ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2018 - Κυριακή 1 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κινήσεις και σχεδιασμοί για κλιμάκωση συγκρούσεων
  • Στο υπόβαθρο του ανταγωνισμού στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία και τις συμμαχίες που οικοδομούν
  • Σφοδρή αντιπαράθεση και μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας

Εξαιρετικά ρευστή και τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη βόρεια Συρία, υπό τις συνεχείς απειλές του Προέδρου της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, για περαιτέρω κλιμάκωση της δεύτερης χερσαίας στρατιωτικής εισβολής που πραγματοποιεί από τις 20 Γενάρη με αφετηρία το Αφρίν και μετέπειτα φιλόδοξους στόχους την κατάληψη και άλλων κουρδικών καντονιών και περιοχών, παρά τις αντιπαραθέσεις με ΗΠΑ και άλλους εταίρους στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Θεού θέλοντος, θα φροντίσουμε ώστε αυτή η επιχείρηση να επιτύχει το σκοπό της, καταλαμβάνοντας την Ταλ Ριφάατ σε λίγο καιρό, έως την πλήρη καταστροφή του διαδρόμου που συνιστούν οι πόλεις Μανμπίτζ, Αϊν αλ-Αραμπ (Κομπανί στα αραβικά), Ταλ Αμπιάντ, Ρας αλ-Αϊν και Καμισλί», επανέλαβε προ ημερών ο Ερντογάν και επιβεβαίωσε εκ νέου, μετά τη νέα τετράωρη σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Αγκυρα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Στο μεταξύ, και έως ότου οι Τούρκοι στρατηγοί επιχειρήσουν διεύρυνση του πεδίου των συγκρούσεων με στόχο την ανακατάληψη του Ταλ Ριφάατ, όπου σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ έχουν καταφύγει πάνω από 183.000 κάτοικοι του Αφρίν, η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει τα ασταμάτητα ανατολίτικα παζάρια με εταίρους σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει και να προωθήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης, παρά το ρίσκο που έχουν οι επόμενοι φιλόδοξοι στόχοι, ακόμη και για μεγαλύτερη «ρήξη» με τις ΗΠΑ στο Μανμπίτζ, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός αμερικανικών στρατευμάτων.

Σε αυτό το πλέγμα εξελίξεων δεν πέρασε απαρατήρητη, ούτε ασχολίαστη, από την Αγκυρα, η ίδρυση του νέου κουρδικού κόμματος «Μέλλον της Συρίας» στη διάρκεια ιδρυτικού συνεδρίου την περασμένη Τρίτη στη βόρεια Συρία (παρουσία... Αμερικανών στρατιωτικών σύμφωνα με τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ). Στο 81μελές Εκτελεστικό Γραφείο του νέου κόμματος ορίστηκε πρόεδρος ο Ιμπραχίμ Αλ Καφτάν (που πριν τον πόλεμο ήταν στέλεχος του συριακού κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ), ενώ δεκάδες άλλα μέλη εκπροσωπούν κουρδικές κοινότητες σε Ταλ Αμπγιάντ, Ντέιρ Εζόρ, Μανμπίτζ, Αφρίν, Κομπανί, Ράκα, Ιντλίμπ και Χαλέπι. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, επέκρινε με δριμύτητα την Πέμπτη την είδηση, κάνοντας λόγο για «νέο κοστούμι των τρομοκρατών του YPG/PKK» που ιδρύθηκε «μετά από συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και μελών των τρομοκρατικών ομάδων».

Αντίθετη άποψη, ωστόσο, εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, που δήλωσε: «Θα χαιρετίσουμε οποιοδήποτε νέο κόμμα που είναι αφοσιωμένο στην απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. που αναφέρεται στην εξεύρεση πολιτικής λύσης τερματισμού του πολέμου στη Συρία). Το νέο κόμμα είναι πολυ-εθνοτικό και εκπροσωπεί το λαό που ζει σε αυτήν την περιοχή».

Αντιπαράθεση Τουρκίας - Γαλλίας

Παράλληλα, οξύνεται και η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία, μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης στα Ηλύσια Πεδία ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν με μεγάλη αντιπροσωπεία Κούρδων της βορειοανατολικής Συρίας. Οι τελευταίοι είπαν πως είχαν με τον Μακρόν «μία πολύ θετική συνάντηση», καθώς τους εξέφρασε «την πολιτική και στρατιωτική στήριξη της Γαλλίας σε μία κρίσιμη περίοδο». Η δήλωση προκάλεσε οργή στην τουρκική κυβέρνηση, με τον Τούρκο Πρόεδρο να απορρίπτει την πρόταση Μακρόν για «μεσολάβηση» με στόχο την έναρξη διαλόγου μεταξύ Αγκυρας και Κούρδων της Συρίας, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ λανθασμένη προσέγγιση». «Ποιοι είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;», είπε την Παρασκευή, αναγκάζοντας τη γαλλική προεδρία να διαψεύσει πως σχεδιάζει αύξηση των στρατιωτικών ειδικών δυνάμεων που έχει και εκείνη (μετά τις ΗΠΑ...) στο Μανμπίτζ της Συρίας.

Σύγχυση και προβληματισμό προκάλεσε το ίδιο διάστημα η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Οχάιο, πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν «να φύγουν πολύ γρήγορα από τη Συρία». Αργοτερα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ερωτηθείς σχετικώς, δήλωσε ότι «δεν γνωρίζει» αν υπάρχει «αλλαγή» στην αμερικανική πολιτική ή κάποιο σχέδιο για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Ας επισημανθεί πάντως πως λίγη ώρα πριν από την παραπάνω δήλωση Τραμπ, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας κοντά σε στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο Μανμπίτζ, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Τουρκία, κατά το οποίο σκοτώθηκαν δύο άτομα, ο ένας Αμερικανός στρατιώτης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να αναφερθούν στην εθνικότητα του δεύτερου θύματος.

Αμερικανίδα διπλωμάτης σε Αγκυρα και Βαγδάτη

Και ενώ ακόμη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει γίνει η αλλαγή ηγεσίας του υπουργείου ώστε να αναλάβει επίσημα καθήκοντα ο νέος υπουργός Μάικ Πομπέο, έφτασε στην Τουρκία την Πέμπτη η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για στρατιωτικά ζητήματα Τίνα Καϊντανάου. Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνεται ότι η Τ. Καϊντανάου μεταβαίνει σε Τουρκία και Ιράκ από τις 28 Μάρτη έως τις 3 Απρίλη. Στην Αγκυρα θα συναντούσε αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας, για «θέματα άμυνας, εμπορίου και συνεργασίας στον τομέα ασφάλειας», προφανώς και το ζήτημα της ενδεχόμενης αγοράς αντιπυραυλικού συστήματος «S-400», την ίδια ώρα που η Τουρκία έχει παραγγείλει και αμερικανικά «F-35».

Οι ΗΠΑ φαίνεται πως προσπαθούν να κατευνάσουν την Τουρκία και να την κρατήσουν στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο, κινώντας διάφορες διαδικασίες για τον ανακαθορισμό των ρευστών λυκοσυμμαχιών στην περιοχή, ώστε να προωθήσουν με όποιο τίμημα μακροπρόθεσμα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντά τους. Η ανησυχία τους σχετίζεται και με το γεγονός ότι η Τουρκία προωθεί στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία και σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στη Συρία.

Διμερής και τριμερής Σύνοδος Κορυφής στην Αγκυρα

Σε αυτό το φόντο αναμένεται η νέα συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στην Αγκυρα στις 3 και 4 Απρίλη. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η ρωσο-τουρκική Συνάντηση Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας οι δύο Πρόεδροι θα παραστούν στην τελετή θεμελίωσης του τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, που έχουν αναλάβει «ρόλο εγγυητή της εκεχειρίας» στη Συρία.

Στη σύνοδο των Προέδρων Ερντογάν - Πούτιν και Χασάν Ροχανί, αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο τα επόμενα σχέδια των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των διπλωματικών ζυμώσεων, ενώ ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και άλλες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου επεξεργάζονται σχέδια για όξυνση της αντιπαράθεσης με το Ιράν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη στρατιωτικές ασκήσεις με υποβρύχια και αεροσκάφη τύπων «Tu-142» και «Su-30» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι σύνθετες εξελίξεις κάνουν την περιοχή να μοιάζει με μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί και πάλι, προσθέτοντας νέα δεινά στους λαούς.


Δ. ΟΡΦ.

ΙΣΡΑΗΛ
Εν ψυχρώ δολοφονίες Παλαιστινίων

Ως το απόγευμα της Παρασκευής, στη Λωρίδα της Γάζας είχαν δολοφονηθεί τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι και είχαν τραυματιστεί πάνω από 1.500

Στο «ψαχνό» χτύπησε ο ισραηλινός στρατός τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Λωρίδα της Γάζας

Copyright 2018 The Associated

Στο «ψαχνό» χτύπησε ο ισραηλινός στρατός τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Λωρίδα της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Οι συνεχείς προκλήσεις των ισραηλινών κατοχικών αρχών, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις της Παλαιστινιακής ηγεσίας και να συμμετάσχει σε τάχα «ειρηνευτικές» συνομιλίες με τους Ισραηλινούς υπό τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον, δυναμιτίζουν το κλίμα έντασης στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και ενισχύουν την αποφασιστικότητα του Παλαιστινιακού λαού να συνεχίσει την αντίσταση και να δυναμώσει τον αγώνα για ελευθερία και επιστροφή των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων στις πατρογονικές εστίες.

Στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις Παλαιστινίων με αφορμή τη «Μέρα Γης», που έγιναν την Παρασκευή στη Γάζα σηματοδοτώντας και τις επόμενες που θα ακολουθήσουν για 6 βδομάδες έως τις 15 Μάη, μέρα της Νάκμπα, δηλαδή της καταστροφής από τον πόλεμο του 1948 που οδήγησε στη δολοφονία χιλιάδων Παλαιστινίων και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων, το Ισραήλ αντέδρασε με νέες δολοφονίες.

Γύρω στις 5 π.μ., Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής του στρατού δολοφόνησε με μία σφαίρα στο κεφάλι τον 31χρονο αγρότη Ομάρα Σαμούρ, που είχε βγει από νωρίς στο χωράφι του κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ για να μαζέψει τη συγκομιδή του, με το πρόσχημα ότι «κινούνταν περίεργα». Ενας άλλος αγρότης που άκουσε τον πυροβολισμό και έσπευσε στην περιοχή για να δει τι συμβαίνει, τραυματίστηκε από άλλη σφαίρα Ισραηλινού στο πόδι και μεταφέρθηκε σε παρακείμενο νοσοκομείο... Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι (το νεαρότερο θύμα μόλις 16 ετών!) και είχαν τραυματιστεί πάνω από 1.500 άλλοι!

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού Στρατού, Γκάντι Εϊσενκοτ, είχε προϊδεάσει από προχτές για τη σκληρή στάση βίας στις παλαιστινιακές κινητοποιήσεις στη Γάζα, εκτοξεύοντας απροκάλυπτα απειλές για δολοφονίες Παλαιστινίων και ανώτερων στελεχών της ισλαμικής «Χαμάς» σε περίπτωση που επιχειρηθεί μαζική «παραβίαση» των συνόρων με το Ισραήλ.

Παράλληλα, ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για το εβραϊκό Πάσχα, επέβαλαν περιορισμό κυκλοφορίας και στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης και της Ανατ. Ιερουσαλήμ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στεκόμαστε στο πλευρό του αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού λαού

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει τη στήριξη και αλληλεγγύη του στο λαό της Παλαιστίνης και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει για τη Μέρα της Παλαιστινιακής Γης. Σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Καταγγέλλουμε τις συνεχιζόμενες δολοφονίες Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Γάζα από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο.

Η κλιμακούμενη επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον των κινητοποιήσεων των Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα ήδη μεγάλο αριθμό νεκρών, πατά στην προκλητική στήριξη που απολαμβάνει από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και κυβερνήσεις όπως η ελληνική.

Το ταξικό κίνημα της Ελλάδας στέκεται στο πλάι του Παλαιστινιακού λαού και στις κινητοποιήσεις του για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του '67 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ