ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2018 - Κυριακή 1 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αναμένει «αναταράξεις» το επόμενο δίμηνο

«Αναταράξεις» προβλέπει το αμέσως επόμενο διάστημα στις σχέσεις με την Τουρκία ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ζητώντας από το λαό απόλυτη ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ιστότοπο «Vice», είπε αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας και τη στάση Ερντογάν: «Διατηρούμε έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους Ελληνες ηγέτες που χειρίζονται αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δυο μήνες, ενόψει της επανεκλογής Ερντογάν. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη».

Στο ερώτημα, δε, αν θεωρεί ότι όλα αυτά είναι «προεκλογικές κορόνες», ενόψει προεδρικών εκλογών στην Τουρκία το 2019, απάντησε: «Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι αποτελούν πολιτική ατζέντα, ωστόσο δεν θέλω να τα αγνοήσω».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το παζάρι για το ονοματολογικό των Σκοπίων, εξέφρασε ελπίδα για «λύση»: «Ελπίζω να έχουμε σύντομα μια λύση. Θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ πρωθυπουργών. Θα ήταν καλό να έχουμε πρόοδο και για την Ελλάδα και για τα Σκόπια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε υπέρ της διαδικασίας, υποστηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και το παρακολουθούμε όχι ως διαμεσολαβητές, αλλά ως υποστηρικτές της προόδου», πρόσθεσε αποτυπώνοντας το αυξημένο ...ενδιαφέρον και την εμπλοκή των ΗΠΑ και σε αυτό το ζήτημα.

Βασικό ζητούμενο η «εξομάλυνση» των σχέσεων με Δύση

Πάντως, στο ίδιο μήκος κύματος με τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ ότι η Τουρκία πρέπει «πάση θυσία» να παραμείνει στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Παρασκευή, ενέταξε την τουρκική προκλητικότητα στο πλαίσιο της προσπάθειας «η Τουρκία να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τις δυτικές δυνάμεις, ανοίγει όλο το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης την οποία μπορεί να κάνει» και τοποθέτησε στην άλλη πλευρά του «τραπεζιού» την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Κύπρο, που θα πρέπει, όπως είπε, «να διατηρούμε ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους και την ίδια στιγμή να εντείνουμε τις πολιτικές πιέσεις, ώστε να μπορέσουμε να εξομαλύνουμε γενικώς τις σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, κάλεσε την Τουρκία «να ξεκαθαρίσει άμεσα για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Για ποιο λόγο μετά από ένα σχεδόν μήνα, δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιο λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργίας, που καθόλου δεν συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεών μας και μια σχέση καλής γειτονίας με τους Τούρκους φίλους μας».

«Κοινές ανησυχίες με τις ΗΠΑ»

«Κοινές ανησυχίες με τις ΗΠΑ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», τιτλοφορείται ενημερωτικό από πλευράς ΝΔ σχετικά με την επίσκεψη του τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκου, στην Ουάσιγκτον, όπου συζήτησε τις εξελίξεις σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο και την «εμβάθυνση των σχέσεων και της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ».

Το στέλεχος της ΝΔ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ (πρόσφατα είχε ταξιδέψει σε Σκόπια, Αθήνα, Λευκωσία), τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών Τζόναθαν Κοέν και την αναπ. διευθύντρια του γραφείου Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών Σούζαν Φαλάτκο. Συνάντησε επίσης στο Λευκό Οίκο τον Αλτον Μπούλαντ, στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC).

Σε δήλωσή του, ο Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «επιβεβαιώθηκε το βάθος και το εύρος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και η - σε μεγάλο βαθμό - σύγκλιση απόψεων για τα θέματα της περιοχής». Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία, δυστυχώς, εξελίσσεται σε δύσκολο και απρόβλεπτο γείτονα, σε αβέβαιο σύμμαχο και, τελικά, όπως είδαμε στην κυπριακή ΑΟΖ, σε εμπόδιο για την υλοποίηση της πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ».

66 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Στεφάνια στον τόπο της εκτέλεσης από την ΚΕ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ

Στην Καλλιθέα
Στην Καλλιθέα
Στεφάνια στο μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, που έχει στηθεί από το ΚΚΕ στο πάρκο Γουδή, στο σημείο όπου πριν από 66 χρόνια εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του, Ηλία Αργυριάδη, Νίκο Καλούμενο και Δημήτρη Μπάτση, κατέθεσαν το πρωί της Παρασκευής 30 Μάρτη αντιπροσωπείες της ΚΕ του Κόμματος και του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το «παρών» έδωσαν νεολαίοι της ΚΝΕ, αλλά και αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Πριν από την κατάθεση των στεφάνων διαβάστηκε το χρονικό της εκτέλεσης του ηρωικού στελέχους του Κόμματος, τα ξημερώματα της 30ής Μάρτη του 1952.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

Το πρωί της Παρασκευής 30/3, οι Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έκαναν εξόρμηση στο σχολικό συγκρότημα «Νίκος Μπελογιάννης» (4ο Λύκειο & 10ο Γυμνάσιο Καλλιθέας, Ελ. Βενιζέλου 170), που ήταν η φυλακή κράτησης του ήρωα κομμουνιστή, από όπου μεταφέρθηκε στον τόπο της εκτέλεσης.

Ο Θ. Χιώνης
Ο Θ. Χιώνης
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Επιχείρηση «διευθετήσεων» από την κυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στη Βιέννη άλλη μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στην προσπάθεια των δύο μερών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το ονοματολογικό ώστε να ανοίξει δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των ευρύτερων σχεδιασμών για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Η συνάντηση των Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ έγινε παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς. Η ελληνική πλευρά προσήλθε στη συνάντηση με στόχο να γίνουν «κάποια θετικά βήματα». Ο δε Νίμιτς παρουσίασε μια νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά, και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος», είπε σε δηλώσεις του, με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ο Νίμιτς, προσθέτοντας: «Υπήρχε παράλληλη συνάντηση εμπειρογνωμόνων για τα διφορούμενα ζητήματα της συμφωνίας. Θα συνεχιστούν οι συναντήσεις, τεχνικές λεπτομέρειες, υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν. Υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε άλλα ζητήματα. Ελπίζω θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τέτοιο εποικοδομητικό πλαίσιο». Είπε επίσης ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων θα συμβάλει στη «σταθεροποίηση» γενικά της περιοχής.

Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε με το πέρας της συνάντησης: «Νομίζω ότι είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μας φέρνουν πιο κοντά σε πιθανότητα μιας λύσης».

Πρόσθεσε: «Εχει υπάρξει μία σύγκλιση για τη μέθοδο που θα λύσουμε το ζήτημα. Εχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια αυτά που διαφωνούμε. Εχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι ήταν σπουδαία η δουλειά που κάνανε οι διπλωμάτες μας που διαμόρφωσαν, παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού, τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών, εφόσον, όπως ελπίζω, λυθεί το ονοματολογικό».

Στο μεταξύ, τη Μ. Βδομάδα επίκεινται συναντήσεις του Ν. Κοτζιά με πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων, προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Σημειωτέον, προηγουμένως, την Πέμπτη, ο Ν. Κοτζιάς μετέβη στα Τίρανα, όπου συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντ. Μπουσάτι. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν αμέσως μετά, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την πορεία των διμερών θεμάτων σημειώνοντας ότι «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του Εγγράφου Στρατηγικής Συνεργασίας που καταρτίζεται υπό το φως της υφιστάμενης κοινής βούλησης των μερών για ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης των σχέσεων Ελλάδος και Αλβανίας».

Το βασικό θέμα είναι, βέβαια, η χάραξη των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο μερών, με τα Τίρανα να συνεχίζουν να βάζουν προσκόμματα. Το θέμα από Γενάρη έως σήμερα δεν έχει παρουσιάσει κάποια θεαματική πρόοδο και πολλά λέγονται για νέες παρεμβάσεις της Αγκυρας προς την αλβανική κυβέρνηση, για να μη δεχτεί τις προτάσεις της Αθήνας. Σε ένα τέτοιο φόντο, άλλωστε, λέγεται ότι ματαιώθηκε μια σχεδιαζόμενη συνάντηση Ράμα - Τσίπρα στην Κορυτσά την επόμενη βδομάδα.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ «NOVARTIS»
Λήγει στο τέλος Απρίλη λόγω μη ... αρμοδιότητας

Τη λήξη της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση «Novartis» - στην οποία πλέον συμμετέχουν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ μετά την αποχώρηση όλων των άλλων κομμάτων - εισηγήθηκε και επίσημα πια η κυβερνητική πλειοψηφία κατά τη συνεδρίαση που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παρασκευόπουλος, και των ΑΝΕΛ, Γ. Λαζαρίδης, χαρακτήρισαν τη Βουλή αναρμόδια να διερευνήσει την υπόθεση και πρότειναν ο φάκελος της δικογραφίας να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη. Η επόμενη συνεδρίαση προγραμματίστηκε στις 17 Απρίλη προκειμένου, κατά τον πρόεδρο της Επιτροπής, Θ. Δρίτσα, να παρουσιαστούν οι προτάσεις των δύο εισηγητών «πιο τεκμηριωμένες από νομικής απόψεως». Στις 28 Απρίλη αναμένεται το τελικό πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια.

Η όλη εξέλιξη επιβεβαιώνει πλήρως το ΚΚΕ, το οποίο είχε αποχωρήσει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν τα επικοινωνιακά παιχνίδια ανάμεσα στην κυβέρνηση, στη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Ενώ παράλληλα είχε αναδείξει ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή είναι πολιτικό όργανο με εισαγγελικές αρμοδιότητες. Δηλαδή, είχε κάθε αρμοδιότητα να εξετάσει όλες τις κατηγορίες, ακόμα και αυτές που μπορεί τυχόν να έχουν παραγραφεί με τον απαράδεκτο νόμο περί «ευθύνης υπουργών», να εξετάσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, υποβοηθώντας μάλιστα το έργο της τακτικής Δικαιοσύνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ