ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2016 - Κυριακή 1 Γενάρη 2017
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αγώνα επιβίωσης δίνει και φέτος η μικρομεσαία αγροτιά

Πληρωμένες απαντήσεις στα «μαγειρεμένα» στοιχεία της κυβέρνησης δίνουν στελέχη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος

Με τα μπλόκα που θα στηθούν στις 23 Γενάρη σε κεντρικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία σ' όλη τη χώρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα μέτρα του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, που επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια αγροτοκαπιταλιστών, οδηγώντας τους ακόμα πιο γρήγορα στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που πρωτοστατεί και συντονίζει τις κινητοποιήσεις, προβάλλει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων, που είναι ζωτικής σημασίας για τους μικρομεσαίους αγρότες. Ταυτόχρονα, παλεύει ενάντια στην πολιτική που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα μιας άλλης αγροτικής ανάπτυξης, προς όφελος του λαού.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα, αλλά με πρωτεργάτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, επιδίδεται σε μια εκστρατεία συκοφάντησης των αγωνιζόμενων αγροτών και παραπλάνησης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στα χωριά και στις πόλεις, με στόχο να εμποδίσει και να υπονομεύσει την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, να υποκινήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό».

Σε αυτήν την κυβερνητική εκστρατεία απαντούν, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος, και ο Κώστας Τζέλλας, γενικός γραμματέας, αντίστοιχα, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, ενώ ο Γιάννης Τσιούτρας, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, αναφέρεται στο πώς οργανώνεται η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς στον νομό Καρδίτσας.

Από το μπλόκο του περασμένου Γενάρη στη Νίκαια
Από το μπλόκο του περασμένου Γενάρη στη Νίκαια
Η υπονομευτική προσπάθεια της κυβέρνησης θα πέσει στο κενό

Ο Β. Μπούτας απαντάει στις διαδόσεις ότι η κυβερνητική πολιτική έχει ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη για τους αγρότες το 2017

Ο Β. Μπούτας
Ο Β. Μπούτας
Στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι το 2017 το 98,5% των αγροτών θα πληρώσουν λιγότερο φόρο από όσο πλήρωσαν το 2016, ο Β. Μπούτας απαντά: «Προκειμένου να βάλει εμπόδια στην κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση και ο υπουργός της δεν διστάζουν να πουν τα πιο προκλητικά ψέματα. Ειδικά ο Β. Αποστόλου βγαίνει συνεχώς στη Βουλή και στα ΜΜΕ και κάνει "μαγειρέματα" με νούμερα και αριθμούς που δεν πατάνε πουθενά.

Στόχο έχει να παραπλανήσει όχι τόσο τους αγρότες - αυτοί ξέρουν καλά την πραγματικότητα και καταλαβαίνουν γιατί ο υπουργός καταφεύγει στα ψέματα - όσο τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στα αστικά κέντρα, που πλήττονται το ίδιο από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά δεν ζουν από κοντά τη δύσκολη πραγματικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Σ' αυτούς κυρίως απευθύνεται, θέλοντας να περάσει την άποψη ότι την ώρα που οι ίδιοι υποφέρουν από τα μνημόνια, οι αγρότες περνούν τάχα καλά στα χωριά κι επομένως άδικα διαμαρτύρονται και βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους. Μ' αυτόν τον τρόπο προσδοκά να κινήσει τον λεγόμενο "κοινωνικό αυτοματισμό" εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών».

Διεκδικούμε πραγματικό αφορολόγητο

Σύμφωνα με τον Β. Μπούτα, «το 2016 οι αγρότες πλήρωσαν φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος με συντελεστή 13% και προκαταβολή 75% του φόρου για το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα η εφορία να τους "μαδήσει". Το 2017 υπάρχει βεβαίως το αφορολόγητο όριο, το οποίο δεν μας το χάρισε η κυβέρνηση, αναγκάστηκε να μας το παραχωρήσει επειδή παραμέναμε αποφασισμένοι επί 40 μερόνυχτα στα μπλόκα, αλλά ο συντελεστής αυξάνεται στο 22% και η προκαταβολή πάει στο 100%. Επομένως, ακόμα κι αν κάποιοι αγρότες, παίρνοντας πίσω μέρος της προκαταβολής που κατέβαλαν, πληρώσουν κάτι λιγότερο σε φόρο, πάλι πάρα πολλά θα είναι για φτωχούς ανθρώπους.

Οσον αφορά στο αφορολόγητο, στην ουσία καταργείται, αφού μας φορολογεί με τα τεκμήρια διαβίωσης. Ετσι, ακόμα και να μην έχει καθόλου εισόδημα ένας αγρότης, αν είναι παντρεμένος κι έχει ένα σπίτι πάνω από 80 τετραγωνικά κι ένα μεσαίο αυτοκίνητο, θα φορολογηθεί για εισόδημα 11.000 έως 12.000 ευρώ.

Τι ζητάμε εμείς; Να φορολογείται ο καθένας μας με βάση το πραγματικό του εισόδημα και όχι τα τεκμήρια και να υπάρχει αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί. Κι όχι μόνο για μας τους αγρότες, αλλά και για τους ελευθεροεπαγγελματίες. Προκαλούμε την κυβέρνηση να ψάξει να βρει όλους όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα και κέρδη για να τους φορολογήσει, και όχι να προσπαθεί "να βγάλει από τη μύγα ξίγκι", επιβάλλοντας βαριά φορολογία στους φτωχούς ανθρώπους, αγρότες, εργάτες και άλλα λαϊκά στρώματα. Δεν το κάνει όμως, επειδή η πολιτική της είναι συνειδητά αντιλαϊκή».

Τι έλεγαν το 2015;

Στη συζήτησή μας, ο Β. Μπούτας θυμίζει τι έλεγε ο σημερινός υπουργός στις 30 Ιούνη του 2015, λίγο πριν από το δημοψήφισμα που είχε προκηρύξει τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για τα φορολογικά μέτρα που βρίσκονταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς» και με τα οποία η κυβέρνηση υποτίθεται ότι αρνούνταν να συμφωνήσει.

Ανάμεσα σε άλλα, συζητιόταν τότε η εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26%, η αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%, η κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.

Επίσης, η κατάργηση της επιστροφής για το φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες, η μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016, η αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, ο τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ, η αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%, αύξηση του ΦΠΑ συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 23%.

Ο Β. Αποστόλου, ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έλεγε τότε: «Η αποδοχή αυτής της πρότασης θα αποτελούσε την ταφόπλακα για τον αγροτικό χώρο. Οι Ελληνες αγρότες γνωρίζουν ότι το μοναδικό ερώτημα στο δημοψήφισμα της Κυριακής αφορά την αποδοχή ή την απόρριψή της. Θα πουν, λοιπόν, ένα βροντερό και περήφανο "όχι", ανοίγοντας το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο».

«Και τα δέκα αυτά ζητούμενα έγιναν αποδεκτά από την κυβέρνηση και εφαρμόζονται όλα. Τώρα ο κύριος υπουργός προσπαθεί με "μαγειρέματα" να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα. Ε, έχουμε άδικο να λέμε ότι "η ψευτιά πάει σύννεφο" και η μπαγαποντιά ξεπέρασε κάθε όριο;», σχολιάζει ο Β. Μπούτας.

Επιδιώκουμε την ουσιαστική συμμετοχή των αγροτών στην οργάνωση των κινητοποιήσεων

Για τη δουλειά των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων στην περιοχή της Θεσσαλίας μιλάει ο Γ. Τσιούτρας

Ο Γ. Τσιούτρας
Ο Γ. Τσιούτρας
Οι αγρότες της Καρδίτσας έχουν μαζική και δυναμική συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς μαζί με τους συναδέλφους τους από τη Λάρισα και τα Τρίκαλα στήνουν τα τελευταία χρόνια το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας, που αποτελεί σημείο αναφοράς στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς σ' όλη τη χώρα.

Στο πώς «δουλεύει» το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στην περιοχή, προκειμένου να πετύχει αυτήν την συγκριτικά ανεβασμένη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στον αγώνα, αναφέρεται ο Γιάννης Τσιούτρας, τονίζοντας: «Αυτό που προσπαθούμε, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, είναι να εξασφαλίζουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των αγροτών στον καθορισμό των αιτημάτων και στην ιεράρχησή τους, αλλά και στον σχεδιασμό και στην οργάνωση της πάλης.

Τα θέματα και τα προβλήματα που κάθε φορά προκύπτουν κι αφορούν τους μικρομεσαίους αγρότες, συζητιούνται διεξοδικά στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, που συνεδριάζει τακτικά, ακόμα και έκτακτα όταν χρειάζεται. Εκεί διαμορφώνουμε θέσεις που πάνε για συζήτηση στις συνεδριάσεις των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων, όπου συμπληρώνονται και εμπλουτίζονται.

Στη συνέχεια, κάθε Αγροτικός Σύλλογος κάνει προσπάθεια να οργανωθούν ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα καφενεία και σε άλλους χώρους του χωριού, όπου οι αγρότες καταθέτουν γνώμες και προτάσεις. Στα χωριά που δεν υπάρχουν Αγροτικοί Σύλλογοι, κλιμάκια της Ομοσπονδίας οργανώνουν περιοδείες, ενημερώνοντας τους αγρότες και συζητώντας τις απόψεις τους, τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή τους, τη γνώμη τους για την οργάνωση του αγώνα.

Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια να ενημερώνονται και οι άλλοι κάτοικοι του χωριού - εργαζόμενοι, επαγγελματίες, μαγαζάτορες, νέοι των σπουδών - για τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία αφορούν άμεσα και τους ίδιους. Γι' αυτό καλούνται να συμπαρασταθούν και να συμπαραταχθούν στους αγώνες.

Μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, οργανώνονται συσκέψεις εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων σε επίπεδο επαρχίας και νομού, όπου μεταφέρονται τα συμπεράσματα της δουλειάς που προηγήθηκε και μετά από συζήτηση λαμβάνονται αποφάσεις για την τελική διαμόρφωση του πλαισίου των αιτημάτων - διεκδικήσεων και για την παραπέρα οργάνωση της πάλης. Μ' αυτές τις αποφάσεις πάμε ξανά στα χωριά και ενημερώνουμε τους αγρότες, καλώντας τους να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις.

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας συμμετέχουν και μεταφέρουν τη δική μας εμπειρία, καθώς και τις αποφάσεις μας στις συσκέψεις για συντονισμό του αγώνα που οργανώνονται σε πανθεσσαλικό, ή σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως αυτές που οργανώνουν τα ΔΣ των Ομοσπονδιών των θεσσαλικών νομών και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Είναι λοιπόν φανερό ότι στόχος μας είναι η συνεχής και πλήρης ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου και η αξιοποίηση κάθε σκέψης και πρότασης που θα συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση του αγώνα μας.

Η πείρα μας έχει δείξει ότι για να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα η μάχη για την ενημέρωση και η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη και λειτουργία Αγροτικών Συλλόγων στα χωριά. Στην Καρδίτσα, συγκριτικά με άλλες περιοχές, είναι καλύτερη η κατάσταση σ' αυτόν τον τομέα, αφού υπάρχουν Αγροτικοί Σύλλογοι σε αρκετά χωριά, αλλά είναι άμεση ανάγκη να δημιουργηθούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν και να αναβαθμιστεί η λειτουργία αυτών που υπάρχουν σήμερα».

Προκαλούν τους αγρότες με τα ψέματά τους

Ο Κ. Τζέλλας σχολιάζει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι το αγροτικό εισόδημα μεγάλωσε και ότι δεν τους έπληξαν τα μνημόνια

Ο Κ. Τζέλλας
Ο Κ. Τζέλλας
Στον ισχυρισμό της κυβέρνηση ότι οι αγρότες δεν έχουν λόγο να στήσουν μπλόκα, αφού τα μνημόνια δεν τους φόρτωσαν με βάρη και η κυβέρνηση δίνει λύσεις στα προβλήματά τους, απαντάει ο Κώστας Τζέλλας, επισημαίνοντας:

«Ετσι όπως μας τα λένε, είναι σαν να χαζόσαμε ξαφνικά και παίρνουμε τους δρόμους. Δεν ξέρω πόσον καιρό έχει να πάει σε χωριό ο Β. Αποστόλου, αλλά τον πληροφορώ ότι τώρα στα χωριά "η αρκούδα βγαίνει νωρίτερα". Κι αν δεν καταλαβαίνει τι θέλω να πω, εξηγώ ότι ο αγροτικός κόσμος δε βγαίνει πια στο καφενείο και κλείνεται από νωρίς στο σπίτι, γιατί δεν έχει παράδες ούτε για ένα καφέ, για λίγο τσίπουρο. Εχουμε πρόβλημα επιβίωσης. Γι' αυτό βγαίνουμε στα μπλόκα και δεν μας πήρε ο Θεός το μυαλό να ξημεροβραδιαζόμαστε μέσα στο κρύο και στην υγρασία, έτσι χωρίς λόγο.

Το εισόδημά μας μειώθηκε πάρα πολύ, κι ας λέει ο υπουργός ότι αυξήθηκε, βάζοντας στο ίδιο σακί τις δικές μας πενταροδεκάρες με τα εκατομμύρια που σοδεύει μια χούφτα αγροτοκαπιταλιστών και διαιρώντας το βγάζει "πλαστό" και παραπειστικό "μέσο όρο".

Μειώθηκε επειδή οι τιμές που πουλάμε το σύνολο των προϊόντων που παράγουμε είναι πολύ χαμηλές. Φροντίζει γι' αυτό η "ελεύθερη" αγορά, η οποία πάντα λειτουργεί προς όφελος των εμποροβιομηχάνων και ποτέ υπέρ μας. Επίσης, το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό και διαρκώς ανεβαίνει, με την μεγάλη ακρίβεια στα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, μηχανήματα κ.ά.), που αγοράζουμε από τους εμποροβιομήχανους, στο αγροτικό πετρέλαιο, στο αγροτικό ρεύμα και στο αρδευτικό νερό, όπως και στον ΦΠΑ που επιβάλλει το κράτος.

Πρέπει ακόμα να υπολογίσουμε τις τεράστιες ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που προκάλεσαν η κακοκαιρία και οι αρρώστιες και δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουμε. Τέλος, με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ περικόπηκαν και οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις.

Κι ενώ το εισόδημά μας συρρικνώνεται, η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τους "θεσμούς", χώνει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη μας. Αυξάνει τους φόρους, τριπλασιάζει τις εισφορές στον ΟΓΑ και στα πολλά παλιά χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, ασφάλιστρα ΕΛΓΑ, δηλώσεις ΟΔΣΕ, αδειοδοτήσεις γεωτρήσεων και σταυλικών εγκαταστάσεων, ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, πιστοποίηση ψεκαστικών κ.ά.), προσθέτει καινούρια, όπως η φορολόγηση στο κρασί και το τσίπουρο, το ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, το πρόσθετο "περιβαλλοντικό" τέλος στο νερό άρδευσης κ.ά.

Κι έρχεται μετά από πάνω ο υπουργός και λέει ότι τα μνημόνια δεν έπληξαν τους αγρότες... Αν αυτό δεν είναι πρόκληση για τους αγρότες, τότε τι είναι;»...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Η αλήθεια για την ΚΑΠ και τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις

Οσο για το «παραμύθι» της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού ότι η ΚΑΠ της ΕΕ μοιράζει αβέρτα χρήμα στους αγρότες, ο Β. Μπούτας σημειώνει ότι «δεν το ακούμε πρώτη φορά. Το ίδιο έλεγαν οι κυβερνήσεις από το 1981 που μπήκαμε στην ΕΟΚ, αλλά οι μικρομεσαίοι αγρότες χαΐρι δε βλέπαμε. Αυτό που διαπιστώσαμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι η ΚΑΠ έχει στόχο - κι έτσι λειτουργεί - τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, την ενίσχυση της διαβόητης "ανταγωνιστικότητας", που οδηγούν σε μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Ηδη στα χρόνια που η χώρα μας συμμετέχει στην ΕΟΚ και στην ΕΕ, έχουν ξεκληριστεί πάνω από 500.000 αγροτικά νοικοκυριά. Αυτή την ΚΑΠ, που λειτουργεί σαν δρεπάνι για το ξεπάστρεμά μας, ο Β. Αποστόλου μάς ορμηνεύει να την ευγνωμονούμε και να μην την πολεμάμε. Για χαζούς μας έχει;».

Σε ό,τι αφορά στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, ο Β. Μπούτας εξηγεί και αποκαλύπτει ότι:

«Πρώτον, τις τσεπώνει μια χούφτα αγροτοκαπιταλιστών και μόνο λίγα ψίχουλα πάνε στους μικρομεσαίους αγρότες. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% περίπου των επιδοτήσεων/ενισχύσεων πάνε στο 20% των δικαιούχων που έχουν μεγάλες αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και το υπόλοιπο 20% μοιράζεται στο 80% των δικαιούχων που είναι μικρομεσαίοι αγρότες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα, όπως και με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που τόσο διαφημίζει ο Β. Αποστόλου.

Δεύτερον, ακόμα και οι λιγοστές που παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, δεν τους δίνονται για να ενισχυθεί το ισχνό εισόδημά τους, αλλά για να αγοράζουν σε φθηνότερες τιμές τα αγροτικά προϊόντα οι εμποροβιομήχανοι και να έχουν περισσότερα κέρδη. Αν πουλούσαμε οι μικρομεσαίοι αγρότες σε καλύτερες τιμές τα προϊόντα μας - γι' αυτό ζητάμε να καθοριστούν ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές - και το κόστος παραγωγής ήταν χαμηλό, δεν θα χρειαζόμασταν τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις της ΕΕ.

Τρίτο, με την νέα ΚΑΠ 2014 - 2016 περικόπηκαν, ήδη, πάνω από 30% οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις και μέχρι το τέλος του 2019 η μείωση θα ξεπεράσει το 60%. Ταυτόχρονα, με εργαλείο τον νόμο για διαχωρισμό των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα, ή μη" που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, πετιούνται εκτός επιδοτήσεων/ενισχύσεων και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί αγρότες και ετεροεπαγγελματίες.

Αλλά και όσοι χαρακτηριστούν "κάτ' επάγγελμα" αγρότες, δεν είναι σίγουρο ότι θα καρπωθούν το ύψος των επιδοτήσεων/ενισχύσεων που προβλέπονται σήμερα, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να περικοπούν κι άλλο με το πρόσχημα ότι στη χώρα μας θα μειωθεί πολύ ο αριθμός των δικαιούχων. Παράλληλα, σχεδιάζεται η περικοπή των συντάξεων κατά 60% των συνταξιούχων του ΟΓΑ που συνεχίζουν να καλλιεργούν και να παίρνουν επιδοτήσεις/ενισχύσεις».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ