ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Γίνονται υπόθεση των φοιτητών και «ζωντανεύουν» τη δράση των συλλόγων

Ολοκληρώθηκε χτες το διήμερο Φεστιβάλ του Συλλόγου Ιστορικού - Αρχαιολογικού του Πανεπιστημίου Αθήνας. Αλλος έβαλε την ιδέα για το στήσιμό του, άλλος βοήθησε στην προπαγάνδα, άλλος έπαιξε μπουζούκι, κάθε φοιτητής προσέφερε και κάτι, κάνοντας δικό του το Φεστιβάλ, επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα για φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους ζωντανούς, με πλούσια δραστηριότητα, με αποφάσεις που παίρνονται από τα κάτω, μέσα από οργανωμένες και συλλογικές διαδικασίες. Η απόφαση, εξάλλου, για το φετινό Φεστιβάλ πάρθηκε στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου που έγινε λίγο καιρό πριν.

Οπως κάθε χρόνο, το θέμα αντλήθηκε από την επικαιρότητα. Αφιερώθηκε «στους πρόσφυγες αυτού του κόσμου. Ενάντια στους πολέμους που ξεριζώνουν ολόκληρους λαούς από τα σπίτια τους». Με αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα και το στίχο του Μπρεχτ «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους» να καλεί τη νεολαία να πάρει θέση σε όσα γίνονται, να ταχθεί απέναντι σ' ένα σύστημα που γεννά πολέμους και προσφυγιά, δεκάδες ήταν οι φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Πολλοί ήταν και εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, με την προσφορά από το υστέρημα πολλών να είναι συγκινητική. Ηδη τα πρώτα αυτοκίνητα με τη συλλογή των ειδών έχουν φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά και τις επόμενες μέρες αναμένεται να παραδοθούν και τα υπόλοιπα. Οι συζητήσεις του Φεστιβάλ αποτέλεσαν αφορμή για ενημέρωση και προβληματισμό, ενώ οι εκδηλώσεις αποτέλεσαν ευκαιρία έκφρασης μέσω της μουσικής, του πολιτισμού, του αθλητισμού.

Ο Σύλλογος, συνεχίζοντας την αγωνιστική του δράση, καλεί σήμερα στις 9.30 το πρωί, στην κοσμητεία της Φιλοσοφικής, για να ορθώσει εμπόδιο στην πρόθεση επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Σειρά έχουν οι Σύλλογοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων

Με σύνθημα το γνωστό στίχο «Γιατί αν γλιτώσει το παιδί... υπάρχει ελπίδα...», γίνεται στις 4 και 5 Απρίλη, στο χώρο του παλιού Χημείου, το Φεστιβάλ των Φοιτητικών Συλλόγων των Δασκάλων και των Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένη στο Προσφυγικό και η δεύτερη μέρα θα είναι αφιερωμένη στην Εκπαίδευση και σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργεί μπουφές, βιβλιοπωλείο, εργαστήρι κατασκευών και χώρος συλλογής παιχνιδιών για τα παιδιά των προσφύγων.

Ακόμα, την Κυριακή 10 Απρίλη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Παιδικού Βιβλίου, οι Σύλλογοι σχεδιάζουν επίσκεψη στο Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14) και μετά βόλτα στην Πλάκα...

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

  • Δευτέρα 4 Απρίλη

10.30 Εναρξη φεστιβάλ - Χαιρετισμοί από τους προέδρους των Τμημάτων και των Συλλόγων.

11.30 Προβολή βίντεο για το Προσφυγικό.

12.00 Ομιλία για το Προσφυγικό: «Εμείς οι ίδιοι μοιάζουμε των εγκλημάτων τους απόηχος που κατάφερε τα σύνορα να δρασκελίσει» (Μπ. Μπρεχτ).

13.00 Παραμύθι για το Προσφυγικό «Το παραμύθι των γιατί» - Απαγγελία ποιήματος «Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία».

  • Τρίτη 5 Απρίλη

10.00 Ομιλία για την κατάσταση στην Ειδική Αγωγή, παρουσίαση power point και αφιερώματος από φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος.

11.00 Προβολή βίντεο - αφιέρωμα στο παιδικό βιβλίο.

12.00 Συζήτηση με την Αλκη Ζέη, υπογραφή των βιβλίων από τη συγγραφέα και μοίρασμα αναμνηστικών.

13.30 Θεατρική παράσταση «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου.

14.30 Προβολή ταινίας «Η κλέφτρα των βιβλίων».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες

Δεύτερη φορά σε μια βδομάδα, οι δυνάμεις του ΜΑΣ επισκέφτηκαν τους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών από πολλές σχολές της Αθήνας, με στόχο να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί κάτω από άθλιες συνθήκες. Ταυτόχρονα, μοίρασαν στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν στις σχολές και γέμισαν πάνω από 10 αυτοκίνητα για να μεταφερθούν.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές απ' όλες τις σχολές της Αθήνας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και όλους όσοι βρέθηκαν προχτές στο λιμάνι του Πειραιά και διασφάλισαν, για μια ακόμα φορά, την επιτυχία της κινητοποίησης.

«Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καθώς και φοιτητές και σπουδαστές από όλες τις σχολές της Αθήνας βρεθήκαμε για ακόμα μια φορά και σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, πλάι στους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους! Από νωρίς το μεσημέρι εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές δείξαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, παραδίδοντας ρούχα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που είχαμε συλλέξει στις σχολές μας, στους πρόσφυγες (...). Το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά! Από αύριο κιόλας συλλέγουμε στα τραπεζάκια των συλλόγων μας τα απαραίτητα είδη που χρειάζονται οι πρόσφυγες και οι οικογένειές τους! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στο δολοφονικό χέρι του ΝΑΤΟ, στις αποφάσεις της ΕΕ που εγκλωβίζουν στη χώρα μας χιλιάδες ξεριζωμένους σε σύγχρονα κάτεργα, τα hot spots», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΓ του ΜΑΣ.

Το ΜΑΣ καταγγέλλει «την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που πιστή, όπως και οι προκάτοχοί της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στις αποφάσεις της ΕΕ συναινεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, δε διασφαλίζει ούτε καν τις στοιχειώδεις συνθήκες για την παραμονή τους εδώ! Την ίδια στιγμή, δίνει γην και ύδωρ στο ΝΑΤΟ, παρέχοντάς του όλα τα λιμάνια του Αιγαίου για ανεφοδιασμό, επιτρέποντάς του να σουλατσάρει ανενόχλητο στο Αιγαίο! Τώρα να δυναμώσει η πάλη μας, να ισχυροποιήσουμε τους συλλόγους μας, για να απαντήσουμε στον κοινό μας εχθρό: Τα μονοπώλια, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους εξυπηρετούν με κάθε τρόπο! Ελληνες και ξένοι φοιτητές - Μόνο ενωμένοι θα βγούμε νικητές!».

Επανόρθωση

Εκ παραδρομής στο χτεσινό φύλλο του «Ρ» γράφτηκε για φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη. Το ακριβές είναι ότι την ημερομηνία αυτή, που ακόμα δεν έχει καταλήξει, προτείνουν στα ΔΣ των Συλλόγων οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ, ζητώντας η απόφαση να παρθεί σε εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των συλλόγων και όχι σε διαπαραταξιακά μαζέματα, πίσω από τις πλάτες των φοιτητών.

ΧΑΝΙΑ
Παρουσίαση της θέσης του ΚΚΕ για το σχολείο

Οι Τομεακές Οργανώσεις Πόλης και Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης της μπροσούρας του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 20.00, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Την παρουσίαση θα κάνει ο υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, Κυριάκος Ιωαννίδης.

Το σχολείο «των περιφερειών» και των ταξικών φραγμών...

Με κάθε ευκαιρία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρατάνε ζεστή τη συζήτηση για την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας. Μετά τις τοποθετήσεις του υπουργού Παιδείας και του επικεφαλής της Επιτροπής Διαλόγου, που περιλάμβαναν αντίστοιχες αναφορές, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Εμμανουηλίδης, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προ ημερών, αφού μίλησε για «συγκεντρωτικό σύστημα εκπαίδευσης» είπε ότι «πρέπει να αρχίσουμε να μιλούμε για το σχολείο των περιφερειών, αν όχι το σχολείο των δήμων».

Οπως γράφαμε πρόσφατα, η αυτονομία της σχολικής μονάδας είναι μέτρο με πολλές προεκτάσεις, που ουσιαστικά οδηγεί σε ενίσχυση των ταξικών φραγμών στην Εκπαίδευση. Η αυτόνομη σχολική μονάδα θα είναι και οικονομικά «αυτόνομη», οι «τοπικές ιδιαιτερότητες» δεν έχουν... πολιτιστικό αλλά ταξικό χαρακτήρα και αυτό θα αντανακλάται και στο σχολείο. Είναι βέβαιο πως μια τέτοια εξέλιξη φέρνει περαιτέρω υποβάθμιση της παρεχόμενης μόρφωσης στα παιδιά των φτωχότερων περιοχών, καταργώντας και τυπικά την όποια ισοτιμία στην παροχή μόρφωσης υπάρχει μεταξύ των παιδιών πλουσιότερων και εργατικών - λαϊκών περιοχών. Τα «αυτόνομα» σχολεία είναι ανοιχτά όχι στην κοινωνία, όπως λένε, αλλά στους κάθε λογής χορηγούς που θα αναγκάζονται να προσελκύουν, ενώ εξαρτώνται από τα οικονομικά των δήμων και των γονιών. Οι πλευρές αυτές, που επιβεβαιώνονται και από τη διεθνή εμπειρία, όπως και οι συνέπειες της διαφοροποίησης στο ίδιο το περιεχόμενο του σχολείου, συσκοτίζονται στη συζήτηση που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, προκειμένου να προωθηθούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Εκπαίδευση. Οι εργαζόμενοι όμως δεν πρέπει να δεχτούν σχολεία «πολλών ταχυτήτων» για τα παιδιά τους.

Σήμερα στην Ξάνθη ο Νίκος Αμπατιέλος

Εκδήλωση - συζήτηση, με τίτλο «Ο καπιταλισμός γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά. Παλεύουμε για την ανατροπή του!», διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Ξάνθης της ΚΝΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο αναγνωστήριο της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ στα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια και το ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης. Για τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένες οι παρακάτω:

  • Αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με θέμα «Υπάρχει καπιταλισμός χωρίς κρίσεις; Μια συζήτηση που πρέπει να γίνει». Θα μιλήσει ο Γρ. Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Πέμπτη 7/4, στις 6 μ.μ., στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με θέμα «ΕΕ και κινητικότητα των νέων. Είναι λύση η φυγή στο εξωτερικό;». Θα μιλήσει ο Σ. Μπουντόλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Την Τετάρτη 6/4, στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ, στις 12 το μεσημέρι, στις 200άρες αίθουσες (κεντρικός διάδρομος), με θέμα «Μεγάλα έργα και ανάπτυξη στον κλάδο των Κατασκευών. Ποιον ωφελούν: Τους μεγαλοεργολάβους ή τους μηχανικούς και τους εργαζόμενους;». Θα μιλήσει ο Νίκος Ζώκας, στέλεχος του ΚΚΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ