ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2009
Σελ. /40
Κανένας πόνος για καμιά διαχείριση

«Μαύρη Δευτέρα», λέει, χτες για τα χρηματιστήρια. Γιατί; Εχασαν χτες λίγα απ' τα πολλά που κέρδισαν τις προηγούμενες μέρες. Οσα κι αν χάσουν, πάλι κερδισμένοι είναι. Η τιμή των μετοχών διαμορφώνεται στον τζόγο, το μέγεθος του πλούτου που αντιπροσωπεύουν οι μετοχές οφείλεται στην παραγωγή. Εκεί, στην παραγωγή, ο εργάτης, είτε κερδίζει είτε χάνει η μετοχή, πάντα χαμένος είναι. Αντίθετα, ο καπιταλιστής, όσο κι αν χάνει η μετοχή, πάντα κερδισμένος είναι όσο έχει εργάτες να εκμεταλλεύεται.

Ο εργάτης χάνει και μόνο που υπάρχουν οι καπιταλιστές. Αυτός που ισχυρίζεται ότι υπάρχουν προτάσεις για δίκαιη λειτουργία του χρηματιστηρίου, λέει στους εργάτες ότι πρέπει να ζήσουν με τον καπιταλισμό, αρκεί να λειτουργεί δημοκρατικά το σύστημα. Ας δούμε ένα από τα δεδομένα του δημοκρατικού καπιταλισμού.

Κάθε μέρα κι ένα μέτρο συμπίεσης των εργατών. Κάθε μέρα και κάτι που, γονατίζοντας εργάτες, αυξάνει το καπιταλιστικό κέρδος. Από την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης έως τις αποφάσεις για τις συντάξεις, όλα παραπέμπουν σ' ένα σύστημα όπου η δημοκρατία είναι φερετζές για να περνάνε αντεργατικά μέτρα. Τα ΜΑΤ υπερασπίζουν το δημοκρατικό δικαίωμα του αφεντικού να εκβιάζει εργάτες κάνοντάς τους απεργοσπάστες για να υπερασπίζουν το αφεντικό και τα δικαστήρια υπερασπίζουν το δημοκρατικό δικαίωμα του κεφαλαίου να λογαριάζει τις ασφαλιστικές εισφορές ως χαμένο κεφάλαιο που πρέπει να το πάρει πίσω.

Ολο αυτό αυξάνει την πίεση στο καζάνι. Τόσο που να μην αρκούν οι υπάρχουσες ασφαλιστικές βαλβίδες. Η πίεση θα βρει διέξοδο και θα 'ναι εκρηκτική. Αυτό προσπαθούν να προλάβουν διάφοροι: Οι του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνουν πραγματικότητα με αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι οι εργάτες είναι έτοιμοι για νέες θυσίες για να εκτιμήσουν στη συνέχεια πως όλα λύνονται με ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» (όπως αυτό που επέβαλε μηδέν αυξήσεις το '85). Ακριβώς, συμπληρώνει το ΒΗΜΑ, το θέμα είναι η διαχείριση της πίεσης ώστε να μη γίνει εκρηκτική.

Η θέση που διατυπώνει το ΒΗΜΑ είναι ειλικρινής και γι' αυτό αποκαλυπτική. Οχι μόνο γιατί θεωρεί δεδομένη την απόφαση της ΕΕ, αλλά γιατί τη θεωρεί σωστή. Και βάζει θέμα διαχείρισής της. Λέει, κοιτάξτε πώς δε θα ξεσηκώσετε όσους έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Οι άλλοι είναι μακριά ακόμα. Ποντάρει σ' αυτό. Οτι τα νεότερα μέλη της εργατικής τάξης δε θα αντιδράσουν, θα μάθουν όταν θα έχουν πάθει. Ε, λοιπόν, αυτό πρέπει να ανατραπεί: Η πεποίθηση της αστικής τάξης ότι μπορεί να παίρνει αποφάσεις ενάντια σε τμήματα εργατών γνωρίζοντας ότι οι άλλοι δε θα αντιδράσουν.

Εδώ μπαίνει ο παράγοντας Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο που καλεί τους εργάτες κάθε κατηγορίας να αντιμετωπίσουν ενιαία και από κοινού την αστική τάξη ως τάξη απέναντι σε τάξη.

Εδώ ακριβώς σπεύδουν οι «αντιεξουσιαστές» να παρουσιάσουν κάθε φορά κι έναν βολικό για το σύστημα πόλο συσπείρωσης. Χτες παρουσίαζαν σαν κίνημα τις κουκούλες και σήμερα το εργαλείο των μονοπωλίων στο συνδικαλιστικό κίνημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τη Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων (ΣΕΣ). Για να περάσουν στη συνέχεια την άποψη ότι οι εργάτες άλλο πόνο δεν έχουν από το πώς θα εφαρμοστεί μια «νέα επιχειρηματική πολιτική».

Παρ' όλα αυτά, «θα υπάρχει κοινωνική αναταραχή», δήλωσε με βεβαιότητα χτες το βράδυ ο Σημίτης. Κι επειδή οι προτάσεις διαχείρισης δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα πιάσουν τόπο, η αστική τάξη παίρνει κι άλλα μέτρα. Φακελώνει 12χρονα ως μελλοντικούς τρομοκράτες. Μετατρέπει σε στρατόπεδο μια πόλη μόνο και μόνο γιατί μερικές χιλιάδες άνθρωποι θα διαδηλώσουν ενάντια στο ΝΑΤΟ.

Αίφνης το δικαίωμα των πολλών να λένε τη γνώμη τους δεν είναι δικαίωμα, γιατί αυτούς τους θεωρούν, καλύτερα τους βαφτίζουν, υποψήφιους τρομοκράτες.

Ενώ είναι δικαίωμα του Πάγκαλου, του Παππά, του Μπίστη, να μας θυμίζουν - χτες μέρα εκτέλεσης του Μπελογιάννη - ότι η αστική δημοκρατία έχει όριο ακριβώς εκεί που υπάρχει έστω και υποψία αμφισβήτησής της.

Η αστική τάξη δεν ξεχνά ποτέ το κύριο: Οτι αλίμονο κι αν οι εργάτες αρχίζουν έστω και να συζητάνε για ανατροπή του καπιταλισμού, πόσο μάλλον και να οργανώνονται για κάτι τέτοιο. Και σ' αυτό βλέπουν το ΚΚΕ ως τον εχθρό τους. Δίκιο έχουν. Και είναι το δίκιο τους ενάντια στο δίκιο των εργατών. Είναι λοιπόν θέμα συσχετισμών. Και είναι δουλειά των εργατών να ανατρέψουν αυτούς τους συσχετισμούς σε όφελός τους.


ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ: «Μας αρέσει δε μας αρέσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υποχρεωτική εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με εκείνα των ανδρών θα εφαρμοσθεί. Ευθύνη της κυβερνήσεως είναι να βρει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να περιορισθεί η ζημιά που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες» (ο Σ. Ψυχάρης στο ΒΗΜΑ).

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: «Οι πολίτες αυτής της χώρας δεν είναι ούτε αφελείς, ούτε ανεύθυνοι, ούτε υποχείριοι ενός λαϊκισμού, όπως παραμορφωτικά εμφανίζονται σε διάφορες περιγραφές. Αντιλαμβάνονται την κρίση, το μέγεθός της και είναι έτοιμοι σε μεγάλη πλειοψηφία να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί (...) χρειάζεται, το λέμε μονότονα, αμέσως πολιτική αλλαγή και οικοδόμηση μιας "νέας εμπιστοσύνης"» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ: «Πρόκειται για μια ρεαλιστική πρόταση (...) ζητεί η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία να υιοθετηθεί από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ μια νέα κοινωνική συμφωνία επενδύσεων στην Κοινωνική Ευρώπη. Θέτουν τα συνδικάτα ως βασικούς στόχους την κοινωνική προστασία, την επαγγελματική κατάρτιση και μια νέα επιχειρηματική πολιτική, με χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κυρίως αλλά και από εθνικούς πόρους» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΕΧΘΡΟΙ ΑΠ' ΤΑ ΓΕΝΝΟΦΑΣΚΙΑ: «Στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών βρίσκονται 200 παιδιά - ορισμένα εξ αυτών είναι μικρότερα των 13 ετών - που θεωρούνται από την αστυνομία εν δυνάμει τρομοκράτες (...) το πιλοτικό πρόγραμμα "Channel Project" που έχει ξεκινήσει πριν από 18 μήνες έχει εντοπίσει τουλάχιστον 200 παιδιά τα οποία έχουν αναπτύξει αποκλίνουσα συμπεριφορά με εξτρεμιστικές τάσεις» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ: «Κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και γήπεδα για μια εβδομάδα, απαγόρευση πτήσεων αεροπλάνων και ελικοπτέρων, διακοπή κυκλοφορίας στον Ρήνο, 15.000 αστυνομικοί και στρατιώτες, υπερσύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, μέχρι και σφράγισμα των υπονόμων, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό που θα αντιμετωπίσουν από σήμερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Στρασβούργου, εξαιτίας των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας τα οποία τίθενται σε εφαρμογή της 60ής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στις 3 και 4 Απριλίου» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΝΥΠΑΚΟΗ - ΡΗΞΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ για μια Ελλάδα της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών

ΤΟ ΒΗΜΑ: Βόμβα τα φάρμακα

ΤΑ ΝΕΑ: Ανοιξε μέτωπο με Ντόρα και Σουφλιά

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟΓΝΩΣΗ εμπόρων για τη φοροκαταιγίδα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μένει μέχρι να φύγει

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύγκρουση γιγάντων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ Καραμανλή

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΝΙΓΟΥΝ τον τόπο η δελφινολογία, τα «γκάλοπ» και η εκλογολογία

Η ΧΩΡΑ: Σύνδρομο αυτοκτονικού ιδεασμού

Η ΑΥΓΗ: «Λευκή επιταγή»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανάπτυξη τέλη του 2010 προβλέπει τώρα η G20

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑΡΑΞΕ ΤΟΥΣ ΔΕΛΦΙΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΜΙΣΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Οι 123 που έχουν φρουρούς

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: ΠΑΓΩΝΟΥΝ τους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοχύρωτη η Ελλάδα έναντι της ανεργίας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο Πάγκαλος του Σημίτη...

«Είναι αστείο και δείγμα πνευματικής καθυστέρησης να μιλάμε ακόμη για τους κομμουνιστές και τις απόψεις τους (...) θα σας παρακαλούσα να σταματήσουμε εδώ την ενασχόληση με την Παπαρήγα, τον Φλωράκη και τα άλλα νούμερα του παρελθόντος» (δήλωση του Πάγκαλου το 1993 / η υπενθύμιση στην προχτεσινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

...ο Πάγκαλος του Παπανδρέου

«Να προσέχει πάρα πολύ η κ. Αλέκα Παπαρήγα (...) διότι ηγείται ενός κόμματος το οποίο έκανε έναν εμφύλιο (...) αλλά στην Ελλάδα συνέβη το μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη οι ηττημένοι να σκοτώσουν περισσότερους ανθρώπους από τους νικητές» (ο Θ. Πάγκαλος τώρα / η καταγραφή επίσης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

...το «όλον ΠΑΣΟΚ»

«Η έκθεση Χρουτσόφ επιβεβαιώνει τον Πάγκαλο (...) Ο Λένιν έφυγε νωρίς και ο Μαγιακόφσκι αυτοκτόνησε» (σε ρόλο Πάγκαλου ο Νίκος Μπίστης, επίσης του ΠΑΣΟΚ / ΕΘΝΟΣ).

...το «αντιεξουσιαστικό» ΠΑΣΟΚ

«Υπέρ της αντίληψης Πάγκαλου συνηγορούν πολλοί παράγοντες (...) αν το ΠΑΣΟΚ δε διαφέρει σε τίποτα από τη δεξιά, όπως καθημερινώς μας λένε οι ανακοινώσεις του κόμματος, αν συλλήβδην η σοσιαλδημοκρατία έχει περάσει στην αντίπερα όχθη, γιατί η ηγεσία του ΚΚΕ θυμώνει με το "αντικομμουνιστικό παραλήρημα" του Θ. Πάγκαλου;» (ο Τ. Παππάς στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

...και το ΣΥΝασπισμένο ΠΑΣΟΚ

«Τον εμφύλιο τον έχουν στο αίμα τους οι ανεπάγγελτοι του Περισσού» (ο Γρ. Ρουμπάνης στην ΑΥΓΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ