ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2018 - Κυριακή 1 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα ένταση στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών

Η ένταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο από την περασμένη Δευτέρα, οπότε οι αστυνομικοί των Κοσσοβάρων Αλβανών επιτέθηκαν, συνέλαβαν βίαια και στη συνέχεια απέλασαν τον επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών, Μάρκο Τζούριτς (αφού τραυμάτισαν πάνω από 30 Σέρβους με πρόσχημα τη μη έγκαιρη υποβολή αίτησης για άδεια επίσκεψης στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα), περιπλέκει επικίνδυνα τις από καιρό τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και στην κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου (πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ που καταζητείται στο Βελιγράδι για εγκλήματα πολέμου), Ραμούς Χαραντινάι.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται, όχι τυχαία, σε μια συγκυρία όπου κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τη Ρωσία, που αφορά και τη στρατηγικής σημασίας περιοχή των Βαλκανίων. Η σύλληψη και απέλαση του Μ. Τζούριτς προκάλεσε άμεσα την αποχώρηση των βουλευτών της «Σερβικής Λίστας» από την κοσσοβάρικη κυβέρνηση του Ρ. Χαραντινάι και την απόφασή τους να προχωρήσουν μονομερώς στις 20 Απρίλη στη συγκρότηση της καθορισθείσας από το 2013(!) - για την οποία κωλυσιεργεί η ηγεσία των Κοσσοβάρων - «Ενωσης Σερβικών Δήμων» Κοσσυφοπεδίου που είχε συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, που έχουν προσωρινά ανασταλεί.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, έσπευσε στο Βελιγράδι για να κατευνάσει τον Σέρβο Πρόεδρο και να απευθύνει τάχα «αυστηρές» προειδοποιήσεις στην ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα. Από την άλλη, οι ΗΠΑ επέλεξαν, για μία ακόμη φορά, αφενός την τακτική των ίσων αποστάσεων, καλώντας υποκριτικά Βελιγράδι και Πρίστινα «σε αυτοσυγκράτηση», από την άλλη προειδοποίησαν τους Αμερικανούς στο Κοσσυφοπέδιο να είναι σε επαγρύπνηση για πιθανή «τρομοκρατική ενέργεια». Η σχετική ανακοίνωση, που εξεδόθη το βράδυ της Τετάρτης από την αμερικανική πρεσβεία στην Πρίστινα, θύμισε εκείνη που εκδόθηκε το πρώτο 10ήμερο του περασμένου Γενάρη, λίγα 24ωρα πριν από τη δολοφονία του Σέρβου παλαίμαχου αστού πολιτικού Ολιβερ Ιβάνοβιτς στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, στις 16/1/18, «από άγνωστους ενόπλους».

Τα γεγονότα δεν πέρασαν απαρατήρητα από τη ρωσική πλευρά, ιδιαίτερα μετά την ενημέρωση που έκανε τηλεφωνικά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο Σέρβος ομόλογός του, Α. Βούτσιτς. Ο Πούτιν έδωσε την Παρασκευή εντολή στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές σε Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΑΣΕ να εκφράσουν την έντονη «ανησυχία» για τη στάση της Πρίστινας σε Σέρβους αξιωματούχους αλλά και ζωηρές επιφυλάξεις για την τήρηση της εντολής που έχουν αναλάβει οι αποστολές ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, θυμίζοντας με νόημα την απόφαση 1244 του ΟΗΕ, η οποία ανάμεσα στα άλλα αναγνωρίζει το προτεκτοράτο ως «αναπόσπαστο τμήμα της εδαφικής επικράτειας της Σερβικής Δημοκρατίας», 10 χρόνια και έναν μήνα μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου με τις ευλογίες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και των περισσότερων χωρών της ΕΕ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε την Πέμπτη στην Πρίστινα η σύλληψη και απέλαση στην Τουρκία 6 Τούρκων υπηκόων που ήταν στελέχη σε ιδιωτικά μουσουλμανικά σχολεία του δικτύου του ιεροκήρυκα επιχειρηματία στις ΗΠΑ Φ. Γκιουλέν, που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016. Παρόμοια σχολεία υπάρχουν σε πολλές χώρες της περιοχής από την εποχή που ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Ερντογάν. Πάντως, ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Ραμούς Χαραντινάι, απέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπεύθυνο μυστικών υπηρεσιών γιατί δεν τον ενημέρωσαν για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση ενόπλων με νεκρούς χωροφύλακες

Η κυβέρνηση την αποδίδει στο ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Τρομοκρατική επίθεση» που οργάνωσε το ΡΚΚ χαρακτήρισαν τα κυβερνητικά επιτελεία στην Τουρκία το χτύπημα ενόπλων, την Παρασκευή το πρωί, στην επαρχία Σιίρτ, στα νοτιοανατολικά της χώρας, κοντά σε στρατιωτική βάση. Εξι χωροφύλακες σκοτώθηκαν και ακόμα επτά άτομα (χωροφύλακες και στρατιώτες) τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στόχος ήταν τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στο χωριό Ορμαντι, που βρέθηκαν στο στόχαστρο των «τρομοκρατών» κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης δρόμων.

Αμέσως ξεκίνησε «ανθρωποκυνηγητό» για τον εντοπισμό των δραστών.

Επίσης, σύμφωνα με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, το ΡΚΚ ήταν αυτό που οργάνωσε και μία άλλη επίθεση την ίδια μέρα, αυτήν τη φορά στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, στην οποία τραυματίστηκαν έξι στρατιώτες και «εξουδετερώθηκαν» τρεις «τρομοκράτες».

Οι ένοπλες επιθέσεις έγιναν ενώ η τουρκική πλευρά κλίνει σε όλες τις πτώσεις τις απειλές που δέχεται από την «τρομοκρατία» (στην οποία περιλαμβάνει πολλούς από όσους αντιτίθενται στα γεωπολιτικά της σχέδια) και ενώ διαμηνύει την ετοιμότητά της για κάθε είδους νέα επέμβαση, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της.

TOΥΡΚΙΑ
Αντεργατική επίθεση στο εσωτερικό

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ζάχαρης
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ζάχαρης
ΑΓΚΥΡΑ.--

Την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση και η αστική τάξη κλιμακώνουν την επιθετικότητά τους σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την αναβάθμιση του ντόπιου κεφαλαίου στην περιφέρεια αλλά και γενικότερα, ο τουρκικός λαός παραμένει αντιμέτωπος με όλο και πιο αμείλικτη επίθεση, καταρχήν στο δικαίωμά του να έχει ένα σταθερό μεροκάματο και να δουλεύει με αξιοπρέπεια.

Ενδεικτικές είναι μερικές μόνο από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως τις καταγράφει και η ενημερωτική ιστοσελίδα «Sol» του ΚΚ Τουρκίας:

-- Στο εργοστάσιο του ομίλου «Kale» στο Τσανάκαλε (φτιάχνει κεραμικά, πλακάκια κ.τ.λ.) η εργοδοσία αποφάσισε πρόσφατα να απολύσει 450 από τους συνολικά 3.000 εργαζόμενους, προσπαθώντας να εμποδίσει την οργάνωση του προσωπικού στο συνδικάτο. Στη συγκεκριμένη μονάδα ουσιαστικά δεν λειτουργούσε σωματείο τα τελευταία 17 χρόνια. Τον τελευταίο καιρό, πάνω από 1.000 άτομα δήλωσαν συμμετοχή για τη δημιουργία συνδικαλιστικής οργάνωσης, προκαλώντας την ανησυχία της διοίκησης, που στοχοποίησε πρωτοπόρους εργάτες και άρχισε απολύσεις. Μεταξύ άλλων χρησιμοποίησε και το επιχείρημα της «ανήθικης συμπεριφοράς». Είχαν προηγηθεί μειώσεις σε μισθούς, αλλά και μείωση των διαλειμμάτων για το μεσημεριανό γεύμα.

-- Στον όμιλο της «Turk Telecom» (τηλεπικοινωνίες) δρομολογούνται επίσης εκατοντάδες απολύσεις, μετά από ανακοίνωση της διοίκησης ότι θα «απομακρυνθεί» το 25% του προσωπικού, με βάση εκτιμήσεις περί «χαμηλής απόδοσης». Οι εργαζόμενοι καλούνται στην πραγματικότητα να πληρώσουν τη νύφη του ανταγωνισμού για την κυριαρχία στον κλάδο, αφού την εργοδοσία προβληματίζει η μη έγκαιρη αποπληρωμή χρεών από την εταιρεία «Oger Group», που είναι ο βασικός μέτοχος της «Turk Telecom».

-- Αντιμέτωποι με την εργοδοτική επίθεση είναι και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα κρατικά εργοστάσια ζάχαρης, των οποίων την ιδιωτικοποίηση επιταχύνει η κυβέρνηση του ΑΚΡ. Στις 25 Μάρτη έγιναν αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε μονάδες όπως αυτή στην περιοχή Λιουλεμπουργκάζ, ενάντια στην παράδοση της βιομηχανίας ζάχαρης στο κεφάλαιο. Συνδικαλιστές κατήγγειλαν, μεταξύ άλλων, ότι σε μονάδες που παλιότερα δούλευαν 1.110 άτομα, πλέον έχουν απομείνει μόλις 180.

Ολα τα παραπάνω είναι μερικά μόνο παραδείγματα από όσα βεβαιώνουν ότι η ενίσχυση του κεφαλαίου στην Τουρκία, για την οποία πασχίζει με κάθε μέσο η κυβέρνηση Ερντογάν, όχι μόνο δεν βελτιώνει τη ζωή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, αλλά αντίθετα είναι συνώνυμη με την επιδείνωσή της, σχετική και απόλυτη. Μόνος δρόμος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και αναγκών και του τουρκικού λαού είναι η οργάνωσή του ενάντια στην πολιτική που τον θέλει να στρατεύεται πίσω από τη στρατηγική του κεφαλαίου, ενάντια στους άλλους λαούς της περιοχής, η ενίσχυση του συντονισμένου αγώνα και της διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους όλης της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Στοιχεία για την τουρκική οικονομία

Στο μεταξύ, την Πέμπτη η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat) έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την πορεία ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας. Σύμφωνα με αυτά, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2017 διαμορφώθηκε στο 7,4% (το 2016 ήταν 3,2%).

Να σημειωθεί, πάντως, ότι στην τελευταία του έκθεση για την τουρκική οικονομία, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) εκτιμούσε (τον περασμένο Δεκέμβρη) ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017 θα ξεπερνούσε το 6% «με οδηγό ισχυρά χρηματοπιστωτικά κίνητρα και μια ανάκαμψη των εξαγωγών», αλλά το 2018 θα υποχωρήσει στο 4,5%. Ακόμα, ο Οργανισμός εντόπιζε μεγάλη αύξηση χρεών επιχειρήσεων και πολλές δυσκολίες για πρόσθετο δανεισμό και επενδύσεις.

Τέλος, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η τουρκική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε απανωτές υποτιμήσεις της τουρκικής λίρας έναντι των άλλων νομισμάτων, προσδοκώντας ότι μέσα από μια αύξηση των εξαγωγών (εξαιτίας του πιο ανταγωνιστικού νομίσματος) θα κάνει ισχυρές ενέσεις στο ΑΕΠ, «αντιμετωπίζοντας» έτσι άλλα προβλήματα, που όμως εκφράζουν ανισομετρίες και νομοτέλειες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και αργά ή γρήγορα εκδηλώνονται.

ΚΥΠΡΟΣ
Δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 16 Απρίλη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο πρόεδρος του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, θα συναντηθούν στις 16 Απρίλη, σε ένα ανεπίσημο δείπνο, που ωστόσο επιβεβαιώνει την ετοιμότητα για πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Την ανακοίνωση έκανε χτες η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών, εξηγώντας ότι το δείπνο θα γίνει στο σπίτι της αναπληρώτριας ειδικής συμβούλου του γγ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Από τη μεριά του, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε πως αυτό που χρειάζεται για να υπάρξουν συνομιλίες και πρόοδος σε αυτές, δεν είναι (απλά) «γενναία βήματα», αλλά «θέληση και βούληση για συνύπαρξη». Πρόσθεσε ότι η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων πρέπει να αλλάξει, αλλά και ότι ενώ ο διάλογος είναι αναγκαίος, αυτήν τη στιγμή οι Ελληνοκύπριοι του κλείνουν την πόρτα. Τέλος, επανέλαβε ότι, είτε υπάρξει «λύση» είτε όχι, οι Τουρκοκύπριοι θα εργαστούν για να αλλάξουν το «στάτους» του ψευδοκράτους, δηλαδή για να αποκτήσει μεγαλύτερη νομιμοποίηση.

Να σημειωθεί ότι, μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αρχίσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το ίδιο θα πράξει και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Επίσης, όπως αναμετάδωσαν τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθήσει να παρεμποδίσει την τουρκοκυπριακή πλευρά, τότε θα ξεσπάσει «κρίση». Υπογράμμισε ξανά ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν «δικαιώματα επί των φυσικών πόρων του νησιού» και ότι «είτε οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σχετικά, είτε καθεμιά θα κάνει τις δικές της ενέργειες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ