ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Διώξεις κατά λαϊκών αγωνιστών

ΛΙΜΑ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Σε μία καταφανή προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης η Εισαγγελία του Περού διέταξε τη σύλληψη του πρώην ΓΓ του Περουβιάνικου ΚΚ, Ρενάν Ράφο και ακόμη 12 συνδικαλιστών για «συνεργασία με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις», δηλαδή με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC)!

Πρόκειται για «κατηγορητήρια» βασιζόμενα στις «αποκαλύψεις» βάσει των αρχείων που υποτίθεται ότι περιέχονταν στο φορητό υπολογιστή που οι κολομβιάνικες ειδικές δυνάμεις όλως τυχαίως «βρήκαν» άθικτο πλάι στη σορό του Ραούλ Ρέγιες την 1η Μάρτη. Τα «πειστήρια» από τους υπολογιστές του Ρέγιες παραδόθηκαν στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Περού, που κατηγορεί 15 πολιτικούς και συνδικαλιστές της αριστεράς για «συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση» ...που επισύρει ποινή κάθειρξης 30 ετών. Εκτός του Ρενάν Ράφο, τα εντάλματα σύλληψης στρέφονται επίσης κατά του Αλμπέρτο Μορένο, ΓΓ του Περουβιάνικου ΚΚ -Πάτρια Ρόχα, του Ολμέδο Αουρις, πρώην ΓΓ του SUTEP και αντιπρόεδρου της CGTP και άλλων κομμουνιστών και συνδικαλιστών. Τι κι αν η αξιοπιστία των «στοιχείων» αμφισβητείται έντονα, όταν δεν καταγγέλλεται ως κατασκεύασμα διαφόρων μυστικών υπηρεσιών; Αυτό μάλλον αφήνει αδιάφορη την Εισαγγελία του Περού, που δράττεται της ευκαιρίας ώστε να «νομιμοποιήσει» τις διώξεις...

Οι FARC προτίθενται να απελευθερώσουν 6 κρατούμενους

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή τους, οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC) με πρωτοχρονιάτικο μήνυμά τους επαναλαμβάνουν ότι θα προχωρήσουν άμεσα στην απελευθέρωση έξι αιχμαλώτων, των πολιτικών Αλαν Χάρα και Σιγκιφρέδο Λόπες, καθώς και τριών αστυνομικών και ενός στρατιωτικού και επαναλαμβάνουν ότι οι αιχμάλωτοι θα παραδοθούν σε μια «επιτροπή». Τελικά, ο πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε ανακοίνωσε χτες ότι ο υπουργός Αμυνας Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο κύριος κυβερνητικός διαπραγματευτής Κάρλος Ρεστρέπο εξουσιοδοτούνται από την κυβέρνηση να «συμπράξουν ο μεν Ρεστρέπο στις διαπραγματεύσεις, ο δε Σάντος στην επιμελητειακή υποστήριξη της επιχείρησης απελευθέρωσης».

Παράλληλα, οι FARC ανακοίνωσαν ότι ο διαπραγματευτής εκ μέρους της θα είναι ο Κάρλος Κατατούμπο. Οι FARC πάντως επαναλαμβάνουν ότι για οποιοδήποτε διάλογο θα πρέπει να υπάρξει μία «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» στην Πραδέρα και τη Φλόριντα, αλλά και επαναλαμβάνουν την πρότασή τους για «μία συνάντηση με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την ανθρωπιστική ανταλλαγή», συνάντηση που θα επιτρέψει σταδιακά μία συμφωνία ειρήνης, αλλά «και οικοδόμησης ενός μετώπου εναλλακτικής πολιτικής απέναντι στον πόλεμο και την κοινωνική αδικία», ενώ καταγγέλλει και την πολιτική διώξεων και πιέσεων των δικηγόρων και συγγενών των κρατούμενων ανταρτών από την αντιδραστική κυβέρνηση Ουρίμπε.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται η κυβέρνηση Ουρίμπε να προχωρήσει σε απελευθέρωση 120 κρατουμένων ανταρτών.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η κόντρα για την ενέργεια

ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας για την ενέργεια, παρά το γεγονός ότι στο θέμα αυτό μάλλον επιχειρείται συμβιβασμός. Ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος Gazprom, σε μία αντίδραση στην επικείμενη καταβολή δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους της Ουκρανίας (έναντι του συνολικού της χρέους προς αυτήν) ανέφερε αργά χθες ότι δεν έχει εισπραχθεί προς το παρόν το ανωτέρω ποσό και ότι «είναι πρόωρο να ειπωθεί ότι με αυτό το ποσό θα τελειώσει» η διένεξη με την Ουκρανία, όσον αφορά την προς αυτήν ροή φυσικού αερίου του.

Ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία», υπογράμμισε πως παρά την ουκρανική αναγγελία καταβολής του ποσού, «τούτο δεν καταβλήθηκε έως τώρα», ενώ επέμεινε ότι «η Ουκρανία είναι υπόχρεη στην Gazprom για ένα πολύ μεγαλύτερο χρέος». Πρόσφατα, η Gazprom απείλησε ότι την πρωτοχρονιά και μετά λόγω οφειλών θα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου της προς την Ουκρανία που μέσω της χώρας αυτής φθάνει στην ΕΕ το 80% του ρωσικού φυσικού αερίου, πράγμα που ενδιαφέρει και το ευρωπαϊκό μονοπωλιακό κεφάλαιο. Γι' αυτό και ασκούνται πιέσεις στην Ουκρανία να κρατήσει συμβιβαστική στάση.

ΣΕΡΒΙΑ
Επεισόδια στη Μιτρόβιτσα και επιχειρήσεις κατά του UCK

ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Επεισόδια σημειώθηκαν χτες στη Μιτρόβιτσα, με Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο να προκαλούν ζημιές σε καταστήματα Αλβανών μετά τον τραυματισμό ενός Σέρβου εφήβου από δύο Αλβανούς που κρατούσαν μαχαίρια. Από τα χτεσινά επεισόδια δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ωστόσο άμεση ήταν και η ανάμειξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που αναπτύχθηκαν στην περιοχή και με θωρακισμένα οχήματα απέκλεισαν την κυκλοφορία στις δύο γέφυρες που ενώνουν τις όχθες του ποταμού Ιμπαρ, που χωρίζει τη σερβική από την αλβανική κοινότητα της Μιτρόβιτσα.

Παράλληλα, στην κοιλάδα του Πρεσέβο πραγματοποιήθηκε επιχείρηση των σερβικών αρχών, κατά την οποία συνελήφθησαν δέκα πρώην μαχητές του «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου» (UCK), που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με δηλώσεις του Σέρβου εισαγγελέα Βλάντιμιρ Βούκσεβιτς. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για την «απαγωγή 159 Σέρβων και άλλων μη Αλβανών πολιτών, το βασανισμό αυτών και τη δολοφονία 51 ατόμων κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιουνίου - Οκτωβρίου 1999, στην περιοχή του Γκνίλιανε, στο Κόσσοβο».

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς ανακοίνωσε χτες ότι έπαυσε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Ζντράβκο Πόνος, ο οποίος και αντικαθίσταται από τον στρατηγό Μίλογε Μίλετιτς. Η παύση φαίνεται να ήρθε ως αποτέλεσμα των δηλώσεων του Ζ. Πόνος εναντίον του υπουργού Αμυνας της χώρας, Ντράγκαν Σουτάνοβατς, τον οποίο και κατηγορούσε για διαφθορά και ανικανότητα.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ζητά διάλογο από την Ινδία

ΠΕΣΑΒΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα έκκληση εκτόνωσης της έντασης με την Ινδία έκανε το Πακιστάν, στον απόηχο του μακελειού της Βομβάης, που άφησε πίσω πάνω από 180 νεκρούς και 300 τραυματίες, σημειώνοντας ότι ο διάλογος θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Σαχ Μαχμούντ Κρέσι, ζήτησε από την Ινδία να απομακρύνει κάποια από τα στρατεύματά της και αεροπορικές βάσεις από τη μεθόριο των δύο χωρών σε «ένδειξη καλής θέλησης», υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματική οδό...

Στο μεταξύ το Ισλαμαμπάντ έκλεισε χθες τους δρόμους ανεφοδιασμού των αμερικανο-ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής προς το Αφγανιστάν, που περνούν από πακιστανικό έδαφος, επικαλούμενο επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας εναντίον των «ισλαμιστών ανταρτών», που καταστρέφουν τα φορτία, όπως ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Πακιστάν. Σύμφωνα με τον Πακιστανό αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, Ταρίκ Χαγιάτ, «ο εφοδιασμός των ΝΑΤΟικών δυνάμεων έχει διακοπεί μέχρι να εξαλείψουμε από την περιοχή τους αντάρτες και τους παράνομους που είναι εκτός ελέγχου», ενώ στις επιχειρήσεις που αναφέρεται ότι θα είναι ευρείας κλίμακας θα συμμετάσχουν ελικόπτερα και άρματα μάχης. Οι επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται ως αποτέλεσμα των τελευταίων επιθέσεων «ανταρτών» που φέρονται να συνδέονται με ομάδες των Ταλιμπάν και έχουν καταστρέψει αρκετά φορτία ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ