ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ το Σαββατοκύριακο

Στις 3 και 4 Γενάρη στον Περισσό η γιορτή για τα παιδιά

Το Σαββατοκύριακο, 3 και 4 Γενάρη 2015, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό (Λεωφ. Ηρακλείου 145), καλούνται γονείς με τα παιδιά τους για να ξεφαντώσουν και να δημιουργήσουν στο 5ο Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Το Δεκέμβρη του 2010 ήταν η πρώτη χρονιά που η ΚΝΕ έστησε το πρώτο διήμερο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ για παιδιά με ανέλπιστη επιτυχία. Ο Περισσός πλημμύρισε παιδικές φατσούλες και οι γονείς αγκάλιασαν με θέρμη το Φεστιβάλ, μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν μια σειρά ανάγκες των παιδιών και των γονιών τους για τον ελεύθερο χρόνο, για την πρόσβαση στον πολιτισμό κ.ά. Τα επόμενα χρόνια, σωματεία και μαζικοί φορείς ζητούσαν τη συμβολή και τη βοήθεια της ΚΝΕ για να στήσουν ανάλογες γιορτές, ενώ το διήμερο Φεστιβάλ στον Περισσό έγινε θεσμός.

Το παιδικό Φεστιβάλ έχει μια σειρά από στοιχεία που το καθιστούν ξεχωριστό. Κάθε χρόνο φιλοξενεί αξιόλογες παραστάσεις που οι γονείς και τα παιδιά τους απολαμβάνουν με δωρεάν είσοδο. Παραστάσεις Καραγκιόζη, κουκλοθέατρο, παραγωγές των θεατρικών ομάδων της ΚΝΕ αλλά και άλλων θιάσων καθώς και συναυλίες για παιδιά, έχουν φιλοξενηθεί όλα αυτά τα χρόνια στα παιδικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ κερδίζοντας το θαυμασμό μικρών και μεγάλων.

Απαραίτητο επίσης στοιχείο των παιδικών Φεστιβάλ είναι τα δημιουργικά εργαστήρια. Στολίδια για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, κούκλες, ευχετήριες κάρτες, γλυκά, κατασκευές με πηλό ξεπηδούν από τα χέρια των μικρών παιδιών που τα δημιουργούν με την καθοδήγηση παιδαγωγών, μελών και φίλων της ΚΝΕ και φυσικά με πολύ κέφι.


Βέβαια, από μια παιδική γιορτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παραμύθια. Ετσι και στα παιδικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ πάντα περιλαμβάνονται δραματοποιημένα παραμύθια, διαδραστικές αφηγήσεις, παραμύθια φτιαγμένα από τα ίδια τα παιδιά, που τελικά γίνονται όλα μια μεγάλη παρέα.

Πέρα από τη χαρά που βλέπουν στα μάτια των παιδιών τους οι γονείς έχουν κι άλλους λόγους να αγαπούν τα γιορτινά Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ανταλλάσσουν εμπειρίες, αναπτύσσουν δράσεις αλληλεγγύης, ενημερώνονται για τις ανάγκες της κάθε παιδικής ηλικίας, βοηθιούνται και θωρακίζονται απέναντι στην επίθεση που εξαπολύει το σύστημα και στα παιδιά σε ιδεολογικό επίπεδο μέσω του κυρίαρχου πολιτισμού και των σάπιων αξιών του.

Τέλος, ξεχωριστή θέση έχει σε κάθε παιδικό Φεστιβάλ το βιβλίο. Επιλεγμένοι τίτλοι και για παιδιά και για μεγάλους βρίσκονται πάντα στα βιβλιοπωλεία του Φεστιβάλ, βιβλία μοιράζονται ως δώρα στα παιδιά ή γίνονται ανταλλαγές βιβλίων, καλλιεργείται σε μικρούς και μεγάλους η αγάπη για την ανάγνωση.

Το φετινό πρόγραμμα

Ολα αυτά τα στοιχεία, που καθιστούν μοναδική τη γιορτή της ΚΝΕ για τα παιδιά, θα τα συναντήσουμε και φέτος στο διήμερο Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ που γίνεται στις 3 και 4 Γενάρη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεών του θα έχει ως εξής:


ΣΑΒΒΑΤΟ, 3 ΓΕΝΑΡΗ

17.30: Συλλογική κατασκευή - ζωγραφιά: «Φτιάχνουμε το δικό μας παραμύθι». Ενα μεγάλο λευκό χαρτί, μαρκαδόροι, μπογιές, χαρτονάκια, καλή συνεργασία και τα παιδιά θα ζωγραφίσουν τους εαυτούς τους και θα ξεδιπλώσουν αυτά που επιθυμούν για τα ίδια και για όλα τα παιδιά του κόσμου.

18.30: «Φτιάχνουμε τις ποδιές μας και... ΠΕΙΡΑΜΑτιζόμαστε». Εργαστήρι πειραμάτων. Με απλά υλικά τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με νόμους της Φυσικής και της Χημείας, με βασικές αρχές με τις οποίες λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας.

19.30: «Μαγικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι», παράσταση από την Ιρίνα Μπόικο. «Ενα κοριτσάκι ξεκινά ένα ταξίδι στο δάσος. Ολοι οι δώδεκα μήνες της χρονιάς θα εμφανιστούν στην ηρωίδα μας. Θα γίνουν φίλοι της και με την πολύτιμη βοήθεια των παιδιών - θεατών θα κάνουν το ταξίδι της αξέχαστο! Μια χαρούμενη, διαδραστική, αισιόδοξη παράσταση για παιδιά 2,5 - 6 ετών. Βασίζεται σε λαϊκό σλοβένικο παραμύθι».

ΚΥΡΙΑΚΗ, 4 ΓΕΝΑΡΗ

11.00: Κατασκευή φιγούρας Καραγκιόζη. Τα παιδιά θα φτιάξουν και θα γνωρίσουν τον Καραγκιόζη, τα Κολλητήρια, τον Χατζηαβάτη, τον Νιόνιο, τον μπάρμπα Γιώργο και άλλους ήρωες του Θεάτρου Σκιών υπό την καθοδήγηση του Γ. Ταρουνά, ο οποίος θα μιλήσει στα παιδιά και για την ιστορία του Καραγκιόζη.

Ακόμα, ομαδικό παιχνίδι: «Εχουμε μήνυμα». Τα παιδιά συναντούν ήρωες παλιών παραμυθιών και φτιάχνουν το δικό τους παραμύθι.

12.00: Διαδραστική αφήγηση παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης» από ομάδα της ΚΝΕ. «Ενα μαγικό ταξίδι προς τη χώρα της Φαντασίας. Στη διάρκεια του ταξιδιού, η Κλάρα κι ο Καρυοθραύστης περνούν από διάφορα ονειρικά μέρη. Από τη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού, στη χώρα των Γλυκών, που συναντούν τη Ζαχαρένια Νεράιδα και φτάνουν στη χώρα των Λουλουδιών».

12.30: Παράσταση Καραγκιόζη από το θίασο σκιών του Γ. Ταρουνά.

13.00: Πάρτι!

  • Σε όλη τη διάρκεια του διημέρου, θα υπάρχει εργαστήριο ζωγραφικής για τα πιο μικρά παιδιά και κατασκευή εορταστικού mobilο για να στολίσουν το δωμάτιό τους.
  • Επίσης, στο χώρο θα λειτουργούν και τις δυο μέρες βιβλιοπωλεία για μικρούς και μεγάλους με επιλεγμένους τίτλους βιβλίων.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ