ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΥΦΑ
Το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Στις 19/1/2015 (επαρχία) και στις 20 - 21/1/2015 (Αθήνα) πραγματοποιούνται οι εκλογές για την εκλογή νέου Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΥΦΑ και αντιπροσώπων στο 12ο Συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι υποψήφιοι της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», που στηρίζει το ΠΑΜΕ, «αυτές τις στιγμές, αυτό που χρειάζεται είναι η αποφασιστική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, μια ισχυρή συμμαχία όλων των λαϊκών στρωμάτων που θα απαιτήσει εδώ και τώρα: Καμιά απόλυση. Να φύγουν οι εργολάβοι και οι ΜΚΟ. Διεκδικούμε μόνιμη σταθερή εργασία για όλους με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στο ΥΠΠΟΑ. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων μας. Οχι στο λεγόμενο επανέλεγχο των ΙΔΑΧ, όχι στη λεγόμενη αξιολόγηση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, ώστε να καλύπτονται οι σημερινές - πραγματικές ανάγκες. Οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου. Αποκλειστικά δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση. Κάτω τα χέρια από το εφάπαξ και τα Ταμεία. Οχι στον Οργανισμό των αναγκαστικών μετακινήσεων προσωπικού και του μικρού και ευέλικτου κράτους, που θέλει φοβισμένους και υποταγμένους υπαλλήλους».

«Είναι επιτακτική ανάγκη» - επισημαίνει η ΔΑΣ - «μέσα σε αυτές τις συνθήκες να αλλάξει ο συσχετισμός και να ισχυροποιηθεί ο ταξικός αγωνιστικός πόλος στο σωματείο και να ανασυνταχθεί το κίνημα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΠΕΥΦΑ, όλο το προηγούμενο διάστημα, έδωσαν τη μάχη για την ανάδειξη των προβλημάτων μας και των αιτίων που τα γεννούν, πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μας.»

Υποψήφιοι για το ΓΣ της ΠΕΥΦΑ και το 12οΣυνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ.

1. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ. Μ. Καρύστου 2. ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ. Μ. Λαυρίου. 3. ΒΑΞΕΒΑΝΗ ΜΥΡΣΙΝΗ. Μ. Ερεσού. 4. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ. Μ. Θεόφιλου Βόλου 5. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ. Διονυσιακό Θέατρο 6. ΚΑΤΣΕΝΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ. Αμφιαράειο. 7. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ. Ακρόπολη. 8. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ. Ακρόπολη. 9. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ. Εφ. Αρχ. Λάρισας. 10. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. Ολυμπιείο. 11. ΣΙΔΗΡΑΣ ΣΤΑΘΗΣ. Μ. Δελφών. 12. ΣΤΑΜΠΕΛΟΥ ΣΟΦΙΑ. Εφ. Αρχ. Εύβοιας. 13. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Μ. Ηρακλείου. 14. ΤΖΕΛΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ. Β.Χ.Μ. 15. ΤΖΟΑΝΝΟΥ ΜΑΡΙΑ. Μέσα Λέσβου. 16. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ. Μήθυμνα Λέσβου.

Ελεύθερη είσοδος για τους ανέργους

Στη θεατρική παράσταση «Η μητέρα του σκύλου»

Για την παράσταση «Η Μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεσι, που παίζεται στο «Σύγχρονο Θέατρο», μέχρι το τέλος των παραστάσεων, 31 Γενάρη 2015, προσφέρεται Ελεύθερη Είσοδος για τους Ανέργους, με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ). Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα του θεάτρου. Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Γκάζι, Τηλ: 210.3464.380).

Ραραού: Η γυναίκα που γνωρίσαμε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Η Μητέρα του Σκύλου», παρουσιάζεται φέτος στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου για να μας πει την ιστορία της, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σταύρου Τσακίρη. Παρουσιάζει τη ζωή της, σκιαγραφώντας τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες μιας Ελλάδας, που προσπαθεί να τα «βολέψει» σε συνθήκες ανέχειας. Είναι μια γυναίκα που δε σταματά να μάχεται. Ο αγώνας της αδιάκοπος, κι εκείνη αποφασισμένη να επιβιώσει, ακόμη και αν χρειαστεί να βρει καταφύγιο σε μια δική της πραγματικότητα.

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Τσακίρης. Σκηνικά - Κοστούμια: Αγγελος Αγγελή. Δραματολόγος: Δήμητρα Πετροπούλου. Κινησιολογία: Γιάννης Αντωνίου. Στο ρόλο της Ραραού η Δήμητρα Χατούπη. Παίζουν επίσης: Νίκος Γιαλελής, Γιάννης Δρίτσας, Χρήστος Ευθυμίου, Ηλίας Ζερβός, Στεφανία Κριεζή, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Εφη Ρευματά, Μαριαλένα Ροζάκη. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 19.30, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.30.

«Ω! Τι κόσμος μπαμπά»

Σαρκαστική και ανθρώπινη, η εξαιρετική σάτιρα του Κώστα Μουρσελά «Ω! Τι κόσμος μπαμπά» - 40 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της, επιστρέφει στο θέατρο «Προσκήνιο». Το έργο πρωτοπαίχτηκε το καλοκαίρι του 1973 στη Θεσσαλονίκη και το χειμώνα του 1973 - 1974 στην Αθήνα από το θίασο του Θεάτρου Σάτιρας σε σκηνοθεσία του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Το έργο γραμμένο σε μια δύσκολη περίοδο της ελληνικής Ιστορίας εξακολουθεί να παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο, και για το περιεχόμενό του, αλλά και για τη μοντέρνα γραφή του.

Ο έμμεσος τρόπος που θίγει τα πράγματα, ο σουρεαλισμός των χαρακτήρων και των καταστάσεων, όπως και ο μοναδικός τρόπος που χρησιμοποιεί διαφορετικά θεατρικά είδη, της επιθεώρησης, του μιούζικαλ, του μπουλβάρ, της οπερέτας και της κωμωδίας χαρακτήρων, σε συνδυασμό με την οξύτατη κοινωνική σάτιρα και κριτική, επιτρέπει στο κείμενο να διατηρεί τη φρεσκάδα, την αμεσότητα και την επικαιρότητά του.

Σκηνοθεσία - Εικαστική ΣύνθεσηΝίκος Χατζηπαπάς.ΜουσικήΚώστας Χαδούλης. Χορογραφίες Λήδα Αλεξανδρή, Βαλεντίνη Βεργοπούλου.Video ArtΙσμήνη Πέπε.Παίζουν:Ελένη Φίλιππα, Γιώργος Γιανούτσος, Κατερίνα Βαρδακαστάνη, Κωστής Σαββιδάκης, Τσαμπίκα Φεσάκη, Εύα Αλεξανδρή, Πάνος Λαμπρίδης, Χρύσα Μαρκατά, Δημήτρης Κακαβούλας, Νίκος Χατζηπαπάς. Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή, Σάββατο 21.00 και Κυριακή 19.30.

Το τελευταίο «αντίο» στην Μάγια Μελάγια

Κηδεύτηκε χτες, από το νεκροταφείο Ζωγράφου, η θρυλική ερμηνεύτρια του ελαφρολαϊκού τραγουδιού των δεκαετιών του '50 και '60, Μάγια Μελάγια, που πέθανε το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 86 ετών. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μελπομένη Τσιριγώτη και είχε γεννηθεί το 1928 στην Πλάκα. Η μούσα του Γιώργου Μουζάκη, που είχε πολλές συνεργασίες και με τον Μανώλη Χιώτη, εμφανίστηκε και στον κινηματογράφο, σε ταινίες μεταξύ των οποίων «Τρεις Τρελοί Ντετέκτιβς» (1957), «Ραντεβού Με Τον Ερωτα» (1957), «Η Φτώχεια Θέλει Καλοπέραση» του Ορέστη Λάσκου, (1958). Μετά το χωρισμό της με τον Γιώργο Μουζάκη, έφυγε από την Ελλάδα, για την Αμερική, όπου έγινε εξαιρετικά δημοφιλής στην ομογένεια. Ηταν τόσο δημοφιλής και στην Ελλάδα, που λέγεται ότι όταν κάποια μέρα στην Επίδαυρο όπου έπαιζε η Παξινού και είχε αργήσει έτρεχε για το θέατρο, ο τροχονόμος που δεν την αναγνώρισε την εμπόδισε. «Σας παρακαλώ», του είπε εκείνη. «Είμαι η Κατίνα Παξινού αφήστε με να περάσω». Κι εκείνος της απαντά «δεν πα 'να είσαι και η Μάγια Μελάγια»!

Πέθανε ο Δημήτρης Σπάθης

Την Παρασκευή το απόγευμα, στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου θα γίνει η κηδεία του ιστορικού του θεάτρου και ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Σπάθη, που πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Είχε γεννηθεί στο Κάιρο στις 11 Νοέμβρη του 1925. Αγωνίστηκε με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ) και στη συνέχεια έφυγε στη Σοβιετική Ενωση, στην Τασκένδη, όπου σπούδασε στη Σχολή Θεατρολογίας του Κρατικού Θεατρικού Ινστιτούτου. Αργότερα στη Μόσχα, με υποτροφία φοίτησε στο Ινστιτούτο Ιστορίας των Τεχνών της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1965 και δύο χρόνια αργότερα, το 1967, έφυγε στο Παρίσι όπου έζησε ως αυτοεξόριστος μέχρι τον Αύγουστο του 1974. Βιβλία που έγραψε: «Η διαμόρφωση του ρεαλισμού στο νεοελληνικό δράμα (τέλος 19ου - αρχές 20ού αιώνα)», «Ο Διαφωτισμός και το νεοελληνικό θέατρο», «Φαναριώτικη κοινωνία και σάτιρα», κ.ά. Ηταν σύντροφος της μεταφράστριας και ποιήτριας Χρύσας Προκοπάκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ