ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ
Νίκη του λαού ένα ισχυρό ΚΚΕ

Χρειάζεται αληθινός κοινωνικοπολιτικός πόλεμος με  τις επιλογές της ΟΝΕ και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, τόνισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

«Υπάρχει διέξοδος για το λαό». Την κατηγορηματική αυτή βεβαίωση διατύπωσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην αίθουσα του Ζαππείου. «Αρκεί, σημείωσε συνεχίζοντας, να καταφέρει, να κερδίζει μικρές και μεγάλες μάχες, ώστε να κερδίσει και τον πόλεμο στην πορεία. Γιατί χρειάζεται αληθινός κοινωνικοπολιτικός πόλεμος με τις επιλογές της ΟΝΕ και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενη στο «κλίμα» που συναντούν τα στελέχη του ΚΚΕ στις προεκλογικές περιοδείες και συγκεντρώσεις σημείωσε:

«Σ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για πρώτη φορά μετά το 1996 δε συναντήσαμε καθόλου ενστάσεις ή αντίλογο μέσα στο λαό. Αντίθετα, ακόμα και εργαζόμενοι που έχουν καταλήξει ότι θα ψηφίσουν οριστικά ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, μας δήλωναν ότι είμαστε εκείνο το κόμμα, που όχι μόνο μέσα στη Βουλή, αλλά και μέσα στους αγώνες, στηρίξαμε τα λαϊκά αιτήματα, αντισταθήκαμε.

Για πρώτη φορά μετά το 1996 δε συναντήσαμε εργαζόμενους που να υπερασπίζονται το κυβερνητικό έργο, ή να δείχνουν ότι τρέφουν σοβαρές ελπίδες απέναντι στη ΝΔ.

Το θέμα είναι, το τονίζουμε για άλλη μια φορά, αυτός ο ριζοσπαστισμός να μη μείνει έξω από την κάλπη, στο όνομα του ότι ο λαός δεν έχει ακόμα την απαιτούμενη δύναμη να επιβάλει το δίκιο του. Η δύναμη δημιουργείται, αναπτύσσεται, κατακτάται, δεν αποκτιέται σε μια μέρα, σε ένα χρόνο, ειδικά στις σημερινές αντίξοες συνθήκες.


Ετσι μπορούμε σήμερα να πούμε ότι η πολιτική του ΚΚΕ δεν επιβεβαιώνεται μόνο από την κοινωνική πραγματικότητα που ζούμε, δεν επιβεβαιώνεται μόνο από τις εξελίξεις στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αλλά επιβεβαιώνεται στην πράξη, με την αγάπη και το σεβασμό που μας περιβάλλει ένα μεγάλο μέρος του λαού μας, ιδιαίτερα εκείνα τα λαϊκά στρώματα που είχαν κινητικότητα, άρα και πείρα αγώνων.

Το θέμα είναι, αυτό το σημαντικό τμήμα του λαού μας, που έχει πρωτοποριακή αντίληψη των πραγμάτων, να τολμήσει να ανοίξει λογαριασμούς καθαρούς με το δικομματισμό, με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που έτσι και αλλιώς θα είναι παρούσα και στις 10 Απρίλη.

ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΤΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΣΕ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.

Πρέπει να γλιτώσουμε και από το ισχυρό ΠΑΣΟΚ ή την ισχυρή ΝΔ ως κυβέρνηση, από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ ως ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Η ελληνική κοινωνία θα έχει άμεσο όφελος από ένα ισχυρό ΚΚΕ, από ένα ισχυρό αντίπαλο δέος, δηλαδή το Λαϊό Μέτωπο, που χτίζεται μέσα στους αγώνες, με τη συσπείρωση των αγωνιστικών κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, που δε συναινούν και δε συμφιλιώνονται με τη σημερινή τάξη πραγμάτων.

Βαθύ ρήγμα στο δικομματισμό

Η εκλογική μάχη, μπορεί να μετατραπεί σε εναρκτήριο λάκτισμα μιας εμφανούς αναγέννησης του λαϊκού κινήματος, της αποτελεσματικής αντιπολιτευτικής πάλης των εργαζομένων με την πλουτοκρατία, ελληνική και ευρωπαϊκή.

H εκλογική μάχη, αν λήξει με ένα βαθύ ρήγμα στο δικομματισμό, αν δείξει ότι ένα σημαντικό μέρος του λαού μας δεν παραπλανάται από τα σενάρια της κεντροδεξιάς ή κεντροαριστεράς συνεργασίας, τότε μπορεί να δώσει γερή ώθηση στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα θέσουν σε κίνηση και σε δράση τις λαϊκές μας δυνάμεις, θα δώσουν όραμα και προοπτική στο λαό μας, θα τον αναδείξουν σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Αν οι λαϊκές δυνάμεις που έχουν πολιτική πείρα, οι οποίες δεν έχουν απορρίψει αριστερά οράματα και δοκιμασμένες διαχρονικά αξίες, αν αυτές οι δυνάμεις που αποτελούν κρίσιμη μάζα για το εκλογικό αποτέλεσμα, δώσουν γερό χτύπημα και στους δύο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αν δώσουν δύναμη στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, ψηφοδέλτια αγωνιστικά, συνεργασίας και ενωτικά, τότε η διέξοδος θα έλθει πιο κοντά. Το κυριότερο, ο λαός θα αποκτήσει μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα που έρχεται μετά τη Λισαβόνα και το Ελσίνκι. Θα αποκτήσει μεγαλύτερη ικανότητα να παρεμποδίσει, μαζί με τους άλλους λαούς, την ελληνική συμμετοχή στο νέο γύρο αίματος, στα μεγάλα δεινά και βάσανα που ετοιμάζονται σε βάρος των βαλκανικών λαών. Ηδη η ελληνική πλευρά είναι πρόθυμη, μετά τις εκλογές, είτε τις κερδίσει η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, να συνδράμει στην ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς και στους συνολικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αφορούν στο Μαυροβούνιο, στο Κοσσυφοπέδιο, στη Βοϊβοντίνα.

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι και αδιέξοδα

Ο λαός μας, ιδιαίτερα τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, οι αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι που θέλουν το πραγματικά καινούριο, τη διέξοδο, μπορούν να δώσουν βάση και να ελπίζουν δίνοντας δύναμη στην πρόταση του ΚΚΕ. Γιατί η πρόταση αυτή απαντά ΚΑΙ στα σημερινά προβλήματα, αλλά και στην προοπτική που έχει ανάγκη ο λαός μας και ο τόπος.

Δεν είναι της μοίρας του λαού μας να δέχεται τα απανωτά χτυπήματα της ΟΝΕ, να ζει κάτω από τον πέλεκυ της νέας τάξης που έχουν επιβάλει οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια. Δεν είναι της μοίρας του ελληνικού λαού να ζει σε μια χώρα όπου αμφισβητούνται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα σύνορά της, από τους δήθεν συμμάχους της, Ευρωπαίους και Αμερικανούς.

Αρκεί να αξιοποιήσει ο λαός και τη μάχη των εκλογών και να δώσει γερό χτύπημα στα δύο κόμματα, που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερού, όσον αφορά στην πολιτική που εξυπηρετούν. Οποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ τους, είναι περισσότερο σημειολογικές, συμβολικές, είναι άνευ σημασίας.

Αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο είτε έχουν συμφέρον από τη σημερινή πολιτική, είτε φοβούνται μήπως κατηγορηθούν ότι πάνε κόντρα στο ρεύμα, δεν τολμούν να υποδείξουν κάτι άλλο. Ποτέ, στην ιστορία του τόπου, την ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρχαν μονόδρομοι και αδιέξοδα.

Το αδιέξοδο υπάρχει όσο ο λαός δεν παίρνει την τύχη του στα χέρια του. Οσο τα φτωχά λαϊκά στρώματα δε βγαίνουν στο προσκήνιο. Τα δύο τελευταία χρόνια, σαφώς υπάρχουν σημαντικές διεργασίες στη συνείδηση του λαού, της νεολαίας. Ενας λόγος παραπάνω, για να εκφραστούν και στην κάλπη. Ενα πράγμα είναι βέβαιο, ότι τα επόμενα χρόνια ο λαϊκός παράγοντας θα αντιδράσει. Η εκλογική μάχη μπορεί να λειτουργήσει ως απελευθερωτική δύναμη, ώστε την άλλη μέρα μετά τις εκλογές να υπάρχει λαϊκή ετοιμότητα για πιο αποτελεσματικούς αγώνες. Η επόμενη τετραετία δε θα είναι απλή συνέχεια της προηγούμενης. Η επόμενη κυβέρνηση θα αναλάβει να επιταχύνει την προώθηση των πιο αντιδραστικών και αντιλαϊκών μέτρων, με βάση και τις τελευταίες αποφάσεις της Λισαβόνας, αλλά και του Ελσίνκι.

Η παρουσία του ΚΚΕ στην πολιτική ζωή του τόπου, πάνω από 80 χρόνια, την τελευταία 10ετία μάλιστα που συνέβησαν σοβαρές αρνητικές αλλαγές, αποτέλεσε μια κατάκτηση του λαού μας μεγάλης σημασίας.

Αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ και μάλιστα αν δε δρούσε κόντρα στο ρεύμα της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού, τα πράγματα στον τόπο μας θα ήταν πολύ χειρότερα.

Θα είχε επικρατήσει κυριολεκτικά άκρα του τάφου σιωπή, θα είχαν περάσει γρηγορότερα χειρότερα μέτρα.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημαντικές αντιστάσεις, και σ' αυτές συνέβαλε το ΚΚΕ, γιατί κράτησε ψηλά τη φλόγα της αντίστασης, βοήθησε να μη σβήσει η αριστερή και προοδευτική συνείδηση σε σημαντικά τμήματα του λαού μας. Σημασία έχει ότι η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ βρίσκει έδαφος, και αυτό οφείλεται αμφίπλευρα στις προσπάθειες του Κόμματος, αλλά και στην ετοιμότητα και τον ανερχόμενο ριζοσπαστισμό ευρύτερων δυνάμεων.

Αν το ΚΚΕ ακολουθούσε το ρεύμα, αν ακολουθούσε τις συνταγές της προσαρμογής και της ενσωμάτωσης, αν υπέκυπτε στα κηρύγματα της ψευτοανανέωσης, τότε ο λαός μας θα είχε λιγότερες ευκαιρίες να μάθει, θα είχε ισοπεδωθεί πλήρως το μαζικό κίνημα, θα ήταν σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από ό,τι είναι σήμερα.

Τέρμα στις αυταπάτες

Ακριβώς σ' αυτό το σημείο ασκούμε κριτική στο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ για τη μεσοβέζικη στάση τους σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα. Γιατί δεν τολμούν να υιοθετήσουν μια πολιτική καθαρής εναντίωσης και ρήξης με τη σημερινή κατάσταση. Οταν μάλιστα σε όλη την Ευρώπη έχουν δοκιμαστεί οι κεντροαριστερές λύσεις και η συναίνεση στο όνομα του ρεαλισμού με τη σοσιαλδημοκρατία.

Δε φτάνει να αντιπολιτεύεσαι στο δικομματισμό. Πρέπει και η πολιτική σου πρόταση να έχει καθαρές αποστάσεις από την ΟΝΕ και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Δε φτάνει η αντιπολίτευση στη Βουλή. Κυρίως, αυτό που έλειψε ήταν η λαϊκή αντιπολίτευση, το ευρύ κοινωνικό μέτωπο, ο ταξικός αγώνας εκτός Βουλής.

Τέρμα στις αυταπάτες, ότι είναι δυνατό να έλθει η ώρα που η ελληνική και ευρωπαϊκή πλουτοκρατία, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα χορτάσουν, κυνηγώντας τα κέρδη και τα υπερκέρδη, θα κουραστούν από το πλιάτσικο. Αυτοί ποτέ δεν κουράζονται, άλλωστε γι' αυτό και δουλεύουν για να στηριχτεί ο δικομματισμός στη χώρα μας, ώστε να έχουν διασφαλισμένα τα συμφέροντά τους. Γι' αυτό και είναι πρόθυμοι να καταφύγουν στην πορεία και σε κυβερνήσεις συνεργασίας κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές, ώστε να αδυνατίσουν τη λαϊκή αντιπολίτευση, να εξασφαλίσουν συνενόχους και συνοδοιπόρους στην τρομοκρατική επίθεσή τους κατά των λαϊκών δικαιωμάτων.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 8


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ