ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 2 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αταλάντευτα στο πλευρό της σοσιαλιστικής Κούβας

Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς την ΚΕ του ΚΚ Κούβας για την 52η επέτειο από τη νίκη της Επανάστασης

Με τη συμπλήρωση την 1η Γενάρη του 2011, των 52 χρόνων από τη νίκη της Επανάστασης στην Κούβα, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, απέστειλε το εξής μήνυμα:

«Αγαπητοί σύντροφοι, με την ευκαιρία της 52ης επετείου από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης σας απευθύνουμε το θερμό συντροφικό χαιρετισμό όλων των Ελλήνων κομμουνιστών.

Επιβεβαιώνουμε την αταλάντευτη αλληλεγγύη μας στον αγώνα σας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιβουλές και παρεμβάσεις. Υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε ακόμα πιο έντονα τη δράση και κινητοποίησή μας ενάντια στον εγκληματικό αποκλεισμό των ΗΠΑ και την απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ. Για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών Αντόνιο Γκερέρο, Ρενέ Γκονζάλες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Εράρδο Ερνάντες και Φερνάντο Γκονζάλες που θα περάσουν άλλη μια Πρωτοχρονιά μακριά από τις οικογένειές τους. Ενάντια στις καμπάνιες δυσφήμησης που εξαπολύουν τα ΜΜΕ των μονοπωλίων, τις πιέσεις, αλλά και την ύπουλη υπονομευτική δουλειά σοσιαλδημοκρατών και οπορτουνιστικών δυνάμεων που εχθρεύονται το σοσιαλισμό.

Το 2011, επίσης, σηματοδοτείται από τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την απόκρουση της ένοπλης επέμβασης των ΗΠΑ και των μισθοφόρων τους στον Κόλπο των Χοίρων, δίνοντας ηχηρό χαστούκι στον ιμπεριαλισμό. Η εργατική τάξη, ο λαός της Κούβας έχουν αποδείξει ότι έχουν τη δύναμη να υπερασπίζονται την επανάστασή τους απέναντι στα σχέδια άμεσης επέμβασης για την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας, σχέδια από τα οποία ο ιμπεριαλισμός ουδέποτε παραιτήθηκε.

Το 2011 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασης. Ο σοσιαλισμός απέδειξε την ανωτερότητά του και στην περίπτωση της Κούβας, παρά τον σκληρό αποκλεισμό. Εδωσε τη δύναμη στο λαό της Κούβας να αντιμετωπίσει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, αλλά και να σημειώσει πρωτόγνωρα επιτεύγματα και κατακτήσεις. Μαζί με τη διεθνιστική δράση και προσφορά της Επανάστασης, ενέπνευσε λαϊκά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Δημιούργησε μια γερή βάση για την ανάπτυξη ενός μαζικότατου κινήματος αλληλεγγύης στη Σοσιαλιστική Κούβα.

Οι εργαζόμενοι παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτηση που διεξάγεται ενόψει του 6ουΣυνεδρίου του ΚΚ Κούβας. Οι λαοί προσδοκούν από την Κουβανική Επανάσταση.

Γνωρίζουμε πως οι εχθροί της Επανάστασης ελπίζουν ότι οι πιέσεις, ο αποκλεισμός και τα υπαρκτά προβλήματα θα επιφέρουν αδυνάτισμα των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής και διανομής.

Το ΚΚ Κούβας εξοπλισμένο με την επαναστατική ετοιμότητα και τη βαθιά σχέση που έχει με την εργατική τάξη μπορεί να υπερασπιστεί το σοσιαλισμό, τις αρχές της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει τον καλύτερό του εαυτό για την ανάπτυξη και ενίσχυση του κινήματος αλληλεγγύης στην επανάσταση και το λαό σας.

Μέχρι τη νίκη για πάντα!

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ»

Ο αντικομμουνισμός στην Ευρώπη δε θα περάσει!

Κοινή ανακοίνωση 38 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων καταδίκης της νέας πρόκλησης 6 υπουργών Εξωτερικών χωρών της ΕΕ

Με κοινή τους ανακοίνωση, 38 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης καταδικάζουν την προκλητική και εξοργιστική ενέργεια των υπουργών Εξωτερικών των Βουλγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Τσεχίας να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθιερώσει σε όλη την ΕΕ ποινικές διώξεις σε βάρος όσων δεν αναγνωρίζουν τις καμπάνιες για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας και την ποινικοποίηση των κομμουνιστών και του κομμουνισμού. Στην ανακοίνωση, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται:

«Η κυρίαρχη τάξη γνωρίζοντας καλά ότι το καπιταλιστικό σύστημα με τις αγεφύρωτες αντιθέσεις του έχει φτάσει σε αδιέξοδο, εντείνει τις διώξεις, τις απειλές και τα εγκλήματά της. Ο,τι και να κάνει όμως αυτή δεν θα μπορέσει να αποτρέψει τους ακλόνητους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης, και το αναπόφευκτο του να ανατραπεί η εξουσία του κεφαλαίου. Δεν μπορεί να αποτρέψει το δυνάμωμα της οργάνωσης της εργατικής τάξης και της ανάπτυξης της μαζικής πάλης για το σοσιαλισμό και κομμουνισμό».

Τα κόμματα που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση είναι τα εξής: ΚΚ Αζερμπαϊτζάν, ΚΚ Αρμενίας, Κόμμα Εργατών Βελγίου, ΚΚ Βουλγαρίας, Κόμμα των Βούλγαρων Κομμουνιστών, ΚΚ Βρετανίας, Νέο ΚΚ Βρετανίας, Γερμανικό ΚΚ, ΚΚ της Δανίας, ΚΚΕ, ΚΚ Εσθονίας, ΚΚ Ιρλανδίας, ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, ΚΚ Καζακστάν, ΑΚΕΛ Κύπρου, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, ΚΚ Λευκορωσίας, ΚΚ Λουξεμβούργου, ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), ΚΚ Μάλτας, ΚΚ Νορβηγίας, Νέο ΚΚ Ολλανδίας, Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, KK Ουκρανίας, ΚΚ Πορτογαλίας, ΚΚ Πολωνίας, Ρουμανικό ΚΚ, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Ενωση Κομ. Κομμάτων ΚΚΣΕ, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, ΚΚ Σουηδίας, Κόμμα Σέρβων Κομμουνιστών, ΚΚ Σλοβακίας, ΚΚ Τουρκίας, ΚΚ Φινλανδίας.

Πατριδογνωμόνιο
«Και καλόν πόλεμο…»

Απ' όλες τις ευχές των ημερών, μαζεμένες και επιφυλακτικές για να μην ακουστούν ως ύβρις, πήρα και κράτησα μια. Την καταθέτω προς όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες ως γνήσια και πηγαία. Προσωπική και συλλογική. Προερχόμενη από εκείνη τη βάση του λαού που δεν υποψιαζόμαστε, καθώς παραμένει βουβή, αλλ' ίσως όχι άπραγη. Είναι οργισμένη, αλλά όχι φοβισμένη. Ανθρωποι χαμένοι στην ομοιογένεια κι όμως ξεχωριστοί. Που κι όταν δεν μπορούν να κάνουν το μεγάλο βήμα, το αναγνωρίζουν στους άλλους κι ίσως έχουν στην άκρη και μια γωνιά να εμπιστευτείς, να ξαποστάσεις κι ας μην τους δεις ξανά.

«Καλή χρονιά και καλό πόλεμο κυρά μου», μου είπε, σ' ένα κατάστημα φθηνών δώρων, μια γυναίκα γύρω στα εξήντα. Με όψη καλοβαλμένης μικροαστής, που βγήκε να κάνει παρέα στη φιλενάδα της, την ιδιοκτήτρια. Μαγαζί παλιό, προσιτό, με δυο άτομα προσωπικό, που είχε άδεια κανονική και το δουλεύει μια γυναίκα που έστησε μονάχη της κοτζάμ οικογένεια.

«

Το εννοείτε;», ρώτησα. Με πήγε ως την πόρτα κι επέμενε. «Καλό πόλεμο. Μόνον αυτός μας έμεινε». Ηταν απλή και ειλικρινής. Μια άγνωστη γυναίκα στο μαγκωμένο πλήθος των γιορτών, ικανή να εναποθέσει τις ελπίδες της σ' αυτό που αναγνωρίζει ως αναγκαίο. Τη ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική πραγματικότητα υπολογίζοντας το κόστος, όπως συμβαίνει πάντα στον πόλεμο.

Ηταν αυθόρμητη η εκλογή της λέξης. Ξεκάθαρη εκτίμηση της πραγματικότητας, που βιώνει η ίδια και γύρω της. Αντικομφορμιστική εκλογή. Εκεί που μπορείς να πεις «καλούς αγώνες», «καλές μάχες», «να τα λέτε χύμα» κι άλλα τέτοια πολλά κι εύκολα μεταξύ γνωστών - αγνώστων, μια φανερά αποκομμένη απ' το πολιτικό λεξιλόγιο κυρία τολμάει να ευχηθεί κατάμουτρα «καλόν πόλεμο». Στα 2010, δυο μέρες πριν το '11, σ' ένα προάστιο που δεν πεθαίνει της πείνας, την πήρα την ευχή με την πείρα που απέκτησα 38 χρόνια τώρα να δαγκώνω τα λόγια των ανθρώπων με το ένστικτο του εκτεθειμένου και να ζυγιάζω το χρυσάφι της γνησιότητάς τους ή τη γλύκα του κίβδηλου λόγου...

Αν λάθεψα, που μπορεί, είναι γιατί ήθελα να τ' ακούσω από κει που δεν το περιμένω. Απ' τους επιφανειακά βολεμένους, που, όμως, ο καθένας τους κρύβει ίσως ένα δύσκολο δρόμο ως τη σιωπή. Οχι την αφασική. Αλλά τη δεδομένα εύγλωττη, ικανή να γίνει, αντί κραυγής, ιαχή. Και, μάλιστα, συνειδητού πολέμου.

Πήρα τα «γούρια» μου για δώρα - κάτι εύθραυστα γυάλινα ρόδια και πέταλα, πήρα και την ευχή - εντολή και πορεύομαι, πορευόμαστε, σκαντζάροντας το ημερολόγιο κατά μία σελίδα.

Μια βαθιά ανάσα 48 ωρών αργίας κι ύστερα απέναντι από τον εχθρό. Με συμπαραστάτες ορατούς κι αόρατους συμπολεμιστές, που ξέρουν και τι έρχεται και τι πρέπει να γίνει.

Καλή αγωνιστική χρονιά σ' όσους αντέχουν να τη φτιάχνουν για όσους δεν αντέχουν ούτε να τη σκέφτονται.


Λιάνα ΚΑΝΕΛΛΗ

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδεία στην κεντρική αγορά

Περιοδεία στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με τους βουλευτές Α' και Β' Θεσσαλονίκης, σήμερα Παρασκευή 31 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα παιδιά των μεταναστών

Την Κυριακή 2 Γενάρη, στις 11 το πρωί

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τα παιδιά και τις οικογένειες των μεταναστών σε μια γιορτή για τα παιδιά την Κυριακή 2 Γενάρη και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα μοιραστούν δώρα για τα παιδιά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ