ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚ ΚΟΥΒΑΣ
Για τα 50 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση

Ο ηγέτης του επαναστατικού στρατού Φ. Κάστρο στις 8 Γενάρη 1959 μπαίνει με τη φάλαγγά του στην Αβάνα

Fernando Garcia - Oscar Sola

Ο ηγέτης του επαναστατικού στρατού Φ. Κάστρο στις 8 Γενάρη 1959 μπαίνει με τη φάλαγγά του στην Αβάνα
Για την αυριανή μέρα, 50ή επέτειο της Νίκης της Κουβανικής Επανάστασης, η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε στην ΚΕ του ΚΚ Κούβας το παρακάτω μήνυμα:

«Αγαπητοί σύντροφοι

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απευθύνει θερμό συντροφικό χαιρετισμό για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη Νίκη της Επανάστασης.

Από την άφιξη της "Γκράνμα", μέχρι τη Νίκη της Επανάστασης, αλλά και στη συνέχεια με την απόκρουση της ένοπλης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στον Κόλπο τον Χοίρων, τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, την αντίσταση στον εγκληματικό αποκλεισμό, την αντοχή στις απίστευτες δυσκολίες της "ειδικής περιόδου", η 50χρονη πορεία της Κουβανικής Επανάστασης είναι γεμάτη σελίδες ηρωισμού, αλλά και επαναστατικής υπομονής και αντοχής, γραμμένες από την εργατική τάξη και το λαό της Κούβας με την καθοδήγηση του ΚΚΚ.

Η Κουβανική Επανάσταση πρόσφερε αμέριστη διεθνιστική βοήθεια σε εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και λαούς που αγωνίζονταν, αγώνες στους οποίους οι Κουβανοί διεθνιστές έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τη λευτεριά των λαών. Αλλά και σήμερα, χάρη στη διεθνιστική προσφορά της Κούβας, εκατομμύρια άνθρωποι στη Λατινική Αμερική βγήκαν από το σκοτάδι του αναλφαβητισμού, χιλιάδες αποκατέστησαν την υγεία, τη ζωή τους.

Ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές για τους λαούς που σήμανε η ανατροπή της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού στην Ευρώπη, η ύπαρξη της Σοσιαλιστικής Κούβας και η επιτυχημένη απόκρουση των ιμπεριαλιστικών προκλήσεων και επιθέσεων είχε εξαιρετική συμβολή στην αντίσταση και πάλη των λαών κατά του ιμπεριαλισμού. Υπερασπίζοντας τη σημαία του σοσιαλισμού, η Κούβα συνέβαλε να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα: Ναι, ο ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός, αλλά όχι ανίκητος. Ναι, υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, ο σοσιαλισμός.

Στις 16 Απρίλη 1961, ο Φιντέλ στην κατάμεστη πλατεία της Επανάστασης διακηρύσσει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης

Fernando Garcia - Oscar Sola

Στις 16 Απρίλη 1961, ο Φιντέλ στην κατάμεστη πλατεία της Επανάστασης διακηρύσσει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης
Αγαπητοί σύντροφοι

Οι Ελληνες κομμουνιστές, αλλά και ευρύτερα τμήματα του ελληνικού λαού παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προσπάθειες που κάνετε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, την αντιμετώπιση των προβλημάτων του στις συνθήκες του σκληρού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και τις πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές που προξένησαν οι τυφώνες.

Ο νους μας βρίσκεται ιδιαίτερα κοντά στους 5 ήρωες που θα περάσουν άλλη μια Πρωτοχρονιά άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, μακριά από την πατρίδα τους, τις οικογένειες, τα παιδιά τους. Δεσμευόμαστε για ακόμη πιο έντονη κινητοποίηση για την απελευθέρωσή τους, αλλά και για την άρση του αποκλεισμού, για την απόκρουση κάθε ανοιχτής και συγκαλυμμένης προσπάθειας επέμβασης ή υπονόμευσης από τη μεριά του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ ή της ΕΕ ενάντια στη Σοσιαλιστική Κούβα.

Η Κούβα δεν είναι μόνη. Ποτέ δεν ήταν. Η προσήλωση στις κομμουνιστικές αρχές και αξίες - ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τους ελιγμούς που επιβάλλουν, η ανυποχώρητη υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και του σοσιαλισμού, εμπνέουν εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Οι μορφές των ηγετών της επανάστασης, του Φιντέλ, του Τσε, του Σιενφουέγκος, του Φρανκ Πάις, του Ραούλ και τόσων άλλων ηρώων της Επανάστασης συγκινούν πλατιά τμήματα της νεολαίας. Οσο και αν βιάστηκε να θριαμβολογήσει ο ιμπεριαλισμός, το τέλος της ιστορίας δεν ήρθε, οι λαοί δε σταύρωσαν τα χέρια.

Οποιες και αν είναι οι στροφές της ταξικής πάλης και του επαναστατικού κινήματος, όσες και αν είναι οι δυσκολίες, οι ήττες και τα πισωγυρίσματα, τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την ιστορική πορεία προς μια νέα κοινωνία, απελευθερωμένη από την ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση, το Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό.

Μέχρι τη νίκη για πάντα!

Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2008

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
Χωρίς εφησυχασμό στη μάχη

Με θέληση, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία για την κάλυψη των πλάνων που έχουν θέσει οι Οργανώσεις συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη της οικονομικής εξόρμησης οι κομμουνιστές σ' όλη την Ελλάδα. Με το κουπόνι στο χέρι, σε κλίμα ευγενούς άμιλλας και χωρίς εφησυχασμό, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απευθύνονται στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής, που, παρά τις οικονομικές δυσκολίες τους, ανταποκρίνονται με μεγάλη προθυμία στο κάλεσμα ενίσχυσης του Κόμματος, που γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι αγωνίζεται με συνέχεια και συνέπεια για τα συμφέροντά τους.

Πεισμώνουν στη Θεσσαλία

Πεισμώνουν οι κομμουνιστές και οι ΚΝίτες στη Θεσσαλία. Συνολικά, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ έχουν καλύψει το 56,58% του πλάνου τους, με το Νομό Μαγνησίας να φτάνει στο 64,10%, Λάρισας στο 58,17%, Καρδίτσας στο 50% και Τρικάλων στο 49,13%. Οσον αφορά στις Οργανώσεις της ΚΝΕ στην περιοχή έχουν καλύψει το 40,18% του πλάνου.

Στο Νομό Λάρισας, από τις Αχτιδικές Επιτροπές του ΚΚΕ, την πρωτιά έχει η Αχτίδα Συνοικιών που έχει «πιάσει» το 63% του πλάνου και από τις Οργανώσεις η ΚΟΒ Κέντρου, η οποία έχει καλύψει το 100%, στοχεύοντας, τώρα, να το υπερκαλύψει. Κοντά στο 60% φτάνει και η κάλυψη του πλάνου της Εργατικής Αχτίδας και ακολουθούν οι Οργανώσεις Αγιάς - Γόννων - Συκουρίου με 48%. Οπως τονίζει στον «Ρ» ο Θ. Σερδένης, οικονομικός υπεύθυνος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, «το κλίμα, στο οποίο δίνεται η μάχη της οικονομικής εξόρμησης είναι θετικό και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα». Και προσθέτει: «Ο κόσμος που απευθυνόμαστε, δηλαδή, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, σε ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς, ανταποκρίνεται πρόθυμα. Δίνουν από το υστέρημά τους για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία και την αξία που έχει, κυρίως, για τη δημιουργία του κτιρίου του Ιστορικού Αρχείου του Κόμματος. Βεβαίως, δεν εφησυχάζουμε και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε, ακόμα πιο εντατικά, συστηματικά και δυναμικά, τη μάχη της οικονομικής εξόρμησης απευθυνόμενοι σε όσους γίνεται περισσότερους ανθρώπους της πόλης και του χωριού, με τους οποίους μάς δίνεται η ευκαιρία, ενόψει και του 18ου Συνεδρίου, να συζητήσουμε για τις Θέσεις του Κόμματος και για το Σοσιαλισμό. Είναι πάνω απ' όλα μια πολιτική μάχη».

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στην Αλ. Παπαρήγα

Η παιδική χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα πει τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα Τετάρτη 31/12 και ώρα 09.30, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περιοδεία στην Αγορά

Κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με τους βουλευτές του Κόμματος Γιάννη Ζιώγα και Σοφία Καλαντίδου, θα περιοδεύσει στην αγορά της Θεσσαλονίκης, σήμερα Τετάρτη 31/12, στις 11 το πρωί.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org