ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΤΕΙ
Κινητοποιήσεις για την επαγγελματική τους κατοχύρωση

Αθήνα

Eurokinissi

Αθήνα
Αμεσα, συνδυασμένα μέτρα ουσιαστικής αναβάθμισης των σπουδών και επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχίων τους, που θα πρέπει να είναι η μόνη προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, απαίτησαν χτες μια σειρά Φοιτητικοί Σύλλογοι από Τμήματα που προέρχονται από πρώην ΤΕΙ, με συγκέντρωση που έκαναν το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας.

Οι φοιτητές από Συλλόγους της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης, με τα συνθήματα, τα πανό τους, αλλά και με χαρτόνια που κρατούσαν επικέντρωναν στη φράση «πτυχία με αξία», καταγγέλλοντας ότι σπουδάζουν για μια πενταετία, αλλά η επαγγελματική τους προοπτική είναι «στον αέρα»!

Σε συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους του υπουργείου, δεν πήραν καμιά ουσιαστική δέσμευση για την κατοχύρωση της επαγγελματικής τους προοπτικής, παρακολούθησαν το μπαλάκι των ευθυνών να πετιέται μεταξύ κυβέρνησης και ΤΕΕ για τα Τμήματα των Μηχανικών, ενώ το μόνο που υποσχέθηκε το υπουργείο ήταν να τους καλέσει για νέα συνάντηση, ενδεχομένως την ερχόμενη βδομάδα.

Η κινητοποίηση εντασσόταν στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης που είχε καλέσει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για τα Τμήματα των πρώην ΤΕΙ, που αν και «πανεπιστημιοποιήθηκαν» εδώ και 4-5 χρόνια, ούτε η προηγούμενη, ούτε η τωρινή κυβέρνηση φρόντισαν για την επαγγελματική τους κατοχύρωση.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Φλώρινα
Φλώρινα
Κινητοποίηση πραγματοποίησαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης χτες, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης, οι φοιτητές Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο, διεκδικώντας την επαγγελματική αναγνώριση και την κατοχύρωση των πτυχίων τους. Αφού αντιπροσωπεία τους κατέθεσε τα αιτήματά τους στο υπουργείο, πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Οι φοιτητές χαρακτηρίζουν κοροϊδία το άρθρο 126 για τα «επαγγελματικά δικαιώματα» των γεωτεχνικών, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Στη Φλώρινα, όπου το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παραμένει σε κατάληψη από την Τρίτη, ο Φοιτητικός Σύλλογος έκανε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, περνώντας από το δημαρχείο και τα Δικαστήρια, καταλήγοντας στο κτίριο της Περιφέρειας.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και στη Δράμα.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Πτώση 15χρονου μαθητή σε τάφρο 6 μέτρων!

Τις δημόσιες προειδοποιήσεις της Ενωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών - με πιο πρόσφατη την περασμένη Δευτέρα, στη μεγάλη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου - για την επικίνδυνη κατάσταση στις σχολικές μονάδες επιβεβαίωσε με τραγικό τρόπο η χθεσινή πτώση 15χρονου μαθητή στο πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων σε τάφρο 6 μέτρων! Ο μαθητής από καθαρή τύχη απέφυγε κάποιον σοβαρό τραυματισμό.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ο μαθητής γλίστρησε πάνω σε πρόχειρη περίφραξη από πλέγμα και έπεσε στο κενό. Το παιδί διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο εφημερεύον νοσοκομείο και νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους.

Ο Σύλλογος Γονέων του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον δήμο και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, υπενθυμίζει ότι η άσχημη κατάσταση των σχολικών μονάδων έχει τεθεί αναλυτικά υπόψη του δήμου Ιωαννιτών και του Δημοτικού Συμβουλίου με την από 19/1/2023 ανοιχτή επιστολή της Ενωσης Γονέων Ιωαννίνων, με την οποία ζητούσε να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης, χωρίς ακόμα να έχει λάβει απάντηση. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει ότι «εκκρεμούν εδώ και χρόνια επανειλημμένα αιτήματα του σχολείου για τον έλεγχο των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη διασφάλιση της καταλληλότητας χρήσης τους».

Ακόμα, ζητά από τον δήμο να πραγματοποιήσει άμεσα ελέγχους στο προαύλιο του σχολείου για την ασφάλεια των παιδιών, να ελεγχθούν όλες οι υποδομές από αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο και να πραγματοποιηθούν, ανάμεσα στα άλλα, έργα βελτίωσης και συντήρησης, ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή επιχειρεί να συγκαλύψει και να διαχύσει τις ευθύνες. Με δήλωση του δημάρχου επισημαίνει ότι αν και έγιναν παρεμβάσεις σε πολλές σχολικές μονάδες το προηγούμενο διάστημα, ο δήμος κλήθηκε να καταβάλει μεγάλα ποσά για την αποκατάσταση «εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν σε ορισμένα συγκροτήματα», ενώ σημειώνει πως «στον βαθμό που αφορά τον δήμο, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το ατύχημα που έγινε. Οφείλω όμως να επισημάνω την ανάγκη σεβασμού από όλους στους σχολικούς χώρους»! Η δημοτική αρχή αξιοποιεί μεμονωμένα περιστατικά για να αποκρύψει την αιτία, την υποχρηματοδότηση στις σχολικές μονάδες και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας σε αυτές, ακριβώς γιατί και στα Γιάννενα υλοποιείται κατά γράμμα η κατεύθυνση περιστολής των δαπανών στη λογική του «κόστους - οφέλους».

Υπενθυμίζεται ότι το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και η Ενωση Γονέων Ιωαννιτών έχουν εξαγγείλει από την περασμένη Δευτέρα κινητοποίηση για τη σχολική στέγη στις 10 Απριλίου.

Ουσιαστικά μέτρα τώρα

«Δεν είναι μία κακιά στιγμή, που παραλίγο να γίνει μοιραία. Ερχεται να προστεθεί σε εκατοντάδες άλλες και τείνει να γίνει ο κανόνας», αναφέρει σε σχόλιό της η ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ για το περιστατικό, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει αφήσει τα σχολεία στο έλεος της υποβάθμισης και της χρόνιας υποχρηματοδότησης. Είναι το αποτέλεσμα του "αξιολογημένου" σχολείου, που τελικά ζυγίζει τις ζωές των μαθητών στις αντοχές της οικονομίας τους».

Επισημαίνει έτσι την ανάγκη γενναίας αύξησης της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, απαιτεί δε πλήρη έλεγχο των σχολικών κτιρίων από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και ουσιαστική συντήρηση των σχολείων, με ευθύνη του κράτους και του δήμου, καλώντας τους Γιαννιώτες να δυναμώσουν την πάλη τους ώστε να επιβάλουν το δίκιο τους για την ασφάλεια των παιδιών τους.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα ζητήματα ασφάλειας στις υποδομές του ΑΠΘ

Για 12 κτίρια που χρήζουν άμεσων αντισεισμικών παρεμβάσεων δεν υπάρχουν καν τα σχέδια!

Τα ζητήματα ασφάλειας στις υποδομές του ΑΠΘ αναδεικνύουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, απαιτώντας μεταξύ άλλων την επικαιροποίηση και τη διεύρυνση των ελέγχων σε κτίρια του Ιδρύματος όπως και ενισχύσεις και επεμβάσεις στα ήδη διαπιστωμένα προβληματικά κτίρια.

Οι βουλευτές μεταφέρουν βασικά συμπεράσματα έκθεσης που δημοσίευσε ομάδα έγκριτων καθηγητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ το 2003, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το 26% των κτιρίων του ΑΠΘ χτίστηκαν χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, ενώ σε κακή από άποψη συντήρησης γενική κατάσταση βρέθηκε 1 στα 4 κτίρια. Κατά μέσο όρο σε κάθε κτίριο είχαν εντοπιστεί περισσότερες από μία «μη κανονικότητες», εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν μορφολογικές.

Συμπερασματικά, κατά την Α' φάση ελέγχων, το 2003, το 39% των κτιριακών μονάδων, που αντιστοιχεί στο 50% του εμβαδού των κτιρίων, είχε ιδιαίτερα χαμηλή (κακή) βαθμολογία, ενώ το 56% των κτιριακών μονάδων, που αντιστοιχεί στο 73% του εμβαδού των κτιρίων, είχε βαθμολογία χαμηλή έως μέτρια. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το 2003 - 2004, για τη Β' φάση επιλέχθηκαν τελικά 30 κτίρια με βάση κριτήρια σπουδαιότητας και ομοιότητας. Από τα 30 κτίρια βρέθηκαν τα σχέδια για μόλις 18. Από τα 30, τελικά, επιλεγέντα κτίρια βρέθηκε ότι το 1/3 έχρηζε της ένταξής του στη Γ' Φάση, με άμεση, πρώτης προτεραιότητας μελέτη επεμβάσεων σε επισφαλή έναντι σεισμού κτίρια.

«Με βάση τα παραπάνω αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες για τα τελευταία 20 χρόνια τόσο όλων των αστικών κυβερνήσεων, αλλά και των διοικήσεων του ΑΠΘ, για την αντισεισμική προστασία και θωράκιση στο ΑΠΘ», αναφέρουν οι βουλευτές του Κόμματος και απαιτούν μέτρα όπως τον σχεδιασμό και οργάνωση ολιστικής αντιμετώπισης των συνεπειών του σεισμού, αλλά και την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες αυτών των δράσεων και μέτρων.

  • Ενδεικτική ακόμα για την κατάσταση των υποδομών του ΑΠΘ είναι η καταγγελία του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού, που αφορά το περιστατικό που συνέβη την Τετάρτη 29/3, όπου σε εργαστήριο έσπασε τζάμι από τον αέρα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός. Το τζάμι έσπασε καθώς τόσο στην αίθουσα αυτή (224), όσο και σε άλλες δύο (225-227) οι επαγωγοί είναι χαλασμένοι και έτσι προκειμένου να μην κινδυνεύουν οι φοιτητές από τις αναθυμιάσεις οι ασκήσεις γίνονται με ανοιχτά παράθυρα...
Καταγγελίες για το ΙΚΥ

Σοβαρές καταγγελίες για διοικητική και οικονομική κακοδιαχείριση στο Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσα από την επιστολή παραίτησης της γενικής του διευθύντριας, Μαρίζας Φουντοπούλου. Η Μ. Φουντοπούλου έκανε λόγο για παραβίαση του ευρωπαϊκού οδηγού διαχείρισης του Erasmus, «παράτυπες» πληρωμές συμβούλων του ΔΣ του ιδρύματος από ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ά. Στα παραπάνω απάντησαν στη συνέχεια ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΙΚΥ, που κάνουν λόγο για «ψευδείς και δυσφημιστικές καταγγελίες». Υστερα από τα παραπάνω το υπουργείο Παιδείας ζήτησε διενέργεια Εσωτερικού Ελέγχου στο ΙΚΥ.

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών σωματείων

Την άμεση μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών που συμπλήρωσαν δυόμισι χρόνια μετά τον διορισμό τους, απέναντι στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει την ατομική «αξιολόγηση» ως όρο μονιμοποίησης, απαίτησαν οι ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Α' Αθήνας με παραστάσεις διαμαρτυρίας χτες και προχτές στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Επίσης, με κεντρικό αίτημα την άμεση σύσταση των οργανικών θέσεων Θεατρικής Αγωγής και Εικαστικών Μαθημάτων με βάση τα πραγματικά κενά, η Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων διοργανώνει σήμερα Παρασκευή στις 2.30 το μεσημέρι κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας. Το αίτημα και την κινητοποίηση στηρίζουν ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων και σωματεία εκπαιδευτικών.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Συναυλίες για το έγκλημα στα Τέμπη

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά οργανώνει συναυλία με σύνθημα «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», αύριο Σάββατο 1η Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή. Σε συμμετοχή καλεί και η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Συναυλία διοργανώνουν στον Βόλο φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης με σύνθημα «Τραγουδάμε για να ανασάνουμε, τραγουδάμε για να κερδίσει η ζωή!». Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Απρίλη, στις 9 μ.μ., έξω από τον ΟΣΕ.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ