ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εκκλήσεις για «ενότητα» με το βλέμμα στον Παπανδρέου

Ως «μονόδρομο» παρουσιάζει ο Φ. Πετσάλνικος την ίδρυση κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου

Eurokinissi

Συνεχίζονται στο ΠΑΣΟΚ οι εκκλήσεις περί «ενότητας», αλλά και οι κατηγορίες περί «υπονόμευσης», καθώς φαίνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου επιμένει στην ίδρυση νέου κόμματος, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται ακόμα και μεθαύριο Παρασκευή.

Μιλώντας χτες στην Εκλογική Επιτροπή του «ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης», ο νυν πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος εμμέσως στον προκάτοχό του και τις βλέψεις του, μίλησε για «ένα πρόβλημα εσωτερικής εκκρεμότητας, το οποίο όλοι το γνωρίζουν και το οποίο είναι πρωτοφανές ιστορικά και αδιανόητο. Και δε μιλάω για καμία διάσπαση, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα εξ αντικειμένου λέω, δεν κάνω δίκη προθέσεων τώρα, δεν είναι η στιγμή, θέλω να τελειώνει αυτό. Εχουμε πει ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να τελειώνει αυτό, αλλά υπάρχει μία υπονόμευση, υπάρχει ένας αποπροσανατολισμός, καταβάλλουμε κόστος σε μία εσωστρέφεια». Πρόσθεσε ότι «για κάποια πρόσωπα η ατομική ευθύνη έχει και πρόσθετα χαρακτηριστικά τα οποία είναι ιστορικά, παραταξιακά και θεσμικά».

Απ' την πλευρά άλλων στελεχών του χώρου, ο Γ. Καψής απεύθυνε «υστάτη έκκληση να μη διασπάσει κανείς το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα ο γιος του ιδρυτή του». Ο δε Γ. Σγουρός είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν πρέπει να πορευτεί διαιρεμένο (...) Ο καταστροφικός κύκλος της εσωστρέφειας και των κομματικών στρατών που άνοιξε το 2007 πρέπει επιτέλους να κλείσει και το ΠΑΣΟΚ να γυρίσει σελίδα, εάν θέλει να υπάρχει και στο μέλλον. Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν πορευτεί ενωμένο προς την κάλπη, ο δρόμος προς τις εκλογές θα είναι δρόμος μαρτυρίου»...

Αναφορικά με το στόχο του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές, ο Ευ. Βενιζέλος είπε πως «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι να είναι το τρίτο κόμμα, να λάβει την τρίτη εντολή». Παραπέρα, ο Βενιζέλος απέκλεισε να υπάρχουν«δεύτερες εκλογές, δεν υπάρχει το 2012 με την πολυτέλεια του 2012. Τώρα έχουμε ένα δίμηνο (σ.σ: διαπραγμάτευσης με την τρόικα για ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος προσαρμογής), τρώμε τον Ιανουάριο στην εκλογική διαδικασία, δεν μπορούμε να δαπανήσουμε και τον Φεβρουάριο, πρέπει στις 26 Ιανουαρίου να υπάρχει κυβέρνηση, αλλιώς δε θα υπάρχει οικονομία, δε θα υπάρχει χώρα, δε θα υπάρχει περιθώριο να ολοκληρώσουμε το θεσμικό πλαίσιο της νέας σελίδας».

Επιβεβαιώνει ο Πετσάλνικος

Στον αντίποδα, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Φ. Πετσάλνικος υποστήριξε «ότι υπάρχει πράγματι ένα ουσιαστικό κενό σε αυτό που λέμε κεντροαριστερά (...) Σε αυτόν το χώρο, υπάρχει η αναγκαιότητα εκπροσώπησης για πολλούς Ελληνες και Ελληνίδες. Η σημερινή ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης - τώρα ο κ. Βενιζέλος την ονομάζει έτσι, Ελιά το είχε πει την περασμένη άνοιξη, τον Μάιο -, με όλη την πολιτική που ακολούθησε, δίνει την εικόνα στους πολίτες ότι, δυστυχώς, αυτός ο χώρος, αυτό το κόμμα -ΠαΣοΚ, Ελιά ή Δημοκρατική Παράταξη τώρα-, χαρακτηρίζεται ως παρακολούθημα πολλές φορές της δεξιάς, της συντήρησης».

Αποκρούοντας τις κατηγορίες περί διάσπασης υποστήριξε: «Το 2009 έδωσε 44% στο ΠαΣοΚ ο ελληνικός λαός. Τώρα, στις δημοσκοπήσεις καταμετράται με ποσοστά 4%, 5% περίπου. Δεν πρόκειται περί διάσπασης. Εδώ υπάρχει η ανάγκη να ξαναζωντανέψει, να αναζωογονηθεί αυτός ο χώρος. Να υπάρξει ουσιαστικός κεντροαριστερός χώρος».

Ακολούθως έκανε σαφές ότι η ίδρυση κόμματος από τον Παπανδρέου «είναι μονόδρομος, με την έννοια του τι χρειάζεται ο τόπος, η χώρα, ο ελληνικός λαός. Συγκεκριμένα στρώματα του ελληνικού λαού χρειάζονται την εκπροσώπησή τους στην κατεύθυνση ενός ριζοσπαστικού, πραγματικά κεντροαριστερού κόμματος, κινήματος, που θα κινείται στα πλαίσια της ευρύτερης κεντροαριστεράς, της ΕΕ και που θα αγωνιστεί για λύσεις προοδευτικής κατεύθυνσης σε πάρα πολύ οξυμένα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών».

Τέλος, ο Φ. Πετσάλνικος δεν απέκλεισε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε τη «διακυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ για κάποιο διάστημα», γιατί «δεν έγιναν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνοντας πως επί διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου «ξεκίνησε μια σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε».

Την ίδια ώρα, τοποθέτηση πάνω στο θέμα δημιουργίας κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Τ. Κουίκ, σημειώνοντας: «Να μην αποκλείει κανείς την πιθανότητα, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να κατεβεί σε εκλογές με δικό του Κόμμα, σε αγαστή συνεννόηση με τον συμφοιτητή του στα αμερικανικά πανεπιστήμια Αντώνη Σαμαρά. Ο στόχος προφανής: Ο Γ.Α.Π. να "κόψει" ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΟΤΑΜΙ, προσπαθώντας να δώσει την εκλογική πρωτιά στην ΝΔ του Σαμαρά, που του πρόσφερε όλες τις ασυλίες, τις οποίες ήθελε. Κι εννοώ αυτές που χρειαζόταν ο Γιώργος Παπανδρέου»...

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Βαθιά αντιδραστικές θέσεις, βγαλμένες από τα συρτάρια μεγαλοεπιχειρηματιών

Τις βαθιά αντιδραστικές θέσεις του μορφώματός του, κομμένες και ραμμένες πάνω στις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων και της αστικής εξουσίας, παρουσίασε χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του κόμματος.

Ζήτησε «Ανοιχτά πανεπιστήμια - όχι στα χέρια μειοψηφιών - όχι με έδρες που κληρονομούνται - όχι διαλυμένα υποκαταστήματα κομμάτων. Αυτόνομες σχολικές μονάδες που αξιολογούνται από την κοινωνία», προτάσσοντας τη μεγαλύτερη και ανεμπόδιστη προσαρμογή της λειτουργίας των πανεπιστημίων στις ανάγκες του κεφαλαίου, με ταυτόχρονη «αξιολόγηση» των σχολών βάσει των «αναγκών» της «κοινωνίας», των επιχειρήσεων δηλαδή και των προτεραιοτήτων τους.

Ζήτησε επίσης «Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με ανθρώπους που ξέρουν τα θέματα, λογικούς που θα ξέρουν να χτίζουν συμμαχίες χωρίς μανιχαϊσμούς» και «διευθέτηση του χρέους με μεγάλη χρονική παράταση των λήξεων, μείωση των επιτοκίων, διευθέτηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων του ΔΝΤ (...) ικανή περίοδο απαλλαγής από την εξυπηρέτησή του». Ζήτημα που ιεραρχούν ψηλά στις προτεραιότητές τους τα μονοπώλια, καθώς έτσι αναμένουν ότι θα απελευθερωθούν πόροι προς παραπέρα ενίσχυσή τους. Εξ ου και ο Θεοδωράκης επέμεινε ότι «μόνο τότε η οικονομία και η κοινωνία θα αποκτήσουν τη δυνατότητα και τους πόρους να ανασυνταχθούν». Τόνισε μάλιστα ότι «απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για να "αποσυρθεί" ένα μεγάλο μέρος του χρέους και να επανεκκινηθεί η Ευρώπη με λιγότερα βαρίδια».

Την ίδια στιγμή, επιδεικνύοντας την προσήλωσή του στη στρατηγική επιλογή της εγχώριας αστικής τάξης για συμμετοχή στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και την Ευρωζώνη, έστειλε σήμα σε κάθε είδους κέντρα και παράκεντρα, εντός και εκτός χώρας, ότι «εμείς δεν θα διευκολύνουμε πολιτικές σύγκρουσης με την Ευρώπη για να κάνουν κάποιοι τα εφέ τους στα τηλεοπτικά παράθυρα. Το ευρώ για μας είναι αδιαπραγμάτευτο».

Ο Στ. Θεοδωράκης δεν παρέλειψε να καλωσορίσει στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού παλαιά στελέχη άλλων αστικών κομμάτων που μεταπηδούν στο μόρφωμά του, όπως τον Σπ. Λυκούδη, λέγοντας: «Εχουμε και τους συμμάχους μας που έχουν εμπειρία της πολιτικής και θα δώσουν μαζί μας τη μάχη για την ανανέωση της πολιτικής. Και αυτός είναι ο στόχος μας, ο κοινός μας στόχος: Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα».

Παρακάτω ζήτησε απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί δασών, ζητήματα που καίνε το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να προσελκυσθούν και να διευκολυνθούν «επενδύσεις». Επίσης, ζήτησε την τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων υπουργείων σε τομείς όπως οι εξαγωγές και ο Τουρισμός, ακριβώς για να μη διαταράσσεται ούτε στο ελάχιστο η «συνέχεια» του αστικού κράτους στην πολιτική εξυπηρέτησης των μονοπωλίων, ανεξαρτήτως κυβερνητικών εναλλαγών.

Στον αντίποδα, κοροϊδεύοντας ανοιχτά τα πλατιά λαϊκά στρώματα είπε πως «οι μισθοί στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψουν στα προ κρίσεως επίπεδα με αυξήσεις 5% το χρόνο υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», βάζοντας δηλαδή τις λαϊκές ανάγκες στον Προκρούστη των απαιτήσεων και των «αντοχών» του μεγάλου κεφαλαίου, όταν οι «θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης» έχουν ως προϋπόθεση τη διατήρηση του πυρήνα του αντεργατικού πλαισίου της προηγούμενης περιόδου.

Αντίστοιχα, διαβεβαιώνοντας το τραπεζικό κεφάλαιο ότι δεν θα χάσει σε τίποτα από τα «κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας», τόνισε ότι «κανένας δεν χάνει το σπίτι που μένει, αλλά και σε κανέναν δεν χαρίζεται το σπίτι που χρωστάει», παγιδεύοντας τους δανειολήπτες σε ένα αδιέξοδο ρυθμίσεων και κόντρα-ρυθμίσεων, με βασικό στοιχείο να συνεχίσει το ξεζούμισμά τους από τις τράπεζες, σε βάρος και των πιο στοιχειωδών αναγκών τους.

Τέλος, στη γνωστή λογική διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και μόνο - που χαρακτηρίζει όλα τα αστικά κόμματα κι αποκόμματα - ζήτησε «άμεση επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ώστε να καλύψει όλες τις οικογένειες που πραγματικά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

ΑΝΕΛ - ΕΠΑΜ
«Ψήνουν» συνεργασία

Συνεργασία «ψήνουν» καταπώς φαίνεται το ΕΠΑΜ του Δ. Καζάκη (συμμετείχε στις εκλογές του 2012 συνεργαζόμενο με τον Στ. Παπαθεμελή), με τους ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου, στην κινούμενη άμμο του αστικού πολιτικού συστήματος όπου τα κάθε είδους αλισβερίσια δίνουν και παίρνουν.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΕΠΑΜ, αντιπροσωπεία τους μετέβη χτες στα γραφεία των ΑΝΕΛ όπου συναντήθηκε με τον Καμμένο. «Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και αφορούσε την δυνατότητα συνεργασίας των δύο πολιτικών φορέων», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι «οι ΑΝΕΛ δημιουργούμε μαζί με τα κινήματα μια μεγάλη δημοκρατική και πατριωτική κίνηση, η οποία θα εκπροσωπείται στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ και των κινημάτων». Παραπέρα, επιχειρώντας κι αυτός διείσδυση στο ΠΑΣΟΚογενές ακροατήριο, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά λέγοντας ότι... «μπήκε πλέον στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ