ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΝΑΡΑ
Παραμένουν απλήρωτοι και όμηροι

Να λειτουργήσουν τώρα όλα τα εργοστάσια και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα απαιτεί η ΟΕΚΙΔΕ

Να πληρωθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι και να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα εργοστάσια του Ομίλου Λαναρά με όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τα παιχνίδια κυβέρνησης - εργοδοσίας, απαιτεί η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), με αφορμή τη χτεσινή νέα συγκέντρωση των εργαζομένων του Ομίλου, έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος έχει εισπράξει ήδη 20 εκατομμύρια ευρώ, με κρατική εγγύηση, αφήνει ωστόσο απλήρωτους τους εργαζόμενους και δε λειτουργεί κανένα εργοστάσιο, κρατώντας τους έτσι ομήρους στα σχέδιά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, των τραπεζών και της εργοδοσίας, η οποία, όπως διέρρευσε δεν κατέληξε πουθενά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» ζήτησε επιπλέον επιδότηση, με κρατική εγγύηση, ενώ σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση. Οι εργαζόμενοι παραμένουν και σήμερα έξω από το υπουργείο.

Αυτές οι εξελίξεις, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά τον εμπαιγμό σε βάρος εκατοντάδων εργαζομένων του Ομίλου από την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Το μέγεθος εξάλλου του παιχνιδιού που έχουν στήσει σε βάρος των εργαζόμενων η εργοδοσία, η κυβέρνηση και η συνδικαλιστική πλειοψηφία, αποκαλύφθηκε και το περασμένο Σάββατο, στη σύσκεψη της ΓΣΕΕ στην Κομοτηνή. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας δεν παραδέχθηκε μπροστά στους οργισμένους εργαζόμενους του Ομίλου ότι η ΓΣΕΕ γνωρίζει το επιχειρησιακό σχέδιο του Ομίλου «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» που προβλέπει τουλάχιστον 250 απολύσεις και κλείσιμο μονάδων στον Εβρο και αλλού.

Μάλιστα, «άδειασε» το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Τσαραμπουλίδη, που πριν λίγες μέρες ενημέρωνε τους εργαζόμενους για το επιχειρησιακό σχέδιο και τους καλούσε να το υιοθετήσουν και ταυτόχρονα να κλιμακώσουν τον αγώνα για να πάρει ο όμιλος τη νέα χρηματοδότηση που ζητά με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ παραδέχθηκε ακόμα ότι σέρνουν τους εργαζόμενους σε νέες θυσίες για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. «Το έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε θυσίες. Αλλά για να σώσουμε την επιχείρηση και όχι τα κέρδη του Λαναρά, του Μυλωνά και των όμοιων τους» είπε και συμπλήρωσε: «Αγωνιζόμαστε να πάρει λεφτά η επιχείρηση. Να τα δώσουν σ' αυτή τη διοίκηση που βάλανε οι τράπεζες, και μαζί με τους εργάτες να σώσουμε την επιχείρηση, να σώσουμε τη δουλειά, να σώσουμε την παραγωγική βάση». Και πρόσθεσε, με νόημα: «Στους αγώνες έχεις και απώλειες».


ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Χωρίς μισθό για δύο μήνες

Αγροτοσυνδικαλιστές - στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρωτοστατούν για να φέρουν απέναντι τους εργάτες με τους αγρότες

Απλήρωτοι τουλάχιστον για δύο μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, ενώ ανησυχία υπάρχει και για την καταβολή του δώρου του Πάσχα. Τα παραπάνω καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Γραμματείες Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, τονίζοντας ότι με πρόσχημα την άμεση πληρωμή του λαδιού των αγροτών μελών της Ενωσης, το ΔΣ μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των εργαζομένων που καμία ευθύνη δεν φέρουν για την κατάσταση αυτή.

Επίσης, το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ καταγγέλλουν την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων της Ενωσης που τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους καθώς και την προκλητική «διευκόλυνση» με δάνεια σε ορισμένους απλήρωτους εργαζόμενους, με προνομιακό μάλιστα επιτόκιο για την Ενωση.

Την ίδια στιγμή η Ενωση εκποιεί στην γνωστή πολυεθνική «Ατλάντικ» την αλυσίδα σούπερ μάρκετ που διαθέτει και φτιάχτηκε με τον ιδρώτα των συνεταιριστών μικρομεσαίων αγροτών. Επίσης, ήδη έχει πραγματοποιήσει πρόγραμμα επενδύσεων 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην ανακοίνωση τονίζονται επίσης οι ευθύνες γνωστών στελεχών και αγροτοσυνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή που από διευθυντικές θέσεις πρωτοστατούν ή στηρίζουν τις απολύσεις, προσπαθώντας να φέρουν τους εργαζόμενους σε αντιδιαστολή με τους αγρότες της περιοχής. Αντίστοιχες ευθύνες έχει το εργοδοτικό σωματείο εργαζομένων στην Ενωση που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και ο πρόεδρος του ΕΚΗ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ Γιώργος Σκουλατάκης που είναι εργαζόμενος στην Ενωση και τηρούν «σιγήν ιχθύος» με πρόσχημα την κρίση.

Το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ καλούν τους εργαζόμενους και τους αγρότες να μη δείξουν ανοχή, να απορρίψουν τη λογική του «διαίρει και βασίλευε», να σηκώσουν ανάστημα και να οργανώσουν την πάλη τους κάνοντας στην άκρη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Οι μικρομεσαίοι αγρότες να οργανωθούν από τα κάτω φτιάχνοντας αγωνιστικούς αγροτικούς συλλόγους, οι εργαζόμενοι να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο σωματείο τους δίνοντάς του ταξικό προσανατολισμό.


ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Νέο αντικομμουνιστικό παραλήρημα

Με χυδαία επιχειρήματα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προσπαθεί να αποκρούσει την κριτική των εργαζομένων

Σε νέο αντικομμουνιστικό και αντιΠΑΜΕ παραλήρημα επιδόθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, προκειμένου να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που υπηρετεί ως στέλεχος πρώτης γραμμής. Η επανάληψη της αντικομμουνιστικής έξαρσης, αυτή τη φορά από την Κομοτηνή, στην περιφερειακή σύσκεψη που έκανε η ΓΣΕΕ το Σάββατο, για την προετοιμασία της απεργίας στις 2 του Απρίλη, δείχνει πως οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας είναι στριμωγμένοι από την κριτική που τους ασκούν όπου βρεθούν και όπου σταθούν οι εργάτες, γι' αυτό και καταφεύγουν στον ωμό αντικομουνισμό.

Στη σύσκεψη του Σαββάτου, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Δράμας, Καβάλας, Εβρου και Ροδόπης και εργαζόμενοι του Ομίλου «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - συνεχίζοντας στη γραμμή Πάγκαλου - έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί θρασύτατα ότι οι κομμουνιστές φταίνε για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού έφεραν τον Χίτλερ στο προσκήνιο, με τη «διασπαστική γραμμή» τους στο συνδικαλιστικό κίνημα την περίοδο 1936-1939!

Αναπαράγοντας προβοκατόρικα δημοσιεύματα του αστικού Τύπου και τα μυθεύματα της Ασφάλειας του Βόλου σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, είπε: «Εμείς δεν κάνουμε ότι δε βλέπουμε ότι οι εργάτες είναι μέσα στα ψυγεία και δε μιλάμε στην Επιθεώρηση Εργασίας, γιατί εμείς δεν πάμε να πάρουμε από τους εργοδότες τα λεφτά για να τα βάλουμε στην τσέπη και να μας πιάσουν με προσημειωμένα χαρτονομίσματα».

Είπε ακόμα πως μόνον ο «Ριζοσπάστης» βλέπει τις «άθλιες συμφωνίες με την εργοδοσία και την επικίνδυνη τακτική της ΓΣΕΕ». Επί της ουσίας, υπερασπίστηκε το πλαίσιο συναίνεσης με τους μεγαλοεργοδότες, άφησε στο απυρόβλητο την πολιτική της ΕΕ, το καπιταλιστικό σύστημα που παράγει την κρίση, και προσάρμοσε τη δημαγωγία του στις αντιπολιτευτικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ. Υπερασπίστηκε ακόμα τη Σύμβαση του ενός ευρώ που υπέγραψε με τους εργοδότες. Ανάλογα υπερασπίστηκε και την επαναχρηματοδότηση της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», κρύβοντας τις απολύσεις και τα λουκέτα που προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Παρασκηνιακές διεργασίες και παρέμβαση εισαγγελέα

Επικίνδυνες πρακτικές, μακριά από τις ανάγκες γιατρών και ασθενών

Τους εισαγγελείς και την Αστυνομία - μετά από την αντιδραστική απόφαση του υπουργείου Υγείας για καθαίρεση του νόμιμου προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) - χρησιμοποιεί τώρα η στηριζόμενη από την κυβέρνηση της ΝΔ παράταξη «ΔΗΚΙ - Νέα Πορεία».

Χτες, μετά από Εισαγγελική Παραγγελία, κλήθηκαν εγγράφως στο Αστυνομικό Τμήμα του Συντάγματος ο Μανώλης Καλοκαιρινός και ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος και γενικός γραμματέας, αντίστοιχα, του ΔΣ του ΠΙΣ, για «παράπονα σε βάρος τους από τον κ. Βλασταράκο Μιχαήλ» - δηλαδή τον επικεφαλής της «ΔΗΚΙ - Νέα Πορεία». Επιπλέον, χτες, ο επικεφαλής της «ΔΗΚΙ Νέα Πορεία» έστειλε εξώδικη πρόσκληση προς τον προϊστάμενο των γραφείων του ΠΙΣ Ε. Ηλιάκη και - απειλώντας τον με «αυτόφωρη διαδικασία» - τον κάλεσε να μη διαθέσει «δημόσιο χώρο για τη συνεδρίαση και τυχόν λήψη αποφάσεων του παράνομου και ήδη παυθέντος διοικητικού συμβουλίου».

Η θέση της ΔΗΠΑΚ

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο εκλεγμένος σύμβουλος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) Χρήστος Παπάζογλου τόνισε: «Καμία σχέση δεν έχουν τα παρασκηνιακά παιχνίδια για τη συγκρότηση του προεδρείου στον ΠΙΣ με τις ανάγκες του ελληνικού λαού για υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες υγείας, αλλά και με τα συμφέροντα των εργαζόμενων γιατρών, των ειδικευόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, των γιατρών που βιώνοντας τις "νέες ελαστικές μορφές απασχόλησης" δουλεύουν ανασφάλιστοι με δελτία παροχής υπηρεσιών.

Η διαδικασία για τη συγκρότηση του προεδρείου εξελίχθηκε σε έναν καυγά των εκπροσώπων των δύο παρατάξεων της ΝΔ και με σιγοντάρισμα της ΠΑΣΚ - γιατρών, προκειμένου να συσκοτίσουν το ουσιαστικό ζήτημα ότι έχουν την ίδια πολιτική στήριξης των αντιλαϊκών μέτρων τόσο σήμερα, όσο και στο παρελθόν, στο χώρο της Υγείας. Οτι αποτελούν δυνάμεις στήριξης των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και των μέτρων τους. Αυτό ακριβώς εκφράζει και η σύμπραξη της ΠΑΣΚΕ, με ένα μέρος της ΔΗΚΝΙ. Καλούμε τους εργαζόμενους γιατρούς, τους αυτοαπασχολούμενους, να απομονώσουν τις ηγεσίες αυτών των παρατάξεων στον ΠΙΣ και στους ιατρικούς συλλόγους. Από αυτές τις δυνάμεις, οι γιατροί που αισθάνονται και είναι κοντά στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα!

Η λύση βρίσκεται στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, στη συγκρότηση του ριζοσπαστικού - αγωνιστικού πόλου, μαζί με τη ΔΗΠΑΚ, με το ΠΑΜΕ, στους αγώνες του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος με πλαίσιο πάλης που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Για να πληρώσει την καπιταλιστική οικονομική κρίση το κεφάλαιο που τη δημιούργησε και όχι οι εργαζόμενοι. Για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και να κατοχυρώνει τα επιστημονικά και εργασιακά δικαιώματα των γιατρών και όλων των εργαζόμενων σε αυτό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ