ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Καμιά δέσμευση για οικονομική ανάσα

Καμιά δέσμευση για οικονομική ανάσα στα δημόσια νοσοκομεία - παρότι παραδέχεται ότι το κονδύλια για τις λειτουργικές ανάγκες φτάνουν το πολύ μέχρι το Σεπτέμβρη - δεν έδωσε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής στη χτεσινή συνάντησή του με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οταν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν αίτημα αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για τη λειτουργία των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι θα δει το θέμα όταν προκύψει. Επίσης, όταν οι εργαζόμενοι έθεσαν θέμα της αποπληρωμής των καθυστερούμενων οφειλών ζήτησε «καλή πίστη» για απλήρωτη εργασία που πρόσφεραν οι εργαζόμενοι εδώ και τρία χρόνια.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν θα πειράξει τα αποθεματικά των νοσοκομείων, ενώ στο αίτημα για τον αριθμό των προσλήψεων παρέπεμψε στις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός κατά την επικείμενη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας.

Πανελλαδική σύσκεψη

Πανελλαδική σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία οργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ την ερχόμενη Πέμπτη στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ., ώρα 9.30 π.μ. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. Αύριο, 1 Απρίλη, φορείς του νομού Ηρακλείου οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΠαΓΝΗ) «για να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για την τραγική κατάσταση στα δύο νοσοκομεία στο νομό». Το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ συμμετέχει στην κινητοποίηση, προκηρύσσοντας δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας 8-10 π.μ. Στάση εργασίας στη διάρκεια της εφημερίας (1-5 το απόγευμα) στις 2 Απρίλη 2015 αποφάσισε το Σωματείο των Εργαζομένων στο «Αττικό» νοσοκομείο, με αφορμή τα ράντζα και τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού.

Αμεση πληρωμή

Η απόφαση της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στις 27.3.2015 να δώσει «πίστωση χρόνου» στην κυβέρνηση, που εξακολουθεί να έχει απλήρωτους τους γιατρούς, είναι απαράδεκτη, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών.

Η απόφαση πάρθηκε με τις ψήφους του Αγωνιστικού Μετώπου Γιατρών - στηρίζεται απ' τον ΣΥΡΙΖΑ - και της ΔΑΚΕ - στηρίζεται απ' τη ΝΔ - ενώ η ΠΑΣΚ Γιατρών απουσίαζε. Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις όλων των γιατρών (ειδικευμένων και ειδικευόμενων) προσανατολιζόμενοι σε επισχέσεις εργασίας όλων των γιατρών και απαιτώντας άμεση πληρωμή των εφημεριών, τακτικών και πρόσθετων χωρίς καμιά περικοπή.

Συγκεντρώσεις σε Δράμα και Νάουσα

Συγκεντρώσεις με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες σε Νάουσα και Δράμα. Στη Νάουσα, η συγκέντρωση θα γίνει αύριο, Τετάρτη 1η Απρίλη στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης των συνταξιούχων και στηρίζεται από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Στη Δράμα η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 2 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα στο νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νομού. Η συγκέντρωση οργανώνεται με πρωτοβουλία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και συμμετέχουν η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, το Σωματείο Εργαζομένων στα Μάρμαρα «Λαζαρίδη», ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας, το Σωματείο Ραπτών/Ραπτριών Ν. Δράμας, ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας και ο Σύλλογος Γυναικών Δράμας (μέλος της ΟΓΕ).

ΒΟΛΟΣ
Συγκέντρωση για την Υγεία την Πέμπτη

Σύσκεψη σωματείων με θέμα τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας, έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη έγινε ενόψει της συγκέντρωσης που οργανώνεται για μεθαύριο Πέμπτη στις 2 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Πανεπιστημίου στην οποία θα τεθούν και οι διεκδικήσεις για άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων στο νοσοκομείο Βόλου, στο ΠΕΔΥ και στα Κέντρα Υγείας του Νομού.

Στη σύσκεψη, κοινή ήταν η διαπίστωση για την ανάγκη ανάληψης άμεσων πρωτοβουλιών, ώστε να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι το βασικό δικαίωμα στην Υγεία, που γίνεται όλο και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, για να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου. Πιστή σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, η τωρινή συγκυβέρνηση παίρνει ανάλογα μέτρα («χέρι» στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και του ΠΕΔΥ, διατήρηση και συνέχιση των αντιλαϊκών νόμων κ.ά.).

Υπογραμμίστηκε ότι οι δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία και στην Κοινωνική Ασφάλιση, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η αύξηση της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, η σύνδεση των παροχών Υγείας με την Ασφάλιση, γίνονται εργαλεία για περικοπές παροχών και γι' αυτό προβάλλεται η απαίτηση να μη συνδέονται οι παροχές Υγείας με τα ασφαλιστικά ταμεία που το κράτος και η εργοδοσία τα οδηγούν σε χρεοκοπία, αλλά με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και με αποκλειστική κρατική ευθύνη να παρέχονται δωρεάν σε όλο το λαό.

Τονίστηκε ότι η λύση για την εργατική τάξη είναι στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και Πρόνοια, στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλο το λαό. Σ' αυτήν την κατεύθυνση αναδεικνύεται η ανάγκη όλα τα ΔΣ των σωματείων, οι Επιτροπές Αγώνα, οι Λαϊκές Επιτροπές στη γειτονιά, οι φοιτητικοί Σύλλογοι και οι άλλοι μαζικοί φορείς, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, ομιλίες, ανακοινώσεις, άλλες πρωτοβουλίες, να μπολιάσουν στους εργαζόμενους την ανάγκη να υπερασπιστούν το λαϊκό δικαίωμα στην Υγεία.

Τέθηκε το αίτημα να παρέχεται δωρεάν περίθαλψη στο νοσοκομείο Βόλου στους άνεργους - ανασφάλιστους και γενικότερα στις οικογένειες που δεν έχουν δυνατότητες, Ο πρόεδρος των Γιατρών του Νοσοκομείου Ν. Χαυτούρας, ο οποίος παραβρέθηκε στη σύσκεψη και έκανε λεπτομερή ανάλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου, δέχτηκε να βοηθήσει για τη υλοποίηση αυτού του αιτήματος.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
«Η υγεία δεν μπορεί να περιμένει»

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Τη θεώρηση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις απαίτησαν η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής και η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και προαστίων, με παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν, χτες, Δευτέρα, το πρωί στο υπουργείο Εργασίας. «Η υγεία δεν μπορεί να περιμένει», τονίζουν τα δύο σωματεία στο υπόμνημα που κατέθεσε αντιπροσωπεία τους στο υπουργείο.

Τα σωματεία όσον αφορά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι σημειώνουν: «Τα προβλήματα και στον κλάδο του ξύλου και στους βιοτέχνες μετάλλου οξύνονται μήνα το μήνα, χρόνο το χρόνο. Οι κλάδοι διαρκώς συρρικνώνονται. Χιλιάδες βιοτεχνίες και μικρομάγαζα έκλεισαν, όσοι αντέχουν ακόμα παλεύουν για ένα μεροκάματο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τα όποια καθημερινά έσοδα με δυσκολία καλύπτουν τις βασικές μας ανάγκες (...) Ενας στους δύο χρωστάμε στον ΟΑΕΕ και πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα βιβλιάριά μας είναι αθεώρητα, σε μια ώρα ανάγκης είμαστε χωρίς γιατρούς, χωρίς φάρμακα, χωρίς πρόσβαση σε καμία παροχή Υγείας».

Στο φόντο αυτό, υπογραμμίζουν πως «τα πολυδιαφημιζόμενα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ψίχουλα και δεν λύνουν τα προβλήματα, ούτε καν ανακούφιση δεν προσφέρουν για χιλιάδες επαγγελματίες που έχουν φτάσει στα όρια της φτώχειας». Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι για τους ασφαλισμένους του ΟΑEE προβλέπεται η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς το Ταμείο τους ή τις έχουν ρυθμίσει και τηρούν τη ρύθμιση, πράγμα πολύ δύσκολο για τους περισσότερους.

Ανοιχτή συνεδρίαση Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού

Ανοιχτή συνεδρίαση για τους εργαζόμενους του κλάδου πραγματοποιεί η κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής την Πέμπτη 2 Απρίλη, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του (Ομόνοια, οδός Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος). Στη συνεδρίαση καλούνται όλα τα μέλη διοικήσεων των Παραρτημάτων και των επιχειρησιακών σωματείων στον Επισιτισμό και στα Ξενοδοχεία. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: Ενημέρωση για τις εξελίξεις. Επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης μέχρι την Πρωτομαγιά. Εξειδίκευση της δουλειάς μας στον Επισιτισμό και στους νέους εργαζόμενους. Κινητοποίηση στις 5 Απρίλη για την Κυριακή Αργία και τρέχοντα ζητήματα.

Δεν είναι λύση...

Με μια πικέτα στο στήθος για τα χρέη του ένας 71χρονος, ο Θ. Κ., συνταξιούχος του ΙΚΑ, πήδηξε απ' τον τέταρτο όροφο του σπιτιού του στη Νέα Ιωνία το Σάββατο (28.3.2015), ώρα 10.45 π.μ. Ο θάνατός του δεν αποτέλεσε είδηση για κανένα από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Η πράξη απελπισίας του συνταξιούχου ήρθε ως μοιραία κατάληξη μιας βάρβαρης πολιτικής των κυβερνήσεων - και συγκυβερνήσεων προηγούμενων και νυν - που υπηρετούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, σφαγιάζοντας τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων και περιθωριοποιώντας την Τρίτη Ηλικία. Η αυτοκτονία δεν είναι λύση. Οι σημερινοί συνταξιούχοι, η γενιά που διάβηκε μέσα από φωτιά και ατσάλι, έχουν διδαχτεί πως η αντίσταση στη βαρβαρότητα μπορεί να εκφραστεί μέσα απ' τη συλλογική, λαϊκή αντίσταση και αλληλεγγύη. Αυτό εκφράζουν οι συνταξιούχοι με τις αυριανές κινητοποιήσεις τους δείχνοντας το δρόμο για να ορθώσει και πάλι ο λαός το ανάστημά του.

ΧΙΟΣ
Αναβλήθηκε η δίκη

Αναβλήθηκε για τον προσεχή Δεκέμβρη η προγραμματισμένη για χτες δίκη του Μάρκου Σκούφαλου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δ. Χίου και αιρετού του ΠΥΣΠΕ Χίου. Το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ προχώρησε σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Πρωτοδικείο Χίου εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον διωκόμενο συνδικαλιστή. Υπενθυμίζουμε ότι ο Μ. Σκούφαλος διώκεται ύστερα από μήνυση ιδιοκτήτη ιστοσελίδας και μιας «Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης» επειδή εξέφρασε την πολιτική του άποψη ενάντια στις ΚΟΙΝΣΕΠ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ