ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2018 - Κυριακή 1 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πείρα από την ανάπτυξη στην Ανατολική Αττική: Ενα έργο με θύτες και θύματα

Μία ακόμη φιέστα, από τις πολλές του τελευταίου διαστήματος, διεξάγει από την Παρασκευή 30/3 έως το Σάββατο 31/3, οπότε και κορυφώνεται με την ομιλία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ενα ακόμα «αναπτυξιακό» συνέδριο με στόχο την περιβόητη ανάπτυξη, την περιβόητη παραγωγική ανασυγκρότηση και πώς αυτή εξειδικεύεται στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Μία προσπάθεια της κυβέρνησης, που όπως είναι λογικό αγκαλιάζεται από αιρετούς της Τοπικής Διοίκησης, Εμπορικά και Τεχνικά Επιμελητήρια, μεγαλοεπιχειρηματίες, βιομήχανους, ανεξάρτητα από την κομματική και πολιτική τους προέλευση και τοποθέτηση, αφού τους ενώνει ο κεντρικός στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Τους ενώνει ο στόχος πώς θα μεγαλώσει η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή.

Την ανάπτυξή τους τη γνωρίσαμε, δεν μπορεί να είναι δίκαιη γιατί είναι άδικο το σύστημά τους

Για όποιον εργάζεται, για όποιον κατοικεί στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής είναι ευνόητο το πώς μεταφράστηκε η ανάπτυξη όλων των προηγούμενων χρόνων, ποιο ήταν το όφελός του. Μπορεί να δει καθαρά ότι αυτή η ανάπτυξη δεν είναι γι' αυτόν και την οικογένειά του αλλά για να κερδίζουν βιομήχανοι, ξενοδόχοι, εφοπλιστές και κάθε λογής εκμεταλλευτές του ιδρώτα και του μόχθου της εργατικής τάξης.

Από τα θερμοκήπια του Μαραθώνα έως τις βιομηχανικές μεταποιητικές μονάδες της περιοχής, από το Νο 1 σε αφίξεις και ρεκόρ αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έως τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, από τον οδικό άξονα της Αττικής Οδού έως τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του παραλιακού μετώπου υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος. Ο κρίκος είναι η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από μια χούφτα καπιταλιστές. Ολα αυτά έγιναν, γιγάντωσαν, έφεραν και φέρνουν κερδοφορία στην κυριολεξία από τον ιδρώτα και το αίμα της εργατικής τάξης.

Το παράδειγμα της «ανάπτυξης» που καταγράφτηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ανατολική Αττική είναι αποκαλυπτικό και αποδεικνύει πλέον ποιος χάνει και ποιος κερδίζει απ' την καπιταλιστική ανάπτυξη. Η ευρύτερη περιοχή κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε: Χιλιόμετρα νέων δρόμων, μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εκτεταμένη και άναρχη πολλές φορές δόμηση άλλαξαν ολόκληρες περιοχές, όπως ο Γέρακας, το Κορωπί, η Αρτέμιδα, τα Γλυκά Νερά, τα Σπάτα.

Η βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής έφερε στους βιομηχάνους τεράστια κέρδη. Αυτά τα κέρδη προέρχονται απ' τους χαμηλούς μισθούς και τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, απ' την εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος. Δεκαετίες τώρα οι βιομήχανοι αποφεύγουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εργαζομένων. Οι ανοιχτές πληγές, για παράδειγμα, από τα Λατομεία του Μαρκοπούλου, η εκτεταμένη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, επιδεινώνονται.

Η εκτεταμένη οικιστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών έφερε τεράστια κέρδη στις τράπεζες, που κέρδισαν απ' τα δάνεια, στο κατασκευαστικό κεφάλαιο και τους μεγαλεμπόρους δομικών υλικών. Εγινε με άναρχο τρόπο, χωρίς σχεδιασμό. Χιλιάδες εργατόκοσμου που αναγκάστηκε να χτίσει όπου μπορούσε, γιατί δεν υπήρχε κανενός είδους ουσιαστική κρατική πρόνοια για την εξασφάλιση λαϊκής στέγης. Τώρα έρχονται, με τους πλειστηριασμούς και με τη βία, να πάρουν όλο το βιος, όταν με κόπους και θυσίες κάθε λαϊκή οικογένεια προσπάθησε να βάλει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι της.

Οι προτεραιότητες του κεφαλαίου υπονομεύουν τις λαϊκές ανάγκες

Την ίδια στιγμή, δεκάδες άλλα αναγκαία έργα για τη ζωή της εργατικής τάξης, της λαϊκής οικογένειας, δεν γίνονται αφού δεν αποδίδουν κέρδος. Εργα για την κάλυψη βασικών αναγκών, παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, σχολεία, Κέντρα Υγείας, οργανωμένοι ελεύθεροι χώροι κ.ά. Εργα υποδομής που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα, δίκτυα ύδρευσης κι αποχέτευσης, η αντισεισμική θωράκιση σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων, υποχρηματοδοτούνται ή παραλείπονται. Οι προτεραιότητες χρηματοδότησης του κεφαλαίου δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Κέρδη και κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι δύο έννοιες που δεν μπόρεσαν και δεν θα μπορέσουν ποτέ να βαδίσουν μαζί.

Σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική, με τους χιλιάδες εργαζόμενους, με τις δεκάδες βιομηχανικές ζώνες, το πιο κοντινό δημόσιο νοσοκομείο είναι αυτό της Βούλας, με τεράστιες ελλείψεις και στην πραγματικότητα δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από μια σειρά δήμων. Τα παραδείγματα από δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» στις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, όπου τα τοπικά Κέντρα Υγείας δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε τα στοιχειώδη, λόγω των τεράστιων ελλείψεων, είναι χαρακτηριστικά και αποδεικνύουν περίτρανα την κατάσταση.

Τα εκτεταμένα οδικά έργα, που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην περιοχή, μελετήθηκαν, κατασκευάστηκαν και λειτουργούν με κριτήριο πόσο κερδίζει ο επενδυτής. Δεν έγιναν με άξονα την ασφαλή και με χαμηλό κόστος μετακίνηση των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών, δεν έλυσαν και ούτε λύνουν τα προβλήματα στις μεταφορές. Τα παραδείγματα από όλους τους δήμους της Ανατολικής Αττικής καταδεικνύουν τα προβλήματα και την κατάσταση. Μία σειρά δήμων εξυπηρετούνται μόνο με το ΚΤΕΛ με το αντίστοιχο δυσβάστακτο για τη λαϊκή τσέπη εισιτήριο, με δεκάδες χαμένες ώρες αναμονής. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδισαν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, που κατασκεύασαν τους οδικούς άξονες. Αυτά προέκυψαν απ' τα αβάσταχτα διόδια που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά για τις μετακινήσεις τους, απ' τους όλο και μικρότερους μισθούς και τις απλήρωτες υπερωρίες όσων δουλεύουν στα έργα. Εβγαλαν και απ' τις ελλείψεις σε αναγκαία συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, απ' τις μελέτες που δεν υπολόγισαν σκόπιμα όλες τις παραμέτρους της περιοχής και μετέτρεψαν τους δρόμους σε φράγματα και κάθε διάβαση, από όπου περνάει το νερό, σε χείμαρρο.

Η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών έγινε με την παράδοση τεράστιων εκτάσεων γης στο μεγάλο κεφάλαιο. Δάση, βουνά, παραλίες και κάθε είδους έκταση έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης απ' τους ομίλους, για να βάλουν λατομεία, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, αεροδρόμια, εμπορικά πάρκα. Οι συνεχείς φωτιές και οι κατοπινές «αλλαγές χρήσης» δεν είναι τυχαίες, γίνονται για να προχωρήσουν αυτοί οι σχεδιασμοί, είναι εργαλείο για να «μεταλλαχθούν» δασικές εκτάσεις σε χώρους πρόσφορους για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους διάφοροι «πολύτιμοι» και «στρατηγικοί» επενδυτές. Οι σχεδιασμοί για την αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Υμηττού αποδεικνύουν ότι όλα μπορούν να γίνουν πηγή κερδοφορίας.

Το παράδειγμα της περιοχής του Σαρωνικού είναι χαρακτηριστικό για το από πού περνάει η ανάπτυξή τους. Μέσα σε λίγους μήνες, πρώτα κάηκαν εκατοντάδες στρέμματα και μετά ρυπάνθηκε η θαλάσσια περιοχή από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πολιτική τους, στα καταστροφικά για τη ζωή μας σχέδιά τους!

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, οι γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών να πυκνώσουν τις γραμμές του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος για να δώσουν την πρέπουσα απάντηση.

Βάζοντας φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που είναι συνέχεια των προηγούμενων. Να διεκδικήσουν ό,τι τους στέρησαν στη διάρκεια της κρίσης, να μην ανεχτούν άλλες θυσίες μπροστά στην περιβόητη ανάκαμψη.

Στοχεύοντας τον πραγματικό υπεύθυνο, το σύστημα της εκμετάλλευσης, των κρίσεων, των πολέμων, της φτώχειας, της ανεργίας και της προσφυγιάς, τον καπιταλισμό. Το σύστημα που στην καρδιά της λειτουργίας του έχει τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου τσακίζοντας ταυτόχρονα τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας για να αυγαταίνουν αυτά τα κέρδη.

Βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης μας την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας στην Υγεία, στην Παιδεία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς ανεργία, για ανάπτυξη της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής, της επιστήμης και της τεχνολογίας, για την κάλυψη των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών, για το δικαίωμα στις διακοπές και τον ελεύθερο χρόνο. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να καλυφτούν αυτές οι ανάγκες, για πραγματική ευημερία του λαού και των παιδιών του.

Με αντεπίθεση και πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου τον πλούτο θα καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία!

Οπου η εξουσία θα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης και όχι στα χέρια του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους. Ο λαός γίνεται αφέντης της οικονομίας, παράγει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό.

Αυτή η εξουσία θα οδηγήσει σε έξοδο από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που δένουν σφιχτά τη θηλιά στο λαιμό των λαών, που ενισχύουν αλυτρωτικές και εθνικιστικές κραυγές και επιδιώξεις. Θα πρωτοστατήσει για την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς!

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες, οι συνταξιούχοι, είτε βρίσκονται ήδη στην ακραία φτώχεια είτε είναι λιγότερο φτωχοί από τους άλλους και κατορθώνουν ακόμα να επιβιώνουν, πρέπει και μπορούν να ενωθούν σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία για τα δικαιώματά τους.

Σ' αυτόν τον αγώνα καλεί όλους και όλες το ΚΚΕ, σε αυτόν τον αγώνα βρίσκεται η λύση.


Βαγγέλης ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Γραμματέας της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής και μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ετοιμάζουν αγωνιστική «υποδοχή» στο «αναπτυξιακό» συνέδριο

Συγκέντρωση το Σάββατο 31/3, στις 6 μ.μ., στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων, στο Λαύριο

Με συγκέντρωση υποδέχονται το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Συνδικάτα της Ανατολικής Αττικής τη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην περιοχή, που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται το Σάββατο 31 Μάρτη.

Η αγωνιστική συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και των Συνδικάτων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31/3, στις 6 μ.μ. στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων, στο Λαύριο.

Πούλμαν για την κινητοποίηση

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην κινητοποίηση, μαζικοί φορείς από γειτονιές της Ανατολικής Αττικής δρομολογούν πούλμαν για το Λαύριο το Σάββατο 31/3, από τα εξής σημεία:

-- Αρτέμιδα, 4.30 μ.μ., από τη «Μέδουσα».

-- Γέρακα, 4.45 μ.μ., από τα ΕΛΤΑ.

-- Νέα Μάκρη, 4.30 μ.μ., από την πλατεία.

-- Παιανία, 4.45 μ.μ., από το «Λαγό».

-- Παλλήνη, 4.30 μ.μ., από τον Αγιο Τρύφωνα.

-- Ραφήνα, 4.45 μ.μ., από τον ΟΤΕ Ραφήνας.

-- Γλυφάδα, στις 4.30 μ.μ., από την πλατεία Αγ. Τρύφωνα

Επίσης, κλαδικά συνδικάτα της Αττικής δρομολογούν πούλμαν στις 4.45 μ.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ