ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Μαχητική λαϊκή απάντηση στο «αυξημένο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για την πόλη

Σε μια μαχητική συγκέντρωση, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, οι Οργανώσεις της Πάτρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βροντοφώναξαν την Παρασκευή «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» ενάντια στη συμμετοχή του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Τζ. Πάιατ στην συνάντηση «Μεταφοράς γνώσης» που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Ionian TV, με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Αγγελική Τσώλου, Γραμματέα της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, η οποία αναφέρθηκε στα πραγματικά «ενδιαφέροντα» του πρέσβη στην περιοχή: «Το ενδιαφέρον για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των ενεργειακών δικτύων μεταφοράς. Ηδη τόσο στον Πατραϊκό Κόλπο όσο και ευρύτερα στο Ιόνιο, έχουν δοθεί οι άδειες για την έρευνα και την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Είναι μια περιοχή στην οποία αναπτύσσονται συνεχώς αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, τομέας που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις από αμερικάνικους ομίλους. Επίσης, από την περιοχή μας σχεδιάζεται να περάσει ο αγωγός East Med, ευρωατλαντικών συμφερόντων, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Κεντρική Ευρώπη.

Η περιοχή μας σχεδιάζεται να αποτελέσει κόμβο μεταφορών και με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Πάτρας να αποτελεί το "μήλο της έριδος" αντιτιθέμενων σχεδιασμών ελέγχου της εφοδιαστικής και μεταφορικής αλυσίδας, σε μια προσπάθεια από μέρους των Αμερικανών, παρεμπόδισης και ματαίωσης του κινέζικου σχεδίου για το "νέο δρόμο του μεταξιού".

Στο επίπεδο της έρευνας και της τεχνολογίας με επίκεντρο το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το οποίο κατά καιρούς συμμετέχει σε έρευνες που αφορούν ΝΑΤΟικά προγράμματα, υπογράφει συμβάσεις με πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας, ενώ εταιρείες αμερικάνικων συμφερόντων συνδέονται με διάφορες start ups εταιρείες στους τομείς των δικτύων, του αυτοματισμού, της ρομποτικής και των drones» που καμία σχέση δεν έχουν με τη βελτίωση της ζωής των εργατικών-λαϊκών οικογενειών.

Ενώ κλείνοντας τόνισε: «Ο πρέσβης των ΗΠΑ είναι ανεπιθύμητος στην πόλη μας, γιατί για την διασφάλιση των κερδών των αμερικάνικων μονοπωλίων και για τους ανταγωνισμούς τους με μονοπώλια άλλων κρατών, η κατάσταση στην περιοχή μας είναι οξυμένη. Δεν ξεχνάμε ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν αιματοκυλίσει εδώ και δεκαετίες λαούς, έχουν διαμελίσει κράτη, σκοτώνουν αμάχους και ανήλικους για την κερδοφορία των μονοπωλίων τους. Το ΚΚΕ παλεύει για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. Ολα τα παραπάνω αποκτούν πραγματικό νόημα, μόνο όταν συμβαδίζουν με την πάλη: Για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Για την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς, με το λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Και σε αυτόν το δρόμο καλούμε σε συστράτευση και συμπόρευση με το ΚΚΕ.»

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά τον σύντροφο Πολυχρόνη Τσιτίνη

Η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του συντρόφου Πολυχρόνη Τσιτίνη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή την Παρασκευή 30/10. Ο σ. Πολυχρόνης γεννήθηκε το 1940, παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία που είχαν εγκατασταθεί στη Νέα Λάμψακο Χαλκίδας.

Από τα νεανικά του χρόνια συμμετείχε ενεργά στο κίνημα. Υπήρξε πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη βιομηχανία «Αφεντάκη», θέση από την οποία παύτηκε από τη χούντα του 1967 - 1974 και απολύθηκε από την εργασία του. Πήρε ενεργό μέρος στην αντιδικτατορική πάλη του λαού μας, μέσα από τις γραμμές της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Το 1974 γίνεται μέλος του ΚΚΕ, το οποίο τίμησε με τη δράση του μέχρι το τέλος της ζωής του. Υπήρξε επί σειρά ετών μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ.

Οικοδόμος στο επάγγελμα, δραστηριοποιήθηκε στην Ενωση Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας, στην οποία διατέλεσε μέλος του ΔΣ. Υπήρξε επίσης μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Κατά τη διάρκεια των αντεπαναστατικών ανατροπών το '89 - '91 και της κρίσης στο Κόμμα, ο σ. Πολυχρόνης υπερασπίστηκε αταλάντευτα τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ.

Η ευρύτερη αναγνώρισή του από το λαό της περιοχής εκφράστηκε και στην εκλογή του επί σειρά ετών στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης με τα ψηφοδέλτια που στήριζε το ΚΚΕ.

Η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην σύζυγό του Παρασκευή, στα παιδιά του Δημήτρη, Εύη και Στέλλα και στους οικείους του.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 31 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στο Νεκροταφείο της Νέας Λαμψάκου, και θα είναι πολιτική.

  • Οι σύντροφοι Δημήτρης Καραβασίλης και Μαρία Κοτταρά προσφέρουν στη μνήμη του Πολυχρόνη Τσιτίνη 50 ευρώ στο ΚΚΕ.
Δραστηριότητες της ΚΝΕ για την 28η Οκτώβρη
  • Σάββατο 31 Οκτώβρη

-- Στην Πληροφορική της Αθήνας (αίθριο), στις 5.30 μ.μ., προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

-- Η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας 59 και Αθ. Διάκου), με θέμα «Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά». Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Δεν ξεχνάμε». Θα μιλήσει ο Βασίλης Πύρρος, μέλος του ΚΣ.

-- Η Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ οργανώνει μαζική πικετοφορία, στις 12 μ., στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για την Απελευθέρωση της πόλης.

-- Οι Οργανώσεις Ηρακλείου της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδρομή στο Αρκαλοχώρι, όπου μεγάλωσε ο ήρωας του ΚΚΕ Ναπολέων Σουκατζίδης. Αναχώρηση από το Αγαλμα Βενιζέλου, στις 9.30 π.μ.

-- Η ΤΟ Ηλείας της ΚΝΕ οργανώνει στις 11 π.μ., επίσκεψη - ξενάγηση στο Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα.

-- Οι ΤΟ Μαγνησίας της ΚΝΕ, στις 6 μ.μ., στο Θόλο, προβάλλουν το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ με αφορμή τα 80 χρόνια από την 28η Οκτώβρη 1940.

  • Κυριακή 1 Νοέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, οι Μαθητικές Οργανώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

-- Οι ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνουν στις 11.30 π.μ. επίσκεψη - ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - 1949.

-- Οι ΤΟ Μαγνησίας της ΚΝΕ διοργανώνουν, στις 12 μ., επίσκεψη - ξενάγηση στο μνημείο εκτελεσθέντων στο Καζανάκι.

-- Οι Οργανώσεις Χανίων της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδρομή - επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Θερίσου και ξενάγηση από τον Σπύρο Αγριμάκη, μέλος του ΤΓ Χανίων του ΚΚΕ.

Ακύρωση εκδήλωσης στην Ξάνθη

Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή, η εκδήλωση της Κυριακής 1 Νοέμβρη της ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ δεν θα πραγματοποιηθεί.

Προσφορά για το Μνημείο στη Μακρόνησο

Ο διεθνής παίκτης του μπάσκετ Νίκος Παππάς προσφέρει 500 ευρώ για τη συντήρηση του Μνημείου στη Μακρόνησο.

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ιστορικός περίπατος στους δρόμους της Αθήνας

Η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε ιστορικό περίπατο στους δρόμους της Αθήνας το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοέμβρη στις 11 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά). Το ακριβές πρόγραμμα της διαδρομής θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε 9μελή γκρουπ λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail peripatoskallitehnes@gmail.com. Πληροφορίες στα τηλ. 6977.273.074, 6970.414.947.

Επικοινωνία των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας Ελλάδας - ΗΠΑ

Με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, επικοινώνησε την Παρασκευή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θ. Ντόκος. Σύμφωνα με τον Ο' Μπράιεν, συζήτησαν θέματα «όπως η Ενεργειακή Ασφάλεια, η Ανατολική Μεσόγειος και η Κίνα». Σε αυτό το πλαίσιο, ευχαρίστησε τον Ελληνα ομόλογό του για τη «δέσμευση της Ελλάδας στην επίλυση διαφωνιών μέσω διαλόγου», ενώ τόνισε ότι «ανυπομονεί» να «δουλέψει μαζί» με τον Θ. Ντόκο. Ο δε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σχολιάζοντας την επικοινωνία μεταξύ των συμβούλων έκανε λόγο για συνέχιση των πολυεπίπεδων επαφών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ