ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
Σελ. /36
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΚΑΠ 2021 - 2027: Νέο βαρύ χτύπημα στους βιοπαλαιστές αγρότες

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και τις τρεις εκθέσεις σχετικά με την αναθεώρηση της ΚΑΠ για την περίοδο 2021 - 2027, η οποία εξαρχής συνιστά βασικό πυλώνα της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι πολιτική για την κερδοφορία των μονοπωλίων της ΕΕ. Η αναθεώρησή της αποτελεί αναπροσαρμογή με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις τους και προσωρινό συμβιβασμό ανάμεσα στα αντιτιθέμενα συμφέροντά τους. Αλλωστε, η όλη συζήτηση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και ο καταιγισμός τροπολογιών που χαρακτήρισε την ψήφιση των βασικών κανονισμών της ανέδειξαν τον οξυμένο ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια της "πράσινης οικονομίας" και των νέων τεχνολογιών (π.χ. "ευφυής γεωργία ακριβείας"), από τη μία, και των πιο παραδοσιακών κλάδων, όπως η βιομηχανία αγροτικών εισροών (λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά κ.λπ.), μεταποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων κ.ά., από την άλλη.

Μήλο της Εριδος αποτελούν οι υψηλές χρηματοδοτήσεις της ΚΑΠ, που προέρχονται από την καταλήστευση των λαών και καταλήγουν στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι διακηρύξεις υπέρ των "ποιοτικών" τροφίμων, της "προστασίας του περιβάλλοντος" και της λεγόμενης "ενιαίας υγείας" ("One Health"), υπέρ της στήριξης του εισοδήματος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων του μοντέλου της "οικογενειακής" γεωργίας, γίνονται από τη σκοπιά των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ.

Η ΕΕ ούτε θέλει ούτε μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα. Βασικό κριτήριο των κανόνων της ΚΑΠ "για το περιβάλλον και το κλίμα", τα πρότυπα της "πιστοποιημένης" και "ποιοτικής" παραγωγής "από το αγρόκτημα έως το πιάτο" είναι να ενισχυθούν τα μερίδια ορισμένων μονοπωλίων (π.χ. της "κυκλικής οικονομίας") αλλά και να τεθούν εμπόδια σε ανταγωνίστριες δυνάμεις (ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα κ.ά.) που δεν εφαρμόζουν αντίστοιχες ρυθμίσεις.

Η ΕΕ βάζει ακόμη περισσότερα εμπόδια στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών, στην παραμονή τους στο χωράφι και στο στάβλο τους. Οι προσαρμογές που κομίζει η νέα ΚΑΠ στις άμεσες ενισχύσεις και συνολικότερα στο καθεστώς των επιδοτήσεων θα εξακολουθήσουν να συντηρούν ορισμένα τμήματα αυτοαπασχολούμενων αγροτών, επιτείνοντας όμως την καταλήστευση του μόχθου τους από τα μεταποιητικά και εμπορικά μονοπώλια, που έχουν ανάγκη από φθηνές πρώτες ύλες. Τα μέτρα προώθησης της σύστασης διεπαγγελματικών οργανώσεων, της "συμβολαιοποίησης" της παραγωγής, της ευελιξίας των ομάδων και των οργανώσεων παραγωγών έχουν ως γνώμονα την ανάγκη περαιτέρω συγκέντρωσης της παραγωγής και ενίσχυσης του ελέγχου της από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι προβλέψεις για το νέο "αποθεματικό κρίσεων" και τα "εργαλεία διαχείρισης κινδύνων" δεν αφορούν την προστασία του μικρού και μεσαίου αγρότη από τις φυσικές καταστροφές, με υποδομές πρόληψής τους και αποζημιώσεις. Σχετίζονται με την ανάγκη διασφάλισης της λεγόμενης "ισορροπίας της αγοράς", δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Τα "στρατηγικά σχέδια" προωθούν την πιο ευέλικτη υπηρέτηση των στόχων της ΚΑΠ από τα κράτη - μέλη, ενώ παράλληλα συνεπάγονται τη συνεχή εποπτεία και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους από τα όργανα της ΕΕ.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τις εκθέσεις για τη νέα ΚΑΠ και καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να αντιπαλέψουν με την οργάνωση του αγώνα τους την επιδείνωση των όρων παραμονής τους στην παραγωγή, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού για τα κέρδη, τον οποίο υπηρετεί και η νέα ΚΑΠ».


ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστική παρέμβαση στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα

Εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 30/10 παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, για τα θέματα των καταστροφών στην παραγωγή από τον κυκλώνα «Ιανό» και γενικότερα.

Στη συνάντηση που είχαν με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, κατήγγειλαν το κυβερνητικό σχέδιο παραπλάνησης και εφησυχασμού, με την τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που διαφημίζεται ως σημαντικό μέτρο αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των αγροτών, ενώ στην πραγματικότητα όχι μόνο αφορά αποκλειστικά τους πληγέντες του «Ιανού» αλλά δεν μεταβάλλει σε τίποτα την ουσία του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος διαθέτει μια σειρά από «κόφτες» που επιφέρουν μεγάλες μειώσεις. Γι' αυτό άλλωστε, ενώ οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ αναφέρονται σε ζημιές άνω των 100 εκατ. ευρώ, η επιβάρυνση του προϋπολογισμού δεν θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. με βάση την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, «το μόνο που εξυπηρετεί είναι η ανάγκη της κυβέρνησης να κερδίσει χρόνο ώστε να ενσωματωθούν ορισμένες αντιδράσεις και να απορροφηθεί, όσο αυτό είναι εφικτό, η πίεση που ασκεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες επισήμαναν πως τα όποια μέτρα, π.χ. προκαταβολές που δόθηκαν την Παρασκευή σε 7.000 περίπου αγρότες, είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων όλο αυτό το διάστημα. Ενώ δεν μπορούν να κρύψουν μια σειρά από ζητήματα, όπως ότι ακόμα και σήμερα οι αποζημιώσεις - οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα στο 100%, όπως υποστηρίζει ψευδώς η κυβέρνηση - δεν έχουν δοθεί στο σύνολό τους, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Παράλληλα η κυβέρνηση, στα βήματα των προηγούμενων, έχει κάνει ελάχιστα για να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, ενώ η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση του ΕΛΓΑ συνεχίζονται.

Οι Ομοσπονδίες καλούν τους βιοπαλαιστές αγρότες, συσπειρωμένοι στους Συλλόγους τους, να απαιτήσουν τώρα από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, καμία είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

  • Αναβλήθηκε την Παρασκευή η δίκη των 33 αγροτών στην Καλαμάτα οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις του 2016. Το πρωί της ίδιας μέρας έγινε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, ξεκαθαρίζοντας ότι τα «αγροτοδικεία» δεν πρόκειται να κάμψουν τον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org