ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Σήμα κινδύνου για το λαό οι δηλώσεις Καμμένου

Σε ανακοίνωσή της, για τις δηλώσεις του Π. Καμμένου, η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει: «Οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας - στις ΗΠΑ - για μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της χώρας με τις ΗΠΑ, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι ενταγμένες στο πλαίσιο Ελλάδα - ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ. Εντάσσονται στα παζάρια της θέσης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του χρέους και της εξόδου από την κρίση. Εν δυνάμει αποτελούν κίνδυνο, αφού οδηγούν στο κέντρο του κυκλώνα, στη δίνη των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων. Εξίσου επικίνδυνη είναι η τοποθέτηση για επέκταση του «ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου», με τη συμμετοχή του Ισραήλ.

Η προθυμία για στήριξη των ιμπεριαλιστικών εκστρατειών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τη Βόρεια Αφρική, είναι η εξειδίκευση των αποφάσεων (16/3/2015) του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Η στήριξη αυτή σημαίνει πρακτικά εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τα κέρδη και τα γενικότερα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Η ΕΕΔΥΕ τονίζει τις ευθύνες της συγκυβέρνησης για όλες αυτές τις κινήσεις και επισημαίνει την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης κινητοποίησης και δράσης των Επιτροπών Ειρήνης, καλώντας μάλιστα «στο χρόνο που μένει μέχρι τη Μαραθώνια Πορεία, να πυκνώσουν και να ενταθούν οι δραστηριότητες, ώστε χιλιάδες και χιλιάδες αγωνιστές να δώσουν το "παρών" στις πορείες που θα γίνουν σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα».

Και καταλήγει: «Εμπρός, μαζικά, δυναμικά, αγωνιστικά να διατρανώσουμε τη λαϊκή απαίτηση: Καμία συμμετοχή - εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να ξηλωθούν οι βάσεις και οι υποδομές, να επιστρέψουν στην Ελλάδα όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις, όλες οι αποστολές ενίσχυσης ή στήριξης των ιμπεριαλιστικών εκστρατειών και πολέμων».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτες και επικίνδυνες οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, έκανε μια σειρά απαράδεκτων κι επικίνδυνων δηλώσεων.

Επεδίωξε να παρουσιάσει ως πανάκεια για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση την από κοινού μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου και ευρύτερα της χώρας, με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ζωή δείχνει πως τα ζητήματα της Ενέργειας, σε συνθήκες καπιταλισμού και όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, όχι μόνο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ευημερία, αλλά αποτελούν "μαγνήτη" συγκρούσεων κι αιματηρών αναμετρήσεων, "πηγή" διαμελισμού κρατών κι άλλων δεινών.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες. Η πρόσκληση στις ΗΠΑ, σε ρόλο υπερατλαντικού ρυθμιστή του ενεργειακού πλούτου της χώρας, και η παρουσίασή τους ως δύναμης σταθερότητας αποτελεί πρόκληση για το λαό μας.

Η πείρα έχει αποδείξει ότι οι "λύσεις" αυτές όχι μόνο υπονομεύουν κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά οδηγούν το λαό μας σε νέες περιπέτειες, όπως δείχνουν οι εξελίξεις σε μια σειρά άλλες χώρες, στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η Γεωργία κι η Ουκρανία. Η συνεκμετάλλευση στην οποία καλεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αφορά το "φαγοπότι" που επιδιώκουν να στήσουν τα αμερικανικά ενεργειακά μονοπώλια με ντόπιους επιχειρηματίες, στις "πλάτες" της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Το ίδιο επικίνδυνες είναι και οι δηλώσεις του για επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου "με τη συμμετοχή και του Ισραήλ, σε συνδυασμό με τη στενότερη συνεργασία των ΗΠΑ". Γιατί εμπλέκουν ακόμα περισσότερο τη χώρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ενώ την ειρήνη στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν αυτοί που ευθύνονται για δεκάδες εγκλήματα στη Γη, αυτοί που εξακολουθούν να μακελεύουν το λαό της Παλαιστίνης.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προσφέρθηκε για άλλη μια φορά η χώρα να στηρίξει τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που ετοιμάζονται στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική με το πρόσχημα του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας".

Τα παραπάνω, όπως και άλλοι ύμνοι προς τις ΗΠΑ, στους οποίους κατέφυγε ο κ. Καμμένος, και η δήλωσή του "μη φοβάστε, η Ελλάδα δεν αλλάζει κατεύθυνση", αποτελούν τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τις ΗΠΑ. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στη Μόσχα. Δείχνουν την επιδίωξη της νέας ελληνικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει ριψοκίνδυνους ελιγμούς στη γεωπολιτική σύγκρουση των καπιταλιστικών "μεγαθηρίων", επιδιώκοντας να κερδίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την αστική τάξη της χώρας. Ωστόσο, είναι γνωστό πως "όταν στο βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια".

Γι' αυτό το λόγο είναι επίκαιρη και αναγκαία η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των οικονομικών εργαλείων, του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, με το λαό στην εξουσία. Σ' αυτή την κατεύθυνση ο ορυκτός πλούτος της χώρας, ο οποίος αποτελεί λαϊκή περιουσία, θα μπορεί να αξιοποιηθεί με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και όχι να παραδίδεται ή να πωλείται στα μονοπώλια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ