Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2006 - αριθ. φύλλου: 9669

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Τα κάλαντα του Καραγκιόζη

«Νάχα ψωμί, μύδια και τυρί...»

Ετσι αρχίζουνε τα πρωτότυπα κάλαντα του Ελληνα Καραγκιόζη όπως καταγράφτηκαν από τη σύντομη κωμωδιούλα του καραγκιοζοπαίχτη Γιώργου Χαρίδημου, που δημοσιεύουμε σήμερα. Με στίχους τόσο τολμηρούς και σουρεαλιστικούς. Στίχους που έχουν μιαν αλήθεια, που δεν ξέρεις αν αυτή βρίσκεται στη λαϊκή ποίηση ή γενικά στο λαϊκοφιλοσοφικό πνεύμα που διαπερνά όλο το έργο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών. Ο Καραγκιόζης τα λέει ωμά και ξεκάθαρα. Ταυτόχρονα μέσα από το σταράτο πάντα επίκαιρο στις αναλογίες του λόγο του, βγαίνουν τα βάσανα και οι περιπέτειες ενός λαού.



Απολογισμός υπουργείου Πολιτισμού

Η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει σαν στρατηγικό στόχο να εντείνει την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού επιχειρεί με λογής νομοσχέδια και μέτρα να θωρακιστεί και θεσμικά για να εξασφαλίσει την προδιαγεγραμμένη πορεία από την πολιτική της.


ΣΕΛ.  4  -  5
ΔΙΗΓΗΜΑ
«Το περιστέρι»

«Δεν είναι δυνατό να χάθηκε εκείνος ο κόσμος... Εκείνη η χαρούμενη, η ειρηνική ανθρωποθάλασσα... Δεν είναι δυνατό να πάψανε να χτυπάν εκείνες οι καρδιές, εκείνου του καιρού... ». Ενα διήγημα του Νίκου Γλαύκου


ΣΕΛ.  8  -  9
Χωρίς οδό και αριθμό...

Εκατοντάδες χιλιάδες οι άστεγοι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ανθρωποι που δεν έχουν απάντηση εάν τους ρωτήσεις πού μένουν, άνθρωποι χωρίς διεύθυνση, χωρίς οδό και αριθμό.


ΣΕΛ.  24
ΔΣΕ
Οι «αμαζόνες» της Θεσσαλίας

Οι γυναίκες έγραψαν τη δική τους ιστορία μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Δεν υστερούσαν καθόλου σε ικανότητα και αυταπάρνηση στον ένοπλο αγώνα από τους άνδρες σ' όλα τα μετερίζια.


ΣΕΛ.  12   -   13

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ