ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
Μηνύματα από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο

Τη θλίψη τους για το θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου εξέφρασαν ο πολιτικός και ο καλλιτεχνικός κόσμος.

«Ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου αποτελεί, αναμφισβήτητα, μεγάλη απώλεια για την Τέχνη και τον Πολιτισμό μας γενικότερα», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Με τη μοναδική μουσική του, αλλά και την πολιτική και κοινωνική του παρουσία, ο Θάνος Μικρούτσικος σφράγισε την εποχή μας», τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα τον θυμόμαστε πάντα μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του, αλλά και από το στίγμα που άφησε η ζωή του κοντά στους ταπεινούς και καταφρονεμένους», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«"Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία"... στη μάχη με το αδύνατο, μέχρι το τέλος. Ηταν ο ίδιος ο στίχος του Καββαδία. Τραγουδήθηκε, αγαπήθηκε και πάλεψε», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ηταν «ένας από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα και μέχρι σήμερα», είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Τη βαθιά τους θλίψη εξέφρασαν ακόμη οι καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, καθώς και πολλοί άλλοι.

Την οδύνη του για το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου εξέφρασε ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Μέσα στον δύσκολο αγώνα για τη δημιουργία και διάδοση του ελληνικού τραγουδιού, ο Θάνος Μικρούτσικος κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις», σημειώνει ο Μίκης Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως «η απώλειά του δεν προκαλεί μονάχα πόνο στους φίλους, στους συνεργάτες και στους θαυμαστές του, αλλά κι ένα βαθύ τραύμα στο ελληνικό τραγούδι και γενικότερα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι».

Συνεχίζοντας, ο Μίκης Θεοδωράκης υπογραμμίζει πως «ο Θάνος Μικρούτσικος, εκτός του ότι υπήρξε ένας ολοκληρωμένος συνθέτης με ταλέντο, με έμπνευση και με πλούσιο, πρωτότυπο και σημαντικό έργο, έφυγε σε μια ηλικία μεγάλης ανθοφορίας, ωριμότητας και εκπληκτικής διάθεσης προσφοράς στον νεοελληνικό πολιτισμό, που τόσο πολύ έχει ανάγκη σήμερα ο ελληνικός λαός».

«Τον αποχαιρετώ με οδύνη και πικρία για τη μεγάλη αδικία να τον βρίσκει το τέλος σε μια τέτοια στιγμή», καταλήγει στη δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Γιώργος Νταλάρας τον αποχαιρέτησε με το τραγούδι «το καραντί, το καραντί θα μας μπατάρει» και τη φράση «έχε γεια μαχητή μου».

«Α, ρε φίλε. Βιάστηκες να πας να βρεις τον Νίκο Καββαδία, τον Αλκη Αλκαίο και τον Μάνο Ελευθερίου. Το ξέρω, σου λείψανε. Καλά τραγούδια εκεί πάνω», σημείωσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Με τη φράση «αντίο, σε ευχαριστώ για όλα» και μία φωτογραφία του Θάνου Μικρούτσικου εξέφρασε τη θλίψη του ο Χρήστος Θηβαίος.

«Τελευταία υπόκλιση στον πιο γενναίο. Θάνο, μαέστρο μου, σ' ευχαριστώ για όλα», είπε ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Ο Κώστας Θωμαΐδης, αποχαιρετώντας τον Θ. Μικρούτσικο, έγραψε μεταξύ άλλων: «Κοντά σου έμαθα να προσπαθώ να υπερβαίνω τις καταγεγραμμένες δυνατότητές μου, να κατακτώ με σκληρή δουλειά και μελέτη τα φωτεινά μονοπάτια της μουσικής, της ίδιας της ζωής».

«Μου 'λεγες δεν είναι ο χρόνος με το μέρος κανενός... Ημουν πολύ τυχερός που πορεύτηκα μαζί σου τόσα χρόνια. Μεγάλη μου τιμή», σημειώνει ο Γιώργος Μεράντζας.

«Ηταν ένα ζόρικο κύτταρο, ένας συμπαντικός εραστής. Εκείνος την έστυβε τη ζωή. Δεν αναγνώριζε την ήττα. Οταν ο θάνατος έκανε την εμφάνισή του, ο Θάνος τον δέχθηκε σαν μια πρόκληση», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

Το δικό τους αντίο στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη έστειλαν μεταξύ άλλων οι: Χάρις Αλεξίου, Σταμάτης Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μάσης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Σοφία Βόσσου, Διονύσης Τσακνής, Νατάσσα Μποφίλιου, Φοίβος Δεληβοριάς, Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώτα Νέγκα, Γιώργος Ανδρέου, Αλκηστις Πρωτοψάλτη και πολλοί άλλοι.

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αυτό που έκανε ιδιαίτερη και σημαντική την τέχνη του ήταν η προσήλωση στις ανάγκες και τα όνειρα των πολλών και των καταφρονεμένων, με μια μορφή υψηλής αισθητικής που ενσάρκωνε με μοναδικό τρόπο τη λαϊκότητα και το στοχασμό. Παρά την αναγνώριση και την επιτυχία που γνώρισε, στο επίκεντρο της σκέψης του και της δημιουργίας του ήταν ένας καλύτερος κόσμος, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, ανεργία και πολέμους».

ΠΑΜΕ
Θα μας συντροφεύει με τα τραγούδια του «στους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν»

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με ανακοίνωσή του «αποχαιρετά με θλίψη και συγκίνηση τον μεγάλο λαϊκό μουσικό, κορυφαίο εργάτη της τέχνης, Θάνο Μικρούτσικο» και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του, την σύντροφό του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Για το ταξικό κίνημα της Ελλάδας, η απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου θα είναι απώλεια ενός συντρόφου που με τα τραγούδια του βάδιζε μαζί με τους απεργούς, τους εργάτες, τους νέους που αγωνίζονταν να ανοίξουν το δρόμο στο αύριο. Με τη μουσική του αλλά και πολλές φορές και με την προσωπική του παρουσία έδωσε δύναμη σε απεργίες, κινητοποιήσεις, διεκδικήσεις. Μετουσίωσε τους αγώνες, τον πόνο, τα βάσανα αλλά και την ελπίδα του ανθρώπου σε τραγούδια, που τραγουδήθηκαν στις πύλες των εργοστασίων και στους δρόμους του αγώνα. Τραγούδια με τα οποία θα μας συντροφεύει και αύριο. Τραγούδια που θα τραγουδάμε και θα τον θυμόμαστε "...στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν"».

Τη θλίψη τους για την απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου εκφράζουν με ανακοινώσεις τους μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) κ.ά.

Αποχαιρετισμός από τον δήμαρχο Πάτρας

Μια σειρά δράσεων για να τιμήσει τον μουσικοσυνθέτη αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης όπου γεννήθηκε

«Η Πάτρα είναι περήφανη που γέννησε ένα παλικάρι όπως ο Θάνος Μικρούτσικος», τονίζει στο συλλυπητήριο μήνυμά του για την απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης και εύχεται θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους. Στη δήλωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Η Πάτρα έχασε ένα εκλεκτό παιδί της, έναν καταπληκτικό άνθρωπο, έναν ακούραστο εργάτη της μουσικής, που με το έργο του γέμιζε και θα συνεχίσει να γεμίζει την καρδιά και το μυαλό του ελληνικού λαού.

Ενας άνθρωπος ολοκληρωμένος, καλλιεργημένος, που αγάπησε τη ζωή, μας δίδαξε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αρρώστια με θάρρος και παλικαριά. Πορεύτηκε με τα σωστά και τα λάθη, όσες φορές έπεσε, σηκώθηκε και ανέβηκε, όπως ο ίδιος έλεγε. Η Πάτρα είναι περήφανη που γέννησε ένα παλικάρι όπως ο Θάνος Μικρούτσικος.

Θα τον θυμόμαστε, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί του στους αγώνες της ζωής».

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πατρέων, που συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή, μετά την είδηση της απώλειας του Θάνου Μικρούτσικου, αποφάσισε να τιμήσει τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να δώσει το όνομά του στον προς κατασκευή συνεδριακό χώρο του «εργοστασίου τέχνης» και να ονομαστεί «Εργοστάσιο Τέχνης - Θάνος Μικρούτσικος». Η πρώτη συναυλία που θα γίνει εκεί θα είναι αφιερωμένη στο έργο του. Οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2020 (δημιούργημά του) θα έχουν στο πρόγραμμά τους έργα του.

Επίσης, αποφάσισε «να ανταποκριθούμε στη σκέψη του αντί για δώρα φέτος τις γιορτές, να δώσουμε αίμα και να οργανώσουμε αιμοδοσία στην πόλη μας από 13 έως 18 Ιανουαρίου 2020 προς τιμήν του».

Με ανακοίνωσή του αποχαιρετά τον Θάνο Μικρούτσικο και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θυμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης συνεργάστηκε πολλές φορές με το ΔΗΠΕΘΕ, δίνοντας κάποιες από τις σημαντικότερες δημιουργίες του και τελευταία ήταν πριν από δύο χρόνια, με το «Φουέντε Οβεχούνα».

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Θα τον θυμόμαστε στην πάλη για έναν καλύτερο κόσμο

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Τουρκίας στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ για την απώλεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου. Σε αυτό αναφέρει:

«Ξέρουμε πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του στον αγώνα μας ως μουσικού και διανοούμενου. Τα τραγούδια που συνέθεσε, μελοποιώντας την ποίηση των Γ. Ρίτσου, Ν. Χικμέτ, Μπ. Μπρεχτ, Βλ. Μαγιακόφσκι, θα συνεχίσουν να μας εμπνέουν στον κοινό αγώνα και θα συνεχίσουν να μας ενδυναμώνουν.

Οι σύντροφοί του από το ΚΚ Τουρκίας μοιραζόμαστε το σεβασμό και τα συλλυπητήριά μας για αυτόν τον μεγάλο κομμουνιστή μουσικό. Θα τον θυμόμαστε για το έργο του και τη συνεχή πάλη του για έναν καλύτερο κόσμο, για την αγωνιστικότητά του ακόμα και την περίοδο της ασθένειας του καρκίνου, όταν έλεγε: "Το σημαντικό δεν είναι να είσαι φυλακισμένος, αλλά να μην παραδίνεσαι ποτέ"».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ
Η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας αποχαιρέτησε τον Θ. Μικρούτσικο με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μας τίμησε πολλές φορές με τη συμμετοχή του σε συναυλίες αλληλεγγύης για τον δίκαιο αγώνα του λαού μας για ελευθερία, δικαιοσύνη και ειρήνη. Η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή στις καρδιές όλων των Παλαιστινίων που έζησαν και ζουν στην Ελλάδα. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη συμμετοχή του στη μεγάλη συναυλία στο γήπεδο Σπόρτιγκ, το Δεκέμβρη του 2000, που είχαν διοργανώσει η παλαιστινιακή πρεσβεία, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας και η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών Ελλάδας, για τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες Ελληνες φίλοι μας.

Και θα θυμόμαστε για πάντα τη συμμετοχή του στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που έγινε στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, τον Απρίλη του 2002, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του αείμνηστου Γιάσερ Αραφάτ στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, και την οποία παρακολούθησαν πάνω από 20.000 Ελληνες φίλοι μας.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν σπουδαίος Ελληνας συνθέτης και τα τραγούδια του αγαπήθηκαν εξίσου από τους Παλαιστίνιους που ζουν στην Ελλάδα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του και σε όλο τον ελληνικό λαό. Αιωνία η μνήμη του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ