ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο η κεντρική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Αριστοτέλους

Αύριο, Σάββατο 1η Απρίλη, πραγματοποιείται η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Θεσσαλονίκη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι βουλευτές στην Α` Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χουρμουζιάδης, Κώστας Ζουράρις, Κώστας Στάγκος και Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Εδώ και μέρες, τα μέλη, τα στελέχη, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη εξορμούν μαζικά και απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στο λαό της πόλης να συμμετάσχει στη συγκέντρωση, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης στα κόμματα της συναίνεσης, διαδηλώνοντας την απόφασή του να κάνει το μεγάλο άλμα ενίσχυσης του ΚΚΕ, ενίσχυσης της προοπτικής του μετώπου.

  • Προσυγκεντρώσεις θα ξεκινήσουν στις 7 μ.μ. από την πλατεία της ΧΑΝΘ και το άγαλμα Βενιζέλου.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ψήφος εμπιστοσύνης στο λαϊκό μέτωπο

Στη μεγαλύτερη συγκέντρωση του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Απάντηση στα «ντιμπέι» του δικομματισμού που εκδηλώνονται και με τις σκηνοθετημένες συγκεντρώσεις ήρθε χτες βράδυ από το Ηράκλειο της Κρήτης, με μια γνήσια λαϊκή συγκέντρωση του ΚΚΕ στην οποία μίλησαν η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα και ο υποψήφιος βουλευτής στο νομό Ηρακλείου Μανώλης Συντιχάκης. Στην πλατεία Λιονταριών της πόλης από νωρίς άρχισαν να κυματίζουν οι κόκκινες σημαίες, σκίζοντας το γκρίζο τοπίο του δικομματισμού. Η φωνή του Ν. Ξυλούρη, που ακουγόταν από το μεγάφωνα με τα τραγούδια που έλεγε, ηχούσε σα να ήταν η φωνή της λεβεντιάς της Κρήτης.

Η συγκέντρωση, που χαρακτηρίζεται σαν η μεγαλύτερη που έκανε το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο, έστειλε ένα σαφές μήνυμα: Η Κρήτη μπορεί αυτή τη φορά να βγάλει κομμουνιστή βουλευτή και πάλι μετά από 39 χρόνια. Ηταν μια ξεχωριστή συγκέντρωση πράγμα που αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ακόμα και των περαστικών από το χώρο που στάθηκαν, για να ακούσουν τη φωνή του ΚΚΕ. Ο νεανικός παλμός και η κρητική λεβεντιά αντάμωσαν στην πλατεία Λιονταριών, δηλώνοντας «παρών» στο κάλεσμα του ΚΚΕ.

Σ' αυτές τις εκλογές η λαϊκή αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια μπορούν και πρέπει να εκφραστούν μέσα από την κάλπη με την ενίσχυση του ΚΚΕ, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το λαό στο λαϊκό μέτωπο. Την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση έκανε η Αλ. Παπαρήγα κατά τη χτεσινή ομιλία της στο Ηράκλειο της Κρήτης, επισημαίνοντας ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι πλειοψηφούσα στο λαό.

Ο λαός, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, διατηρεί ψηλά τα οράματα τις αξίες, τις αριστερές ιδέες, τις έχει βαθιά στην καρδιά του. Σήμερα, σημείωσε, γίνονται διεργασίες στη λαϊκή συνείδηση, έστω κι αν ακόμα δεν είναι ορατές με μια πρώτη ματιά. Γι' αυτό η αγωνία μας είναι να εκφραστεί αυτό το λαϊκό ρεύμα και στην κάλπη. Να μην κλαπούν οι ψήφοι ώστε αυτές οι διεργασίες να μη μείνουν στη μέση.

Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι το ΚΚΕ αισθάνεται υπερήφανο γιατί συνέβαλε σε αυτές τις διεργασίες. Το ΚΚΕ ήταν η καρδιά των αγώνων που έγιναν όπλο το προηγούμενο διάστημα. Θα παλέψουμε, πρόσθεσε και μετά τις 10 Απρίλη, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Το ΚΚΕ δεν τσιγκουνεύεται τους αγώνες. Εχει μάθει να περνάει «μπόρες», όπως έγινε και με τις ανατροπές της περιόδου '90 - '99. Οπως και να έχουν τα πράγματα το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, θα συνεχίσουν να παλεύουν στην πρώτη γραμμή. Ομως από ένα ισχυρό ΚΚΕ εκατό φορές παραπάνω έχει ανάγκη ο ίδιος ο λαός.

Στο σημείο αυτό η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε το λαό του Ηρακλείου και γενικότερα της Κρήτης να σπάσει τα προγνωστικά, να κάνει το μαύρο άσπρο, δίνοντας μεγαλύτερη δύναμη στο ΚΚΕ. Αν συμβεί αυτό, τότε στις 10 Απρίλη θα απελευθερωθούν νέες δυνάμεις. Το κάλεσμα του ΚΚΕ και του λαϊκού μετώπου, υπογράμμισε, απευθύνεται σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Λαϊκά στρώματα με προοδευτική συνείδηση, είπε, υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Απευθυνόμαστε συμπλήρωσε, στους αριστερούς, στους ανθρώπους με κομμουνιστική συνείδηση, σε αυτούς που δώσαμε μαζί μάχες. Κατανοούμε και το μπέρδεμα και τη σύγχυση. Ομως τώρα μπορούν να δουν τα πράγματα πιο καθαρά.

Η Αλ. Παπαρήγα θύμισε το στίχο του Δ. Σολωμού: «Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και αγαπημένε, πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε», τονίζοντας: Ε, όχι λοιπόν, να μπει τέρμα σε αυτή την κατάσταση. Και θέτοντας το ερώτημα «ποια συμπεράσματα πρέπει να βγουν;» η απάντηση ήρθε με το σύνθημα: «ΚΚΕ ισχυρό δύναμη για το λαό».

Ο Μανώλης Συντιχάκης

Στην εξέδρα της συγκέντρωσης παρόντες ήταν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο Νομό Ηρακλείου. Ο Μανώλης Συντιχάκης, υποψήφιος βουλευτής, στην ομιλία του αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στα ιδιαίτερα προβλήματα της Κρήτης. Το ΚΚΕ, σημείωσε, πιστεύει ότι στην Κρήτη υπάρχει ανάπτυξη. Αλλά τι ανάπτυξη, οι εργάτες, οι αγρότες, οι μικροί και μεσαίοι της πόλης δουλεύουν πολύ περισσότερο, παράγουν κοινωνικό πλούτο, το ερώτημα όμως είναι ποιος καρπώνεται αυτόν τον πλούτο; Η απάντηση είναι: Τον πλούτο τον καρπώνεται το μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή που αβγαταίνουν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, τα κέρδη των πολυκαταστημάτων και των μεγαλεμπόρων, τα αγροτικά εισοδήματα συρρικνώνονται. Αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα μένουν στα αζήτητα. Τα τοκογλυφικά επιτόκια της ΑΤΕ, τα πλαφόν, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας οδηγούν στην εγκατάλειψη της γης και τη συγκέντρωσή της στα χέρια λίγων.

Το ΚΚΕ, τόνισε, καλεί τους Κρητικούς να αξιοποιήσουν τη λεβεντιά τους και να αποδείξουν ότι δεν είναι ούτε μοιρολάτρες, ούτε ραγιάδες. Να αποδείξουν πως όταν θέλουν μπορούν. Να δώσουν τη δική τους συμβολή στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου ΕΑΜ, του λαϊκού μετώπου. Να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντεπίθεσης και ελπίδας στους θλιβερούς δημαγωγούς και λαοπλάνους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίοι επιδίδονται σε μία χωρίς προηγούμενο εκστρατεία παραπλάνησης, εξαπάτησης και εγκλωβισμού των λαϊκών μαζών. Δεν πιάνουν τόπο ούτε στην Κρήτη οι αστείοι εξωραϊσμοί τους. Η Κρήτη μπορεί και πάλι μετά από 39 χρόνια να εμπιστευτεί κομμουνιστή βουλευτή.

Μια ξεχωριστή συνάντηση - συζήτηση

Η Επιτροπή Στήριξης του ΚΚΕ καλεί σε μια συνάντηση - συζήτηση με τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης για τους μετεκλογικούς αγώνες, τη Δευτέρα, 3 του Απρίλη, στις 9 μ.μ., στη «Σφεντόνα», στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Θα παραβρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Θάνο Μικρούτσικο και Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Η είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Συνεντεύξεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σήμερα Παρασκευή, 31 του Μάρτη, στον «ΑΝΤΕΝΝΑ», στις 11.20 μ.μ., και τη Δευτέρα, 3 του Απρίλη, στο «ΜΕΓΚΑ», στις 3 το μεσημέρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ