ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται οι ανηλεείς βομβαρδισμοί

Προκαλεί η ισραηλινή ηγεσία, μιλώντας για «χειρουργικές επεμβάσεις» και για απρόσκοπτη «χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας», ενώ ξεκληρίζονται οικογένειες και γυναικόπαιδα στην πολύπαθη Γάζα

Καταστραμμένες υποδομές στη Γάζα

Associated Press

Καταστραμμένες υποδομές στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Πρώτη φάση από μια σειρά σταδίων» χαρακτήρισε τις συνεχείς αεροπορικές επιδρομές για τέταρτη συνεχόμενη μέρα χτες κατά της Λωρίδας της Γάζας ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ο ισραηλινός στρατός, όπως υποστήριξε από την πλευρά του ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας, Ματάν Βιλνάι, έχει προετοιμαστεί «για εβδομάδες επιχειρήσεων». Παρά το γεγονός ότι αργά χτες βράδυ, ισραηλινές πηγές διέρρεαν ότι η ισραηλινή ηγεσία εξετάζει την πρόταση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ για 48ωρη κατάπαυση πυρός (κάτι που φερόταν να ζητά και ο Λευκός Οίκος μέσα από μαραθώνιες τηλεφωνικές επικοινωνίες της υπουργού Εξωτερικών Ράις με Ισραηλινούς και Αραβες αξιωματούχους), οι δηλώσεις αρκετών Ισραηλινών κυβερνητικών καθιστούσαν σαφές ότι ακόμη και αν γίνει κάτι τέτοιο, δε θα είναι παρά «προσωρινή παύση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους ανακοινώθηκε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και ζήτησε κατάπαυσης του πυρός, ενώ ...προσφέρθηκε να «βοηθήσει» τους Παλαιστίνιους με ανθρωπιστική βοήθεια.

Προκλητική η ισραηλινή κυβέρνηση

«Στόχος είναι η ανατροπή της Χαμάς» υπογράμμιζε, χτες, απερίφραστα ο Χαΐμ Ραμόν, αντιπρόεδρος της ισραηλινής υπηρεσιακής κυβέρνησης, αφήνοντας πλέον στο περιθώριο την πολλή διπλωματία. «Θα συνεχίσουμε μέχρι να γίνει ασφαλές το νότιο Ισραήλ, μέχρι να καμφθεί οριστικά και αμετάκλητα η θέληση και η δύναμη της Χαμάς», είχε σημειώσει, νωρίτερα, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Μέιρ Σιτρίτ, δίνοντας άλλο ένα σαφές «στίγμα».

Επιμένοντας, μάλιστα, στις προκλήσεις, η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι δήλωνε με πάθος ότι «η Χαμάς είναι αυτή που στοχεύει επίτηδες παιδικούς σταθμούς και αθώα παιδιά». Ο δε εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Μαρκ Ρεγκέβ, διαβεβαίωνε ότι «οι ισραηλινές επιθέσεις είναι χειρουργικές, γιατί στόχος δεν είναι ο παλαιστινιακός πληθυσμός, αλλά το καθεστώς της Χαμάς που είναι τύπου Ταλιμπάν».

Αυτά τα μικρά παιδιά είναιτα θύματα των ...χειρουργικών χτυπημάτων του Ισραήλ

Associated Press

Αυτά τα μικρά παιδιά είναιτα θύματα των ...χειρουργικών χτυπημάτων του Ισραήλ
Οι δηλώσεις Ρεγκέβ διαψεύστηκαν και μόνο από τον χτεσινό απολογισμό. Δέκα νεκροί Παλαιστίνιοι και περισσότεροι από 40 τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων μικρά παιδιά, με πλέον χαρακτηριστική, ίσως, την περίπτωση δύο μικρών αδελφών, στην Μπέιτ Χανούν, 11 και 4 χρόνων αντιστοίχως, που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σχεδόν έξω από το σπίτι τους. Ο συνολικός απολογισμός πλέον χτες βράδυ είχε φτάσει τους 368 νεκρούς και τους 1.700 τραυματίες. Την ίδια ώρα, μετά από τις μερικές δεκάδες ρουκέτες που έπληξαν χτες το ισραηλινό έδαφος, ο απολογισμός της ισραηλινής πλευράς είναι πέντε Ισραηλινοί νεκροί, εκ των οποίων ο ένας στρατιώτης.

Κλίμα κλιμάκωσης, αποκλεισμός και ισραηλινή προκλητικότητα

Τα ισραηλινά στρατεύματα, στα σύνορα της Γάζας, παραμένουν σε κατάσταση ετοιμότητας. Η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβιτάλ Λάιμποβιτς, υποστήριζε ότι «όλα είναι έτοιμα, αν χρειαστεί να γίνει χερσαία εισβολή», αλλά απέφυγε επισταμένα να απαντήσει αν κάτι τέτοιο επίκειται. Επί της ουσίας, όπως υποστήριζαν και Ισραηλινοί στρατιωτικοί αναλυτές, από αέρος δεν έχουν μείνει και πολλά πράγματα να πληγούν στη Λωρίδα της Γάζας μετά από τέσσερις μέρες καταιγιστικών βομβαρδισμών νυχθημερόν.

Κατά τ' άλλα, η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επέμενε, χτες, ότι «δεν υπάρχει αποκλεισμός στην είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» αποφεύγοντας, όμως, ν' απαντήσει στο πώς ακριβώς θα φτάσει η βοήθεια αυτή υπό συνεχόμενους βομβαρδισμούς. Γεγονός, πάντως, είναι ότι έχει δοθεί άδεια εισόδου στην περιοχή σε 110 φορτηγά του ΟΗΕ, του Ερυθρού Σταυρού και της Υπηρεσίας Αρωγής των προσφύγων.

Χτύπησαν πλοιάριο με ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια τύχη, όμως, δεν είχε το πλοιάριο «Dignity», της οργάνωσης «Ελεύθερη Γάζα», η οποία έχει στείλει, από τον Αύγουστο, και άλλες φορές ανθρωπιστική βοήθεια διά θαλάσσης στην αποκλεισμένη Γάζα. Χτες το πρωί, το πλοιάριο, που είχε αποπλεύσει από την Κύπρο, εμβολίστηκε από ισραηλινό πολεμικό στα διεθνή ύδατα, πριν καν εισέλθει στα ύδατα της Γάζας, όπως καταγγέλλουν οι ακτιβιστές και αναγκάστηκε, τελικά, να ρίξει άγκυρα στη λιβανική Τύρο μέχρι να επιδιορθωθούν οι ζημιές. Στο πλοίο επιβαίνουν, εκτός των άλλων, τρεις γιατροί και μεταφέρονται 3 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σχολιάζοντας ειρωνικά το περιστατικό, η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποστήριξε ότι «ούτως ή άλλως βοήθεια εισέρχεται στη Γάζα από το Ισραήλ, οπότε δεν είναι και τόσο σοβαρό», επιμένοντας ότι επρόκειτο για «ελαφρά σύγκρουση και όχι εμβολισμό». Προκλητικότερος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης που δήλωσε ότι «το Ισραήλ δε θα έκανε τίποτε που να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»!

Εντελώς αντίθετη άποψη εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή, ο οποίος δεν αρκέστηκε στις νέες δηλώσεις ίσων αποστάσεων του ΓΓ Μπαν Γκι μουν, που ζήτησε «άμεση εκεχειρία εκατέρωθεν». Ο Ρίτσαρντ Φαλκ, που μόλις πριν 3 εβδομάδες εκδιώχθηκε από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ ως «persona non grata», υπογράμμισε ότι ο ισραηλινός στρατός διαπράττει «αλλεπάλληλες μαζικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των άρθρων που αφορούν στην προστασία του αμάχου πληθυσμού, των υποχρεώσεων μιας κατοχικής δύναμης επί του κατεχόμενου πληθυσμού καθώς και ως προς την επιβολή συλλογικής τιμωρίας».

Νέες αραβικές διαδηλώσεις και διαξιφισμοί

Ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει η λαϊκή οργή για την «απραξία» των ηγεσιών με επίκεντρο την αιγυπτιακή ηγεσία. Διαδηλωτές εισέβαλαν και σχεδόν λεηλάτησαν το αιγυπτιακό προξενείο στο Αντεν της Υεμένης, ενώ ένταση επικράτησε και μπροστά στην αιγυπτιακή πρεσβεία στη Βηρυτό και στο Αμμάν.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Αιγύπτιο Πρόεδρο ότι «έδωσε το πράσινο φως» για την επίθεση στη Γάζα, στις επαφές που είχε με την Ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών δύο μέρες πριν, ενώ του προσάπτουν ότι δεν ανοίγει τα αιγυπτιακά σύνορα. Τους ισχυρισμούς αυτούς διατύπωσαν, πριν από τους διαδηλωτές, η ιρανική ηγεσία και ο ηγέτης της σιιτικής λιβανικής «Χεζμπολάχ».

Χτες, το Κάιρο πέρασε στην «αντεπίθεση». Ο Πρόεδρος Μουμπάρακ, με τηλεοπτικό μήνυμα, καταδίκασε τις «βάρβαρες ισραηλινές επιθέσεις», τονίζοντας ότι οξύνουν την αραβική οργή. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «είχε προειδοποιηθεί η Χαμάς να παρατείνει την εκεχειρία, αλλιώς θα έδινε μια αφορμή, από αυτές που πάντα αναζητά το Ισραήλ για να εξαπολύει αιματηρές επιθέσεις». Ο Μουμπάρακ τόνισε, επίσης, ότι τα σύνορα με τη Γάζα θ' ανοίγουν για να περνά ανθρωπιστική βοήθεια και να εξέρχονται τραυματίες, αλλά δε θα λειτουργήσουν κανονικά, παρά μόνο όταν τον έλεγχο της περιοχής έχει η Παλαιστινιακή Αρχή στο σύνολό της.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου από την Ινδία και την Ιαπωνία, μέχρι τη Βρετανία και τον Καναδά. Ταυτόχρονα πολλά είναι τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε όλο τον κόσμο που καλούν τους λαούς να ξεσηκωθούν ενάντια στη νέα αιματοχυσία και τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα.


ΚΥΠΡΟΣ
Διάβημα διαμαρτυρίας για τον εμβολισμό του πλοίου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς το Ισραήλ, αναφορικά με τον εμβολισμό του πλοίου «Dignity», προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού να σημειώνει σε ανακοίνωσή του «τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν έχει επιτραπεί στην ομάδα εθελοντών που επιβαίνει του πλοίου "Dignity" να προσεγγίσει τη Γάζα με στόχο την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους κατοίκους της περιοχής».

Οι τρεις Κύπριες επιβαίνουσες, η βουλευτής του ΔΗΣΥ και Παιδοχειρουργός Ελένη Θεοχάρους, η φωτογράφος του ΚΥΠΕ Κάτια Χριστοδούλου και η εθελόντρια Μάρθα Παΐση αναμενόταν να επιστρέψουν χθες στην Κύπρο αεροπορικώς μέσω Λιβάνου.

Παράλληλα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανακοίνωσε χτες την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 150.000 ευρώ για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας «την ανάγκη για τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ κατά της περιοχής, που προκαλούν εκατόμβες θυμάτων και απομακρύνουν την προοπτική για ειρήνευση στην περιοχή».

Αναφερόμενος στον εμβολισμό του πλοίου «Dignity», ο Σ. Στεφάνου, επισήμανε πως η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή δεν είναι σημερινή, αλλά υπάρχει με τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Γάζα από το 2007. Από εκεί και πέρα εμείς ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων εκείνων που απαιτούν τον τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα, που προκαλεί πραγματικά εκατόμβες θυμάτων και άμαχων και επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση, αλλά ταυτόχρονα απομακρύνει την προοπτική για ειρήνευση στην περιοχή και για να προχωρήσει η όλη ειρηνευτική διαδικασία».

Κυνική ήταν η αντιμετώπιση του θέματος εκ μέρους της ισραηλινής πρεσβείας στη Λευκωσία, η οποία σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει το επεισόδιο προσανατολισμένο να προσελκύσει το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και ισχυρίζεται ότι το σκάφος «SS Dignity», συγκρούστηκε σε ελιγμό με ισραηλινό σκάφος, «το οποίο είχε ζητήσει όπως το πλοιάριο επιστρέψει στην Κύπρο». Το ισραηλινό ναυτικό, κατά την ισραηλινή πρεσβεία πάντα, προσέφερε τη βοήθειά του στο σκάφος και του λέχθηκε ότι «αυτή δεν ήταν απαραίτητη», ενώ το γεγονός ότι στο πλοίο βρίσκονταν δημοσιογράφοι «αποδεικνύει» ότι «ο σκοπός και η συμπεριφορά του σκάφους ήταν κυρίως η δημιουργία επεισοδίου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ