ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Η αντίσταση να εκφραστεί και στην κάλπη

Στους τελωνειακούς υπαλλήλους του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» μίλησε χτες το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη μεθαυριανή απεργία, στις 2 Απρίλη, απηύθυνε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας και ομιλίας του στους τελωνειακούς υπαλλήλους του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». «Κάτω από τις σημαίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ, πρέπει να πορευτούν και να συμπορευτούν όσο το δυνατό πιο πλατιές δυνάμεις εργαζομένων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οπως επισήμανε, «η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα. Χρειάζεται συσπείρωση, μάχη, σύγκρουση με προοπτική την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής». Υπογράμμισε ότι η αντίσταση των εργαζομένων κατά των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ - που συνυπογράφουν καθημερινά οι κυβερνήσεις και της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες - θα πρέπει να εκφραστεί και στις κάλπες των επερχόμενων ευρωεκλογών, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Εστιάζοντας στα προβλήματα των εργαζόμενων στο τελωνείο, ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε πως προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι επί χρόνια υπάρχουν σοβαρά κενά στις οργανικές θέσεις. Ενδεικτικό είναι πως από τις 230 θέσεις, καλυμμένες είναι μόλις οι 138 (ποσοστό 60%). Αυτές οι ελλείψεις, όμως, δεν υπάρχουν μόνο στις τελωνειακές υπηρεσίες. Αντιθέτως, η απαξίωση του δημόσιου τομέα αποτελεί πάγια και διαχρονική πρακτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο συμβαίνει στην Υγεία, στην Παιδεία, όταν την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει, με τη στήριξη των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Ο διάλογος με τους εργαζόμενους επεκτάθηκε στο σύνολο της επικαιρότητας. Ξεκινώντας από την καπιταλιστική κρίση, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως είναι κρίση υπερσυσσώρευσης κερδών και υπερπαραγωγής. Οτι οι μεγάλες εταιρείες, που είχαν τεράστια υπερκέρδη την τελευταία 15ετία, θέλουν να μεταφέρουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Οτι σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν και η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, προχωρώντας σε συνειδητές πολιτικές επιλογές που στρέφουν τα πυρά τους ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Να πληρώσουν και πολιτικά οι υπεύθυνοι

Οτι, ακόμα, για το Ασφαλιστικό οι δικομματικές κυβερνήσεις, επιδίωκαν για χρόνια να βάλουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην κλίνη του Προκρούστη. «Ημασταν η μοναδική πολιτική δύναμη που αρνήθηκε να πάρει μέρος στο "διάλογο" που θέλανε για το Ασφαλιστικό. Λέγαμε ότι δεν κάνουμε "διάλογο" για την περικοπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τότε μας κατηγορούσαν. Σήμερα, όμως, δικαιωνόμαστε, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Για όλη αυτή την κατάσταση, σημείωσε, υπάρχουν αιτίες και υπεύθυνοι. «Είναι οι πολιτικές της ΕΕ, η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, πολιτικές, οι οποίες συναποφασίζονται από τη ΝΔ σήμερα και χτες από το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής. Ευθύνες επέρριψε και στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που με την οπορτουνιστική του πολιτική δημιουργεί αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση, καθώς και στο ξενοφοβικό, εθνικιστικό ΛΑ.Ο.Σ. Αλλωστε και οι δυο συμφωνούν, στην ουσία, στηρίζουν τις κεντρικές επιλογές του οικοδομήματος της ΕΕ, απ' όπου απορρέουν οι αντιλαϊκές αποφάσεις, επισήμανε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά συναίνεση για να σωθεί το κεφάλαιο

Ανακοίνωση - κάλεσμα για τη μεθαυριανή απεργία

Στη δίνη της κρίσης βρίσκονται χιλιάδες οικοδόμοι. Η πάλη με την Ομοσπονδία τους και το ΠΑΜΕ είναι η μόνη αποτελεσματική διέξοδος
Στη δίνη της κρίσης βρίσκονται χιλιάδες οικοδόμοι. Η πάλη με την Ομοσπονδία τους και το ΠΑΜΕ είναι η μόνη αποτελεσματική διέξοδος
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής όλων των εργαζομένων του κλάδου στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 2 Απρίλη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, απευθύνει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας με προοπτική την κλιμάκωση του αγώνα και το συντονισμό της δράσης όλων των εργαζομένων ενάντια στην προσπάθεια του κεφαλαίου να τους φορτώσει τα βάρη της κρίσης αλλά και για να δημιουργήσουν τους όρους αντεπίθεσης.

Στην ανακοίνωση-κάλεσμα η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι οι οικοδόμοι, συνολικά η εργατική τάξη σήμερα, «δέχεται την πιο σφοδρή επίθεση των τελευταίων δεκαετιών. Η κρίση του συστήματος οξύνει την επιθετικότητα της πλουτοκρατίας και των πολιτικών της υπαλλήλων». Απέναντι σ' αυτή την επίθεση «ο εφησυχασμός, η απογοήτευση, η υποχώρηση και αποχή από τους αγώνες είναι το βούτυρο στην προσπάθεια του κεφαλαίου για να εξασφαλίσει τα κέρδη του, για να συντρίψει κάθε κατάκτηση της εργατικής τάξης, για να φρενάρει εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων».

Σήμερα, τονίζει η Ομοσπονδία, επιβάλλεται «οι δυνάμεις του κεφαλαίου και τα κόμματα που υπηρετούν αυτή τη γραμμή να ηττηθούν στο πολιτικό, ιδεολογικό και συνδικαλιστικό επίπεδο για να επιταχυνθούν διεργασίες στη συνείδηση της εργατικής τάξης, να κάνει βήματα σταθερά στην κατεύθυνση της κατάκτησης της δικής της εξουσίας».

Στην κατεύθυνση αυτή καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου: «Βάζουμε πλάτη για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις αντεπίθεσης. Καμιά συναίνεση για να σωθεί η πλουτοκρατία». Οργάνωση της πάλης ώστε από καλύτερες θέσεις οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν αιτήματα όπως: Πλήρη-σταθερή εργασία. Απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, 6ωρο -5ήμερο -30ωρο. Εκτακτο επίδομα ανεργίας για τους οικοδόμους 1.400 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 75 ευρώ. Στήριξη όλων των ανέργων. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Υπαλληλική αποζημίωση, πάγωμα όλων των δανείων για τους ανέργους και άλλα.

Φοιτητές και σπουδαστές στην απεργία

Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία της Πέμπτης και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων παίρνουν Διοικητικά Συμβούλια φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, μετά από πρόταση που βάζει στα ΔΣ η Πανσπουδαστική Κ.Σ. Μέχρι στιγμής, σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει στην Αθήνα, τα ΔΣ της ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας και της ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά, στην Πάτρα τα ΔΣ των συλλόγων Φιλοσοφίας και Νηπιαγωγών, στα Γιάννενα τα ΔΣ του Φυσικού, του Χημικού και των Επιστημών Τέχνης.

Σημειώνουμε ότι οι υπόλοιπες δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος, ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, αλλά και οι ΕΑΑΚ, ΣΥΝ, είτε αρνούνται ευθέως είτε βρίσκουν διάφορες προφάσεις για να μη συνεδριάσουν τα ΔΣ. Χαρακτηριστική είναι και η στάση τους μέσα στα ΔΣ, όπου γίνεται κατορθωτό να συνεδριάσουν. Οι δυνάμεις του ΣΥΝ για παράδειγμα, στο Πάντειο πανεπιστήμιο αρνήθηκαν να υπογράψουν την πρόταση της ΠΚΣ, γιατί το κείμενο είχε αναφορά στις ευθύνες των κομμάτων του ευρωμονοδρόμου. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, οι δυνάμεις των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, προσπαθούσαν να πάρουν απόφαση στο ΔΣ που θα καλεί τους φοιτητές να γίνουν χειροκροτητές της ΓΣΕΕ.

Δέκα χρόνια ΠΑΜΕ. Δέκα χρόνια στην πρώτη γραμμή του αγώνα με σταθερό προσανατολισμό το ταξικό συμφέρον της εργατικής τάξης. Σ' αυτά τα δέκα χρόνια το ΠΑΜΕ γνώρισε και αντιμετώπισε την εχθρικότητα από το κράτος με δικαστικές διώξεις στελεχών του, με ασφαλίτες στις συγκεντρώσεις του. Γνώρισε και αντιμετώπισε την εχθρικότητα από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες γιατί δήθεν «διασπάει» την ενότητα εννοώντας ουσιαστικά ότι το ΠΑΜΕ δε γίνηκε συνένοχος στις επιλογές τους. Γνώρισε και αντιμετώπισε την εχθρότητα των ΜΜΕ που μονίμως και συστηματικά «θάβουν» τις μαζικότατες εκδηλώσεις του προτιμώντας να προβάλουν τις «επίσημες» και συνήθως άμαζες συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Γνώρισε, όμως, και αγκαλιάστηκε από χιλιάδες εργαζόμενους που βρέθηκαν να απολύονται, που βρέθηκαν να διώκονται, που βρέθηκαν μπροστά στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στα εργατικά ατυχήματα, στην έλλειψη μέτρων ασφαλείας στην εργασία. Γνώρισε και έδωσε διέξοδο στην αγωνία αγωνιστών του κινήματος που απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι από τη στάση των συμβιβασμένων πολιτικών και συνδικαλιστικών πλειοψηφιών αναζητούσαν μια ολοκληρωμένη πολιτικοσυνδικαλιστική πρόταση απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου.

Στα δέκα χρόνια το ΠΑΜΕ πέτυχε αυτό που πραγματικά ήθελε. Να αποκαλύψει τις δύο γραμμές που υπάρχουν μέσα στο κίνημα. Η μια γραμμή, του πολιτικού και συνδικαλιστικού συμβιβασμού που σε αγαστή συνεργασία με το κράτος πολεμάει μανιασμένα την οργανωμένη αντιπαράθεση που έχει ξεδιπλώσει το ΠΑΜΕ. Και η άλλη γραμμή, του αγώνα και της ολοκληρωμένης αμφισβήτησης του συστήματος με σαφή προοπτική την ανατροπή του. Σ' αυτή τη ρότα θα συνεχίσουμε.


Βασίλης ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

ΠΑΜΕ
Σύσκεψη για την Πρωτομαγιά

Σε ανοιχτή, πλατιά και μαζική σύσκεψη την Τετάρτη, 8 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., με θέμα «Προγραμματισμός δράσης για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης της 1ης Μάη», καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ