόμα τη βιομηχανία διώξεων, απολύσεων και τρομοκρατίας, που πατά στους νόμους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε βάρος εργαζομένων που διεκδικούν μέτρα προστασίας.

«Οι ζωές των εργατών μετράνε! Δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους. Δεν θα θυσιάσουμε τη ζωή και την υγεία των εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!», τονίζει το ΠΑΜΕ, καλώντας τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα «να δυναμώσουν τις πρωτοβουλίες, τη δράση και τις παρεμβάσεις ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων. Να δυναμώσει ο αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, προστασία του λαϊκού εισοδήματος και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ