ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συμμετέχουν στην πορεία και προετοιμάζουν την υποδοχή της

Μεγάλη συγκέντρωση την Κυριακή 10 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, όπου θα τερματίσει η πορεία κατά της ανεργίας, έχοντας διανύσει 217 χιλιόμετρα από την Πάτρα

Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου Οικοδόμων για μέτρα προστασίας των ανέργων
Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου Οικοδόμων για μέτρα προστασίας των ανέργων
Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Ανέργων, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, απευθύνονται σε εργαζόμενους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, μαζικούς φορείς, οργανώσεις γυναικών και νεολαίας και τους καλούν σε μαζική συμμετοχή στη μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας από την Πάτρα έως την Αθήνα.

Τους καλούν να στηρίξουν την πρωτοβουλία με κάθε τρόπο που μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία της, για να αναδειχτούν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και το αίτημα για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Αλλωστε, το πλαίσιο που παρουσίασε η δημοτική αρχή για το περιεχόμενο της μεγάλης πορείας ενσωματώνει τον πυρήνα των διεκδικήσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τη στήριξη των ανέργων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα από την περιοχή της Αττικής, εκτός από τη συμμετοχή τους σε διάφορα τμήματα της πορείας, προετοιμάζονται εντατικά και για την υποδοχή της στο Σύνταγμα, την Κυριακή 10 Απρίλη, στις 6 μ.μ., με στόχο αυτή η εκδήλωση να έχει το χαρακτήρα ενός μεγάλου συλλαλητηρίου για την ανεργία, αλλά και για όλα τα μέτρα που τσακίζουν το λαό, ενόψει και της 48ωρης απεργίας για το Ασφαλιστικό, όταν το σχετικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

Σε συνεδριάσεις των διοικήσεων, τα Σωματεία συζητούν το δικό τους πρόγραμμα δράσης για τη στήριξη της πορείας, παίρνουν πρωτοβουλίες για την προπαγάνδισή της στους χώρους δουλειάς και σε συνοικίες της Αθήνας. Ταυτόχρονα, αποφασίζουν και υλοποιούν ένα παράλληλο πρόγραμμα κινητοποιήσεων με αιχμή την ανεργία και τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας.

Εξορμήσεις σε χώρους πάνω στη διαδρομή της πορείας

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας θα συναντηθεί με την πορεία τις δύο τελευταίες μέρες: Το Σάββατο 9 Απρίλη, ξεκινώντας από τα Μέγαρα, και την Κυριακή 10 Απρίλη με αφετηρία την Ελευσίνα και τελικό προορισμό το Σύνταγμα. Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος και να επικοινωνήσουν με το Συνδικάτο και τα Παραρτήματά του καθώς και την Ομοσπονδία Οικοδόμων, ώστε να οργανωθεί καλύτερα η μεταφορά τους.

Παράλληλα, το Συνδικάτο προετοιμάζει τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση που οργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας την Πέμπτη 7 Απρίλη, με συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη συνέχεια μέχρι το υπουργείο Εργασίας. Το πλαίσιο της κινητοποίησης περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής αιτήματα: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - λαιμητόμος για την Κοινωνική Ασφάλιση. Επίδομα ανεργίας για όσο διαρκεί η ανεργία. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως χρόνος Ασφάλισης. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.ά.

Την πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας χαιρετίζει και στηρίζει, επίσης, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, μέλη του οποίου θα πορευτούν με τους συναδέλφους εργαζόμενους και ανέργους την τελευταία μέρα, από την Ελευσίνα μέχρι το Σύνταγμα.

Τη βδομάδα που θα διαρκεί η πορεία, το Συνδικάτο σχεδιάζει πρόγραμμα εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων για την κινητοποίηση και τα αιτήματά της. Ιδιαίτερο βάρος δίνει στους χώρους εργασίας, εργοστάσια και ναυπηγεία, που βρίσκονται στο δρόμο τον οποίο θα διανύσει η πορεία, μπαίνοντας στην Αττική και πλησιάζοντας στον τερματισμό της, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι σ' αυτά τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις να εκφράσουν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία.

Τέλος, το Συνδικάτο Μετάλλου θα πάρει μέρος και στην κινητοποίηση στις 7 Απρίλη, μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων (7 μ.μ., πλατεία Κάνιγγος).

Παράλληλο πρόγραμμα δράσης

«Η πάλη ενάντια στην ανεργία δεν είναι μόνο υπόθεση των ανέργων, αφορά το σύνολο των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων», τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μαζί με την Επιτροπή Ανέργων που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιό του καλούν τους εμποροϋπαλλήλους, τους απολυμένους από τις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως τον «Μαρινόπουλο», τη «Διακίνηση», τα «LIDL», τους απλήρωτους εργαζόμενους από τον «Κωνσταντακάτο» να συμμετάσχουν στην πορεία, περπατώντας την Τετάρτη 6 Απρίλη από το Ξυλόκαστρο έως την Κόρινθο (συμμετοχές δηλώνονται στα τηλέφωνα 210.3232.463, 6972.771.261 και 6936.467.504).

Στο πλαίσιο της πάλης για την ανακούφιση των χιλιάδων ανέργων του κλάδου, ο Σύλλογος και η Επιτροπή Ανέργων οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή 8 Απρίλη, στις 11 π.μ. και ταυτόχρονα δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας. Για το θέμα αυτό, η Επιτροπή Ανέργων προχωρά σε σύσκεψη την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).

Να πάρει μέρος στην τελευταία μέρα της πορείας προετοιμάζεται το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής. Παράλληλα, οργανώνει σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα των ανέργων και τα αιτήματα για την προστασία τους, την Τετάρτη 6 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ, ενώ την Παρασκευή 8 Απρίλη, στις 12 μ., μαζί με άλλα συνδικάτα της Βιομηχανίας, θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Στο τμήμα Μέγαρα - Ελευσίνα θα συμμετάσχει στην πορεία και η ΠΕΜΕΝ.

Κάλεσμα στα σωματεία, στους ανέργους και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην πορεία απευθύνει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Καλεί ιδιαίτερα τα σωματεία του κλάδου να συμβάλουν στην επιτυχία της κινητοποίησης συγκεντρώνοντας απαραίτητα είδη, όπως νερό, χυμούς και τρόφιμα, αλλά και χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες της πορείας.

Στη μάχη και οι Λαϊκές Επιτροπές

Τη συμμετοχή τους στην πορεία οργανώνουν και οι Λαϊκές Επιτροπές. Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας ετοιμάζεται την Τρίτη 5 Απρίλη να συμμετέχει στην πορεία από την Ακράτα μέχρι το Ξυλόκαστρο, διανύοντας μια απόσταση περίπου 30 χλμ. (πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 6986093194 και 6955851733). Η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω ετοιμάζεται να υποδεχτεί την πορεία στο Παλατάκι στο Χαϊδάρι (Ιερά Οδός και Καραϊσκάκη) και να συνεχίσει μαζί της μέχρι να φτάσει στον τελικό της προορισμό, στο Σύνταγμα.

Πρόγραμμα εξορμήσεων έχει αποφασίσει η Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου - Δραπετσώνας για όλη την επόμενη βδομάδα: Την Κυριακή στο Σελεπίτσαρι. Τη Δευτέρα 4/4 στον ΟΑΕΔ, με τραπεζάκι για συλλογή υπογραφών στο διεκδικητικό πλαίσιο των ανέργων. Την Τρίτη 5/4, σε υπηρεσίες του Δήμου (γκαράζ, καροτσάκια, πράσινο). Την Τετάρτη 6/4, στις 10 π.μ. στο Δημαρχείο Κερατσινίου, στις 11 π.μ. στις καφετέριες στην οδό Π. Φύσσα (Τσαλδάρη), στις 6 μ.μ. στο ΙΕΚ Κερατσινίου και στις 7 μ.μ. στο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας. Την Πέμπτη 7/4 καλεί σε πλατιά σύσκεψη μαζί με την Επιτροπή Ανέργων.

Η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος την Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Περάματος (ΚΕΦΟ), με τραπεζάκι για συλλογή υπογραφών στο διεκδικητικό πλαίσιο των ανέργων. Τέλος, κάλεσμα στους ανέργους της περιοχής να πάρουν μέρος στην πορεία απηύθυναν, την περασμένη Τρίτη, η Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Δημητρίου και η Επιτροπή Αγώνα Αλίμου, με εξόρμηση στον ΟΑΕΔ Νοτίου Τομέα στον Αλιμο.

Καθημερινές αναχωρήσεις με πούλμαν από Αθήνα

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής που στηρίζουν έμπρακτα την πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας, δρομολογούν πούλμαν για τη μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας. Από τη Δευτέρα 4 Απρίλη, τα πούλμαν θα αναχωρούν καθημερινά από την πλατεία Καραϊσκάκη για τα εξής σημεία:

  • Δευτέρα 4/4, αναχώρηση για Αίγιο, 6 π.μ.
  • Τρίτη 5/4, για Ακράτα, 6.30 π.μ.
  • Τετάρτη 6/4, για Ξυλόκαστρο, 6.30 π.μ.
  • Πέμπτη 7/4, για Κόρινθο, 7.30 π.μ.
  • Παρασκευή 8/4, για Αγίους Θεοδώρους, 7.30 π.μ.
  • Σάββατο 9/4, για Μέγαρα, 7.45 π.μ.

Δηλώσεις συμμετοχής στα συνδικάτα και στους φορείς. Επίσης, στην Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος (τηλ. 210.5225.234, ώρες 9 π.μ. - 2 μ.μ.) και στην Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος (τηλ. 210.5221.137, φαξ 210.5238.163 email:poeygtpn@gmail.com).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ