ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σε εξέλιξη η κατασταλτική επιχείρηση «Ποσειδών» στο Αιγαίο

Σε εξέλιξη είναι από την περασμένη Δευτέρα 28 Δεκέμβρη η κατασταλτική επιχείρηση ταχείας επέμβασης, με το όνομα «Ποσειδών», εναντίον προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να φτάσουν διά θαλάσσης στη χώρα μας. Αυτή η επιχείρηση, στην οποία για πρώτη φορά μετέχουν και οι ομάδες RABIT (ομάδες ταχείας επέμβασης), αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 31 Μάρτη και θα διεξάγεται σε έξι νησιά και ειδικότερα σε Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο, Σάμο και Καστελόριζο. Σε αυτήν συμμετέχουν 520 αξιωματικοί της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Frontex (που θα φτάσουν τους 293) και θα χρησιμοποιηθούν και 15 σκάφη περιπολίας από πλευράς Frontex.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Frontex, η επιχείρηση αυτή αντικαθιστά την προηγούμενη που ήταν σε εφαρμογή μέχρι τώρα και θα περιλαμβάνει «αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από τους εισερχόμενους μετανάστες, μαζί με τους διερμηνείς και πλαστών εγγράφων εμπειρογνώμονες». Στόχος της επιχείρησης ταχείας παρέμβασης είναι «να παρέχει στην Ελλάδα πρόσθετη τεχνική βοήθεια με στόχο την ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων, την εγγραφή και την ικανότητα αναγνώρισης».

Τα παραπάνω αποτελούν απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό, η οποία προβλέπει: Αναβάθμιση της Frontex με ταχείες επεμβάσεις, μέχρι να συγκροτηθεί η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, ίδρυση περισσότερων κέντρων διαλογής και καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών (hot spots), ενίσχυση των επαναπροωθήσεων, δηλαδή του διωγμού των εξαθλιωμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τον καπιταλισμό. Αποφάσεις που... καλωσορίστηκαν από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

Οταν βέβαια η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή θα ξεκινήσει να δρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, θα εκτιμά την επιχειρησιακή ικανότητα, τον τεχνικό εξοπλισμό και τους πόρους που διαθέτουν τα κράτη - μέλη, ώστε να αντιμετωπίζουν τη φύλαξη των εξωτερικών τους συνόρων και θα απαιτεί από αυτά να πάρουν μέτρα σε περίπτωση προβλημάτων, ενώ θα διαθέτει δικαίωμα παρέμβασης. Τα κράτη - μέλη μπορούν να ζητήσουν την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων και ταχείες συνοριακές επεμβάσεις, καθώς και την αποστολή ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων προς υποστήριξή τους. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις ή που κράτος - μέλος υφίσταται σημαντική πίεση από τις προσφυγικές ή τις μεταναστευτικές ροές και εφόσον δεν μπορεί να πάρει επαρκή μέτρα, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει εκτελεστική απόφαση, με την οποία θα ορίζεται ότι η κατάσταση σε συγκεκριμένο τμήμα των εξωτερικών συνόρων απαιτεί την ανάληψη επείγουσας δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα επιτρέπει στον οργανισμό να παρεμβαίνει και να στέλνει ευρωπαϊκές ομάδες συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων, ώστε να εξασφαλίζεται ότι αναλαμβάνεται επιτόπια δράση, ακόμη και όταν ένα κράτος - μέλος δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να πάρει τα αναγκαία μέτρα.

Πάνω από 1 εκατομμύριο μέσα στο 2015

Χτες το πρωί, έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, συνολικά 3.127 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ από προχτές το πρωί και σε 24 ώρες, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, διασώθηκαν 411 πρόσφυγες σε εννέα περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές των νήσων Λέσβου, Χίου, Φαρμακονησίου, Κω και Μεγίστης. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το 2015 έφτασαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Συγκεκριμένα, 1.000.573 μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη και 3.735 έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να κάνουν το ταξίδι για ένα καλύτερο αύριο. Το 84% των μεταναστών προέρχεται από 10 χώρες, με τους Σύρους να είναι οι περισσότεροι και να αντιπροσωπεύουν το 49% των αφίξεων. Ακολουθούν οι Αφγανοί σε ποσοστό 21% και οι Ιρακινοί σε ποσοστό 8% ενώ οι άλλες χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι η Ερυθραία, το Πακιστάν, η Νιγηρία, η Σομαλία, το Σουδάν, η Γκάμπια και το Μάλι. Στη χώρα μας έφτασαν 844.176 μετανάστες, 152.700 στην Ιταλία και 105 στη Μάλτα.

Να μην εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

Να μην εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και να μην προχωρήσει η έκδοση των πέντε φοιτητών στις ιταλικές αρχές ζητούν οι γονείς τους, μαζί με τους συνηγόρους των φοιτητών, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες, στο Δικηγορικό Σύλλογο, ενόψει της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών στις 7, 8, και 11 Γενάρη, σε τρεις διαφορετικές συνεδριάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, προχώρησε στις 12 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, στη σύλληψη των πέντε φοιτητών που διώκονται για συμμετοχή σε επεισόδια της 1ης Μάη στο Μιλάνο, σε κινητοποίηση εναντίον της διεθνούς έκθεσης «Expo Milano 2015». Οι συλληφθέντες φέρονται να είναι μεταξύ των Ελλήνων, που, την επομένη των επεισοδίων, είχαν προσαχθεί από Ιταλούς αστυνομικούς για να υποβληθούν σε υποχρεωτική λήψη δειγμάτων DNA. Οι φοιτητές προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ και αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Το εν λόγω ένταλμα - και στη συγκεκριμένη περίπτωση - εντάσσεται και υπηρετεί ένα γιγάντιο πλέγμα μηχανισμών καταστολής που δημιουργεί η ΕΕ, με διάφορα βολικά προσχήματα, όπως η «πάταξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», για να περιορίσει ασφυκτικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, για το χτύπημα ουσιαστικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Σημαντικό χαρακτηριστικό της υπόθεσης που επισημάνθηκε χτες από τους συνηγόρους των φοιτητών, η ζήτηση για πρώτη φορά ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για διαδηλωτές, για πλημμεληματικές πράξεις (σ.σ. τους αποδίδονται). Μάλιστα, στο Δίκαιο της χώρας, οι πράξεις που αποδίδονται στο ιταλικό κατηγορητήριο που βρίθει αοριστιών, έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Τονίστηκε, επιπρόσθετα, ότι το μήνυμα που εκπέμπει το ένταλμα είναι να μην τολμάει κανένας να πηγαίνει σε διαδήλωση, ιδίως έξω από τη χώρα του.

«Κατεξοχήν μορφή πολιτικής δράσης η διαδήλωση, αντιλαμβανόμαστε ότι επιχειρείται να ποινικοποιηθεί», δήλωσαν οι γονείς των παιδιών, «γι' αυτό μιλάμε για πολιτικές διώξεις». «Τα παιδιά μας κατηγορούνται ότι εθεάθησαν να συμμετέχουν σε επεισόδια, το μόνο βέβαιο είναι ότι συμμετείχαν σε πορεία. Κατηγορούνται με βάση ένα νόμο περί συλλογικής ευθύνης, όχι γιατί έκαναν κάτι, αλλά γιατί υπήρχε η φυσική τους παρουσία σ' ένα πλήθος όπου συνέβησαν ορισμένες πράξεις»... «Στηρίζουμε τα παιδιά μας, δεν τα μεγαλώνουμε για να γίνουν έρμαια πολιτικών σκοπιμοτήτων. Εχουν συμμετάσχει σε διεκδικήσεις, είναι κομμάτι της κοινωνίας που πιέζεται και αντιστέκεται, ζητάμε να μην περάσει τέτοια βαρβαρότητα, θα σταθούμε στο πλευρό τους» ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Τόνισαν, επίσης, ότι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης και δεν έχει καταστεί δυνατό.

Τα ευρωπαϊκά εντάλματα ενεργοποιούνταν μέχρι σήμερα για βαριά και ειδεχθή εγκλήματα (σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών).

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα, με σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κόμματος, απαίτησε «όχι μόνο να μην εφαρμοστεί, αλλά και να καταργηθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και να μην προχωρήσει η έκδοση των φοιτητών στις ιταλικές αρχές». Ερώτηση έχει καταθέσει και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.

Θερμαινόμενοι χώροι σε δήμους ενόψει χιονιά

Από χτες το πρωί άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων τη θερμαινόμενη αίθουσα στο χώρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35) για τους άστεγους και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, λόγω των προγνώσεων για ραγδαία επιδείνωση του καιρού τα επόμενα 24ωρα, με τσουχτερό κρύο. Οπως ανακοινώθηκε, ανοικτό θα είναι, από το ερχόμενο Σάββατο το πρωί και για όσο χρειαστεί, το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69) ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ο τετραψήφιος αριθμός 1595 του Δήμου Αθηναίων θα είναι διαθέσιμος για τη συνδρομή των πολιτών, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, ο δήμος Πειραιά ανοίγει δύο θερμαινόμενους χώρους που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και για όσο διάστημα διαρκέσει η κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, στον 1ο όροφο του Πύργου του Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 2) και στο Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης (Λ. Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 9 -11). Παράλληλα, θερμαινόμενοι χώροι για τους πολίτες λειτουργούν σε όλες τις ενότητες της Περιφέρειας Αττικής. Τέλος, ο δήμος της Πάτρας με τον Κοινωνικό Οργανισμό λειτουργεί από χτες άτυπο υπνωτήριο σε χώρο του πρώην Αρσακείου για άστεγους. Η φιλοξενία θα διαρκέσει καθ' όλη τη διάρκεια της επικράτησης των χαμηλών θερμοκρασιών (ψύχος ) και για τις ώρες από τις 8 το βράδυ έως και τις 8 το πρωί.

Νεκρό βρέφος σε καταυλισμό στη Μυτιλήνη

Ενα βρέφος έξι μηνών από τη Συρία έχασε τη ζωή του χτες το πρωί στον καταυλισμό προσφύγων του Καρά Τεπέ, στη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άτυχο βρέφος διέμενε από προχτές με τους γονείς του και τα τέσσερα αδέλφια του στο συγκεκριμένο καταυλισμό ενώ πιο πριν είχαν μείνει στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου καταγραφής μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια. Οπως έγινε γνωστό, το μωρό παρουσίασε πρόβλημα με την αναπνοή του ενώ κοιμόταν και παρά τις προσπάθειες τόσο από το γιατρό του καταυλισμού όσο και από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που έφτασε στο σημείο, δεν κρατήθηκε στη ζωή. Ακριβή αίτια για τις συνθήκες θανάτου του βρέφους αναμένεται να δώσει η νεκροτομή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ