ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΤΟ 2015

Η χρονιά που πέρασε, χαρακτηρίστηκε από την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση, που αναπόφευκτα επέδρασε και στο κίνημα των εργαζομένων και του λαού. Ειδικά την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά τις εκλογές του περασμένου Γενάρη, αυτό που κυριάρχησε ήταν το κλίμα αναμονής και προσμονής ότι κάτι καλό θα προκύψει από την κυβερνητική εναλλαγή, χωρίς σύγκρουση με την εργοδοσία, το κράτος της και την ΕΕ. Την ίδια περίοδο, σε μεγάλες Ομοσπονδίες και Συνδικάτα έγινε αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στους εκπροσώπους του παλιού και νέου εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, με μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστικών στελεχών κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. Από τις δυνάμεις αυτές, έγινε προσπάθεια να συρθεί ο λαός σε συστράτευση με τους στρατηγικούς στόχους που ανέδειξε η κυβέρνηση, υπηρετώντας το συμφέρον του κεφαλαίου. Τέτοιοι ήταν, για παράδειγμα, η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η σκληρή διαπραγμάτευση, ένα λιγότερο επώδυνο μνημόνιο και πάει λέγοντας. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αποκάλυψε και αντιπάλεψε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια της κυβέρνησης να εγκλωβίσει το λαό και το κίνημα στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρωτοστάτησαν σε μάχες, μέσα σε πολύ δύσκολες και σύνθετες συνθήκες, για να σπάσει το κλίμα της ανοχής και της αναμονής, να αποκρουστεί η επίθεση της εργοδοσίας που συνεχίστηκε αμείωτα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ουσιαστικής αντιπαράθεσης με τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Ο «Ριζοσπάστης» ξεχωρίζει σήμερα ορισμένες από τις εργατικές κινητοποιήσεις που έγιναν τη χρονιά που φεύγει και οι οποίες αφήνουν γερή παρακαταθήκη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.


«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ούτε βήμα πίσω από το αίτημα για επιστροφή στη δουλειά

Στον αγώνα έξω από τις πύλες του εργοστασίου «Ανακύκλωσης»
Στον αγώνα έξω από τις πύλες του εργοστασίου «Ανακύκλωσης»
Τις 60 μέρες αγώνα κοντεύουν οι 42 πρώην εργαζόμενοι της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο Κρήτης. Συσπειρωμένοι στη Σωματειακή Επιτροπή της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, διεκδικούν να πιάσουν ξανά δουλειά με τους ίδιους όρους που δούλευαν μέχρι την απόλυσή τους.

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 2 Νοέμβρη, όταν άλλαξε ο διαχειριστής του εργοστασίου και η εταιρεία «Waste Solutions», που ανέλαβε ύστερα από διαγωνισμό, τους ανακοίνωσε ότι απολύονται. Αρχικά, σε συνάντηση με το σωματείο, τους είχε διαβεβαιώσει ότι θα ανανεώσει τις συμβάσεις όλων των παλιών εργαζομένων, οι οποίοι αμείβονταν με βάση την παλιά Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), δηλαδή με κατώτερο μισθό 751 ευρώ, με κλιμάκωση προς τα πάνω. Στη συνέχεια, όμως, τους απέλυσε όλους και προχώρησε σε νέες προσλήψεις με βάση τον κατά πολύ χαμηλότερο μισθό των 586 ευρώ που προβλέπει η νέα ΕΓΣΣΕ.

Και εδώ η εργοδοσία προσπάθησε να κάμψει τον αγώνα τους με μηνύσεις, παρεμβάσεις της Αστυνομίας, με αξιοποίηση των νεοπροσληφθέντων εργαζομένων σε βάρος των απολυμένων. Δεν τα κατάφερε, όμως, αφού οι νέοι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να συγκρουστούν με τους απολυμένους συναδέλφους τους και πολλοί από αυτούς έμειναν να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται το ΠΑΜΕ, ταξικά σωματεία, φορείς και οργανώσεις του νομού και απ' όλη τη χώρα. Μάλιστα, στην πόλη έχουν οργανωθεί έως τώρα δύο μαζικά συλλαλητήρια συμπαράστασης, ενώ η αλληλεγγύη του λαού της περιοχής εκφράζεται με κάθε τρόπο.

Στιγμιότυπο από συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απολυμένους
Στιγμιότυπο από συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απολυμένους
Σε ό,τι αφορά τη δημοτική αρχή στο Ηράκλειο, ενώ στα λόγια στηρίζει τάχα το δίκαιο αίτημα των απολυμένων, στην πράξη συντάσσεται με τη θέση της εργοδοσίας για επαναπρόσληψη ορισμένων μόνο από τους παλιούς εργαζόμενους με τους όρους που θέλει αυτή και μερικές ακόμα προσλήψεις στο μέλλον, αν προκύψει ανάγκη για τη λειτουργία του εργοστασίου.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η συγκυβέρνηση εξαντλείται στη διοργάνωση τριμερών συναντήσεων, με στόχο να διασφαλιστεί η ...«αρχή της νομιμότητας» (όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας), η οποία βέβαια είναι παντού και πάντα κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα της εργοδοσίας!


«ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ» - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Οι απεργοί γύρισαν νικητές στα πόστα τους

Η αλληλεγγύη αποδείχτηκε αναντικατάστατο όπλο των εργαζομένων στον αγώνα που έδωσαν στην «Ανακύκλωση»
Η αλληλεγγύη αποδείχτηκε αναντικατάστατο όπλο των εργαζομένων στον αγώνα που έδωσαν στην «Ανακύκλωση»
Στις 3 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» στα Γιάννενα ξεκίνησαν απεργία, με βασικό αίτημα να ανακληθούν οι 15 απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία. Η απεργία κράτησε 17 μέρες, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων. Στην οργάνωση του αγώνα πρωτοστάτησε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων και η σωματειακή επιτροπή που λειτουργούσε στο εργοστάσιο.

Στις 9 Νοέμβρη, για λογαριασμό της εργοδοσίας, ενεργοποιήθηκε ο κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους. Σε μια προσπάθεια να φοβίσουν τους εργαζόμενους, οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε προσαγωγές τεσσάρων συνδικαλιστών από σωματεία της περιοχής που συμπαραστέκονταν στους απεργούς. Νέα επίθεση σημειώθηκε και στις 10 Νοέμβρη, μία μέρα πριν την πανελλαδική πανεργατική απεργία, με τα ΜΑΤ να χτυπάνε την απεργιακή φρουρά και να κάνουν προσαγωγές.

Σωματεία και εργαζόμενοι απάντησαν με συγκέντρωση έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, απαιτώντας να αφεθούν όλοι ελεύθεροι. Ωστόσο, οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής! Επιπλέον, η εργοδοσία υπέβαλε μήνυση εναντίον ενός εργαζόμενου με την κατηγορία της εξύβρισης, της απειλής και της διατάραξης οικιακής ειρήνης.

Τελικά, οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά στις 19 Νοέμβρη, αφού προηγουμένως υποχρέωσαν με τον αγώνα τους την εργοδοσία να δεσμευτεί εγγράφως ότι ανακαλεί τις 17 απολύσεις που είχε ανακοινώσει και ότι δεν πρόκειται να καταργήσει καμιά από τις 47 θέσεις εργασίας που υπάρχουν στο εργοστάσιο.


Κυβέρνηση και εργοδοσία προσπάθησαν με τη βία να σπάσουν τον αγώνα των απεργών
Κυβέρνηση και εργοδοσία προσπάθησαν με τη βία να σπάσουν τον αγώνα των απεργών

Ακούραστοι στους δρόμους οι συνταξιούχοι

Στις 2 Απρίλη, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις συνταξιούχων σε πάνω από 20 πόλεις
Στις 2 Απρίλη, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις συνταξιούχων σε πάνω από 20 πόλεις
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, βρέθηκαν οι συνταξιούχοι και τη χρονιά που φεύγει. Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ πρωτοστάτησαν σε κινητοποιήσεις, για να αναδείξουν τα προβλήματα που οξύνονται για τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, τις κομμένες συντάξεις, τη συρρίκνωση ή και την κατάργηση παροχών, την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την έλλειψη φαρμάκων και τόσα άλλα. Σημαντική ήταν η συμβολή τους και στις κινητοποιήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Οι συνταξιούχοι οργάνωσαν μαζικά πανελλαδικά συλλαλητήρια και τοπικές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις στις γειτονιές για όλα τα ζητήματα και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Διεκδίκησαν ανάκτηση των απωλειών σε συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα, έβαλαν τη σφραγίδα τους σε κινητοποιήσεις για την Υγεία, βρέθηκαν στο δρόμο του αγώνα μαζί με το ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό και άλλα ζητήματα. Στα μέσα Δεκέμβρη, πραγματοποίησαν ένα τριήμερο κινητοποιήσεων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και το Ρέθυμνο, ενώ τώρα ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία για το Ασφαλιστικό.


Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στα Προπύλαια, Αθήνα, 23 Ιούνη. Τη μέρα εκείνη ενώθηκε με τη συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ για να πορευθούν όλοι μαζί στο Μαξίμου
Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στα Προπύλαια, Αθήνα, 23 Ιούνη. Τη μέρα εκείνη ενώθηκε με τη συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ για να πορευθούν όλοι μαζί στο Μαξίμου

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σφράγισε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη τη χρονιά που φεύγει

Το γιγαντοπανό που ανάρτησε το ΠΑΜΕ στις 12 Ιούνη στο υπουργείο Οικονομικών

Eurokinissi

Το γιγαντοπανό που ανάρτησε το ΠΑΜΕ στις 12 Ιούνη στο υπουργείο Οικονομικών
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, τα εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Επιτροπές Αγώνα, που συσπειρώνονται στις γραμμές του, σφράγισαν τους αγώνες των εργαζομένων και τη χρονιά που πέρασε. Δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη κινητοποίηση που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να μη συνέβαλαν στην οργάνωση ή και στη στήριξή της με κάθε τρόπο.

Με απεργίες, συλλαλητήρια, συμβολικές καταλήψεις και άλλες μορφές πάλης, τα ταξικά σωματεία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή ενάντια στο νέο μνημόνιο, στην προώθηση των βάρβαρων εφαρμοστικών νόμων, στα σχέδια της κυβέρνησης για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, στη στάση της ΕΕ και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών.

Ποιος δε θυμάται το «προφητικό» γιγαντοπανό που ύψωσε στις 12 Ιούνη 2015 στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, όπου απεικονίζονταν οι Παπανδρέου, Σαμαράς και Τσίπρας, στη σκιά του ΣΕΒ, περιστοιχισμένοι από τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ, τους δύο πρώτους με τα μνημόνια που είχαν ήδη ψηφίσει και τον τρίτο με το μνημόνιο που θα φόρτωνε στο λαό δύο μήνες μετά; Από κάτω, με την υπογραφή του ΠΑΜΕ, το σύνθημα έγραφε: «Αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε! Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ! Μπλόκο στα νέα μέτρα και στα μνημόνια διαρκείας».

Από τις τελευταίες μεγάλες κινητοποιήσεις ήταν τα μαζικά απεργιακά συλλαλητήρια στις πανεργατικές πανελλαδικές απεργίες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη, ενώ τώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μάχη για την οργάνωση νέας απεργίας μέσα στο Γενάρη, ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.


Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Ιούλη
Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Ιούλη

Από τη συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας, στις 15 Οκτώβρη, τη μέρα που η κυβέρνηση προγραμμάτιζε να παρουσιάσει το πόρισμα της «Επιτροπής σοφών» για το Ασφαλιστικό
Από τη συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας, στις 15 Οκτώβρη, τη μέρα που η κυβέρνηση προγραμμάτιζε να παρουσιάσει το πόρισμα της «Επιτροπής σοφών» για το Ασφαλιστικό

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη
Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στις 12 Νοέμβρη
Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στις 12 Νοέμβρη

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ «ΖΟΥΡΑ»
Παλικαρίσιος αγώνας για δεδουλευμένα και απολύσεις

Τα ΜΑΤ της συγκυβέρνησης χτυπάνε την απεργία στη Θεσσαλονίκη
Τα ΜΑΤ της συγκυβέρνησης χτυπάνε την απεργία στη Θεσσαλονίκη
Ο αγώνας των εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», που συνεχίζεται μέχρι και τώρα, είναι από αυτούς που ξεχωρίζουν μέσα στο 2015. Με το «έμπα» του χρόνου που φεύγει, οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν για μια ακόμη φορά το ζήτημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων. Τον περασμένο Γενάρη αποφάσισαν στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες. Κινητοποιήσεις έγιναν και τον Ιούνη για τον ίδιο λόγο, όπως και τον Αύγουστο.

Η εργοδοσία, βλέποντας ότι οι εργαζόμενοι δεν κάνουν πίσω, σκλήρυνε κι άλλο τη στάση της. Παρά τις δεσμεύσεις της για σταδιακή αποπληρωμή των δεδουλευμένων, προχώρησε σε απολύσεις. Το επιχειρησιακό σωματείο, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, κλιμάκωσε τον αγώνα, έχοντας στο πλευρό του το κλαδικό σωματείο και την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Εμπρακτα στο πλευρό των εργαζομένων στάθηκε και στέκεται το ΠΑΜΕ και σωματεία της περιοχής, προσφέροντας υλική βοήθεια και ουσιαστική στήριξη στον αγώνα τους. Μέσα στον τελευταίο μήνα, δύο φορές έχει οργανωθεί εκδήλωση αλληλεγγύης στη Χαλκίδα, που εξελίχθηκε σε μαζικό συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης.

Απαντώντας στις απολύσεις, το σωματείο προχώρησε σε πανελλαδική απεργία, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων, καταβολή δεδουλευμένων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Στις αρχές Οκτώβρη αποφασίστηκε νέα πανελλαδική απεργία (μονάδες της επιχειρήσεις, εκτός από τη Βοιωτία και την Εύβοια, λειτουργούν επίσης στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη), στη διάρκεια της οποίας συνελήφθη ο πρόεδρος και ένα ακόμα μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, με την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης» και «παράνομης βίας»...

Συγκέντρωση των απεργών στην Αθήνα στα τέλη Νοέμβρη
Συγκέντρωση των απεργών στην Αθήνα στα τέλη Νοέμβρη
Το Νοέμβρη και ύστερα από στάσεις εργασίας, η εργοδοσία και πάλι αθέτησε τις δεσμεύσεις της για τα δεδουλευμένα. Ετσι, στις 14 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν νέα απεργία, η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα. Την περίοδο που διαρκεί ο αγώνας, η εργοδοσία κάνει ό,τι μπορεί για να σπάσει την απεργία. Μέχρι και «φουσκωτοί» εμφανίστηκαν, με όπλα στα χέρια, για να τρομοκρατήσουν τους απεργούς στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου.

Στις 24 Νοέμβρη, η κυβέρνηση, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε η εργοδοσία, έστειλε τα ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, όπου την ίδια βραδιά οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει να συμμετέχουν στην απεργία. Στη διάρκεια της επέμβασης έγιναν 28 συλλήψεις, μεταξύ άλλων του προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου, στελεχών της Ομοσπονδίας και του ΠΑΜΕ.

Η τρομοκρατία συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες και με άλλους τρόπους. Αποκορύφωμα ήταν η παρέμβαση της εργοδοσίας για να μην ψηφίσουν οι εργαζόμενοι στις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου, που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες.

Σήμερα, ο απεργιακός αγώνας μετράει ήδη 46 μέρες. Η πίεση που ασκεί, αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα. Τις τελευταίες μέρες, η εργοδοσία έχει αρχίσει να καταβάλει ορισμένα από τα δεδουλευμένα, ικανοποιώντας τον όρο που έθεσε το σωματείο για να συζητήσει μαζί της πιθανή αναστολή των κινητοποιήσεων, με απόφαση πάντα της Γενικής Συνέλευσης.


Εμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργούς του «Ζούρα»
Εμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργούς του «Ζούρα»


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ