ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Εκκληση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Με αφορμή τη βάρβαρη επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα, η Ομάδα Εργασίας των διεθνών συναντήσεων των 140 και πλέον Κομμουνιστικών Κομμάτων απ' όλο τον κόσμο εξέδωσε την παρακάτω έκκληση:

«Εμείς, Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλα τα μέρη του κόσμου καταγγέλλουμε με αποτροπιασμό τις συνεχιζόμενες δολοφονικές αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, που σκότωσαν πάνω από 340 Παλαιστίνιους. Με τους βάρβαρους αυτούς βομβαρδισμούς και άλλες εγκληματικές ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων, η κυβέρνηση του Ισραήλ επιχειρεί να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε ούτε με το τείχος, ούτε με την κατοχή και ούτε με τον αποκλεισμό: Να κάμψει την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού.

Αυτή η πολιτική γενοκτονίας και κρατικής τρομοκρατίας της κυβέρνησης του Ισραήλ γίνεται με την έγκριση και την υποστήριξη των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της ΕΕ και με την ανοχή ορισμένων αντιδραστικών αραβικών καθεστώτων. Οι νέες βάρβαρες επιθέσεις αποτελούν πρόκληση για το κίνημα αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού που έχει αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο.

Κάνουμε έκκληση στους εργαζόμενους, στις γυναίκες, στους νέους και στα άλλα λαϊκά στρώματα, σε όλες τις αντιιμπεριαλιστικές και φιλειρηνικές δυνάμεις να κινητοποιηθούν μαζικά ενάντια στις εγκληματικές επιθέσεις και στην πολιτική βίας της κυβέρνησης του Ισραήλ. Να απαιτήσουν τον άμεσο τερματισμό της εισβολής, την άρση του αποκλεισμού και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ.

Τους καλούμε να κλιμακώσουν τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και άμεσης βοήθειας προς τον Παλαιστινιακό λαό.

Τα κόμματά μας επιβεβαιώνουν την αλληλεγγύη τους στην αντίσταση ενάντια στους εισβολείς, με τις προοδευτικές, αντιιμπεριαλιστικές και κομμουνιστικές δυνάμεις στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, με όλους εκείνους που παλεύουν για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

30 Δεκεμβρίου 2008».

Η Ομάδα Εργασίας των ΚΚ αποτελείται από τα εξής κόμματα:

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

-- Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

-- Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

-- Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

-- Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας, Τσεχία

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επιστολή της προς τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις πρεσβείες της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, καθώς και σε όλους τους ευρωβουλευτές, καταγγέλλει τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, επισημαίνοντας τα εξής:

«Καταγγέλλουμε το βάρβαρο έγκλημα που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού, με τη στήριξη των ΗΠΑ και τη συνενοχή της ΕΕ.

Οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού, που συνεχίζονται ανελέητοι στη Γάζα, προκαλούν μια νέα, πρωτοφανή, μαζική σφαγή των Παλαιστινίων.

Οσοι υιοθετούν τακτική ίσων αποστάσεων απέναντι στους δολοφόνους και τα θύματά τους, είναι συνένοχοι στο έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι η ΕΕ στις 8 Δεκέμβρη 2008 αποφάσισε την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, αποδίδοντας σε αυτό το κράτος, σε διάφορους τομείς, καθεστώς σχεδόν κράτους - μέλους.

Απαιτούμε από την ισραηλινή κυβέρνηση:

  • Να σταματήσει αμέσως τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.
  • Να άρει άμεσα τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.
  • Να τερματίσει τη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών.

Καλούμε την εργατική τάξη, όλους τους λαούς του κόσμου

  • Να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό.
  • Να καταδικάσουν την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς και τις ΗΠΑ και ΕΕ, που στηρίζουν τη δολοφονική ισραηλινή βαρβαρότητα.
  • Να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
Συγκεντρώσεις - πικετοφορίες αλληλεγγύης σε πολλές πόλεις

Από τη χτεσινή πορεία συμπαράστασης στη Λάρισα
Από τη χτεσινή πορεία συμπαράστασης στη Λάρισα
Συνεχίστηκαν και χθες οι συγκεντρώσεις και πικετοφορίες αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

-- Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση στη Λάρισα, που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης και ξεκίνησε από την οδό Βενιζέλου, στο ύψος του αρχαίου θεάτρου, όπου αναρτήθηκε πανό κατά της νέας δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. «Απαιτούμε το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων του Ισραήλ και καταδικάζουμε την ισραηλινή κυβέρνηση και τους πάτρωνές τους, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, για τη νέα βαρβαρότητα κατά των Παλαιστινίων», τόνισε μιλώντας ο Β. Ζωγράφος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης.

-- Στο Βόλο, ύστερα από κάλεσμα της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, η πικετοφορία ξεκίνησε από την οδό Αντωνοπούλου και συνεχίστηκε σε κεντρικούς δρόμους, με ηχηρά συνθήματα καταδίκης του εγκλήματος και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Β. Τίρχας, μέλος του Γραφείου της ΝΕ του Κόμματος.

-- Στην Καρδίτσα, οι κομμουνιστές πορεύτηκαν στους δρόμους, με πικετοφορία που διοργάνωσε η ΝΕ του ΚΚΕ, διαμηνύοντας την απόφασή τους να εντείνουν τον αγώνα συμπαράστασης και για να μπει τέλος στην ισραηλινή κατοχή, ώστε οι Παλαιστίνιοι να έχουν την πατρίδα που τους ανήκει.

-- Μαζική και δυναμική συγκέντρωση και πορεία ενάντια στη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στο λαό της Παλαιστίνης, πραγματοποίησαν στα Χανιά η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ. Η συγκέντρωση έγινε στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς κι από εκεί τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με Παλαιστίνιους που κατοικούν στα Χανιά και συμμετείχαν στη συγκέντρωση, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

-- Συγκέντρωση καταδίκης της νέας δολοφονικής επιδρομής κατά του παλαιστινιακού λαού πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης και του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου (ΕΚΑ). Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ειρήνης, όπου μίλησε η Δήμητρα Αλεξά εκ μέρους του ΕΚΑ, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο Σαμίρ Σαντζούκ από την Παλαιστινιακή Κοινότητα. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ανακοίνωση καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης εξέδωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου.

  • Σήμερα το απόγευμα Τετάρτη 31 Δεκέμβρη, οι Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν μαζική πανεξόρμηση - ενημέρωση στις 6 το απόγευμα στο Μεϊντάνι (Αγορά).
  • Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο έγκλημα που συντελείται στη Γάζα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, την Παρασκευή 2 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην πλ. Πίνδου.
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης

Στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος συμπαράστασης προς το λαό της Παλαιστίνης προχώρησε ο Δήμος Νίκαιας μετά από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ψήφισμα αναφέρει: «Ο λαός της Παλαιστίνης θα νικήσει. Ο λαός της Παλαιστίνης που ζει στη Γάζα σε καθεστώς της πιο βαθιάς εξαθλίωσης λόγω του πολύχρονου αποκλεισμού σήμερα βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με τη βαρβαρότητα των ισραηλινών φασιστικών δυνάμεων».

Το μαζικό έγκλημα ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης, επισημαίνεται στο ψήφισμα, διαπράττεται με τη σύμπραξη των Αμερικανών ιμπεριαλιστών με την κάλυψη της ΕΕ.

Τεράστιες ευθύνες για τη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, αναφέρεται στο ψήφισμα, φέρουν και όσες κυβερνήσεις ή πολιτικές δυνάμεις βάζουν στην ίδια ζυγαριά τους Ισραηλινούς σιωνιστές τρομοκράτες, με τους Παλαιστινίους μαχητές που είναι αποφασισμένοι να αποκτήσουν ξανά τη δική τους πατρίδα, όσο ακριβά τους κοστίσει αυτό.

Ο λαός της Παλαιστίνης, που ασκεί το βασικό του δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνή νόμο για αντίσταση στην ξένη κατοχή, για ελεύθερη πατρίδα, είχε και θα έχει στο πλευρό του ολόκληρη την προοδευτική ανθρωπότητα, όλους όσοι μάχονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική τρομοκρατία ακόμη και από τα εδάφη του Ισραήλ.

Εκφράζοντας τον κοκκινιώτικο λαό που στο παρελθόν έδωσε τα καλύτερα παιδιά του για ελεύθερη πατρίδα ενάντια στη γερμανική κατοχή εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον παλαιστινιακό λαό, δηλώνοντας ότι θα εκφραστεί πολύμορφα στην πράξη.

Καταγγέλλουμε: Τη δολοφονική επίθεση των Ισραηλινών και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών που απειλούν να μετατρέψουν σε πεδίο σύρραξης όλη τη γύρω περιοχή.

Απαιτούμε: Την άμεση κατάπαυση των δολοφονικών επιδρομών. Να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας. Ουσιαστική επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος. Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα, καταλήγει το ψήφισμα, είναι και δικός μας αγώνας.

  • Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσαν, επίσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ